05-10-2024, 17:08:33

Autor Tema: Zimske gume i setup  (Posjeta: 68837 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline modri

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • 159 SW 1.9 16v,147 1.9 16v, 1000 TCR replica
    • Pula/Medulin
Odg: Zimske gume i setup
« Odgovori #30 u: 23-10-2007, 10:21:10 »
kako se bliži zima tako ljetne gume popuštaju pa me zanima ako netko ima iskustva sa prelaskom granice sa ljetnim gumama...kod nas u istri baš i nisu neki zimski uvjeti pa do sad nikad nisam mjenjao gume ali ove godine to planiram napraviti jer idem često preko granice a koliko čujem slovenci to strogo kontroliraju...Da li je ta kontrola stvarno tako rigorozna ili se može proči na ljetnima...zimske mislim svakako staviti radi sebe...bliži mi se servis pa ću odmah mjenjati i gume ali za vikend moram do italije pa ne znam da li da to sve obavim što prije ili još mogu proći

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #31 u: 23-10-2007, 10:33:40 »
Sad su ti zimske gume još na akcijama s popustima a i nisu velike gužve kod vulkanizera pa probaj to što prije :ok:
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #32 u: 23-10-2007, 11:11:23 »
autokrešo ima sada popuste pa treba što prije pogledati  :ok:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #33 u: 23-10-2007, 11:21:34 »
autokrešo ima sada popuste pa treba što prije pogledati  :ok:

Ja uzeo jučer GY Ultragrip 7+ :da:

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #34 u: 23-10-2007, 11:28:34 »
niste me skužili, tj. ja sam vjerojatno krivo objasnio...imam u garaži čeličnjače i gume za zimu...zanimalo me da li je to potrebno odmah mjenjati ili mogu još pričekati 15-20 dana...zanima me isključivo zbog prelaska granice

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #35 u: 23-10-2007, 11:30:23 »
Ako je pao snijeg u Sloveniji, mijenjaj odmah ili imaj lance u gepeku a ripna na ljetnima mora bit 5 mm dubine :)))

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #36 u: 23-10-2007, 11:34:59 »
mislim da za europu vrijedi zakon od 01.11 da je obavezna zimska oprema, bolje staviti sada da te nebi iznenadilo  :ok:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #37 u: 23-10-2007, 11:38:13 »
znači može se proči i sa ljetnima...znam da su kod njih zimski uvijeti negdje od 1.10 ili tako nešto bez obzira na vremenske uvijete...nema snijega tu di ja idem...ja samo prolazim kroz sloveniju do trsta...čisto me zanima zbog zakona jer sam čuo da znaju zayebavati...super ako se može sa ljetnima...gume su mi još relativno nove i imaju puno mesa...više od 5 mm sigurno

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #38 u: 23-10-2007, 11:41:09 »
Lance obavezno u gepek :da:

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #39 u: 23-10-2007, 11:55:26 »
to bez daljnjega ali u mojem slučaju mi ne znači previše...lance ionako imam uvijek u autu pa ako stavim 15" onda mi nije toliko važno ali baš nemam lance za 18" koje su mi na autu...znači treba mi savjet vezano za propise i policiju, ne za moju sigurnost...ima li netko iskustva sa time jer teorija i praksa se često razlikuju

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #40 u: 23-10-2007, 11:57:43 »
to bez daljnjega ali u mojem slučaju mi ne znači previše...lance ionako imam uvijek u autu pa ako stavim 15" onda mi nije toliko važno ali baš nemam lance za 18" koje su mi na autu...znači treba mi savjet vezano za propise i policiju, ne za moju sigurnost...ima li netko iskustva sa time jer teorija i praksa se često razlikuju

A čuj, policajac ti može reči da pred njim staviš lance na auto ako je na nekom potezu napadalo snijega. Onda si u gabuli :crazy:

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #41 u: 23-10-2007, 12:05:07 »
to gdje ja prolazim je cesta praktički uz more i u sljedečih tjedan dana neče biti tamo snijega garant tako da moje pitanje vrijedi isključivo za prelazak u sljedečih 10-ak dana, ne opčenito...po snijegu odmah stavljam lance zbog sebe, ne zbog policije

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #42 u: 23-10-2007, 12:09:34 »
to gdje ja prolazim je cesta praktički uz more i u sljedečih tjedan dana neče biti tamo snijega garant tako da moje pitanje vrijedi isključivo za prelazak u sljedečih 10-ak dana, ne opčenito...po snijegu odmah stavljam lance zbog sebe, ne zbog policije

Gle onda si sam sve odgovorio. Jedino kaj ti lanci ionako na 18-ice nejdu. Pa ti dobro promisli da li se isplati riskirati :ok:

