27-05-2026, 07:37:12

Autor Tema: Prva Alfa  (Posjeta: 41913 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
Odg: Prva Alfa
« Odgovori #150 u: 26-11-2013, 22:55:18 »
A gle, ja sam našao na netu informacije da je ista getriba na 1.6 i 1.7 16v:
http://www.alfa-pages.co.uk/gearbox.php

Ne mogu baš tvrditi to sa 100% sigurnošču, ali s obzirom na to da je bila na forumu negdje rasprava na koliko okretaja je auto u 5. brzini na 100 na sat, i zaključilo se je da nema razlike između 1.6 i 1.7 16v, mislim da sam u pravu
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #151 u: 26-11-2013, 22:58:05 »
Naravno iz boxera, znam da nemaju TS i boxer iste mjenjače.

Ali me muči to šta ispada, da nije do sajli mjenjača... Bi li bilo preporučljivo probat prije ugradnje mjenjača nešto podmazat/promijenit a da nije baš sam mjenjač?

Jer ako promijenim sajle i sve oko mjenjača pa i dalje ispada promijenim lako i mjenjač, a ako promijenim mjenjač pa ispada mogu plakat  :violent-smiley-039:

Možeš probati podmazati sajle, to će pomoći kod šaltanja, međutim ispadanje iz 3. brzine je najvjerojatnije zbog getribe, jer sam ja imao isti problem na 33jki
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Fiuman

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #152 u: 26-11-2013, 23:09:49 »
A gle, ja sam našao na netu informacije da je ista getriba na 1.6 i 1.7 16v:
http://www.alfa-pages.co.uk/gearbox.php

Ne mogu baš tvrditi to sa 100% sigurnošču, ali s obzirom na to da je bila na forumu negdje rasprava na koliko okretaja je auto u 5. brzini na 100 na sat, i zaključilo se je da nema razlike između 1.6 i 1.7 16v, mislim da sam u pravu
bio je Raz piso o tome al moje je iskustvo drukčije  :rolll:

Tbird

• Gost
« Odgovori #153 u: 26-11-2013, 23:13:19 »
ja san na 1.6 8v imo mjenjač od 16ventilke i nije bilo isto ko sa 8v mjenjačem pa mi ti pojasni na temelju čega tvrdiš da nema razlike  :?: jesi probo ili  :?:
ps ovo nije napad nego pitam pošto ja jesan probo i razlika se osjetila pa neznam dal san ja bio lud tada ili  :?:

Fiuman 1.6 i 1.7 su ti jedna te ista getriba, isti prijenosni omjeri brzina i dif...  :da:
Daj pojasni malo koju razliku si osjetio, u kom smislu? Moguce da je to bio mjenjac od 1.4, jer on je kraci i osjeti se razlika na tako teskoj sasiji   :ok:
Nisam 100% siguran, morao bih pogledati, al ako su bile razlike to je samo na nakim modelima 94' i ako je bilo takvih ti su imali duze omjere  :ok:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #154 u: 26-11-2013, 23:22:50 »
Evo može se lako riješit dilema ako netko ima 16V pa da se zna i za ubuduće... Kod mene auto u trećoj cca 20 km po tisući okretaja, znači 60 na 3000, 100 na 5000, u petoj na 4000 ide 120 točnih, na 6000 ide 180.
Za prvu, drugu i četvrtu ne znam točno jer nisu lijepe okrugle brojke. Evo slikica za drugu  :grinning-smiley-044:

Iz nje dođe da ide 12.5 km za svaku 1000 okretaja.

Ako tko zna, bio bih jako zahvalan.

Fiuman

• Gost
« Odgovori #155 u: 26-11-2013, 23:24:31 »
Fiuman 1.6 i 1.7 su ti jedna te ista getriba, isti prijenosni omjeri brzina i dif...  :da:
Daj pojasni malo koju razliku si osjetio, u kom smislu? Moguce da je to bio mjenjac od 1.4, jer on je kraci i osjeti se razlika na tako teskoj sasiji   :ok:
Nisam 100% siguran, morao bih pogledati, al ako su bile razlike to je samo na nakim modelima 94' i ako je bilo takvih ti su imali duze omjere  :ok:
pa činilo se da mu duže treba da se razvrti znači nije bio kraći definitivno več duži pa se činilo da je motor tromiji
znam i ja da san našo negdje podatak da je dif 9/37 na obje al jednostavno 1.6 sa mjenjačem od 1.7 16v mi se nije svidio pogotovo uzbrdo
kad san imo 16v poslije znam da je lamela bila 215 , kolko se sječam , a na 8v 200 , znam da su poluosovine od 16v deblje nego na 8v pa mi se činilo da i mjenjač nije baš isti
eto to je moj dojam bio neka san u krivu pa nek kolega proba stavit mjenjač i da sve bude super al meni se nije svidilo

