18-01-2025, 05:19:15

Autor Tema: Alfa 156 TS problem sa lerom/nema snage  (Posjeta: 1043 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline White156

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • Zagreb
Alfa 156 TS problem sa lerom/nema snage
« u: 01-03-2024, 20:03:22 »
Ne znam od kuda da pocnem...Alfa 156 1.8twin spark 1997. godina prvi model. Znaci imam problem sa lerom i to vec traje preko godinu dana i sad je postalo jako lose.
Svaki put kad usporavam i idem iz 2. brzine u totalno stajanje (za lezeci npr.) okretaji padnu jako brzo i dodju do mozda 500-700 ovisi kako je raspoložena :). Znaci auto se skoro ugasi ali se sama onda vrati na "normalno". Prvo me je to malo zivciralo ali naucio sam se na to pa ajde nije tolki problem, ali sto je jos gore nekada je isla ko blesava a nekad kao da joj je falilo 50konja i to je bilo tako nasumicno. Nekada radi par dana ko zmaj i onda od nikud se sve sjebe i nema uopce snage i tako pada na leru i jos trosi ko tenk. Nekada je to sve bilo povezano nekad nije...

Prvo sto sam zamijenio je bio maf senzor. Usput sam ocistio klapnu gasa i resetiro ecu. Odem ju probat provozat auto kida ide ko blesava. Navecer ju opet idem vozit i opet isto auto nema snage. Ona je meni trosila isto bila u punom gasu ili je vozio na 2k okretaja znaci 12.5 litara stalno ako ne i vise.

Sljedece sto sam gledo je bio motoric ler gasa(ili motoric minimuma mislim da je isto) uglavnom senzor koji stoji na klapni gasa. Problem je sto se to nema nigdje kupit novo ili ako ima to je neka cudna stranica strana i dodju po 200-300e za malo sranje od senzora. Trazio sam po oglasima i jedva nekako naso polovnu klapnu gasa cijelu na kojoj je senzor taj. Stavio sam tu klapnu cijelu na svoju i auto nece upalit, baca kod kljuca. Nisam znao da na klapni ima taj kod za kljuc i uglavnom nemoze se upalit, prepoznaje da je klapna sa drugog auta. Na kraju sam probao stavit samo taj motoric sa polovne klapne na svoju klapnu. Auto se skoro razletio. Znaci na leru je odma radila na 2k okretaja i polako se dizalo prema 3k. Jos baca gresku  u obliku injektora( crvena brizgaljka u gornjem desnom kutu obrtomjera)  Nekad su se okretaji htjeli i do 5k popest i nebi se stali penjat. To je sve bilo na mjestu odma sam ugasio auto dok se to pocelo desavat. Nista stavio sam stari senzor i onda je radila kao i prije. Cuo sam se sa mehanicarom kaze da bi se to trebalo sa dijagnostikom resetirat i probat stavit taj drugi senzor. Reko je da probam nazvat Bertola mozda da on moze.

Zvao sam u servis od Bertola javio mi se covjek, sasluso me je i dao odgovor. Kaze da sam bezveze radio to sa klapnom i da nije problem u tome i da bi on prvo gledo jeli motor u fazi. Nedavno sam radio veliki servis i to me jos vise onda zabrinulo, kaze da mehanicari znaju to sfusat i da bude problem. Meni nije bilo jasno imam povjerenja u mehanicara nebi on zeznuo to. Pitao sam ga onda za stavljanje tog motorica i resetiranja sa dijagnostikom reko je da cu tesko nac nekog da ce mi to napravit za taj stari model.... Bio je full pristojan, zahvalio sam mu se za informacije i nista idem probat dalje.

Stavio sam drugu lamda sondu i isto sve nema pomaka...U medjuvremenu mi je propiso dihtung poklopca ventila pa sam to morao zamijenit. Mehanicar je reko da su mi svjecice bile potrosene, one manje su bile zrele za zamjenu. Usput je provjerio jeli motor u fazi i bio je. Dobro stavim i svjecice nove i opet isto nema pomaka...Jos sam promjenio kablove od svjecica, na prvom cilidnru je bilo masno i moguce da je tu gubila kontakt. Nakon toga opet kida ide super mislio sam to je to nema vise problema. Nakon par dana opet sve po starom :).

Usput mi se poceo desavati jos jedan problem. Okretaji se znaju zablokirat. Znaci vozis se na neznam 3k okretaja i dok pustis gas oni ne padnu nego ostanu na 3k zablokirani. Jos nisam sam sebi vjerovo da se to desava gledam jel sam lud a osjetim da mi je nesto cudno.Tako je nakada to znala se zablokirat ali dok stisnem kvacilo i malo drmnem po gasu odblokira se i vrati na normalno.Nekad ako su bas jako zablokirali okretaji zna bacit onu gresku brizgaljke i trepnut par puta. Dobro vozim se tako i sa tim jos problemom uz to sto oce crknut svaki put dok stanem i sto nema snage i trosi ko tenk.