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #43 u: 23-10-2007, 12:19:43 »
nisam si ništa odgovorio jer ne znam ako policija na ulasku u zemlju kontrolira zimsku opremu, baš zbog tog zakona u EU o zimskoj opremi, nema veze kakvi su uvijeti na cesti...tog datuma je obavezna zimska oprema, mene zanima kako to u praksi funkcionira jer još nemam iskustva...kako bi rekli...ti u kope ja u špade :wink:

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #44 u: 23-10-2007, 12:26:28 »
nisam si ništa odgovorio jer ne znam ako policija na ulasku u zemlju kontrolira zimsku opremu, baš zbog tog zakona u EU o zimskoj opremi, nema veze kakvi su uvijeti na cesti...tog datuma je obavezna zimska oprema, mene zanima kako to u praksi funkcionira jer još nemam iskustva...kako bi rekli...ti u kope ja u špade :wink:

Koliko znam, neće ti kontrolirat na graničnom prijelazu. Zimska oprema nastuma s određenim datumom što znači da moraš imat ono što sam ti gore napisao od tog datuma. Kada nastupe otežani uvijeti na cesti stavljaš lance ili imaš zimske gume. Na granici te mogu provjerit jedino ako je snijeg napadao :ok: Jesmo sad obojica u špadima :)))

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #45 u: 23-10-2007, 12:35:04 »
jesmo, tnx :ok:

Offline Mrzli

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 i 500
    • DE Gunzburg
« Odgovori #46 u: 24-10-2007, 19:37:44 »
Ja idem u sloveniju već 4 godine svaka dva tjedna a nekad i češće. Tamo zimski uvjeti nastupaju 15.11 odnosno sa prvim snijegom.
Pod zimsku opremu se ubraja: zimske gume+lanci+lopatica za snijeg.
                                           :ljetne gume sa min. 5mm profila+lanci+lopatica za snijeg
Iskustva koja ja imam su različita ovisi od osobe de osobe na granici i njihovom raspoloženju. Nekad ništa ne traži a nekad oće vidjet sve živo pa čak i montira lance da vidi dali su odg.veličine ili se samo pokušavaš prošvercati. Tukod nas ima snijega pa dosta paze na to tak da se nije isplativo zajebavat (neznam kak je dole kod vas)  još ak imaš zimske gume doma moja preporuka je samo ih ti stavi pa si bez brige
-PITAJ MRZLOGA-

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #47 u: 25-10-2007, 08:20:41 »
e hvala ti...ovakav odgovor mi je trebao...nema ovdje snijega a gume sigurno stavljam samo ne stignem u sljedećih tjedan dana pa me zanimalo ako će me ovako pustiti...stavljanje zimskih nije upitno...tnx :ok:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #48 u: 25-10-2007, 13:21:04 »
Tamo zimski uvjeti nastupaju 15.11 odnosno sa prvim snijegom.
Pod zimsku opremu se ubraja: zimske gume+lanci+lopatica za snijeg.
                                           :ljetne gume sa min. 5mm profila+lanci+lopatica za snijeg

ako možda znaš...jel to tamo kod njih baš definirano da moraš imati "lopaticu za snijeg"?
naime, već se vidim kako s cerekom na granici vadim iz gepeka dječju platičnu lopaticu :funny:

Offline Mrzli

• Ovisnik o alfistima
  • 159 i 500
    • DE Gunzburg
« Odgovori #49 u: 25-10-2007, 17:25:59 »
ako možda znaš...jel to tamo kod njih baš definirano da moraš imati "lopaticu za snijeg"?
naime, već se vidim kako s cerekom na granici vadim iz gepeka dječju platičnu lopaticu :funny:

Zakon je jasan: + lopatica za snijeg
Mada lopaticu će ti još i oprostiti ako je ostalo u redu, ja vozim sa sobom onu malu za smeće plastičnu i čak mi je par puta dobro došla kad nisam mogao van sa parkirališta jer je ralica prošla u međuvremenu i nabacala mi snijeg pod auto :mad: i onda je najednostavnije lopatica u ruke i  :song:
-PITAJ MRZLOGA-

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #50 u: 17-11-2007, 17:26:09 »
modri ti ideš preko kopra, rabuiesa ( neznam kako se točno piše :redf:) ne trebaju ti zimske, znam jer ovi dečki iz istre šta rade samnom nikad ne stavljaju.   zato gas i vozi :drive: :mah:

Offline modri

• Starosjedioc
    • Pula/Medulin
« Odgovori #51 u: 19-11-2007, 09:56:20 »
 :ok:
tnx

Offline desperado

• Sa stažom
  • AR 147 1.9 jtdm
    • babinec
« Odgovori #52 u: 19-11-2007, 11:30:41 »
slovenci imaju inace zakon od 15.11. zimska oprema obavezna ili plati kaznu. mores imati ljetne s 5 mm profila i lanceu gepeku

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #53 u: 26-11-2007, 07:25:49 »
Iz novog broja HAK-a:

