12-06-2025, 15:18:46

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 754645 vremena)

0 Èlanova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Shoei

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Mu¹ki
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
Gume
« u: 31-10-2006, 21:15:35 »
Savjeti, preporuke... :komp:
With my attitude, I could be by myself and still enjoy company...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Odg: Gume
« Odgovori #1 u: 02-11-2006, 23:00:46 »
Najprije osnove:

Karakteristiène oznake koje se nalaze na gumi:

1. ©irina presjeka gume u mm.

2. Popreèni presjek u %.

3. Konstrukcija gume (R = radijalna).

4. Promjer naplatka u palcima.

5. Najveæa nosivost (indeks nosivosti)

6. Simbol brzine

7. Guma bez zraènice.

8. Homologacijska oznaka i broj ECE.

9. Mjesto indikatora dubine kanala dezena.

10. M & S (blato i snijeg). Zimska izdr¾ljivost..

11. Provjerena i potvrðena za uporabu u te¹kim snje¾nim uvjetima.

12. Datum proizvodnje (tjedan, godina: destljeæe 1990 -1999).

13. Mjesto za simbol o prikladnosti za transport.

14. Kod proizvoðaèa D.O.T..

15. Dr¾ava proizvodnje gume.

16. Robna marka.

17. Podrobnosti o konstrukciji gume (D.O.T.).

18. Oznaka nosivosti i tlaka (D.O.T.).

19. Vrsta gume (radijalna).

20. Oznaka koju zahtijevaju propisi SAD o izvje¹æivanju potro¹aèa (stupanj kakvoæe).

21. Mjesto zimskoga indikatora dubine kanala

Obja¹njenje oznaka na gumi

Toèka 1: ©irina presjeka gume linearna je udaljenost u milimetrima izmeðu vanjske strane boka napunjene gume, bez uva¾avanja izboèenih dijelova oznaka, dekoracija i bez za¹titnih pojasa ili naplataka.

Toèka 2: Visina presjeka jest polovièna razlika izmeðu ukupnoga promjera i nazivnog promjera naplatka. Tijekom povijesti oblik gume mijenjao se od gotovo okrugle gume do plosnatijih, ¹irih guma. Time se promijenio i popreèni presjek (A/R) gume, dakle omjer izmeðu visine i ¹irine presjeka gume, sa 100 % na 70 %, 60 %, 50 % ili èak i manje.

Toèka 3: Konstrukcija gume kod radijalne je gume oznaèena slovom "R" u sklopu dimenzije gume na boku.

Toèka 4: Promjeri naplataka u posljednjih su se nekoliko desetljeæa dosta poveæali. Prije desetak godina naplatak od 16" bilo je ne¹to izuzetno, a danas je posve uobièajeno.

Toèka 5: Nazivna nosivost gume jest brojèana  oznaka najveæega optereæenja koju guma mo¾e podnijeti pri brzini koju definira simbol brzine i kod odreðenoga tlaka zraka. Treba meðutim znati da nazivna optereæenja, bez obzira na simbol brzine, vrijede najvi¹e za 210 km/h. Kod veæe brzine nazivnu nosivost treba smanjiti.

Neke gume, osobito one s oznakom ZR, ne sadr¾avaju opis uporabe. U tom je sluèaju najbolje da se u vezi s najveæom dopu¹tenom nosivo¹æu obratite proizvoðaèu guma.

Toèka 6: Simbol brzine gume dio je indeksa nosivosti: to je slovo koje oznaèava najveæu brzinu kod koje guma mo¾e podnijeti optereæenje koje odgovara navedenom indeksu nosivosti (osim kod brzine iznad 210 km/h).

Indeks nosivosti i simbol brzine navedeni su na oba boka gume. Prvi broj oznaèuje nosivost gume kod JEDNOSTRUKE monta¾e, a drugi se odnosi na DVOSTRUKU monta¾u.

Nazivna brzina kod M & S (zimskih) guma mo¾e biti manja od nazivne brzine vozila. U nekim je dr¾avama obvezno na vidljivome mjestu imati naljepnicu na kojoj je navedena najveæa dopu¹tena brzina gume. Ta se brzina kod monta¾e takvih guma ne smije prekoraèiti.

