03-12-2024, 22:55:19

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 634996 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Shoei

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
Gume
« u: 31-10-2006, 21:15:35 »
Savjeti, preporuke... :komp:
With my attitude, I could be by myself and still enjoy company...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Odg: Gume
« Odgovori #1 u: 02-11-2006, 23:00:46 »
Najprije osnove:

Karakteristične oznake koje se nalaze na gumi:

1. Širina presjeka gume u mm.

2. Poprečni presjek u %.

3. Konstrukcija gume (R = radijalna).

4. Promjer naplatka u palcima.

5. Najveća nosivost (indeks nosivosti)

6. Simbol brzine

7. Guma bez zračnice.

8. Homologacijska oznaka i broj ECE.

9. Mjesto indikatora dubine kanala dezena.

10. M & S (blato i snijeg). Zimska izdržljivost..

11. Provjerena i potvrđena za uporabu u teškim snježnim uvjetima.

12. Datum proizvodnje (tjedan, godina: destljeće 1990 -1999).

13. Mjesto za simbol o prikladnosti za transport.

14. Kod proizvođača D.O.T..

15. Država proizvodnje gume.

16. Robna marka.

17. Podrobnosti o konstrukciji gume (D.O.T.).

18. Oznaka nosivosti i tlaka (D.O.T.).

19. Vrsta gume (radijalna).

20. Oznaka koju zahtijevaju propisi SAD o izvješćivanju potrošača (stupanj kakvoće).

21. Mjesto zimskoga indikatora dubine kanala

Objašnjenje oznaka na gumi

Točka 1: Širina presjeka gume linearna je udaljenost u milimetrima između vanjske strane boka napunjene gume, bez uvažavanja izbočenih dijelova oznaka, dekoracija i bez zaštitnih pojasa ili naplataka.

Točka 2: Visina presjeka jest polovična razlika između ukupnoga promjera i nazivnog promjera naplatka. Tijekom povijesti oblik gume mijenjao se od gotovo okrugle gume do plosnatijih, širih guma. Time se promijenio i poprečni presjek (A/R) gume, dakle omjer između visine i širine presjeka gume, sa 100 % na 70 %, 60 %, 50 % ili čak i manje.

Točka 3: Konstrukcija gume kod radijalne je gume označena slovom "R" u sklopu dimenzije gume na boku.

Točka 4: Promjeri naplataka u posljednjih su se nekoliko desetljeća dosta povećali. Prije desetak godina naplatak od 16" bilo je nešto izuzetno, a danas je posve uobičajeno.

Točka 5: Nazivna nosivost gume jest brojčana  oznaka najvećega opterećenja koju guma može podnijeti pri brzini koju definira simbol brzine i kod određenoga tlaka zraka. Treba međutim znati da nazivna opterećenja, bez obzira na simbol brzine, vrijede najviše za 210 km/h. Kod veće brzine nazivnu nosivost treba smanjiti.

Neke gume, osobito one s oznakom ZR, ne sadržavaju opis uporabe. U tom je slučaju najbolje da se u vezi s najvećom dopuštenom nosivošću obratite proizvođaču guma.

Točka 6: Simbol brzine gume dio je indeksa nosivosti: to je slovo koje označava najveću brzinu kod koje guma može podnijeti opterećenje koje odgovara navedenom indeksu nosivosti (osim kod brzine iznad 210 km/h).

Indeks nosivosti i simbol brzine navedeni su na oba boka gume. Prvi broj označuje nosivost gume kod JEDNOSTRUKE montaže, a drugi se odnosi na DVOSTRUKU montažu.

Nazivna brzina kod M & S (zimskih) guma može biti manja od nazivne brzine vozila. U nekim je državama obvezno na vidljivome mjestu imati naljepnicu na kojoj je navedena najveća dopuštena brzina gume. Ta se brzina kod montaže takvih guma ne smije prekoračiti.

Točka 7: Riječ "TUBLESS" znači da se guma upotrebljava bez zračnice.