I sad je konstanto mi ler na 1-1.1k bez obzira jeli se ugrijala, a nekad zna bit na 1.5k dok je cold start. Par puta sam joj jos resetiro ecu i znalo je pomoc. Najgore od svega je sto nekad sama od sebe radi normalno i znaci ide ko blesava( sad sve rijedje) i onda od nikud opet koda joj je netko ukro 50konja.

Nekad mi je znao bit cudan antifriz, napuni posudu preko maximuma od nikud se stvori voda. Kaze mehanicar da je mozda brtva glave... Idem kod njega i napravi onaj test za to i glava je oke ne pusta nigdje...super... Jos ju je stavio na dijagnostiku i pise nema gresaka :). Resetiro ju je bas sa dijagnostikom i okretaji pali na 840 na leru. Mozda je rijesen problem???. Idem prema doma i na naplatnim kuciama zablokiraju okretaji ali sada popravo. Znaci sama si daje gas i nemozes ju smirit i to se sve divljacki desava. Izbacim ju iz brzine u ler okretaju odu u 3pm i ne misle stat. Presla je 6k okretaja vristi hoce klipnjace kroz haubu van. Ugasim ju skroz, upalim i sama se resetira i onda sve normalno opet. Tako mi se jos par puta desilo do doma...

Probam stavit drugi motoric ler gasa po neznam koji put i ovaj put se drugacije ponasa. Nije da se okretaji dizu u nebo nego ovaj put osciliraju od 1.5k do 500 i tako radi izmedju tih okretaja na leru gore dole. Do sad nijednom nije tako radila sa tim drugim senzorom. Idem opet probat se dopeljat do mehanicara tako da ga resetira sa dijagnostikom mozda bude ovaj put dobro. Znaci sad nisu blokirali okretaji gore nego se gasila, morao sam joj davat gasa dok sam stajo da se ne ugasi. Spoji ju na dijagnostiku pise nema gresaka :). Resetira ju skroz okretaji se kao smire kaze mehanicar sad pun gas probaj kako ide. Cim sam sjeo znao sam da to nije to opet se onako gasila na leru malo. Dobro idem ju provozat stisnem ju ona ko krepani konj. Snage nema nikakve muci se doc do 4k okretaja dere se samo. Drzim gas do poda, pustim papucicu al ona i dalje dodaje gas, klapna je full otvorena.I tako opet ista stvar, okretaji blokirali moram ju izbacit iz brzine da mogu kocit. Stavim ju ler okretaji u pm oce blokadu lupat skoro. Stanem nasred ceste sa sva 4 zmigavca moram ju ugasit... Ugasim je i vrate se na normalno. Probam opet ju stisnut i okretaji se opet zaglave. Znaci ista se stvar dogadja ali drugaciji je senzor nego prije, nisu valjda oba sjebana? Uglavnom uzasan osjecaj sva sreca da nije dizel pa da se ne razleti od okretaja.

To se dogodilo prije par dana i stvarno neznam sta da radim... U cem je problem? Mislim da mora bit taj senzor ili mi jedino jos dovod goriva pada na pamet kad tako se zablokira. Nije mi jasno zasto klapna ostane otvorena tako, na sajlu je mehanicka, osjetio bi na papucici da se zaglavila, a nije. Vozio sam ju par puta od tog i skuzio da nesmijem joj davat gasa da se ne zaglavi. Vozim ju na centimetar gasa jedva i tako se moze "normalno" vozit. Ler i dalje pada svaki put kad stanem.

Eto to je to od mene nadam se da mi netko moze dat savjet nekakav :)

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
Odg: Alfa 156 TS problem sa lerom/nema snage
« Odgovori #1 u: 01-03-2024, 22:33:10 »
Pa ako ti klapna ostane zaglavljena u otvorenom položaju, a s obzirom da ti CF1 i CF2 verzije imaju gas na sajlu, onda je moguće da ti sajla od gasa šteka/zapinje
Provjeri si PCV ventil gore na usisnoj klapni da ti on ne šteka (u njemu se zna nakupiti gareži/ulja) jer on ti može biti problem kod ovoga sa šetanjem okretaja te usput provjeri da ti ne vuče falš zrak na rebrastom crijevu koje dolazi na usisnu klapnu