Toèka 7: Rijeè "TUBLESS" znaèi da se guma upotrebljava bez zraènice.

Toèka 8: Homologacijska oznaka i broj ECE potvrðuje da guma odgovara zahtjevima uredbe ECE R30.

Toèka 9: Oznaèuje mjesto indikatora dubine kanala dezena (visina 1,6 mm) gaznoga sloja gume. Kad se guma istro¹i do mjesta kad su indikatori na istoj visini kao susjedna rebra gaznoga sloja, znaèi da je dubina kanala dezena jo¹ samo 1,6 mm. Gume morate odmah zamijeniti jer je 1,6 mm zakonom odreðena najmanja dopu¹tena dubina profila

Toèka 10: Slova "M & S" znaèe da je rijeè o zimskoj gumi sa svojstvima primjerenima za snijeg i led

Toèka 11: Guma je sukladno postupcima provjeravanja ISO testirana za uporabu u te¹kim snje¾nim uvjetima i kao takva i potvrðena.

Toèka 12: Prije 2000. godine datum proizvodnje gume oznaèavale su tri znamenke na kraju serijskoga broja, pri èemu su prve dvije oznaèavale tjedan proizvodnje, a treæa godinu proizvodnje. Desetljeæe 1990 -1999. oznaèeno je s <. Od 2000. godine upotrebljavaju se èetiri znamenke, od kojih treæa i èetvrta znaèe godinu proizvodnje.

Toèka 13: Simbol "DOT" znaèi skladnost s propisima koji vrijede za gume u SAD.

Toèka 14: Kod proizvoðaèa je D.O.T. kodirana vrijednost za konstrukciju gume i oznaka sukladnosti s propisima SAD.

Toèka 15: Dr¾ava proizvodnje znaèi dr¾avu u kojoj je guma proizvedena.

Toèka 16: Robna marka gume (ukljuèuje obiteljsko ime i ime dezena, npr. "Carat Exelero", "Carat Attiro", "Diadem Linero" itd.).

Toèka 17: Podrobnosti o konstrukciji gume koje zahtijeva Ured za transport u SAD (D.O.T.).

Toèka 18: Najveæa nosivost i tlak zraka sukladno propisima koji vrijede u SAD, KANADI i AUSTRALIJI.

Toèka 19: Konstrukcija gume je "radijalna".

Toèka 20: Oznaka koja se zahtijeva u SAD. Propis o izvje¹æivanju potro¹aèa o jedinstvenoj ocjeni kakvoæe guma (U.T.Q.G.).

Toèka 21: Oznaèuje mjesta zimskih indikatora istro¹enosti gume (visina 4 mm) u glavnim kanalima gaznoga sloja. Kad se guma isto¹i do mjesta kad su indikatori u istoj visini kao susjedna rebra gaznoga sloja, kanali dezena gume duboki su samo 4 mm. Opæenito se preporuèuje da se zimske gume zamijene kad nemaju vi¹e od 4 mm dubine profila, èime se omoguæuje optimalna sigurnost u zimskim uvjetima vo¾nje.

Simbol brzine gume dio je indeksa nosivosti: slovo koje oznaèava najveæu brzinu kod koje guma mo¾e podnijeti optereæenje koje odgovara navedenomu indeksu nosivosti (osim kod brzine iznad 210 km/h kod guma s oznakom V, iznad 240 km/h kod guma s oznakom W i iznad 270 km/h kod guma s oznakom Y.) Na vozilo se mogu montirati samo gume s najmanjom nazivnom brzinom koja je navedena u dokumentaciji vozila.

Nazivna brzina kod M & S (zimskih) guma mo¾e biti i manja od nazivne brzine vozila. U nekim je dr¾avama obvezno na vidljivo mjesto staviti naljepnicu na kojoj je navedena najveæa dopu¹tena brzina gume. Ta se brzina kod monta¾e takvih guma ne smije prekoraèiti.

Nazivno optereæenje gume jest brojèana oznaka najveæega optereæenja koje guma podnosi pri brzini koju definira simbol brzine i uz odreðeni tlak zraka.

Treba meðutim znati da sve vrijednosti nazivnog optereæenja vrijede za brzinu od najvi¹e 210 km/h kod guma s oznakom V, 240 km/h kod guma s oznakom W i 270 km/h kod guma s oznakom Y. Kod veæih brzina nazivno optereæenje treba smanjiti.