Točka 8: Homologacijska oznaka i broj ECE potvrđuje da guma odgovara zahtjevima uredbe ECE R30.

Točka 9: Označuje mjesto indikatora dubine kanala dezena (visina 1,6 mm) gaznoga sloja gume. Kad se guma istroši do mjesta kad su indikatori na istoj visini kao susjedna rebra gaznoga sloja, znači da je dubina kanala dezena još samo 1,6 mm. Gume morate odmah zamijeniti jer je 1,6 mm zakonom određena najmanja dopuštena dubina profila

Točka 10: Slova "M & S" znače da je riječ o zimskoj gumi sa svojstvima primjerenima za snijeg i led

Točka 11: Guma je sukladno postupcima provjeravanja ISO testirana za uporabu u teškim snježnim uvjetima i kao takva i potvrđena.

Točka 12: Prije 2000. godine datum proizvodnje gume označavale su tri znamenke na kraju serijskoga broja, pri čemu su prve dvije označavale tjedan proizvodnje, a treća godinu proizvodnje. Desetljeće 1990 -1999. označeno je s <. Od 2000. godine upotrebljavaju se četiri znamenke, od kojih treća i četvrta znače godinu proizvodnje.

Točka 13: Simbol "DOT" znači skladnost s propisima koji vrijede za gume u SAD.

Točka 14: Kod proizvođača je D.O.T. kodirana vrijednost za konstrukciju gume i oznaka sukladnosti s propisima SAD.

Točka 15: Država proizvodnje znači državu u kojoj je guma proizvedena.

Točka 16: Robna marka gume (uključuje obiteljsko ime i ime dezena, npr. "Carat Exelero", "Carat Attiro", "Diadem Linero" itd.).

Točka 17: Podrobnosti o konstrukciji gume koje zahtijeva Ured za transport u SAD (D.O.T.).

Točka 18: Najveća nosivost i tlak zraka sukladno propisima koji vrijede u SAD, KANADI i AUSTRALIJI.

Točka 19: Konstrukcija gume je "radijalna".

Točka 20: Oznaka koja se zahtijeva u SAD. Propis o izvješćivanju potrošača o jedinstvenoj ocjeni kakvoće guma (U.T.Q.G.).

Točka 21: Označuje mjesta zimskih indikatora istrošenosti gume (visina 4 mm) u glavnim kanalima gaznoga sloja. Kad se guma istoši do mjesta kad su indikatori u istoj visini kao susjedna rebra gaznoga sloja, kanali dezena gume duboki su samo 4 mm. Općenito se preporučuje da se zimske gume zamijene kad nemaju više od 4 mm dubine profila, čime se omogućuje optimalna sigurnost u zimskim uvjetima vožnje.

Simbol brzine gume dio je indeksa nosivosti: slovo koje označava najveću brzinu kod koje guma može podnijeti opterećenje koje odgovara navedenomu indeksu nosivosti (osim kod brzine iznad 210 km/h kod guma s oznakom V, iznad 240 km/h kod guma s oznakom W i iznad 270 km/h kod guma s oznakom Y.) Na vozilo se mogu montirati samo gume s najmanjom nazivnom brzinom koja je navedena u dokumentaciji vozila.

Nazivna brzina kod M & S (zimskih) guma može biti i manja od nazivne brzine vozila. U nekim je državama obvezno na vidljivo mjesto staviti naljepnicu na kojoj je navedena najveća dopuštena brzina gume. Ta se brzina kod montaže takvih guma ne smije prekoračiti.

Nazivno opterećenje gume jest brojčana oznaka najvećega opterećenja koje guma podnosi pri brzini koju definira simbol brzine i uz određeni tlak zraka.

Treba međutim znati da sve vrijednosti nazivnog opterećenja vrijede za brzinu od najviše 210 km/h kod guma s oznakom V, 240 km/h kod guma s oznakom W i 270 km/h kod guma s oznakom Y. Kod većih brzina nazivno opterećenje treba smanjiti.

