23-04-2026, 00:18:52

Autor Tema: Prometne kamere oko nas  (Posjeta: 28841 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
Odg: Prometne kamere oko nas
« Odgovori #90 u: 08-10-2010, 13:01:09 »
Da okrenuta je, stavljena na metalni stup... Ali losa stvar je sta pise na onoj stranici da je u stanju snimati 4 trake, to znaci da ce moci snimati oba smjera zar ne?
  :da:  :da:
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline Narayan

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #91 u: 21-10-2010, 06:44:58 »
Kamere na autocestama na svim kritičnim mjestima

Za sada je predviđen pilot projekt na autocesti A 4 Zagreb- Varaždin, a kasnije bi se to proširilo na sve autoceste

Novi divljački pohod na autocesti zabilježen je kod čvora Sveti Rok. Zagrepčanin se onuda provezao s 247 kilometara na sat, a uhvatili su ga presretači.

Za ovakav prekršaj predviđena je kazna od 3 do 7 tisuća kuna, zabrana upravljanja vozilima B kategorije godinu dana, a može dobiti i 3 negativna boda. No, policija užurbano traži rješenje kako bi ovakvim vozačima trajnije 'stala na rep'. Policija vozačima koji suludom vožnjom ugrožavaju i sebe i druge misli doskočiti onako kako rade to sve autoceste u Europi.

Kvalitetno snimanje i danju i noću

U Europi su kamere za mjerenje brzine postavljene na svakom čvorištu ili nadvožnjaku. Ideja da se to napravi kod nas traje već nekoliko godina, no sad je pred realizacijom. Najprije, na autocesti do Varaždina, a potom i na svim ostalim. Sofisticirane kamere moći će kvalitetno snimati u svim vremenskim uvjetima i noću i danju. Iz operativne sobe obavijesti će se slati ekipama na terenu koji posrednika odmah zaustavljaju.

Strancima kazne nisu problem

Veliki problem su stranci. Često prođu nekažnjeni, no sad će ih na granici ili na izlazu lako uočiti i na osnovi snimki kazniti. Strani vozači u Hrvatskoj često rade ono što u svojoj zemlji ne smiju ni pomislit. Rigorozne kazne nisu im problem. Za divljanje na cesti plate od tri do sedam tisuća kuna. No, odsad im se zabranjuje korištenje međunarodne vozačke dozvole na godinu dana. Projektna dokumentacija je gotova, a projekt zajedno rade HAC i MUP i uskoro bi trebao zaživjeti.

Do sada je Hrvatska osim prirodnih ljepota nudila i nekažnjeno testiranje trkačkih sposobnosti vozača, ali i automobila. Presretači su uvelike smanjili broj prekršaja no i dalje je puno onih koji vole voziti iznad dvjesto kilometara na sat. Fiksne kamere za mjerenje brzine postaviti će se na sva kritična mjesta i veća raskršća. Osim represivnih imat će i psihološki učinak jer vozači drukčije razmišljaju kada znaju da ih snimaju cijelim putem. Snimke s takvih kamera bit će tretirane kao dokaz i nesavjesni vozači ne mogu izbjeći sankcije.

'Za sada je predviđen pilot projekt na autocesti A 4 Zagreb- Varaždin, a kasnije bi se to proširilo na sve autoceste. Ako su vozači svjesni da netko kontrolira njihovu brzinu na takvim mjestima se ponašaju u skladu s propisima', kaže Josip Mataija iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Osim prema Varaždinu kamere su već postavljene na autocesti Rijeka - Zagreb. Malo više koordinacije i uskoro bi se mogle zaustaviti crne brojke. Samo lani na hrvatskim je cestama poginulo više od šesto ljudi.

Osim što su kamere postavljene u Zapadnoj Europi, problem rješavaju i susjedne države. U Srbiji su već postavili nadzorne kamere, a Bosanci u svojim presretačima imaju profesionalne kamere koje snimaju i sliku i ton, a osobito pokušaje mita koji su uobičajeni na području Balkana.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kamere-na-autocestama-na-svim-kriticnim-mjestima.html
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #92 u: 21-10-2010, 08:51:22 »
Ja si samo mislim ovak...

Popikat će to svuda ko englezi...

Limit 130 + tolerancija 10% = 143 + 10 do prve kazne za van naselja - 153 kmh i na sve preko ti mogu slat 500 kn da otplate kamere...

Baš si razmišljam kolko mi ima smisla uzet auto koji može potegnut 200 ili 230 na sat u takvoj prometnoj situaciji...

