19-04-2026, 11:49:10

Autor Tema: Mladi vozači (do 75 kw), 0,0 promila i naša draga osiguravajuća društva...  (Posjeta: 8079 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

JTD_Hunnter

• Gost
  • Trade Count: (0)
Otvorio sam ovu temu potaknut mnogim upitima mladih vozača kojima je najveća briga kolika je kazna ako voze auto jaći od 75 KW, pa i za one koji neznaju da je zakon od 0,0 promila izglasam pod pritiskom osiguravajućih lobija...

Moja znanje iz kopanja po zakonima ću malo upotrijebiti ovdje, pa prezentirati iskopano...

Zakon os sigurnosti prometa na cestama
Članak 221.

(1) Osoba koja je položila vozački ispit i dobila vozačku dozvolu za M, A1, A, B, ili C1 kategoriju vozila ne smije dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat, niti tim vozilom smije vući priključno vozilo, a niti organizirano prevoziti djecu.

(2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.

(3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za A kategoriju vozila ne smije upravljati vozilom čija snaga motora prelazi 25 kW.

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu
Naknada štete u slučaju gubitka prava iz osiguranja

Članak 24.

(1) Osigurana osoba gubi prava iz osiguranja u sljedećim slučajevima:

1. ako vozač nije koristio vozilo u svrhu kojoj je namijenjeno,

2. ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste ili kategorije, osim ako je za vrijeme poduke iz vožnje vozilom upravljao kandidat za vozača motornog vozila, uz poštivanje svih propisa kojima se ta poduka uređuje,
3. ako je vozaču oduzeta vozačka dozvola ili je isključen iz prometa ili ako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije ili mjera prestanka važenja vozačke dozvole odnosno zaštitna mjera zabrane uporabe inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske,

4. ako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, opojnih droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari,

5. ako je vozač štetu prouzročio namjerno,

6. ako je šteta nastala zbog toga što je vozilo bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču vozila bila poznata.

(2) Gubitak prava iz osiguranja na temelju stavka 1. točke 1. do 6. ovoga članka nema utjecaja na pravo oštećene osobe na naknadu štete te oštećena osoba može podnijeti odštetni zahtjev odgovornom osiguratelju.

(3) Društvo za osiguranje koje je temeljem stavka 1. točke 5. ovoga članka oštećenoj osobi isplatilo štetu ima pravo od osobe koja je odgovorna za štetu na naknadu cjelokupno isplaćenog iznosa štete, na kamatu i troškove, a u slučaju iz stavka 1. točke 1., 2., 3., 4. i 6. ovoga članka najviše do iznosa 12 prosječnih neto-plaća prema zadnjem službenom izvješću Državnog zavoda za statistiku.

Znači, kazna vam je najmanja briga, ukoliko skrivite prometnu nesreću u autu sa više od 75 KW osiguranje pere ruke od vas i plaćate svoju štetu plus osiguranje vam sjedne za vrat i traži obeštećenje za ostale sudionike...

Isto vrijedi i za alkohol...ako imate 0,1 promil alkohola u krvi, osiguranje također pere ruke od vas i plaćate iz svog džepa...a to može biti bolno...

BigSaint

• Gost
 :clap2: :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:

To je cijeni, + za trud!

sokre

• Gost
Sad je u toku jedna parnica koja će zeznuti osiguravajuća društva ... Nebi više o tome tak dugo dok nebu gotovo ... mogu samo reći da je u pitanju gorenavedeni članak 24. stavka 4.

JTD_Hunnter

• Gost
Sad je u toku jedna parnica koja će zeznuti osiguravajuća društva ... Nebi više o tome tak dugo dok nebu gotovo ... mogu samo reći da je u pitanju gorenavedeni članak 24. stavka 4.
Mislim da znam o čemu se radi...stvar je u tome da u zakonu piše ugovorene razine, dok bi trebalo pisati zakonom propisane razine...jer koliko ja znam u ugovoru o obveznom osiguranju nema takve stvake ni članka...

sokre

• Gost
Ne ... puno bolje od toga ... al to će se samo odnositi na osiguranje ...

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Ženski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
Mislim da znam o čemu se radi...stvar je u tome da u zakonu piše ugovorene razine, dok bi trebalo pisati zakonom propisane razine...jer koliko ja znam u ugovoru o obveznom osiguranju nema takve stvake ni članka...

ima u ugovoru za kasko osiguranje Allianza - piše da ne pokrivaju ako je vozač imao preko 0,5 promila  :da:  :da: :da: , dakle do 0,5 može :)))

(zato sam se ja prebacila iz Croatie, nedaj slučaja da mi zatreba ta stavka)

Offline St-alfa

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • Citroen C4 gold edition
    • ST
prelazimo u allianz  :))) :hap: :clap: :happ: :hello: :song:
"Dođu tako vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!"

sokre

• Gost

ima u ugovoru za kasko osiguranje Allianza - piše da ne pokrivaju ako je vozač imao preko 0,5 promila  :da:  :da: :da: , dakle do 0,5 može :)))