Neke gume, osobito one s oznakom ZR, ne sadržavaju opis uporabe. U tom je slučaju najbolje da se o najvećoj dopuštenoj nosivosti obratite proizvođaču guma.

Sukladno uredbi Europske unije (ECE-R54) sve gume za gospodarska vozila uz oznaku dimenzije moraju imati i "opis uporabe". Taj je opis obuhvaćen u kodu koji označuje granice opterećenja i brzine u uporabi te sadržava "indeks nosivosti" za jednostruku ili dvostruku montažu i "simbol  brzine" (npr. 102/100R).
Indeksi opterećenja i simboli brzine navedeni su na boku, s obje strane gume.Prvi broj označuje opterećenje gume pri jednostrukoj montaži, a drugi broj označuje opterečenje pri dvostrukoj montaži.
Nekad je navedena i dodatna oznaka koja označava odgovarajuću nosivost gume za alternativnu, veću brzinu. Navedena dodatna oznaka nalazi se u krugu.

« Zadnja izmjena: 02-11-2006, 23:18:06 od Viktor »

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 02-11-2006, 23:20:55 »
Iscrpno objašnjenje!!!  :ok: :ok:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #3 u: 02-11-2006, 23:24:16 »
Sve je copy/paste  :song:

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #4 u: 02-11-2006, 23:43:49 »
Nek je!

Offline Mario

• Učim polako
    • Sisak
« Odgovori #5 u: 03-11-2006, 08:00:04 »
Ima li tko kakvih iskustava sa Bridgeston Turanza ER300 na mokrom? Naime te su mi montirane na novoj 147 emozione. :?:

Offline g

• Sa stažom
  • 147 SS
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 03-11-2006, 12:38:43 »
Odlična je guma...  :ok: i za suho i mokro... jedino potenza malo bolje drži cestu na suhom (tvrđa smjesa i manje uvujanja), ali je turanza najugodnija guma...

childintime

• Gost
« Odgovori #7 u: 03-11-2006, 16:41:27 »
Ak' sam nekaj fulao molio bih administratora da premjesti tamo gdje treba.
Naime, dvoumim se kod kupnje između 2 gume- Michelin Alpin A3 i Good Year Ultragrip 7 (cijena im je približno ista 520-580kn) pa me zanima da li netko ima iskustva sa ovim gumama?

"Michelin Alpin A3 je nova, treća generacija serije Alpin.Kao i uvijek, Michelin želi biti na vrhu.
Manje je poznato da se u zimskim uvjetima vožnje više od 95% vremena ne vozi na snijegu.Novi Alpin je stvoren za vozače koji većinu vremena provode na mokrim i skliskim cestama.Vozna svojstva su optimizirana tako da zadovolje sve vozne uvjete i da zadržavaju vozna svojstva tokom cijelog vremena korištenja.Michelinovi kupci na prvo mjesto stavljaju trajnost gume a Alpin trajnošću nadmašuje većinu konkurenata.Zadržavanje vrhunskih voznih svojstava omogućava tzv. 3D tehnologija lamela.Čak i sa 50% istrošenom gumom Alpin ima 75% više lamela od najboljih konkurenata. "
"Prema riječima ADAC-ovih ispitivača Goodyearova guma  UltraGrip 7 pobjednica je u obje dimenzije i ocijenjena kao "vrlo preporučljiva". To je vrlo uravnotežena guma s najboljim rezultatima testova buke i izdržljivosti na mokroj cesti, snijegu i ledu. Osim toga ADAC je istaknuo njezin potencijal za velik broj prijeđenih kilometara.Za gumu Goodyear Ultra Grip 7 karakteristična je najnovija generacija trodimenzionalnoga spajanja blokova dezena gaznoga sloja (3D-BIS). Riječ je o patentiranome Goodyearovu sustavu koji za razliku od klasično raspoređenih lamela omogućuje veći broj lamela na gaznome sloju.
Što je više lamela, bolje je prianjanje. Guste lamele omogućuju odlično prianjanje na ledu i snijegu jer se prije nego što dođu u kontakt s podlogom otvaraju i tako stvaraju rubove kojima guma prianja na podlogu. Unutar svake lamele na stijenkama su polukružne udubine i izbočenja. Kad blok gaznoga sloja dođe u kontakt s podlogom, izbočenja se spajaju sa suprotnim udubinama i sigurno spajaju rastvorene dijelove."...
« Zadnja izmjena: 03-11-2006, 17:30:30 od childintime »

