18-06-2026, 05:57:33

Autor Tema: Podmazivanje je bitno; ulje  (Posjeta: 268347 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline mote kariola

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
Odg: Podmazivanje je bitno; ulje
« Odgovori #1590 u: 23-11-2015, 13:14:58 »
Samo oridzinal bayo moj ...

功夫大师.

dugiKA

• Gost
« Odgovori #1591 u: 23-11-2015, 21:35:43 »
koliko te kostalo i gdje si nabavio?

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #1592 u: 23-11-2015, 22:15:38 »
potpuno nebitna stavka...bitno je redovito mijenjat a koji filter i koje ulje :craz

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #1593 u: 24-11-2015, 07:44:07 »

Tokić. 310kn mislim, 5l ulja+filter.
功夫大师.

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1594 u: 25-11-2015, 11:38:07 »
Ako se radi o Dalmtinskoj klimi i ako ne pališ auto deset puta na dan i ako ti je potrošnja ulja povećana zašto ne probati.
Možda ipak bolje 15w50, to 20w50 se koristi u oldtimerima a ako se radi o kontinentalnoj hrvatskoj i hladnijim uvjetima ja ga ne bi stavio.
Ja bi u Ts-u koristio 10w40 total ili elf 5L košta 135 kuna i bok.

Koje god da staviš ako ga troši puno proći će na intervalu od 10 000, jer se osjvežava. Osobno nisam primjetio nikakvu razliku između 10w40 ulja svih proizvođača jer sam probavao sve i svašta i svakog troši isto. Sad koristim bivši AGIP, sada ENI po 100 kn 4 litre iz Metroa i na tome ću ostati dok ne otvorim motor, ako ikada i otvorim.
« Zadnja izmjena: 25-11-2015, 11:39:42 od tool75 »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1595 u: 25-11-2015, 13:17:07 »
Koje god da staviš ako ga troši puno proći će na intervalu od 10 000, jer se osjvežava. Osobno nisam primjetio nikakvu razliku između 10w40 ulja svih proizvođača jer sam probavao sve i svašta i svakog troši isto. Sad koristim bivši AGIP, sada ENI po 100 kn 4 litre iz Metroa i na tome ću ostati dok ne otvorim motor, ako ikada i otvorim.
To nema veze ni sa enijem ni sa agipom al kad tak i tak otvaras motor, whatever :)
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1596 u: 25-11-2015, 19:10:19 »
To nema veze ni sa enijem ni sa agipom al kad tak i tak otvaras motor, whatever :)

Koji si ti mrgud postao u zadnje vrijeme  ::)   Daj malo obrazloži svoj odgovor.  :what:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1597 u: 25-11-2015, 19:17:31 »
Koji si ti mrgud postao u zadnje vrijeme  ::)   Daj malo obrazloži svoj odgovor.  :what:
pa npr... eni ulje u dućanima auto dijelova ima na sebi sve specifikacije i košta npr 250kn 5 litara.... ono iz metroa konzuma kauflanda kućica za specifikacije prazna i košta 100kn 5 litara... maržu jednaku beru i jedni i drugi da se razumijemo... zar nije malo sumnjivo? razlog tome je što su ovo za 100kn otpadci i kojekakva reciklirana ulja i ne vrede ništa... o tome se već puno pisalo i to tak je... mnogi će reć zašto bi platio shell 5 litri 200 kn kad ga imam za 90 u kaufladnu? pa upravo zato što to ulje nema veze jedno s drugime

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1598 u: 25-11-2015, 19:21:48 »
pa npr... eni ulje u dućanima auto dijelova ima na sebi sve specifikacije i košta npr 250kn 5 litara.... ono iz metroa konzuma kauflanda kućica za specifikacije prazna i košta 100kn 5 litara... maržu jednaku beru i jedni i drugi da se razumijemo... zar nije malo sumnjivo? razlog tome je što su ovo za 100kn otpadci i kojekakva reciklirana ulja i ne vrede ništa... o tome se već puno pisalo i to tak je... mnogi će reć zašto bi platio shell 5 litri 200 kn kad ga imam za 90 u kaufladnu? pa upravo zato što to ulje nema veze jedno s drugime
Da istina, prožvakana tema, međutim još uvijek nitko nije ponudio neki dokaz da to nisu ista ulja.  :oldman:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1599 u: 25-11-2015, 19:24:36 »
Da istina, prožvakana tema, međutim još uvijek nitko nije ponudio neki dokaz da to nisu ista ulja.  :oldman:
svuda po internetu se mogu naći riječi stotine ljudi koji rade s tim uljima tako da ima dokaza na pretek... a mislim iskreno nek trpa u auto ko šta hoće... bolje uštedit 100kn na ulju pa onda pljunut parsto € za generalku... isto prožvakana priča :D