Hrvatska

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je na cesti više od 5 cm snijega ili kad je na cesti poledica. Zimsku opremu osobnih vozila, odnosno motornih vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimske ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg, pripremljeni za pogonske kotače. Kazna je za nepoštivanje zakona 300 kuna, uz isključenje iz prometa. Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama -NN 105/04), a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Slovenija

U Sloveniji je zimska oprema nužna između 15. studenoga i 15. ožujka, a čine je 4 zimske gume s oznakom M+S i s minimalnom dubinom profila od 3 mm, ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku (pribor). Na priobalnom području (Kozina - Kastelec - Podgorje) dopuštena je i vožnja s ljetnim gumama s minimalnom dubinom profila od 1,6 mm.

Austrija

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska je oprema obvezna kad nastanu zimski uvjeti za vožnju (15. studenoga - 15. ožujka). Tada je obvezna uporaba zimskih guma s minimalnom dubinom profila od 4 mm ili ljetnih s min. dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kad ima više snijega i kad to iziskuje prometni znak.

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #54 u: 27-11-2007, 14:20:54 »
i eto ne spominje se lopatica za sloveniju  :rolll: :wal:

Offline Mrzli

• Ovisnik o alfistima
  • 159 i 500
    • DE Gunzburg
« Odgovori #55 u: 27-11-2007, 20:21:47 »
i eto ne spominje se lopatica za sloveniju  :rolll: :wal:
  :redf:  Od 4 Slovenska policajca svaki je rekao da treba i lopatica, a sad ovo što je ih HAK-a  :?: ne znam ali tu mi niti dubine profila baš ne odgovaraju onom što su rekli SLO policajci. Sad stvarno neznam ko je u pravu ali idem za vikend prek pa ću upitat još jednom
-PITAJ MRZLOGA-

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #56 u: 07-12-2007, 08:46:10 »
Koliko znam, neće ti kontrolirat na graničnom prijelazu. Zimska oprema nastuma s određenim datumom što znači da moraš imat ono što sam ti gore napisao od tog datuma. Kada nastupe otežani uvijeti na cesti stavljaš lance ili imaš zimske gume. Na granici te mogu provjerit jedino ako je snijeg napadao :ok: Jesmo sad obojica u špadima :)))

samo je vremensko doba tako da se vrijeme moze sad pa sad okrenuti, i onda ti nebi zelio biti u kozi.

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #57 u: 07-12-2007, 08:49:17 »
Iz novog broja HAK-a:

Hrvatska

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je na cesti više od 5 cm snijega ili kad je na cesti poledica. Zimsku opremu osobnih vozila, odnosno motornih vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimske ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg, pripremljeni za pogonske kotače. Kazna je za nepoštivanje zakona 300 kuna, uz isključenje iz prometa. Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama -NN 105/04), a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom.

Slovenija

U Sloveniji je zimska oprema nužna između 15. studenoga i 15. ožujka, a čine je 4 zimske gume s oznakom M+S i s minimalnom dubinom profila od 3 mm, ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila od 3 mm i s pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku (pribor). Na priobalnom području (Kozina - Kastelec - Podgorje) dopuštena je i vožnja s ljetnim gumama s minimalnom dubinom profila od 1,6 mm.

Austrija

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska je oprema obvezna kad nastanu zimski uvjeti za vožnju (15. studenoga - 15. ožujka). Tada je obvezna uporaba zimskih guma s minimalnom dubinom profila od 4 mm ili ljetnih s min. dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Za vozila opremljena zimskim pneumaticima lanci za snijeg obvezni su kad ima više snijega i kad to iziskuje prometni znak.

ljetne sa 1,6 mm, pa to je skoro slik, to vise nema gripa nikako ni na Grobniku

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #58 u: 07-12-2007, 08:52:55 »
ljetne sa 1,6 mm, pa to je skoro slik, to vise nema gripa nikako ni na Grobniku

Ja samo prepisao iz HAK-a. Ništa dodao niti oduzeo :ok:

Offline Reaktivac

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #59 u: 25-08-2009, 01:40:07 »
Radim puno km pa bi kupio zimske gume za nadolazeću zimu...

Ne znam dali da uzmem nekakav komplet tako da imam set zimskih guma s čeličnim felgama ili da kupim samo zimske gume ?

Profil org. felge: 205/60/R15

Gdje kupiti u HR; isplati li se otići u Sloveniju i platiti carinu, porez i sl. ?

Ima u Molydonu neka akcija Kleber...

Koja zimska guma, a da nije preskupa i gdje kupiti ?
"Ako prihvatiš baš sva pravila, bit ćeš kao i svi ostali i završit ćeš kao budala. Živi u alternativi, pali svijeće svojim greškama, žvači žvaku i ne budi seronja."

Bob Dylan