Prije nekoliko tjedana, na lokalnoj su se Tifonovoj pumpi pojavile promjene u ponudi goriva.
Bio sam s KLEom i namjeravao natočiti plus98, al sam ostao iznenađen kad sam vidio da tog goriva nema u ponudi agregata.
Gledam ostale, jok, nema.
Odlazim na blagajnu i pitam tipa kako ta da više nema superplus98, već samo Super 95 i Super 95 CLASS (navodno Euro 5 norma). I veli on kao da je superplus 98 izbačen iz ponude, te je Super 95 CLASS na mjesto toga. priča on meni o nekim aditivima koji su u tom novom superu blabla..
Bio sam na rezervi, pa sam ajde, natočio taj novi Super :rolll:
Nakon točenja, motorom sam se koristio svakodnevno po nekih 20km i nisam primjećivao neku razliku (osim nesnosnog smrada iz auspuha), što se performansi tiče, dok se nisam našao na otvorenoj cesti.
Postizao je svega 7 800 o/min u 6. brzini u nekoliko navrata što je čak 500 o/min slabije nego do tada, al nisam tome davao posebnu važnost.
Sve do danas, kada nakon otprilike tjedan dana pauze, KLE nije htio upaliti. Samo je besciljno verglao kao da nema benzina. Goriva dosta (i previše).
Pokušavao sam različite pozicije čoka, al jok. Trebalo mu je dobrih 30 sekundi verglanja (s pauzama u verglanju naravno) da bi zapalio.
U 6 godina to se nikad nije dogodilo. Zima/ljeto, apsolutno nevažno, nikad problema s paljenjem.
A smrad sumpora koji se mogao osjetiti iz auspuha kad sam ugasio motor je prestrašan

Prokleti Super 95 Class.

Nažalost, bio sam prisiljen taj dan točiti to s*anje jer mi je najbliža Ina sa 98icom u Jakovlju a OMV u Začretju

Prvi i zadnji put

Sa plus 98 bilo od Ine ili Tifona, a pogotovo sa OMV 100tkom sve najnormalnije, a u 6. brzini na ravnome najnormalnije dostiže između 8 300 i 8 500 o/min.