Offline Boxer

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 2.4 mjet
    • Čakovec
« Odgovori #2 u: 01-03-2024, 23:51:05 »
Odvezi auto mehaničaru.
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Offline SBAlfista

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 146 1.6 Twin Spark
    • Slavonski Brod
« Odgovori #3 u: 02-03-2024, 06:40:04 »
Frend.... Ista stvar, isti auto, isti motor, samo druga godina ali meni je uvijek isao dobro i gas je bio elektronski, ali problem sa okretajima i ostalo sto si naveo je bilo isto. Rijesio sam se auta na kraju, a bio sam kao i ti, cuda isusova sam izmisljao i nista nije pomoglo. Dosad si se nabacao novaca, ako nastavis, nabacat ces se jos. Jbg probaj stisnut zube, skupit snage i rijesit se toga. Ne vrijedi. Ajde da je to nesto sto bi si nekad slagao samo za vikend voznju pa ubacis apsolutno sve novo i drugo, ali vozis to daily i kazem ti, rjesavaj se toga. Prosao sam to, ispatio se bas kao ti, evo citam ti objavu i bas kao da sam ju ja pisao skoro od rijeci do rijeci. Nije zajbancija, topli prijateljski savjet je. Iskreno zalim za svojom, bas mi je bila super auto ali ovo mi je pojelo zivce do kraja i otisla je ća.

Probaj jos ovo sto ti je kolega naveo za ventilic i crijeva i ako to ne pomogne, rjesavaj se auta onda definitivno.
« Zadnja izmjena: 02-03-2024, 07:26:46 od SBAlfista »
Always take the road less traveled!! :)

Offline Boxer

• Ovisnik o alfistima
  • 156 SW 2.4 mjet
    • Čakovec
« Odgovori #4 u: 02-03-2024, 07:39:26 »
Dečki ne ide to tako, ja sam imao isti auto, isti motor, vrlo sličan problem, promjenio sam pola auta, nisam riješio ništa dok nisam našao čovjeka koji zna nešto više o tim autima, riješili smo u 15 minuta. U pitanju je bila opruga u pcv ventilu na usisnoj grani ali do toga sam redovito bio pljačkan i uvjeravan da auto ne valja. Ključ svega je čovjek koji poznaje te aute i posvećuje se poslu. Nije to naučna fantastika i nema boga da se to ne može riješiti.
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Offline SBAlfista

• Ovisnik o alfistima
    • Slavonski Brod
« Odgovori #5 u: 02-03-2024, 09:28:35 »
Pa zato sam mu rekao da proba jos i to. Pa ako nakon sve muke NI TO ne bude pomoglo onda se nema sta vise pricat

Offline maXonja

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #6 u: 02-03-2024, 10:43:16 »
Dečki ne ide to tako, ja sam imao isti auto, isti motor, vrlo sličan problem, promjenio sam pola auta, nisam riješio ništa dok nisam našao čovjeka koji zna nešto više o tim autima, riješili smo u 15 minuta. U pitanju je bila opruga u pcv ventilu na usisnoj grani ali do toga sam redovito bio pljačkan i uvjeravan da auto ne valja. Ključ svega je čovjek koji poznaje te aute i posvećuje se poslu. Nije to naučna fantastika i nema boga da se to ne može riješiti.

Ili ono što sam gore napisao ili može biti i problem sama opruga u PCV ventilu, možda je treba samo malo rastegnuti
Imao sam i ja problema sa svojom prvom 156-icom (1997. g CF1) sa okretajima, namijenjao sam se motorića ler gasa, potenciometara, MAF senzora i izgubio živaca i živaca, a rješenje problema je bilo tako jednostavno

Na CF1 motorima je na samoj usisnoj klapni, dok je na CF2 i CF3 na usisnoj grani

Točno znam kroz što kolega prolazi i kako se osjeća jer meni je to sve zgadilo bilo koju Alfu sa CF1 strujom, imao sam bio GTV-jku sa istom strujom i ajd ona je donekle bila ok, ali jednostavno čim vidim alu poklopac ventila na TS-u želudac mi počne okretat  :clap:
Još treba pribrojiti i probleme sa dijagnostikom (nisam nikako uspio osposobiti da mi MES/FES normalno rade te konstantno curenje ulja kod poklopca ventila (nakraju napravio swap na plastični), uh, bolje da se ne prisjećam tih dana...  :Crazy
« Zadnja izmjena: 02-03-2024, 11:00:54 od maXonja »

Offline White156

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #7 u: 03-03-2024, 18:17:42 »
Probao sam i taj ventil isto... Nista nije pomoglo, izmjerio sam oprugu bila je 18mm ako se ne varam. Pokusao sam skratit, produzit sve je isto bilo. Na kraju sam "dobio" cijelu usisnu granu od mehanicara i opruga je bila iste duzine kao i moja tako da nije u tome problem bio. Crijeva isto ne pustaju zrak nigdje... Sad ne znam koje mi opcije ostaju sa tim autom. Znaci ulozio sam novaca 3 puta vise nego sto taj auto vrijedi dok je ispravan a kamoli sad, kome da uopce prodam tako razjeban auto? Nema sanse da ju dam za neke sitne pare radije neka mi strune u dvoristu onda.

