ja bi se u 99% slucajeva slozio s tobom i branio to do iznemoglosti
ali danas mi nije taj dan, pa ajde prepoznaj mi ono nesto u mitu
OK, MiTO je konfekcijski složen i uvijek je bilo takvih Alfi (neću sada o Arni, ona je baš ekstrem), ali generalno u toj malecnoj klasi on je jedan od bolje dizajniranih autića, a drugo je što to nije prava "driver's Alfa". S druge strane, Alfa onda takve stvari u ponudi nadoknadi s 4C ili 8C makinama, ali što kada smo mi u Hrvatskoj siročad, pa te aute uopće i ne doživljavamo kao realne opcije jer su nam preskupi.
Isto tako, neki su shvatili moj "ekstremizam" na način da možda ponižavajuće gledam na druge marke, ali to nije istina, moj stav je samo da postoje marke za razne ukuse i potrebe. Alfa je čudna i specifična, nije za svakoga i zato onima koji bi je izabrali "slučajno" radije kažem da odustanu i uzmu nešto drugo što im je bila alternativa. Isto tako znam da ima mnogo drugih marki koje imaju "ono nešto", ali naravno ovisi na što se čovjek pali.
Nedavno sam imao priliku za đir u najnovijem M4. Auto je 10/10. Evo, zaista moraš biti zločest i sitničav da kažeš da na tom autu nešto nije savršeno. Rekao bih da mi je čak bolji od Gallarda, ponaša se savršeno, ide ludo, ali bez obzira na sve to, taj auto nije "my cup of tea". I da mi ga netko pokloni, ne bih ga zadržao (čak i da mi netko plati održavanje) jer to jednostavno nisam ja, ne mogu sebe vidjeti u BMW-u, meni su oni hladni, grubi i brutalni na način koji meni ne godi. No, mogu razumijeti da onima koji vole njemački stil to paše i njima je to sigurno užitak - i to poštujem. Ono što ne cijenim su generic auti generic firmi, auti koji su napravljeni samo kao kante za od A do B, auti bez inspiracije, napravljeni kao dobri za sve po malo, a zapravo nisu posebni ni u čemu.
Dobro pogođene Alfe su uvijek bile odličan mix vrhunskog dizajna, inženjerskih detalja na bazi sportske tradicije i sjajnih voznih karakteristika, a sve to u rangu cijene koju su može priuštiti običan čovjek. Alfe su uvijek bile i pune kompromisa, ali to je onaj skup nedostataka koje takve vozače nije brinuo jer su - entuzijasti.
Zato kada me pitaju da najkraće objasnim za koga je zapravo Alfa, prvo pitanje koje postavim je - radi li se auto entuzijastu ili običnom vozaču?