Offline Stanko

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV6 2.5; Berlina 1750; 156 1.9 16v jtdm
    • balkon s pogledom na Kvarnerski zaljev RI
« Odgovori #93 u: 21-10-2010, 08:59:08 »
Novi divljački pohod na autocesti zabilježen je kod čvora Sveti Rok. Zagrepčanin se onuda provezao s 247 kilometara na sat, a uhvatili su ga presretači.......za divno čudo...jesu

Za ovakav prekršaj predviđena je kazna od 3 do 7 tisuća kuna, zabrana upravljanja vozilima B kategorije godinu dana, a može dobiti i 3 negativna boda. ...ovo je smješno...sve u duplo treba biti i odmah oduzimanje vozila u prešu i pljac...i dat mu ga na privjesku na izlasku s autoputa
« Zadnja izmjena: 21-10-2010, 08:59:51 od Stankori »
SPASIMO ZEMLJU!...to je jedino mjesto u svemiru gdje ima čokolade...

XariX

• Gost
« Odgovori #94 u: 21-10-2010, 09:01:13 »
Ja si samo mislim ovak...

Popikat će to svuda ko englezi...

Limit 130 + tolerancija 10% = 143 + 10 do prve kazne za van naselja - 153 kmh i na sve preko ti mogu slat 500 kn da otplate kamere...

Baš si razmišljam kolko mi ima smisla uzet auto koji može potegnut 200 ili 230 na sat u takvoj prometnoj situaciji...

Itekako ima smisla, i to barem iz jednog jedinog razloga, ajde dva:
1. pretjecanje
2. voznja po zavojitim serpentinama

Svaki "jaci" auto ima mogucnost "limitiranja" zvucnim alarmom kad se prekoraci odredjena brzina, koja se sama manualno moze podesit prema zelji vozaca.

Ak sam u krivu, a onda slijedeci zakljucak:

Ak nis drugo, barem ce 3.2 i slicen bestije masovno pojeftinit  :hap:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #95 u: 21-10-2010, 10:46:25 »
da ali jesu li to kamere za nadgledanje cesta ili mjere svako govno  :?:

XariX

• Gost
« Odgovori #96 u: 21-10-2010, 10:59:27 »
da ali jesu li to kamere za nadgledanje cesta ili mjere svako govno  :?:

To ti je ista shema pretpostavljam kak i u SLO ili AT i DE. Imas postavljene kamere za pracenje prometa, i ako uleti "netko" sa nekom brzinom koja odstupa od prosjeka na toj dionici, onda posalju patrolu na taj dio autoceste.

Svugdje u svijetu su te kamere jasno oznacene i vidljive, tak da mislim da ce i kod na isti nacin bit montirane te kamere.

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #97 u: 21-10-2010, 11:00:36 »
to da ali u biti ne snimaju one kao policijske  :rolll:

XariX

• Gost
« Odgovori #98 u: 21-10-2010, 11:05:47 »
to da ali u biti ne snimaju one kao policijske  :rolll:

Ove NE-HR ne snimaju. Samo reagiraju.

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #99 u: 21-10-2010, 12:20:33 »
 :ne2: ne ne kužite, ove nadzorne to već imamo skoro svuda oni misle staviti SPEED kamere - kao u UK, koje fotkaju sve kaj prolazi a jednom tjedno pero u lokalnoj PP šalje koverte...  :puke:
« Zadnja izmjena: 21-10-2010, 12:21:12 od yedwy »

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #100 u: 21-10-2010, 12:31:25 »
Koga briga, nek postave kamere ako hoće baš svaki kilometar, autocestom je ionako koma putovati. Primjer susret u Splitu. Dolje smo išli starom cestom i stigli za 5,5 h a nazad autocestom za 6,5 h, sv. Rok i M. Kapela u nekavim radovima + dodatni radovi na trasi a pola Zagreba se vraća sa produženog vikenda prosječna brzina malo više od zaprežnih kola.  :hap:. razliku koju smo platili za to coljanje mogli smo potrošiti na janjetinu. Zaključak: Od sad prema Splitu samo starom cestom.  :drive:

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #101 u: 21-10-2010, 12:36:40 »
A na staroj su sačekuše... :rolll:

Offline Stanko

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
« Odgovori #102 u: 21-10-2010, 13:08:01 »
stvar se vrlo lako riješi i sa sačekušama i s kamerama...

