Pozdrav, radi se o AR 156 cf2 1.8.
Naime ugradio sam plin prije 50 000km. Na benzin se skoro da i ne vozim. Uglavnom uvijek je prilikom spoja na dijagnostiku prikazivao ove dvije gre¹ke P0130 i P0170 , uvijek su obrisane i ponovno nastale nakon nekog vremena. Kad bih u vo¾nji spojio dijagnostiku lambda sonda fino vrti od cca 53mV do 800mV. Integrator se vrti oko 1 ¹to je ok. Nikad nije zasvjetlila lampica kvara motora niti i¹ta drugo.
Problem nastaje prije godinu dana kada je plin iz nekog razloga javljao gre¹ku i prebacivao sam na benzin.
Oti¹ao sam do tidale i otkrio mi je da lambda stoji na 35mV a integrator na 1.20. Nakon konzultacija sa njim kupio sam novu lambdu, i vozio auto na benzin jedno 2 tjedna. Gre¹aka gore navedenih nije bilo. Super, odem do tidale namjstimo mapu i otkrijemo sljedeæe. Kada auto uðe u vioske okretaje ponovno lambda za¹teka ali odmah i proradi. Dovoljno da dijagnostici baci gre¹ku. Zakljuèujemo da ga plin pati, ali zbog èega neznamo. Uglavnom ni¹ta stra¹no.
Vozim se sada punih god dana, sve 5, meðutim neki dan opet baci sa plina na benzin. Spojim dijagnostiku, sonda malo radi malo ne. Dobro ¹to je sad. Prebacim na benzin i vozim se tjedan dana. Hm sada sonda ¹ljaka ali dok se ne zagije motor blokirana je na 35mV i integrator 1,20. Kada se zagrije dobro sve ok, meðutim tu i tamo zna za¹tekati.
Posudio sam od kolege MAXONJA drugi maf misleæi da je on, meðutim sve je isto. (Hvala kolegi na suportu).
Ok kad vozim na plin plinska instalacija ne tra¾i podatke od sonde. Ali problem je ¹to kopira rad benzinske mape, a ona uzima podatke od sonde, te samim time indirektno rad sonde utjeèe na plinsku mapu. Dugoroènim kori¹tenjem neispravnog auta mo¾e doæi do o¹teæenja ventila.
Jo¹ æu se neko vrijeme voziti na benzin pa vidjeti. Problem postoji od uvijek oèitoi na benzinu. Neæu zakljuèivati samo tako da je ponovno sonda oti¹la jer vo¾njom na benzin dolazi k sebi, a i to se uvijek dogaðalo od kad imam plin. Nova sonda je stavljena bosch original prije nepunih 18 000.
Uglavnom nemam pojma od kud krenuti, ¹to gledati? Mora da je netko imao slièan ili identièan problem.