Pozdrav, radi se o AR 156 cf2 1.8.
Naime ugradio sam plin prije 50 000km. Na benzin se skoro da i ne vozim. Uglavnom uvijek je prilikom spoja na dijagnostiku prikazivao ove dvije greške P0130 i P0170 , uvijek su obrisane i ponovno nastale nakon nekog vremena. Kad bih u vožnji spojio dijagnostiku lambda sonda fino vrti od cca 53mV do 800mV. Integrator se vrti oko 1 što je ok. Nikad nije zasvjetlila lampica kvara motora niti išta drugo.
Problem nastaje prije godinu dana kada je plin iz nekog razloga javljao grešku i prebacivao sam na benzin.
Otišao sam do tidale i otkrio mi je da lambda stoji na 35mV a integrator na 1.20. Nakon konzultacija sa njim kupio sam novu lambdu, i vozio auto na benzin jedno 2 tjedna. Grešaka gore navedenih nije bilo. Super, odem do tidale namjstimo mapu i otkrijemo sljedeće. Kada auto uđe u vioske okretaje ponovno lambda zašteka ali odmah i proradi. Dovoljno da dijagnostici baci grešku. Zaključujemo da ga plin pati, ali zbog čega neznamo. Uglavnom ništa strašno.
Vozim se sada punih god dana, sve 5, međutim neki dan opet baci sa plina na benzin. Spojim dijagnostiku, sonda malo radi malo ne. Dobro što je sad. Prebacim na benzin i vozim se tjedan dana. Hm sada sonda šljaka ali dok se ne zagije motor blokirana je na 35mV i integrator 1,20. Kada se zagrije dobro sve ok, međutim tu i tamo zna zaštekati.
Posudio sam od kolege MAXONJA drugi maf misleći da je on, međutim sve je isto. (Hvala kolegi na suportu).
Ok kad vozim na plin plinska instalacija ne traži podatke od sonde. Ali problem je što kopira rad benzinske mape, a ona uzima podatke od sonde, te samim time indirektno rad sonde utječe na plinsku mapu. Dugoročnim korištenjem neispravnog auta može doći do oštećenja ventila.
Još ću se neko vrijeme voziti na benzin pa vidjeti. Problem postoji od uvijek očitoi na benzinu. Neću zaključivati samo tako da je ponovno sonda otišla jer vožnjom na benzin dolazi k sebi, a i to se uvijek događalo od kad imam plin. Nova sonda je stavljena bosch original prije nepunih 18 000.
Uglavnom nemam pojma od kud krenuti, što gledati? Mora da je netko imao sličan ili identičan problem.