Neke gume, osobito one s oznakom ZR, ne sadr¾avaju opis uporabe. U tom je sluèaju najbolje da se o najveæoj dopu¹tenoj nosivosti obratite proizvoðaèu guma.

Sukladno uredbi Europske unije (ECE-R54) sve gume za gospodarska vozila uz oznaku dimenzije moraju imati i "opis uporabe". Taj je opis obuhvaæen u kodu koji oznaèuje granice optereæenja i brzine u uporabi te sadr¾ava "indeks nosivosti" za jednostruku ili dvostruku monta¾u i "simbol  brzine" (npr. 102/100R).
Indeksi optereæenja i simboli brzine navedeni su na boku, s obje strane gume.Prvi broj oznaèuje optereæenje gume pri jednostrukoj monta¾i, a drugi broj oznaèuje optereèenje pri dvostrukoj monta¾i.
Nekad je navedena i dodatna oznaka koja oznaèava odgovarajuæu nosivost gume za alternativnu, veæu brzinu. Navedena dodatna oznaka nalazi se u krugu.

« Zadnja izmjena: 02-11-2006, 23:18:06 od Viktor »

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 02-11-2006, 23:20:55 »
Iscrpno obja¹njenje!!!  :ok: :ok:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #3 u: 02-11-2006, 23:24:16 »
Sve je copy/paste  :song:

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #4 u: 02-11-2006, 23:43:49 »
Nek je!

Offline Mario

• Uèim polako
    • Sisak
« Odgovori #5 u: 03-11-2006, 08:00:04 »
Ima li tko kakvih iskustava sa Bridgeston Turanza ER300 na mokrom? Naime te su mi montirane na novoj 147 emozione. :?:

Offline g

• Sa sta¾om
  • 147 SS
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 03-11-2006, 12:38:43 »
Odlièna je guma...  :ok: i za suho i mokro... jedino potenza malo bolje dr¾i cestu na suhom (tvrða smjesa i manje uvujanja), ali je turanza najugodnija guma...

childintime

• Gost
« Odgovori #7 u: 03-11-2006, 16:41:27 »
Ak' sam nekaj fulao molio bih administratora da premjesti tamo gdje treba.
Naime, dvoumim se kod kupnje izmeðu 2 gume- Michelin Alpin A3 i Good Year Ultragrip 7 (cijena im je pribli¾no ista 520-580kn) pa me zanima da li netko ima iskustva sa ovim gumama?

"Michelin Alpin A3 je nova, treæa generacija serije Alpin.Kao i uvijek, Michelin ¾eli biti na vrhu.
Manje je poznato da se u zimskim uvjetima vo¾nje vi¹e od 95% vremena ne vozi na snijegu.Novi Alpin je stvoren za vozaèe koji veæinu vremena provode na mokrim i skliskim cestama.Vozna svojstva su optimizirana tako da zadovolje sve vozne uvjete i da zadr¾avaju vozna svojstva tokom cijelog vremena kori¹tenja.Michelinovi kupci na prvo mjesto stavljaju trajnost gume a Alpin trajno¹æu nadma¹uje veæinu konkurenata.Zadr¾avanje vrhunskih voznih svojstava omoguæava tzv. 3D tehnologija lamela.Èak i sa 50% istro¹enom gumom Alpin ima 75% vi¹e lamela od najboljih konkurenata. "
"Prema rijeèima ADAC-ovih ispitivaèa Goodyearova guma  UltraGrip 7 pobjednica je u obje dimenzije i ocijenjena kao "vrlo preporuèljiva". To je vrlo uravnote¾ena guma s najboljim rezultatima testova buke i izdr¾ljivosti na mokroj cesti, snijegu i ledu. Osim toga ADAC je istaknuo njezin potencijal za velik broj prijeðenih kilometara.Za gumu Goodyear Ultra Grip 7 karakteristièna je najnovija generacija trodimenzionalnoga spajanja blokova dezena gaznoga sloja (3D-BIS). Rijeè je o patentiranome Goodyearovu sustavu koji za razliku od klasièno rasporeðenih lamela omoguæuje veæi broj lamela na gaznome sloju.
©to je vi¹e lamela, bolje je prianjanje. Guste lamele omoguæuju odlièno prianjanje na ledu i snijegu jer se prije nego ¹to doðu u kontakt s podlogom otvaraju i tako stvaraju rubove kojima guma prianja na podlogu. Unutar svake lamele na stijenkama su polukru¾ne udubine i izboèenja. Kad blok gaznoga sloja doðe u kontakt s podlogom, izboèenja se spajaju sa suprotnim udubinama i sigurno spajaju rastvorene dijelove."...
« Zadnja izmjena: 03-11-2006, 17:30:30 od childintime »

