Kao Alfista cijeli život, vjerujem da imam dovoljnu široku podlogu za komentiranje ovog automobila.
Da, novi 33 Stradale je zaista čista umjetnost! O tome nema sumnje. Mislim da direktno ulazi u 5 najljepših automobila ikada. Meni je Disco Volante i dalje draži, ali ovo je jako blizu, naravno uz predivnu 8C.
No, 33-ica koju sam ja vozio je bio auto koji smo i mi smrtnici mogli kupiti. Alfa Romeo više nije stari dobri proizvođač automobila kakav je bio u mojoj mladosti. Gotovo da se čini da više nisu ozbiljna tvornica automobila, već brend za zafrkavanje svoje klijentele i vjernih obožavatelja marke!

Zadnje desetljeće imaju samo jedan normalan automobil u proizvodnji - limuzinu Giulia. I to je to! Ne postoji ništa što normalan kupac srednje klase može kupiti, niti kakav coupe, niti Sportwagon verziju Giulije, a kamoli da nude ponudu u tri segmenta kao nekada - kad se mogla kupiti mala gradska Alfa, pa onda nešto zabavno u srednjoj klasi, a zatim "amiraglia" u visokoj klasi. Danas, ako želite Alfu sa sportskim štihom, možete kupiti samo Giuliju za 62 tisuće eura i to je to. Ako želite nešto brže, možete uzeti

model za 100.000 €. Halo, Zemljo, ima li koga?
Bacaju novce na Formulu 1, a onda trljaju sol na ranu s "Idemo napraviti 500 GTA modela za ultrabogate", "Ma, sve je rasprodano prvi tjedan, idemo i napravimo 500 GTAm modela za još bogatije..." A sada: "Bilo bi super napraviti novi 33 Stradale, ali daj samo 33 primjerka, da odgovara nazivu modela i da ga mogu kupiti samo kolekcionari milijarderi..."
Dakle, potpuno su skrenuti s puta. Oni "dižu imidž marke", ali ništa ne proizvode! Imaju sjajne kulise i ništa iza njih! Nude jedan jedini model kao da su Lada. SUV modele neću spominjati, to nije ono što Alfisti sanjaju. Za mene je to razočaravajuća i frustrirajuća politika i sramota za legendarni sportski brend koji je nekada nudio odlične sportske aute za obične ljude. Uostalom, zamislite proizvođača sportskih automobila koji ne nudi niti jedan coupe za prosječnog kupca! Ništa za nas entuzijaste, ali sve za milijardere koji će i nakon što pljunu 2 milijuna € za 33-icu, opet na njoj još više zaraditi.
I zato me ova prelijepa 33-ica Stradale ne veseli, već me samo frustrira!