pismeni ste...čitate, pišete, imate dobar vid, imate položen vozački ispit, napravili ste lječnički i stoga se smatra da ste upoznati s pravilima i propisima ponašanja u prometu... izvolite ih se pridržavati i nema problema ni sa sačekušama ni s video kamerama...sve dugo su pusta tlapnja

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #103 u: 21-10-2010, 13:12:57 »

XariX

• Gost
« Odgovori #104 u: 21-10-2010, 13:27:59 »
http://www.njuskalo.hr/ostala-autooprema/cobra-anti-radar-esd7000-nov-zapakiran-dostava-899kn-oglas-720957

Jedanput se investira pa se ima.  :hap:

Ak ti ovo vide "na trulom zapadu", ostajes bez vozila. Ne dobivas kaznu, ostajes bez vozila.

Alfa_ri

• Gost
« Odgovori #105 u: 21-10-2010, 13:28:10 »
Hebeš kamerice,idemo na rizik ko i uvjek :hehe:
Valjda baš taj dan kad ja prođem neće Pero slati kazne  :craz

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #106 u: 21-10-2010, 13:42:40 »
Mislim da bi pametnije bilo prvo investirati u kamere koje će nadgledati raskršća po gradovima noću, i ostale prometnice... evo u zadnjih par godina koliko je prometnih bilo na auto-putu, a koliko poginulih po magistralama, ili u gradovima usljed prolaska kroz crveno i slicno. Naravno, ovi će proći nekažnjeno, neki čak i sa >40 prijava na policiji, a mi "poštena" ekipa kad nagazimo jednom u godinu dana 220kmh odmah ćemo platiti danak....  :wal:
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #107 u: 21-10-2010, 13:47:41 »
stvar se vrlo lako riješi i sa sačekušama i s kamerama...

pismeni ste...čitate, pišete, imate dobar vid, imate položen vozački ispit, napravili ste lječnički i stoga se smatra da ste upoznati s pravilima i propisima ponašanja u prometu... izvolite ih se pridržavati i nema problema ni sa sačekušama ni s video kamerama...sve dugo su pusta tlapnja

Joj daj molim te nemoj, ja nisam od onih koji se zalažu za kršenje propisa ali ovakvi postovi su čista demagogija i ništa drugo, kao da je brzina jedini problem cestovnog prometa, nek poprave hebene ceste pa neće trebat ograničenja od 30 svakih 2km, ali onda bi nestala krasna mejsta za punjenje proračuna...

Hebote kad bi se vozio po svim znakovima do posla bi mi trebalo preko sat vremena za 50 km puta od kojih je 20km autocesta...
« Zadnja izmjena: 21-10-2010, 14:00:08 od yedwy »

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #108 u: 21-10-2010, 15:15:38 »
kod nas policija nije policija već porezni inkasator  :da: rijetko koji policajac radi svoj posao, a to je kontrola prometa, saniranje i upozoravanje vozača na kritična mjesta na prometnici i na njihovu krivu i neopreznu vožnju. Policija ne služi napominjem ne služi za branje love i punjenje proračuna.  Bilo bi im bolje da idu u ekonomsku, smjer financije nego u policijsku školu, ionako većina njih zna manje o prometu nego pošteni vozač sa par sto tisuća km u guzici.
A o njihovoj neopreznoj vožnji i neispravnim autima i raznoraznim opasnim sačekušama gori su nego u Mongoliji  :wal:

Offline Stanko

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
« Odgovori #109 u: 21-10-2010, 15:34:46 »
Joj daj molim te nemoj, ja nisam od onih koji se zalažu za kršenje propisa ali ovakvi postovi su čista demagogija i ništa drugo, kao da je brzina jedini problem cestovnog prometa, nek poprave hebene ceste pa neće trebat ograničenja od 30 svakih 2km, ali onda bi nestala krasna mejsta za punjenje proračuna...

Hebote kad bi se vozio po svim znakovima do posla bi mi trebalo preko sat vremena za 50 km puta od kojih je 20km autocesta...

"joj daj molim te"...probaj pa ona pričaj...pod jedan...pod dva......nije demagogija...zašto ne kreneš 5-10 minuta ranije na posao?...nebi ti onda bio problem proći 50 km po ograničenju...