Offline SBAlfista

• Ovisnik o alfistima
    • Slavonski Brod
« Odgovori #8 u: 03-03-2024, 20:03:43 »
Prodat ju neces, osim za sitne novce, a to ne zelis, dijelove takoder neces prodat (just facts, ne zelim ti solit ranu). Moja je godinu dana bila po oglasima za dijelove i od cijelog auta otisla su bež kozna sjedala, oplate vrata i pragovi. Za cijelu faking godinu. Cak prelazim na druge marke sada nakon 156 jer ono sto ja zelim od auta, Alfa nema u ponudi ili ako ima mi je preskupo. Ako se i vratim na Alfu ikad, najnovija sto cu ikad kupit je 156 stara linija ili GTV i samo V6. 146 pokusavam slozit i nju ne dam za sve novce ovog svijeta, ali ostale Alfe... Nope. Ionako kad vidim kakvi likovi su ih poceli vozat i sta rade od njih, jednostavno ne zelim bit dio toga, ali ne nazivam ni sebe nista boljim, samo kako to izgleda u mojim ocima, meni ne pase, ne zelim da me se stavlja u isti kos sa takvima i vise se ne predstavljam kao zagrizeni Alfist kakav sam bio. Jbg. Poanta price je da nekad auto koji volis i svida ti se, ti ogadi dosta toga vezano za marku pod kojom je. Onda probas nesta drugo, nades u tom drugom nesto sto ti vise odgovara. Hoce li to bit cijena odrzavanja, lakoca nabavke dijelova, vozne osobine, oprema, na tebi je.

Vjeruj mi, govorim ti kao jedan nekoc vrlo vrlo zagrizeni Alfist, ima boljih i marki i modela hahaha. Nisam prije vjerovao masi osoba i svadao sam se s njima zbog toga no istina je

Offline White156

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #9 u: 03-03-2024, 23:40:55 »
Eto ja se nadam da cu rijesit nekako ovo... Vozi mi se 156ica bar jos neko vrijeme :drive: :mehanic

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.5 V6 '01
    • Zadar
« Odgovori #10 u: 05-03-2024, 07:49:03 »
Možda pregledat/zamjenit ECU  :? Za start pregledat i njegov konektor/spojeve , dovoljno da je neki spoj lošiji da auto blesira. Ovo je posao za nekog iskusnog autoelektričara, nije po meni ovo mehanički kvar to što opisuješ. Neka struja ga jebe

Offline SBAlfista

• Ovisnik o alfistima
    • Slavonski Brod
« Odgovori #11 u: 05-03-2024, 07:51:39 »
Za zamjenu ECU-a ce morat pljunut preko 100 eura za kodiranje (znaci ne racunajuci cijenu samog ECU-a). Takve ponude su meni bile kad sam zvao. Pita kud i kamo skuplja od tepsije
« Zadnja izmjena: 05-03-2024, 08:58:41 od SBAlfista »

Offline White156

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #12 u: 07-04-2024, 12:07:10 »
Eto da se javim kvar riješen. Vozim se nekih 2-3 tjedna i preso sam nekih 1.5k km i drzi sve. Sad sam se vratio sa puta 400km otvorene voznje i autoputa i ostalo mi pol rezervara. Znači potrošnja 7.5-8l i to se nisam vozio ko baba vozio da stedim. Ima snage, lijepo vuce, a sa lerom isto nikakvih problema sve normalno. Uglavnom problem je bio u onom prokletom senzoru na klapni gasa. Polovni senzor koji sam prvo kupio je isto bio pokvaren. Uzeo sam drugi isto polovni zato kaj nema za kupit novi i eto ovaj radi bez greske.

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.5 V6 '01
    • Zadar
« Odgovori #13 u: 07-04-2024, 13:32:35 »
Super da si javio i još bolje da si riješio. Kad se tako nešto dugoročno riješi, još je slađe  :clap:

Offline maXonja

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #14 u: 07-04-2024, 15:23:17 »
Koji točno senzor? Onaj gore, motorić minimuma ili onaj desno, potenciometar gasa?

Offline White156

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 08-04-2024, 00:39:45 »
Onaj desno, potenciometar