09-10-2024, 19:00:25

Autor Tema: JTD/m grijači  (Posjeta: 26224 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

marko018x

• Gost
  • Trade Count: (0)
JTD/m grijači
« u: 16-12-2010, 17:45:23 »
otišao mi je grijač na alfici, pa sad teško pali (ili nikako danas ujutro na -5)  :wal: dobro vergla jer je novi akumulator, a javlja grešku grijača tako da nema sumnje šta je.

koliko dođe novi grijač zna li netko? mislim da je u tokiću oko 150-200 KN, ne znam zna li netko za povoljnije. alfa je 156 1.9 jtdm 103kw 10/2003.g.

i još važnije pitanje - ako mi neće htjet upalit sutra KOLIKO JEDNOSTAVNO JA TO MOGU SAM PROMIJENIT I KAKO DA ZNAM KOJI NE RADI?  :ok:

Alfa-Dodo

• Gost
Odg: JTD/m grijači
« Odgovori #1 u: 16-12-2010, 17:49:47 »
čudno da neće upalit sa 3 komada  :?:
Meni je palila stara sa 3 komada kad mi je na skijanju riknuo i na -15

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #2 u: 16-12-2010, 17:50:11 »
p.s. cijena je tako nekako oko 200 ćuna

marko018x

• Gost
« Odgovori #3 u: 16-12-2010, 17:54:15 »
pa moguće i da su 2 riknula šta ja znam... ne vjerujem da je više jer je dosad ok palio tek zadnjih par dana malo teže

zato me i interesira kako da provjerim koji ne radi(e) i kako da to promijenim jer ujutro sigurno opet neće palit ako bude hladno, a popodne idem na put

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #4 u: 16-12-2010, 17:59:11 »
otišao mi je grijač na alfici, pa sad teško pali (ili nikako danas ujutro na -5)  :wal: dobro vergla jer je novi akumulator, a javlja grešku grijača tako da nema sumnje šta je.

koliko dođe novi grijač zna li netko? mislim da je u tokiću oko 150-200 KN, ne znam zna li netko za povoljnije. alfa je 156 1.9 jtdm 103kw 10/2003.g.

i još važnije pitanje - ako mi neće htjet upalit sutra KOLIKO JEDNOSTAVNO JA TO MOGU SAM PROMIJENIT I KAKO DA ZNAM KOJI NE RADI?  :ok:

ovak...ja sam neki dan mjenjal na 2.4 ali 10 v motor...grijac je bil bosch duratrerm nekih 130 kn.
ja sam imal srece kaj mi je odapel onaj na petom cilindru pa je jos kak - tak pristupacan, drugi su mi zlgedali gore.
grijaci su sa zadnje strane glave (blize kabini pa je veselje dojti do njih)
nekad a i ovaj put test koji je krepal je bila stara dobra metoda komad zice diretk sa + pola akumulatora na grijac, pa koji iskri(trosi) taj radi, onaj koji ne iskri na dodir plusa je banana.
s tim da je kod starih auti trebalo skinut onaj komad metalne trake koji je vezal grijace jer su inace svi u spoju
kod ovog 2.4 sam uzel zicu(konektor) koja ide s releja grijaca prema samim grijacima i s obzirom da ima odvojene kontakte za svaki grijac posebno i probaval jedan po jedan.
enivej, ak nisi to nikad delal, tesko bus to sam napravil, pogotovo zato jer se grijaci znaju zapec pa tu zna bit veselja.
isto tak kak veli Dodo, tesko da je problem u JEDNOM grijacu...ili je vise toga krepalo ili je nekaj drugo u pitanju (nekak citajuci alfiste zakljucil sam da je akumulator cesci krivac za tesko paljenje od samih grijaca)
eto sretno u popravku  :ok:
« Zadnja izmjena: 16-12-2010, 18:00:35 od Marcus »
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #5 u: 16-12-2010, 17:59:41 »
pa bilo bi ti dobro promjenit sve, jer ako promjeniš jedan onda ti neće imati isti otpor pa ti može opet signalizirati da ne valja, meni svako toliko blinka što znači da vjerojatno jedan ili više njih ima drugačiji otpor pa zahebava ili je stvar u konektoru na nekom od njih. Ja ću mjenjat sve kad mjenjam, tako sam i na staroj
Kako zant koji točno, ne znam vjerojatno se može nekako izmjerit otpor  :?: :rolll:

marko018x

• Gost
« Odgovori #6 u: 16-12-2010, 18:02:34 »
hvala na odgovorima! najvjerojatnije ću je ugurat u garažu preko noći pa upalit će valjda ujutro, odem kupit grijač i u bilo koji servis da ga promijene  :da:

Offline vlado0332

• Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 16v M-jet
    • Rijeka
« Odgovori #7 u: 16-12-2010, 18:12:50 »
Citat: "Moj ti je prijedlog da skineš gornju plastičnu zaštitu motora, oslobodiš vodiče na kontaktima grijača, komad fleksibilne žice spojiš na + klemu akumulatora i drugim krajem žice kratkotrajno takneš kontakt grijača. Ako je grijač ispravan morala bi preskočit  iskra. Ako je nema grijač trebaš zamijenit. To ti je stari, provjereni način detektiranja ispravnosti grijača".
Ovo sam napisao još u siječnju ove godine u temi grijači. Ako imaš ommetar možeš izmjerit otpor svakog grijača prema masi koji nebi trebao bit veći od par oma ako je grijač ispravan. Inače grijač može bit zapečen i zna rado puknuti prilikom odvijanja i onda si u problemu, tako da ti je moj prijedlog da ti to obavi profesionalac.

superfly tnt

• Gost
« Odgovori #8 u: 16-12-2010, 18:40:33 »
grijaci se vade posebnim dubokim gedorama koje imaju zglob kako nebi ostvario silu u koso pa ti pukne. ako nemas koristi zglob koji imas u svakom setu gedora sa dugim nastavcima. smanjit ces mogucnost da ti pukne.

Offline pingo

• Član Alfa Kluba 8
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 sw & 33 serija 1
    • kamen/split
« Odgovori #9 u: 16-12-2010, 20:20:03 »
Mojoj su lani otisla tri grijaca i palila je bez problema  na temperaturi oko 0 i kaze mi moj Ante, normalno da pali kad ima dobru kompresiju. Pogledaj da nije jos nesto osim grijaca
Prijatelja mozes odgurnuti:
a. rukama b. djelima
Ova druga varijanta je za cili zivot

Offline dumpors

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #10 u: 16-12-2010, 20:49:21 »
Meni je majstor prije par dana mijenjao grijac, 1.9 jtd, na cetvrtom cilindru, NGK, a cijena sitnica cini mi se,ne mogu se sjetiti tacno,imam negdje na racunu. Uglavnom po njegovim rijecima,ako nije ekstremno hladno cca -15 ,jedan grijac manje nista ne znaci,meni je vec jednu zimu uredno prezivila bez grijaca,a bilo je i -10 tada. Sad ga je promijenio iskljucivo zato jer me zivciralo pistanje, auto pali isto kao i prije, glatko.
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #11 u: 17-12-2010, 09:13:06 »

Na 1.9 JTD 16V nije problem promjeniti grijač (lakše je dostupan nego na 8V).

Ali jedan grijač nije razlog da slabo pali, jer JTD motori (zbog direktnog ubrizgavanja i visokog pritiska) pale i bez grijača.

Slabo palenje bi prije bilo uzrokovano slabim akumulatorom, smrznutom naftom, lošim injektorima...

Offline mark

• Pripravnik
  • **
  • 159
    • K.Toplice
« Odgovori #12 u: 17-12-2010, 10:23:54 »
meni također blinka lampica grijača nakon paljenja, još od prošle zime al auto pali bez problema.  :mah:

marko018x

• Gost
« Odgovori #13 u: 17-12-2010, 11:40:38 »
Na 1.9 JTD 16V nije problem promjeniti grijač (lakše je dostupan nego na 8V).

Ali jedan grijač nije razlog da slabo pali, jer JTD motori (zbog direktnog ubrizgavanja i visokog pritiska) pale i bez grijača.