Offline tom147

• Starosjedioc
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
« Odgovori #8 u: 06-11-2006, 11:10:53 »
nećeš pogriješit ni s jednom ni drugom,
netko pisao tu kako se je zaje... jer je mislio kako je napravio pametnu stvar pa je kupio samo 2 gume najskuplje "klase" za pogonske kotače  umjesto da je uzeo sve 4 ali jeftinije al opet za iste novce

childintime

• Gost
« Odgovori #9 u: 06-11-2006, 11:13:25 »
thanx, vjerjatno ću uzeti GoodYear jer je malo jeftinija od Michelina.

Offline Mario

• Učim polako
    • Sisak
« Odgovori #10 u: 06-11-2006, 12:18:53 »

Ja trebam isto to u dimenziji 195/60*15 za 147. Gdje ih ima po toj cijeni? Vulkal nema GY a Michelin A3 je 650 kn. :?:

BigSaint

• Gost
« Odgovori #11 u: 06-11-2006, 17:40:42 »
Moja Alfica ove zime dobiva 4 nove Savae Eskimo S3. :love2:
Nastavljam sa Savom zbog super pozitivnih iskustava od prošle dvije zime! :sport:

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Ženski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #12 u: 06-11-2006, 18:25:01 »
ja imam zimski komplet - sve 4 Bridgestone Blizzak LM20  195/60*15 na čeličnim felgicama ...

gume su se pokazale odličnima, pogotovo na mokrom i bljuzgavom kolniku...

Offline Vele

• Ovisnik o alfistima
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
« Odgovori #13 u: 06-11-2006, 18:50:41 »
Crnka već treću zimsku sezonu nosi:

Bridgestone LM18 (185/60/14, čel.felge)

Preporučujem, best buy kategorija  :ok:  :ok:  :ok:
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

BigSaint

• Gost
« Odgovori #14 u: 06-11-2006, 18:53:13 »
A meni je Sava best buy :crazy: :)))
Znaš onu:'' Svaki cigo svoga konja hvali!'' :oo:

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #15 u: 06-11-2006, 18:53:35 »
 :hello: :hello: :hello:
MOLIM za savjet:  Treba mi savjet za gume u deminziji 205/60-15 ljetne,čim "sportskije". Za sad imam F1 ali njih nebi više jer su dosta bučne dok za držanje mokro/suho sve 5. TNX :mah:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 GTA
    • Zagreb
« Odgovori #16 u: 06-11-2006, 19:00:46 »
ja imam dunlop spsport01 u toj dimenziji i guma je sasvim ok,
ali je za brzine do 210 km/h
GTA

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #17 u: 06-11-2006, 19:02:26 »
Mislim da mi ne treba više. Za dva puta na godišnje što pređem tu brzinu izdržat če (valjda). tnx

BigSaint

• Gost
« Odgovori #18 u: 06-11-2006, 19:09:56 »

Jel to njihov zadnji model iz SP serije, islim da ga prijatelj na novom Leonu ima?