Constantine

• Gost
« Odgovori #1600 u: 25-11-2015, 21:43:01 »
Za Eni ili Agip ne znam uopće kako izgledaju ali recimo Total ima quartz 9000 i classic 9000 koji se prodaje po velikim centrima  nije isto ulje, ambalaža je slična ali nije ista i to ljudi brkaju. To je možda slučaj sa tim Agipom.
Vidio sam i shell u kauflandu koji se ambalažom razlikuje od onog iz trgovina auto dijelova i isto je jeftin.

Ako je quartz 9000 on mora biti isti u Peugeot servisu  ili u kauflandu. U top startu je 7000 10w40 diesel 132 kune a quartz 9000 5w40 5L 164 kune i uvoznik je jasmin maziva. Iste cijene ima i elf.
To stvarno nemre bit jeftinije, bacate novac na selenie i šta ja znam.

Što se tiče recikliranih ulja, njih ima u određenom postotku u svakom ulju jer tako mora biti po zakonima.
Classic ili neko drugo ulje slabije kvalitete možda ga imaju u većem postotku iako kada se gledaju specifikacije razlike skoro da i nema u odnosu na pravi total.

Današnja ulja su postala praktički voda + kojekakvi aditivi, udio PAO baznih ulja je sve manji ili gotovo nikakav, sve je kemija.

Evo primjer
http://www.sup.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=181:valvoline-nextgen-15w-40-prvo-reciklirano-motorno-ulje-na-svijetu&catid=40:novosti&Itemid=61

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1601 u: 25-11-2015, 22:03:14 »
Za Eni ili Agip ne znam uopće kako izgledaju ali recimo Total ima quartz 9000 i classic 9000 koji se prodaje po velikim centrima  nije isto ulje, ambalaža je slična ali nije ista i to ljudi brkaju. To je možda slučaj sa tim Agipom.
Vidio sam i shell u kauflandu koji se ambalažom razlikuje od onog iz trgovina auto dijelova i isto je jeftin.

Ako je quartz 9000 on mora biti isti u Peugeot servisu  ili u kauflandu. U top startu je 7000 10w40 diesel 132 kune a quartz 9000 5w40 5L 164 kune i uvoznik je jasmin maziva. Iste cijene ima i elf.
To stvarno nemre bit jeftinije, bacate novac na selenie i šta ja znam.

Što se tiče recikliranih ulja, njih ima u određenom postotku u svakom ulju jer tako mora biti po zakonima.
Classic ili neko drugo ulje slabije kvalitete možda ga imaju u većem postotku iako kada se gledaju specifikacije razlike skoro da i nema u odnosu na pravi total.

Današnja ulja su postala praktički voda + kojekakvi aditivi, udio PAO baznih ulja je sve manji ili gotovo nikakav, sve je kemija.

Evo primjer
http://www.sup.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=181:valvoline-nextgen-15w-40-prvo-reciklirano-motorno-ulje-na-svijetu&catid=40:novosti&Itemid=61
ma ista priča sa svima bilo to total, shell, ili bilo koji drugi...naravno da recikliranih ima u svakojem, ista je stvar i sa gumama, ali vjerojatno u ovima iz trg centara ima više tog recikliranog smeća i fulanih serija i tako sličnih stvari...

shell je potpuno dobra zamjena za seleniu, total isto...ali, ima jedna stvar kad se treba držat selenije... mi koji se vozimo žešće, budžimo veće turbine, remapiramo auta, ulje se više grije i rabi i brže gubi svojstva... shel, total, elf su u takvom motoru poslije 8000km voda, dok selenija drži viskoznost tj gustoću i preko 12-13 tis km i pruža adakvatno podmazivanje ponajprije turbini. opet će neko reći da je isto mijenjat total na 8 i seleniju na 12-13 jer novčano dođe na isto...pa baš i nije...ja koji se puno vozim godišnje ću imat 3-4 izmjene selenije...a total/shell ću morat mijenjat 6 puta..