Tbird

• Gost
« Odgovori #156 u: 26-11-2013, 23:44:47 »
Evo slikica za drugu  :grinning-smiley-044:

7200 :icon_eek: jel ti to voziš na plinaru :?:
Ledo, jel ti to ides stopama prethodnika  :p030:  :hehe:

kad san imo 16v poslije znam da je lamela bila 215 , kolko se sječam , a na 8v 200 , znam da su poluosovine od 16v deblje nego na 8v pa mi se činilo da i mjenjač nije baš isti

Zanimljivo...Znas mozda jel poluosovine i kvacilo od 16v ide plug n'play na 8v, je sve kompatibilno sa svime :?:
Ak znas jos neke razlike vezano za prijenos reci...  :da:
« Zadnja izmjena: 26-11-2013, 23:46:11 od Tbird »

Fiuman

• Gost
« Odgovori #157 u: 26-11-2013, 23:55:36 »
7200 :icon_eek: jel ti to voziš na plinaru :?:
Ledo, jel ti to ides stopama prethodnika  :p030:  :hehe:

Zanimljivo...Znas mozda jel poluosovine i kvacilo od 16v ide plug n'play na 8v, je sve kompatibilno sa svime :?:
poluosovine idu jer su prirubnice mjenjača iste a kvačilo bi trebalo vidit dal lamela stane na zamašnjak od 8v ili stavit zamašnjak od 16v

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #158 u: 26-11-2013, 23:56:55 »
Ne vozim na plin, nije ni meni jasno zašto nema blokade...

Vidiš 746 km dole?  :hehe:
To sam okrenuo brojač kad je protukla radilica, i držao sam se savjeta mehaničara koji je naručio motor novi i rekao da s ovim gas u pod dok se ne raspadne. Začudo, preživio je nekih 830 km prije nego je izvađen, otkad je protukao je stalno bio do crvenog dok nije počeo osim klackanja i tupkanja radit neke neugodne vibracije oko 3000 okretaja, tako jake da je cijeli auto podrhtavao kad bi se dao gas. Onda sam ga vozio do 2500 i izbjegao šlepu :D

BTW, kojeg prethodnika?

Tbird

• Gost
« Odgovori #159 u: 27-11-2013, 00:34:13 »
poluosovine idu jer su prirubnice mjenjača iste a kvačilo bi trebalo vidit dal lamela stane na zamašnjak od 8v ili stavit zamašnjak od 16v

Da, bas tako... Thanks na info :ok:

Ne vozim na plin, nije ni meni jasno zašto nema blokade...
Vidiš 746 km dole?  :hehe:
To sam okrenuo brojač kad je protukla radilica, i držao sam se savjeta mehaničara koji je naručio motor novi i rekao da s ovim gas u pod dok se ne raspadne. Začudo, preživio je nekih 830 km prije nego je izvađen, otkad je protukao je stalno bio do crvenog dok nije počeo osim klackanja i tupkanja radit neke neugodne vibracije oko 3000 okretaja, tako jake da je cijeli auto podrhtavao kad bi se dao gas. Onda sam ga vozio do 2500 i izbjegao šlepu :D
BTW, kojeg prethodnika?

Pa ovog koji piciva u miru nakon sto si ga brutalno sahranio  :hehe:
Da, zanimljivo, nemas blokade...da nije netko mjenjao chip?! :rolll:

i držao sam se savjeta mehaničara koji je naručio motor novi i rekao da s ovim gas u pod dok se ne raspadne

:o000: :o000: :o000: pa taj je zasluzio godisnju nagradu za izniman dopinos struci i to vise nego dr.mg.Marušić  :gun:
Ti se upalila lampica ulja kad si prvi put osjetio boom? Trebao si odmah sutradan nosit nekome nek skine karter i vidi u kakvom je to stanju i ak je prihvatljivo nove letece i gas... Ovak si platio, kolko, ×5  :?:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #160 u: 27-11-2013, 01:27:49 »
Zašto nemam blokade, pojma nemam. Možda stvarno je nešto čipirano jer se auto ne spaja na dijagnostiku i nema baš bajan eko test. Sad možda su slučajnosti, a možda je neki čip, ali evo zbilja neznam.