Slabo palenje bi prije bilo uzrokovano slabim akumulatorom, smrznutom naftom, lošim injektorima...

loša kralju, uvijek neki koristan post  :care hvala i ostalima, ništa manje vrijedni savjeti  :ok:

e sad lošica moj... akumulator je novi kupljen prošle godine i to jači, a i vergla ko lud. to nije sigurno. injektori - pojma nemam, a nafta to je moguće jer imam možda petinu rezervoara trenutno ali nemože mi eurodizel smrznut na -2... a blicala mi je lampica grijača i prošle godine plus sad kad sam bio na servisu rekao mi je da promijenim grijač jer i dijagnostika izbacuje tu grešku. možda je sad riknuo još koji pa zato neće.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #14 u: 17-12-2010, 12:13:23 »
loša kralju, uvijek neki koristan post  :care hvala i ostalima, ništa manje vrijedni savjeti  :ok:

e sad lošica moj... akumulator je novi kupljen prošle godine i to jači, a i vergla ko lud. to nije sigurno. injektori - pojma nemam, a nafta to je moguće jer imam možda petinu rezervoara trenutno ali nemože mi eurodizel smrznut na -2... a blicala mi je lampica grijača i prošle godine plus sad kad sam bio na servisu rekao mi je da promijenim grijač jer i dijagnostika izbacuje tu grešku. možda je sad riknuo još koji pa zato neće.

A gle, onda je logično da kreneš od grijača, s obzirom da ti svijetle već godinu dana moguće da ih je više komada riknulo :)
To možeš provjeriti i sam:
- skini konektore sa grijača
- spoji neku jaču žicu na +
- drugim krajem žice pikaj grijače na vrhu (na ispravnima mora zaiskriti).

Ako bude dugo verglao i kad promjeniš grijače, onda traži problem dalje...

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #15 u: 17-12-2010, 12:33:12 »
Moze ti se desiti i da je pregorio osigurac od grijaca tak je meni bilo i onda ne radi ni jedan grijeac...

marko018x

• Gost
« Odgovori #16 u: 17-12-2010, 14:33:11 »
loša hvala još jednom  :ok: još jedan +

a baš sam pomislio na temelju ove priče ovdje da bi mogo bit osigurač i našao sam ja njega samo on je kutijica i neznam kako da ga provjerim, ništa se tu ne vidi je li on pregorio. mislim da idem za sat vremena u servis samo ne da mi se skroz do seba a ne znam jel ovi điđe u garaži po kvartu imaju dijagnostiku i ostali potreban alat da naprave kako treba

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #17 u: 17-12-2010, 16:02:29 »
loša hvala još jednom  :ok: još jedan +

a baš sam pomislio na temelju ove priče ovdje da bi mogo bit osigurač i našao sam ja njega samo on je kutijica i neznam kako da ga provjerim, ništa se tu ne vidi je li on pregorio. mislim da idem za sat vremena u servis samo ne da mi se skroz do seba a ne znam jel ovi điđe u garaži po kvartu imaju dijagnostiku i ostali potreban alat da naprave kako treba

To lako ispitaš, staviš lampicu na žicu koja ide na grijač i vidiš da li svijetli kad daš kontakt...

Ili izvadiš osigurač i vidiš/ispitaš da li je pregorio.
Nalazi se u kutiji na akumulatoru, broj 8, osigurač 70A.

marko018x

• Gost
« Odgovori #18 u: 19-12-2010, 03:14:25 »
evo da napisem sta je na kraju bilo u pitanju... dakle dva od cetiri grijaca su riknula, odnosno jedan je bio nikakav a drugi prilicno los. promijenjena oba i sad pali ko mina  :clap:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #19 u: 19-12-2010, 10:53:10 »
he he, šta si mjenjao samo ta dva ili sve  :?:, koliko jazavaca  :?:

Offline mark

• Pripravnik
  • **
  • 159
    • K.Toplice
« Odgovori #20 u: 19-12-2010, 11:28:42 »
evo ja neki dan napisao kak moja pali tak već dugo vremena, danas tu izmjereno -17, alfica je na jedvite jade zapalila iz 5-6 pokušaja i dosta verglanja, već sam je mislio ostavit na miru, onda je kresnula. dali je možda bit i u tome da auto nije upaljen puna 3 dana pa ta jaka zima ovih dana?  :mah:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #21 u: 19-12-2010, 11:52:28 »
evo ja neki dan napisao kak moja pali tak već dugo vremena, danas tu izmjereno -17, alfica je na jedvite jade zapalila iz 5-6 pokušaja i dosta verglanja, već sam je mislio ostavit na miru, onda je kresnula. dali je možda bit i u tome da auto nije upaljen puna 3 dana pa ta jaka zima ovih dana?  :mah:

Pa ako ti blinka lappica nakon paljenja, očito je i tebi riknuo jedan ili više grijača...