Još bolje od toga ...
btw. veliki zaheb kaj si otišla iz croatie ... pročitaj si sve uvjete ...
može ovak ... ko ima takav slučaj nek se javi mi na pm ...

antun_156

• Gost
mene su uhvatili - ograničenje 50, a ja vozio 75. kaže kazna 600kn i bod pogleda vozačku,
i kaže o gospodine, pa vi nemate 2 godine vozačku, a i auto vam je jači od 105 KS to vam
je još 1050kn i oduzimanje
vozačke dozvole jedan dan, te nakon provedenih tih 2 god morate polagati onaj ispit
za alkoholičare. skoro sam platio 1600kn + bod + vozačka...
« Zadnja izmjena: 27-04-2007, 08:23:28 od antun_156 »

Offline Igor-jts

• Trade Count: (+3)
  • Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
evo ovako:
vozo sam se poslije 23:00h jer sam mladi vozač i zaustavila me je policija.kada su me zaustavili bilo je 23:25 h.pitali su me dal imam odgovarajuću opremu i dr.uglavnom bilo je sve u redu.i brzina je bila uredu!moro sam ić puhat i bilo je 0.00.
dobio sam kaznu:
-oduzimanje vozačke dozvole na 6h
-500 kn kazne + 110 kn troškova
-1 kazneni bod

auto sam morao ostavit tamo je nisam bez vozačke smio upravljat a imao sam 3 km do kuće!
nisu se htjeli dogovori jer sam ih zamolio da ništa ne pišu i ako se možemo dogovorit jer je sve u redu i da sam blizu doma!

« Zadnja izmjena: 12-06-2007, 21:03:27 od Igor-jts »

Offline Tomek

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • Fiat Punto mk2a
    • Velika Gorica
evo ovako:
vozo sam se poslije 23:00h jer sam mladi vozač i zaustavila me je policija.kada su me zaustavili bilo je 23:25 h.pitali su me dal imam odgovarajuću opremu i dr.uglavnom bilo je sve u redu.moro sam ić puhat i bilo je 0.00.
dobio sam kaznu:
-1 kazneni bod

auto sam morao ostavit tamo je nisam bez vozačke smio upravljat a imao sam 3 km do kuće!

isto to je i mene strefilo :)))

al ja sam otiso s autom na vlastitu odgovornost :song:
Nikada ne vozi brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti

Dok zivot juri, ja cu lagano...

Offline Tomek

• Ovisnik o alfistima
  • Fiat Punto mk2a
    • Velika Gorica
to ti je dubrad, tak su i mene sjebali, a mogo je samo opomenu pisat...

Offline Igor-jts

• Trade Count: (+3)
  • Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
evo ovako:
vozo sam se poslije 23:00h jer sam mladi vozač i zaustavila me je policija.kada su me zaustavili bilo je 23:25 h.pitali su me dal imam odgovarajuću opremu i dr.uglavnom bilo je sve u redu.moro sam ić puhat i bilo je 0.00.
dobio sam kaznu:
-1 kazneni bod

isto to je i mene strefilo :)))

al ja sam otiso s autom na vlastitu odgovornost :song:

ja sam isto otišo

Offline reddevill

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
treba sa paziti  :)))
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline Tomek

• Ovisnik o alfistima
  • Fiat Punto mk2a
    • Velika Gorica

ma treba u nizu i gaaas :drive: :)))

Offline zdravka

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Ženski
  • TY
    • Zagreb

ma treba u nizu i gaaas :drive: :)))

pa završiš ko ovaj iz Mlake, ko žuti mačak u pritvoru  :)))
...tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću...

Andrić

Offline GTA 147

• Starosjedioc
  • 147 JTDm16v
    • Highway Tuhelj

nisu se htjeli dogovori jer sam ih zamolio da ništa ne pišu i ako se možemo dogovorit jer je sve u redu i da sam blizu doma!

isto to se dogodilo mom frendu prije par mjeseci , jedina razlika je bila kaj je on bio malo manje od 200 metara od kuće i isto ga nisu pustili da ode sam s autom do doma, iako se njegova kuća vidjela s mjesta gdje su ga zaustavili! Moral je stari dojti po njega :rolll:
Piše se, v Tuhlju!  :craz

Ice man

• Gost

isto to se dogodilo mom frendu prije par mjeseci , jedina razlika je bila kaj je on bio malo manje od 200 metara od kuće i isto ga nisu pustili da ode sam s autom do doma, iako se njegova kuća vidjela s mjesta gdje su ga zaustavili! Moral je stari dojti po njega :rolll:

E jebo mene pas ako ga pred njima nebi odgural tih 200m do doma pa nek onda neke vele.  :gun: Gamad

Mislim ima fakat dobrih murjaka i sve ok, ali ima i takvih kretena i debila da sve pece za oci kad ih vidis.

Enver

• Gost

Još bolje od toga ...
btw. veliki zaheb kaj si otišla iz croatie ... pročitaj si sve uvjete ...
može ovak ... ko ima takav slučaj nek se javi mi na pm ...

ja sam imao takav slucaj, zagreb osiguranje, nemoj mi rec da sam se mogao izvuc iz toga, bez da sam placam popravak covjeku.