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Ženski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 06-11-2006, 19:20:59 »
Crnka već treću zimsku sezonu nosi:

Bridgestone LM18 (185/60/14, čel.felge)

Preporučujem, best buy kategorija  :ok:  :ok:  :ok:

eto,  LM20 je  nasljednica LM18...  A i prema ADACu je najbolja

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #20 u: 06-11-2006, 19:47:08 »
Nastavljam sa Savom zbog super pozitivnih iskustava od prošle dvije zime! :sport:

...jep, i ja sam ih koristio na proshlom autu...idealan omjer cijene i kvalitete, jeftino a odlichno... :ok:

...poshto zhivim na zagrebachkim bregima podno medvednice, upoznat sam sa zimskim cestovnim radostima...

...a shto se ljetne gume tiche, Bridgestone Turanza ER300...i suho i mokro vrijeme... :ok:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

childintime

• Gost
« Odgovori #21 u: 06-11-2006, 20:24:09 »

Ja trebam isto to u dimenziji 195/60*15 za 147. Gdje ih ima po toj cijeni? Vulkal nema GY a Michelin A3 je 650 kn. :?:

Evo ima ti ih u cjeniku Molydon-a: GoodYear Ultragrip7 88T   195/60/15".......599kn!
Mislim da je još uvijek montaža i balansiranje besplatno za gume kupljene tamo.

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #22 u: 06-11-2006, 23:03:56 »

Odlična guma!! Prošle zime kupih dvije i sad idem po preostale dvije...  :ok: :ok:

Offline Zvonimir

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #23 u: 07-11-2006, 13:56:46 »
i ja idem ovaj tjedan po eskimo S3, 460 kn sa ugradnjom 195/60/15
Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart. It is a kind of disease, this passion for a means of transport. It is a way of life, a very special way of thinking about a powered vehicle."

BigSaint

• Gost
« Odgovori #24 u: 07-11-2006, 14:22:37 »
i ja idem ovaj tjedan po eskimo S3, 460 kn sa ugradnjom 195/60/15

Gdje ih uzimaš?

Offline Zvonimir

• Član Alfa Kluba 11
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #25 u: 07-11-2006, 14:36:59 »
vulkanizer (nemam pojma kako se zovu) u Kovinskoj ulici na Jankomiru, pored hondinog salona.
Slučajno sam naletio tamo, bio sam u Vulkalu al je bilo dvadesetak auti prije mene pa sam odustao jer mi sa nije dalo čekat, išo sam doma prečicom kroz Kovinsku i vidim vulkanizer, skrenem unutra i bio je jedan auto prije mene, pitam za gume kaže frajer da imaju eskimo S3 za 460kn  :da: :clap:
Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart. It is a kind of disease, this passion for a means of transport. It is a way of life, a very special way of thinking about a powered vehicle."

BigSaint

• Gost
« Odgovori #26 u: 07-11-2006, 19:15:02 »
Koliko su ti htjeli uzeti u Vulkalu?

iceman206

• Gost
« Odgovori #27 u: 07-11-2006, 20:36:06 »
Ovako imam pitanje jer stavrno me ovo zbunjuje, Naime u fazi sam kupnje guma Goodyear Vector 5, e sad ona na sebi ima oznaku M + S , te onu malu oznaku pahuljice, i mislio sam da to označava zimsku gumu. I onda čitam na netu da je to ona cijelogodišnja guma da nije zimska. E sad nemam pojma sad da li je zimska ili ne . Help please  :?:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #28 u: 07-11-2006, 20:55:34 »
Ovako imam pitanje jer stavrno me ovo zbunjuje, Naime u fazi sam kupnje guma Goodyear Vector 5, e sad ona na sebi ima oznaku M + S , te onu malu oznaku pahuljice, i mislio sam da to označava zimsku gumu. I onda čitam na netu da je to ona cijelogodišnja guma da nije zimska. E sad nemam pojma sad da li je zimska ili ne . Help please  :?:

...vectorica je zimska guma, a M+S znachi "mud + snow" (blato i snijeg)...inache, sve ti je objashnjeno u prvom postu... :rol:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Zvonimir

• Član Alfa Kluba 11
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #29 u: 07-11-2006, 21:04:24 »
Koliko su ti htjeli uzeti u Vulkalu?

Oko 500 kn...