Nosio sam drugi dan odmah na pregled i zaključili da se ne isplati prebrusit radilicu kad je motor ionako star, a ovaj je bio dosta bolji i brzo dostupan. A da sam platio dosta, jesam. Al vozim alfu, naviknut sam  :speer:
Kad mi se dogodilo da je protuklo nije bilo nikakvog buma, samo se zvuk promijenio bez ikakvog drugog znaka, niti lampice. Protukao je na hladno, 800 m od kuće na cca 2000 okretaja, stvarno sam oprezan s hladnim autom uvijek, nije prije radne temp kod mene dobio nikad preko 3000.
U subotu mi je tehnički pa ćemo vidjet, možda pogledam ECU ako bude volje i vremena pa bude sve jasnije, sad i mene zanima da budem iskren.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #161 u: 27-11-2013, 01:31:59 »
to bi isto i ja napravio,gas do poda pa da vidim dokle će  :hehe:

Tbird

• Gost
« Odgovori #162 u: 27-11-2013, 10:32:26 »
Nosio sam drugi dan odmah na pregled i zaključili da se ne isplati prebrusit radilicu kad je motor ionako star, a ovaj je bio dosta bolji i brzo dostupan. A da sam platio dosta, jesam.

Jesi sad na ovom "novom" promijenio klizne?
Ma nisi ti kriv ni 1%, ta masina je vec bila jednom nogom u grobu, i to je bilo samo pitanje vremena...Ubili su joj dusu davno prije tebe, i tko jos zna sta...  :hehe:
Jedino da si odmah nakon kupovine odnio da ti otvore karter pa ak nema vidljivih ostecenja promjene letece i vozi, al dobro, sad sta je tu je, bitno da je rjeseno  :pivo:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #163 u: 27-11-2013, 10:59:00 »
A trebao bi pitat tocno sta je mijenjano ili ne, ali znam da je dosta toga uslo novo, a da je sve provjereno i da je zdravo...

Citat:
i tko jos zna sta...  :hehe:

Previše škripe sicevi da bi to mirisalo na dobro  :000: :000: :000:

Tbird

• Gost
« Odgovori #164 u: 27-11-2013, 11:16:08 »
Previše škripe sicevi da bi to mirisalo na dobro  :000: :000: :000:

Tko zna, mozda je neki nadobudni rejser vozio time attack po gradu,Grobniku...pa su i suste dale svoje... :hehe:
...a mozda su ga vozili i big family, a mozda netko nije imao "private room" pa je operiro na sicevima, tko ce ga znat  :hehe:
« Zadnja izmjena: 27-11-2013, 11:18:02 od Tbird »

Offline dario145

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 166 2.0ts i Alfa 156 1.8ts
    • osijek
« Odgovori #165 u: 27-11-2013, 12:59:36 »
Lijepa je alfica :ok:
135           
••„    
24R

Fiuman

• Gost
« Odgovori #166 u: 04-12-2013, 22:04:21 »

kaže bobigetriba da ide lamela od 16v na 8v jer ima mjesta na zamašnjaku jedino ti je on sada s 8v lamelom na tom mjestu hrđav pošto nije iskorišten

Tbird

• Gost
« Odgovori #167 u: 04-12-2013, 22:38:42 »
kaže bobigetriba da ide lamela od 16v na 8v jer ima mjesta na zamašnjaku jedino ti je on sada s 8v lamelom na tom mjestu hrđav pošto nije iskorišten

:ok:

Bez brige, hrđav je on i prijeko i poprijeko...bude on isao cijeli na pjeskarenje, kad mu dodje dan... jedino ne znam ovaj na autu od 1.6 u kakvom je stanju :da:
Fiuman imas mozda original od 1.6 8V zamajac? Ili mozda bobi getriba? Kod njega i tak moram po glave za dva tjedna... Treba mi tocna tezina zamajca od 1.6 8v.  Nikako od 1.7 jer mislim da je tezi neg na 33 i.e. al nisam siguran, a 33karbsi imaju jos laksi od i.e. :da:

Fiuman

• Gost
« Odgovori #168 u: 04-12-2013, 22:40:40 »
:ok:

Bez brige, hrđav je on i prijeko i poprijeko...bude on isao cijeli na pjeskarenje, kad mu dodje dan... jedino ne znam ovaj na autu od 1.6 u kakvom je stanju :da:
Fiuman imas mozda original od 1.6 8V zamajac? Ili mozda bobi getriba? Kod njega i tak moram po glave za dva tjedna... Treba mi tocna tezina zamajca od 1.6 8v.  Nikako od 1.7 jer mislim da je tezi neg na 33 i.e. al nisam siguran, a 33karbsi imaju jos laksi od i.e. :da:
SVE dijelove koje san imo za boxer san bobiju doniro  :hap: on ima sigurno al mislim da ti krajem ovog tjedna parti na brod tako da se čuj s njim za glave jer neznam kako češ ih preuzet