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #110 u: 21-10-2010, 15:40:25 »
Zato jer sam debil pa mislim da nema smisla voziti sat i 10 min po cesti po kojoj bez ikakvih posebnih rizika prođeš za 40 min, eto valjda zato...
« Zadnja izmjena: 21-10-2010, 15:42:01 od yedwy »

Serfo

• Gost
« Odgovori #111 u: 21-10-2010, 16:15:48 »
Novi divljački pohod na autocesti zabilježen je kod čvora Sveti Rok. Zagrepčanin se onuda provezao s 247 kilometara na sat, a uhvatili su ga presretači.......za divno čudo...jesu

Za ovakav prekršaj predviđena je kazna od 3 do 7 tisuća kuna, zabrana upravljanja vozilima B kategorije godinu dana, a može dobiti i 3 negativna boda. ...ovo je smješno...sve u duplo treba biti i odmah oduzimanje vozila u prešu i pljac...i dat mu ga na privjesku na izlasku s autoputa
Ja sam mislio da si mi prijatelj :hehe:

Alfa_ri

• Gost
« Odgovori #112 u: 21-10-2010, 16:20:00 »
Da je Stanko vlast obogatio bi se na tim privjescima kolko bi ih bilo :funny:

Offline SigniGT

• Starosjedioc
  • u offsetu...
    • Rijeka
« Odgovori #113 u: 21-10-2010, 18:19:56 »
onda nek naprave cestu bez limita ko u engleskoj di ću se za đabe uključit i stisnut šestaka dok mu ulje na iber ne počne bacat...

po toj logici auti preko 60ks su nepotrebni... nisam za to da se rade sra**, pogotovo ne u gradu, čak ni po zaobilaznici iako ja tamo stisnem na mjestima koja su čista ravnica koliko ide al po autostradi mislim da su to pizd****... treba bit neki zakon da ljudima uljeva strahopoštovanje al radit debile od nas ne! Autoput u Rijeci od Vrata jadrana do Rupe je 90% dana prazan, duge ravnice par zavoja nova odlična cesta i 2 auta na svakih 2 kilometra, pa ako ga tamo nemogu nagazdit onda mi netreba taj auto..

nisam za hvalisanje šta je pod haubom već da uživam u tome što nudi na relacijama koje to dozvoljavaju
« Zadnja izmjena: 21-10-2010, 18:21:31 od SigniGT »
SPEED IS A MATTER OF COST! HOW MUCH CAN YOU AFFORD TO GO?!?

Offline SigniGT

• Starosjedioc
  • u offsetu...
    • Rijeka
« Odgovori #114 u: 21-10-2010, 18:47:28 »
gledao sam neki test sa Clarksonom iz Top Geara u UK di nema limita, mislim dionica od nekih 100km bez limita tako nekako

BigSaint

• Gost
« Odgovori #115 u: 21-10-2010, 18:52:01 »
gledao sam neki test sa Clarksonom iz Top Geara u UK di nema limita, mislim dionica od nekih 100km bez limita tako nekako

Vjerojatno misliš na Isle of man, to ti nije AC već jedan dio otočja koji ne spada ''nigdje'' pa nema niti ograničenja! :?:

Offline SigniGT

• Starosjedioc
  • u offsetu...
    • Rijeka
« Odgovori #116 u: 21-10-2010, 18:54:04 »
može bit! pokušavam nać tu snimku

Serfo

• Gost
« Odgovori #117 u: 22-10-2010, 17:50:15 »
Vjerojatno misliš na Isle of man, to ti nije AC već jedan dio otočja koji ne spada ''nigdje'' pa nema niti ograničenja! :?:

:da: Naseljena mjesta 25 km/h, otvorena cesta " No limit"

Offline z3kan

• Ovisnik o alfistima
  • Caponord 1200, SR GT 200, hibridna Toyota
    • Zagreb
« Odgovori #118 u: 28-09-2012, 13:45:01 »
ova tema je zamišljena da se sastavi popis kamera u Zagrebu kako bi se znalo gdje Big Brother vreba i kako da se spasite kazni i uštedite nešto love .... ako moderator vidi vrijednost ove teme molio bih ga da ju stavi u sticky

ajmo bez offtopica ovo je pametno znati za svakodnevnu vožnju  :ok:

dakle

Kvatrić je pokriven
ima još par ulica al trenutno se nemogu sjetiti
na Vukovarskoj ima kamera kod općine ... kad kreneš od Savske Vukovarskom prema istoku imaš dvije
kod Fer-a jedna snima prema nekadašnjem OTV domu

By Demons Be Driven

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #119 u: 28-09-2012, 13:55:03 »
 :ok: Nije loša ideja, ali bez slika neće uspjeti. Trebalo bi u prvi post staviti kartu i na nju lokacije kamera.