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #1602 u: 25-11-2015, 23:10:18 »
znači peugeotu,renault ili kojima već, kojima je tvornička preporuka elf ili total u jakom turbo dizelu, tim ljudima će se raspast turbina ili motor jer "ne znaju" da im je to ulje loše tj. da je mrtvo nakon 8 tkm dok selenija nije...prekrasno :kosa:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1603 u: 25-11-2015, 23:12:22 »
znači peugeotu,renault ili kojima već, kojima je tvornička preporuka elf ili total u jakom turbo dizelu, tim ljudima će se raspast turbina ili motor jer "ne znaju" da im je to ulje loše tj. da je mrtvo nakon 8 tkm dok selenija nije...prekrasno :kosa:
aj ponovo pročitaj što sam napisao...ko se vozi normalno dovoljna je i ina delta ili super turbo ak ćemo tak... i ne utječe svaki motor jednako na ulje... jtd i dci neće jednako sahranjivat ulje... ja ovdje govorim od jtd motoru, žešćoj vožnji i svojim iskustvima dok sam ispuštao ulje. tako da seleniju kraj svih zamjena ne bih nikad izbacio iz pojma
« Zadnja izmjena: 25-11-2015, 23:16:26 od chakija »

Constantine

• Gost
« Odgovori #1604 u: 25-11-2015, 23:24:01 »
Za shell sam čuo tu na forumu ali i i davno prije u francuzima da se istoči kao voda iz motora a to možda i ne znači ništa prije analize.

Selenija nije ništa bolja od Totala sigurno bilo to 8 ili 13 tisuća i bila to T25  ili gt28 turbina.

Total 9000 u hdi-u je predviđen za 20 tiuća km i ti motore isto rade dosta kilometara.
Ako imaš veće turbine sa većim tlakovima i voziš se svaki dan kao da kasniš na dnevinik onda ti je prva investicija hladnjak ulja a druga da skratiš interval izmjene kao na recimo impezi 7-8 tisuća km na bilo kojem ulju.

Nisam razumio jel ti voziš nekakve trke ili to ovako rekreativno do posla?

Ovo za hdi nije iz početka vrijedilo kod nas (mislim da je bilo 15 tisuća)  jer je gorivo bilo slabije kvalitete ali poslje smanjenja sumpora je bilo tako.

Renault je napravio veliku pogrešku a to je da su imali interval od 30 tisuća pa kad su im počeli na 1.9 dci-u počeli prolupavat leteći i masovno odlazit turbine su smanjili na 20 tisuća. Govorim o dci 1,9 120ks.
« Zadnja izmjena: 25-11-2015, 23:34:39 od Constantine »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1605 u: 25-11-2015, 23:38:10 »
Za shell sam čuo tu na forumu ali i i davno prije u francuzima da se istoči kao voda iz motora a to možda i ne znači ništa prije analize.

Selenija nije ništa bolja od Totala sigurno bilo to 8 ili 13 tisuća i bila to T25  ili gt28 turbina.

Total 9000 u hdi-u je predviđen za 20 tiuća km i ti motore isto rade dosta kilometara.
Ako imaš veće turbine sa većim tlakovima i voziš se svaki dan kao da kasniš na dnevinik onda ti je prva investicija hladnjak ulja a druga da skratiš interval izmjene kao na recimo impezi 7-8 tisuća km na bilo kojem ulju.

Nisam razumio jel ti voziš nekakve trke ili to ovako rekreativno do posla?

Ovo za hdi nije iz početka vrijedilo kod nas (mislim da je bilo 15 tisuća)  jer je gorivo bilo slabije kvalitete ali poslje smanjenja sumpora je bilo tako.

Renault je napravio veliku pogrešku a to je da su imali interval od 30 tisuća pa kad su im počeli na 1.9 dci-u počeli prolupavat leteći i masovno odlazit turbine su smanjili na 20 tisuća. Govorim o dci 1,9 120ks.
u principu nijedno ni drugo ali radim 50000 godišnje pa se tu nađe i puno žešćih kilometara... a nemam temu o svom autu na forumu pa se ne zna ni za prerade...al poanta moje priče je, za serijske aute, laganu vožnju, dobra je većina ulja na tržištu...a nas ostale smrtnike koji čuniramo, a ima nas dosta, ipak se moramo držat selenije, kojekakvih racinga kod benzinaca itd...dosta se razumiješ u ulja pa si zmisli šta jedan garrett 2256 na 2+ bara radi ulju
« Zadnja izmjena: 25-11-2015, 23:38:56 od chakija »