Offline tom147

• Starosjedioc
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
« Odgovori #8 u: 06-11-2006, 11:10:53 »
neæe¹ pogrije¹it ni s jednom ni drugom,
netko pisao tu kako se je zaje... jer je mislio kako je napravio pametnu stvar pa je kupio samo 2 gume najskuplje "klase" za pogonske kotaèe  umjesto da je uzeo sve 4 ali jeftinije al opet za iste novce

childintime

• Gost
« Odgovori #9 u: 06-11-2006, 11:13:25 »
thanx, vjerjatno æu uzeti GoodYear jer je malo jeftinija od Michelina.

Offline Mario

• Uèim polako
    • Sisak
« Odgovori #10 u: 06-11-2006, 12:18:53 »

Ja trebam isto to u dimenziji 195/60*15 za 147. Gdje ih ima po toj cijeni? Vulkal nema GY a Michelin A3 je 650 kn. :?:

BigSaint

• Gost
« Odgovori #11 u: 06-11-2006, 17:40:42 »
Moja Alfica ove zime dobiva 4 nove Savae Eskimo S3. :love2:
Nastavljam sa Savom zbog super pozitivnih iskustava od pro¹le dvije zime! :sport:

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: ®enski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #12 u: 06-11-2006, 18:25:01 »
ja imam zimski komplet - sve 4 Bridgestone Blizzak LM20  195/60*15 na èeliènim felgicama ...

gume su se pokazale odliènima, pogotovo na mokrom i bljuzgavom kolniku...

Offline Vele

• Ovisnik o alfistima
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
« Odgovori #13 u: 06-11-2006, 18:50:41 »
Crnka veæ treæu zimsku sezonu nosi:

Bridgestone LM18 (185/60/14, èel.felge)

Preporuèujem, best buy kategorija  :ok:  :ok:  :ok:
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

BigSaint

• Gost
« Odgovori #14 u: 06-11-2006, 18:53:13 »
A meni je Sava best buy :crazy: :)))
Zna¹ onu:'' Svaki cigo svoga konja hvali!'' :oo:

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Mo¾da Giulia
    • Istra
    • buèino ulje iz istre
« Odgovori #15 u: 06-11-2006, 18:53:35 »
 :hello: :hello: :hello:
MOLIM za savjet:  Treba mi savjet za gume u deminziji 205/60-15 ljetne,èim "sportskije". Za sad imam F1 ali njih nebi vi¹e jer su dosta buène dok za dr¾anje mokro/suho sve 5. TNX :mah:

Offline Pero156TS

• Predsjedni¹tvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 GTA
    • Zagreb
« Odgovori #16 u: 06-11-2006, 19:00:46 »
ja imam dunlop spsport01 u toj dimenziji i guma je sasvim ok,
ali je za brzine do 210 km/h
GTA

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Mo¾da Giulia
    • Istra
    • buèino ulje iz istre
« Odgovori #17 u: 06-11-2006, 19:02:26 »
Mislim da mi ne treba vi¹e. Za dva puta na godi¹nje ¹to preðem tu brzinu izdr¾at èe (valjda). tnx

BigSaint

• Gost
« Odgovori #18 u: 06-11-2006, 19:09:56 »

Jel to njihov zadnji model iz SP serije, islim da ga prijatelj na novom Leonu ima?