Tbird

• Gost
« Odgovori #169 u: 04-12-2013, 22:47:11 »
SVE dijelove koje san imo za boxer san bobiju doniro  :hap: on ima sigurno al mislim da ti krajem ovog tjedna parti na brod tako da se čuj s njim za glave jer neznam kako češ ih preuzet

A odlicno onda... znaci sve je na kupu i ceka odvoz u Metis  :hehe:
Ma trebo sam ici jos pred par tjedana al ne stignem nikako, guzvica... Zvat cu ga za dva tjedna, ak ne, cemo poslije Nove, nije hica  :da:

Fiuman

• Gost
« Odgovori #170 u: 04-12-2013, 23:01:28 »
za 2 tjedna sumljam da češ ga dobit  :hap:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #171 u: 04-12-2013, 23:58:38 »
Fiuman, imaš možda one plastike koje pokrivaju osigurače u motornom prostoru? Pa da i to riješimo za vikend?

Danas odveo auto na promjenu mjenjača jer ispada ona treća, kažu da je možda do sajli ali treba vidjet, uglavnom do petka bi trebala bit gotova pa onda kod tebe  :hehe:

Jesi iskemijao možda nešto za onu cijevčicu?

Fiuman

• Gost
« Odgovori #172 u: 05-12-2013, 00:24:44 »
nisan stigo jer san imo 145cu , 155cu i puntaGT do danas u dvorištu a sad mi je od Jakova 156 ispred al ona čeka  :hap: pa ču sutra tražiti onaj drek a poklopaca mislim da nema mada ima jedna kutija raznih plastika pa morda ima ča tamo

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #173 u: 06-12-2013, 22:58:31 »
Evo danas dobila drugi mjenjač, ne pada više iz treće, čvršća je u svim u brzinama i tako. Usput podmazan kuplung, sajle, promijenjeno ulje i filteri motora i ulje motora pa sam na miru neko vrijeme  :drive:
Ali nekako tvrdo ide u prvu, tu i tamo kao da zapinje i zuji malo na dodavanju gasa u čevrtoj koliko mi se trenutno čini. Treba se malo razradit pa ce valjda bit bolje...

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #174 u: 06-12-2013, 23:34:56 »
E da, riješena dilema, boxer mjenjači su isti, svi omjeri brzina ostali jednaki  :mah:

Inače, izletio mi kat na auspuh, skroz suplje zvoni, ekotest nikakav. Dal bi sta dobio ako bi ga zamijenio za običnu cijev? Neko utišanje u kabini zbog manje rezonacije u onom "loncu" katalizatora eventualno?

Fiuman

• Gost
« Odgovori #175 u: 06-12-2013, 23:54:40 »
E da, riješena dilema, boxer mjenjači su isti, svi omjeri brzina ostali jednaki  :mah:

Inače, izletio mi kat na auspuh, skroz suplje zvoni, ekotest nikakav. Dal bi sta dobio ako bi ga zamijenio za običnu cijev? Neko utišanje u kabini zbog manje rezonacije u onom "loncu" katalizatora eventualno?
vezano za cijev umjesto kata samo veča buka a reci mi mjenjač dal odispod ima limeni karter ili aluminijski  :?:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #176 u: 07-12-2013, 00:13:20 »
Si siguran za to?
Jer meni se čini da više rezonira u ovoj praznoj ljusci od kata koja je tanki lim nego što bi kroz cijev gdje nebi bilo promjene strujanja, vjerujem da bi iza auta bilo bučnije, ali u kabini treba vidjet...

Stari karter mjenjača limeni, novi mjenjač aluminijski karter.

Offline Elvis051

• Pripravnik
  • **
  • ....
    • Rijeka,Croatia
« Odgovori #177 u: 07-12-2013, 11:04:06 »
Evo par slikica, auto je bio svuda i stvarno ga je gušt vozit, osjećaj u volanu mi je odličan i iako nije osobito brz, jako je zabavan s onim kratkim mjenjačem i boxer zvukom  :clap:

(Image removed from quote.)
lijepe fotke i lijepa alfa. :handclap:

Tbird

• Gost
« Odgovori #178 u: 07-12-2013, 16:43:38 »
Cijev mjesto kata bude grmilo ak nemas iza normalan lonac s komorama  :da:
Ionak ga moras imat ispravnog za tp  :hap:

Offline ledo