Constantine

• Gost
« Odgovori #1606 u: 26-11-2015, 00:14:31 »
Ali ja ti kažem da Selenia Wr nije ništa bolja od totala 9000 osim po cijeni.
Isto tako kada uspoređuješ seleniu racing uspoređuj je sa totalom racing
Za selenu sam čuo da je jako dobra ali total ima vrhunska racing ulja to znam.
http://totalengineoils.com/quartz-racing-10w60/
http://www.elf.com/en/consumers/car-oil/car-engine-oil/elf-evolution-900-racing-1-10w-60.html
ili trkaća ulja
http://www.elf.com/en/consumers/car-oil/racing-car-oil/elf-htx-860-10w-60.html
http://www.elf.com/en/consumers/car-oil/racing-car-oil/elf-htx-850-5w-50.html
« Zadnja izmjena: 26-11-2015, 00:15:12 od Constantine »

Offline IgoRR

• Član Alfa Kluba 9
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #1607 u: 26-11-2015, 08:03:32 »
I tu bi opet uzeo Silkolene ili MOTUL kad smo kod trkačih ulja. Za Alfe sa puno gasiranja selenia. Za "obične" vozače kaj god da je gradacija prikladna...

Constantine

• Gost
« Odgovori #1608 u: 26-11-2015, 09:52:03 »
Ja sam koristio silkolene, tada je još bio silkolene a danas je fuchs za automobile.
Zadovoljniji sam bio Aralom 5w50 (tadašnjim aralom) koji je bio i jeftiniji.
Motul je sigurno dobar ali to nekakvo mistificiranje da je nešto posebno u odnosu na druge firme sigurno ne stoji.
Za 10 tisuća km je sve to manje više isto

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1609 u: 26-11-2015, 12:46:52 »
ma ista priča sa svima bilo to total, shell, ili bilo koji drugi...naravno da recikliranih ima u svakojem, ista je stvar i sa gumama, ali vjerojatno u ovima iz trg centara ima više tog recikliranog smeća i fulanih serija i tako sličnih stvari...

Da je to tako, to je onda prodaja falsificirane robe i posao za carinu i posljedice za pravnu osobu su ozbiljne, opipljive i neopipljive, tako da nikom nije u interesu igrati se s tim i nabavljati falsificirano ulje s istoka i legalno ga  prodavati u svom lancu centara.  :funny: Ulje koje je u ambalaži total 7000 mora odgovarati specifikacijama totala 7000 i nikako drugačije. Ili misliš da to direktno total radi u istoj ambalaži 2 razl. ulja??? Postoji Classic i to je nešto drugo, al i to je total i nikakav otpadak nego jednostavno ulje slabijeg ranga. Veliki centri na razini države, rade na veliku količinu, oni mogu ponuditi takvu cijenu jer mogu izdogovarati dobru nabavnu cijenu na količinu i još sniziti maržu jer ne prodaju samo ulje i autoprogram nego sve, bitan je promet, a ne marža. Nije ista cijena za šleper ulja i 20 kanti ulja. Na kanti jasno stoji tko je uvoznik tog ENI-a pa se sve može provjeriti.I ne bi to ulje držalo isti tlak nakon 10 000 km intervala da je falš. Niti bi odvozio 200 000 km na takvim uljima s osjetljivim TS-om. Niti bi motor nakon 200 000 unutra bio čist bez imalo taloga, kao da ima 20 000, a ne 200000. Znači potrošnja ulja ista, tlak ulja isti prije i nakon intervala, ne radi se garež niti talog. Kanta izgleda tako, da bi prije rekao da je total, elf ili shell falš roba s obzirom kakve su im kante, čepovi itd.
« Zadnja izmjena: 26-11-2015, 18:20:46 od tool75 »

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #1610 u: 26-11-2015, 12:55:27 »
tool75  :good post

u metrou na elf kantama ulja stoji deklaracija -gener. uvoznik za hr,Jasmin maziva doo...isto ko i u Tokiću,Kreši i drugima...mehaničari pa i ovlašteni kupuju od metroa itd...
ovlašteni od mazde u Splitu-njegov zaposlenik kaže:"da samo ljudi znaju koje im ulje mijenjamo"! :hehe:
a i osobno znam koja je to gnjida od čovjeka :puke:

Constantine

• Gost
« Odgovori #1611 u: 26-11-2015, 13:49:46 »
Kod totala ili elfa ako se radi o Tembu ili Jasmin mazivima onda si siguran da je to kako treba, možda i firma ulje direkt ima isto sve po propisu ali kod mene izazivaju sumnju, Ciak prodaje konzumu tako da su i oni vjerovatno ok, Labrus grupa također prodaje konzumu Rowe a nekad i Castrol ili Mobil i oni su sigurno ok jer poznam vlasnika.