Offline Agneza

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: ®enski
  • 147 1.9 JTDm
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 06-11-2006, 19:20:59 »
Crnka veæ treæu zimsku sezonu nosi:

Bridgestone LM18 (185/60/14, èel.felge)

Preporuèujem, best buy kategorija  :ok:  :ok:  :ok:

eto,  LM20 je  nasljednica LM18...  A i prema ADACu je najbolja

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #20 u: 06-11-2006, 19:47:08 »
Nastavljam sa Savom zbog super pozitivnih iskustava od pro¹le dvije zime! :sport:

...jep, i ja sam ih koristio na proshlom autu...idealan omjer cijene i kvalitete, jeftino a odlichno... :ok:

...poshto zhivim na zagrebachkim bregima podno medvednice, upoznat sam sa zimskim cestovnim radostima...

...a shto se ljetne gume tiche, Bridgestone Turanza ER300...i suho i mokro vrijeme... :ok:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

childintime

• Gost
« Odgovori #21 u: 06-11-2006, 20:24:09 »

Ja trebam isto to u dimenziji 195/60*15 za 147. Gdje ih ima po toj cijeni? Vulkal nema GY a Michelin A3 je 650 kn. :?:

Evo ima ti ih u cjeniku Molydon-a: GoodYear Ultragrip7 88T   195/60/15".......599kn!
Mislim da je jo¹ uvijek monta¾a i balansiranje besplatno za gume kupljene tamo.

Offline veron

• Starosjedioc
  • Doblo JTD
    • Zagreb
« Odgovori #22 u: 06-11-2006, 23:03:56 »

Odlièna guma!! Pro¹le zime kupih dvije i sad idem po preostale dvije...  :ok: :ok:

Offline Zvonimir

• Predsjedni¹tvo
  • Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #23 u: 07-11-2006, 13:56:46 »
i ja idem ovaj tjedan po eskimo S3, 460 kn sa ugradnjom 195/60/15
Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart. It is a kind of disease, this passion for a means of transport. It is a way of life, a very special way of thinking about a powered vehicle."

BigSaint

• Gost
« Odgovori #24 u: 07-11-2006, 14:22:37 »
i ja idem ovaj tjedan po eskimo S3, 460 kn sa ugradnjom 195/60/15

Gdje ih uzima¹?

Offline Zvonimir

• Predsjedni¹tvo
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #25 u: 07-11-2006, 14:36:59 »
vulkanizer (nemam pojma kako se zovu) u Kovinskoj ulici na Jankomiru, pored hondinog salona.
Sluèajno sam naletio tamo, bio sam u Vulkalu al je bilo dvadesetak auti prije mene pa sam odustao jer mi sa nije dalo èekat, i¹o sam doma preèicom kroz Kovinsku i vidim vulkanizer, skrenem unutra i bio je jedan auto prije mene, pitam za gume ka¾e frajer da imaju eskimo S3 za 460kn  :da: :clap:
Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart. It is a kind of disease, this passion for a means of transport. It is a way of life, a very special way of thinking about a powered vehicle."

BigSaint

• Gost
« Odgovori #26 u: 07-11-2006, 19:15:02 »
Koliko su ti htjeli uzeti u Vulkalu?

iceman206

• Gost
« Odgovori #27 u: 07-11-2006, 20:36:06 »
Ovako imam pitanje jer stavrno me ovo zbunjuje, Naime u fazi sam kupnje guma Goodyear Vector 5, e sad ona na sebi ima oznaku M + S , te onu malu oznaku pahuljice, i mislio sam da to oznaèava zimsku gumu. I onda èitam na netu da je to ona cijelogodi¹nja guma da nije zimska. E sad nemam pojma sad da li je zimska ili ne . Help please  :?:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #28 u: 07-11-2006, 20:55:34 »
Ovako imam pitanje jer stavrno me ovo zbunjuje, Naime u fazi sam kupnje guma Goodyear Vector 5, e sad ona na sebi ima oznaku M + S , te onu malu oznaku pahuljice, i mislio sam da to oznaèava zimsku gumu. I onda èitam na netu da je to ona cijelogodi¹nja guma da nije zimska. E sad nemam pojma sad da li je zimska ili ne . Help please  :?:

...vectorica je zimska guma, a M+S znachi "mud + snow" (blato i snijeg)...inache, sve ti je objashnjeno u prvom postu... :rol:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Zvonimir

• Predsjedni¹tvo
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
« Odgovori #29 u: 07-11-2006, 21:04:24 »
Koliko su ti htjeli uzeti u Vulkalu?

Oko 500 kn...