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #22 u: 19-12-2010, 12:46:51 »
zimske diesel radosti  :hap:
Varijator sekta

Offline mark

• Pripravnik
  • **
  • 159
    • K.Toplice
« Odgovori #23 u: 19-12-2010, 12:48:42 »
Pa ako ti blinka lappica nakon paljenja, očito je i tebi riknuo jedan ili više grijača...

znam da blinka lampica grijača i da je pregorio jedan ili više njih,  tak vozim jos od prošle zime, al evo danas prvi put da je auto jedva upalio. inače uvjek od prve bez verglanja. pa me zanimalo dal ima veze i to što nije paljen 3 dana uz to što je debelo u minusu

Offline vlado0332

• Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 16v M-jet
    • Rijeka
« Odgovori #24 u: 19-12-2010, 13:31:37 »
znam da blinka lampica grijača i da je pregorio jedan ili više njih,  tak vozim jos od prošle zime, al evo danas prvi put da je auto jedva upalio. inače uvjek od prve bez verglanja. pa me zanimalo dal ima veze i to što nije paljen 3 dana uz to što je debelo u minusu
Naravno da ima veze sve što si naveo. Na -17oC budi sretan da ti je auto uopće upalio uz neispravne grijače jer i akumulator osjetno gubi sposobnost verglanja, a zna se, ovisno o kvaliteti goriva, izlučit parafin i začepit dovod goriva.
« Zadnja izmjena: 19-12-2010, 13:32:23 od vlado0332 »

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #25 u: 19-12-2010, 14:04:23 »

Naravno da ima:
- što je niža temperatura kapacitet akumulatora opada
- svaki dan stajanja auta kapacitet akumulatora nešt opada

PLUS
- što je niža temperatura ulje je gušće, pa je i kompresij akod paljenja slabija
- i ne radi ti jedan ili više grijača pa je paljenje još teže

marko018x

• Gost
« Odgovori #26 u: 19-12-2010, 23:34:55 »
he he, šta si mjenjao samo ta dva ili sve  :?:, koliko jazavaca  :?:
reko mi majstor da samo ta dva promijenim, a dijelovi i posao skupa izašlo me 400 novaca  :da:

Offline industrial

• Donator kluba
  • Trade Count: (+91)
  • Sa stažom
  • *
  • Alfa 156 JTD
    • Rijeka
« Odgovori #27 u: 07-07-2011, 17:29:08 »
dizem staru temu,ali imam isti problem,
jucer iz cista mira kad upalim auto pocne blinkat lampica grijaca.skuzio sam da nije bitno dal upalim auto ili ne,
bitno da pustim kontakt i lampica blinka pa se ugasi nakon 20tak puta.
znam da je riknuo grijac,a nema smisla mijenjat jedan po jedan,zanima me koliko je to posla na 1,9 jtd 115ks,
koliko sam uspio vidjet grijacima skoro ni traga,tako da ne racunam da je jednostavno  :rolll:
jel neko radio da mi da par smjernica od kuda krenut,cini mi se da usisna mora dole :?:
hvala  :ok:

Offline Seb

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #28 u: 08-07-2011, 07:08:49 »
dizem staru temu,ali imam isti problem,
jucer iz cista mira kad upalim auto pocne blinkat lampica grijaca.skuzio sam da nije bitno dal upalim auto ili ne,
bitno da pustim kontakt i lampica blinka pa se ugasi nakon 20tak puta.
znam da je riknuo grijac,a nema smisla mijenjat jedan po jedan,zanima me koliko je to posla na 1,9 jtd 115ks,
koliko sam uspio vidjet grijacima skoro ni traga,tako da ne racunam da je jednostavno  :rolll:
jel neko radio da mi da par smjernica od kuda krenut,cini mi se da usisna mora dole :?:
hvala  :ok:
usisna nemora dole osim ak ti grijač ne pukne u glavi ...onda če vjerojatno morat i glava dole...najteže je zamjenti na 1. cil.

Offline g0g1c

• Učim polako
  • 156 1.9 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #29 u: 14-10-2011, 10:57:10 »
Kak skinut grijace  na 156 1.9jtd 99.g.jedan mi ne dela