Jedino ta Ulja direkt, Kipor Stroj koji su ujedno vlasnici onih Solarno dućana su mi nekako čudni.

Constantine

• Gost
« Odgovori #1612 u: 27-11-2015, 01:15:43 »
Bilo je spominjanja 20w50 ulja, baš sam ga danas vidio na petrolovoj pumpi, košta 32 kn litra i malo pogledao podatke o ulju i uopće se ne čini loše, tecište -30, vrelište 234 stupnja. Za petrol ulje proizvodi Chevron/Texaco.

Offline IgoRR

• Član Alfa Kluba 9
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #1613 u: 27-11-2015, 07:41:53 »
na hladno se svi štepsli vjerojatno čuju od tog ulja  :tooth:

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #1614 u: 27-11-2015, 14:59:12 »
Bilo je spominjanja 20w50 ulja, baš sam ga danas vidio na petrolovoj pumpi, košta 32 kn litra i malo pogledao podatke o ulju i uopće se ne čini loše, tecište -30, vrelište 234 stupnja. Za petrol ulje proizvodi Chevron/Texaco.

Nema potrebe tražiti dalje od selenie HPX ako se traži ta gradacija. Većina 20w50 ulja su mineralna ulja za oldtimere, a HPX je polusintetika i to kakva. To ulje ima tlak na vruće bolji od bilo kojeg 10w40 ili 5w40 ulja. Čak mi je imalo bolji tlak od elfa 5w50 koji nije ništa posebno u odnosu na 10w40 i od motula 15w50. Šteta šta je 20w pa nije baš za zimu iako, sve je to tečno osim ako nije baš -25 st.  Nije da će lupat iz glave, malo zaštekće i to je to. Neki kažu da se motor uspori na tom ulju, ja nisam primjetio ili nisam obraćao pozornost.
« Zadnja izmjena: 27-11-2015, 15:00:07 od tool75 »

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1615 u: 29-11-2015, 20:45:56 »
razlika na -10 sa 20w50 i sa 5w40 je poprilicno osjetna sto na potrosnji sto na performansama auta (hpx pricam) probao na 1.2 8v fireu i na 1.8 ts-u i na par boxera.
potrosnja na krakte relacije bude i do 2l visa na duge ture nema razlike.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #1616 u: 30-11-2015, 10:15:25 »

I tu bi opet uzeo Silkolene ili MOTUL kad smo kod trkačih ulja. Za Alfe sa puno gasiranja selenia. Za "obične" vozače kaj god da je gradacija prikladna...

Za gasiranje Selenia? Koja nakon 5-6000km postane voda? :-))
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #1617 u: 30-11-2015, 10:41:00 »
Za gasiranje Selenia? Koja nakon 5-6000km postane voda? :-))

Pa nije bas, od kud ti to? na grobniku dosta ekipe vrti Racing (ne u alfama) koliko sam citao, tako da i to nesto govori uz sve ostalo..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline IgoRR

• Član Alfa Kluba 9
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #1618 u: 30-11-2015, 14:52:36 »
Dosta ekipe kaj ima BMW šestake koristi RACING  :ok:

Ja uljni pritisak gledam već 5 godina u svojoj alfi, valjda znam kak se ponaša a i nije bila samo Selenia tranu ;)

Offline KA2001MR

• Ovisnik o alfistima
    • Duga Resa
« Odgovori #1619 u: 30-11-2015, 19:13:40 »
10 makstora mi je reklo u tu Alfu toci samo seleniu wr(1.9 16v jtd)
U Brava sam tocio seleniu 20k, nikad nista, auto radi super, lijepo se razvrtava, ma milina, u Punta sam tocio onu obicnu seleniu 10w40 isto sve super.
E onda sam na akciji u auto dijelovima kupio Motul 10w40 i ulio ga i u Brava i Punta, rezultat?
Oba auta su pocela na hladno steketat, Bravo se slabije razvrtavao i slabije isao, a na hladno se stalno cuo neki zveket iz motora.
nakon 3000km bacio tog Motula i ulio 20k sve opet super.
Zakljucak, u talijana samo likevam Seleniu, a i inace sam pobornik likevanja ulja koje pise na naljepnici pod haubom, nebitno bilo neko ulje bolje ili losije, ako je proizvodac preporucio to ulje, pretpostavljam da je na njemu i razvijao motor, pa cemu filozofirati
........