18-06-2026, 01:46:43

Autor Tema: Izmjena desne pozicije na 156 19 JTD  (Posjeta: 6768 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline srele

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
Izmjena desne pozicije na 156 19 JTD
« u: 17-05-2007, 10:51:34 »
Dakle, ima li tko kakve upute (slikice) ili pametne savijete (tipa, odi u servis jer je komplicirano) za izmjenu žaruljice od pozicije (desne). Nisam neki ekspert i malo me frka kopati po tome, ali nisam ni totalna bubla. Prije par mjeseci krepala mi je žaruljica od kratkog svjetla i nju sam sam zamijenio, ali nisam usio pronaći kako da dođem do pozicije. Primjetio sam na sredini nekakvu četvrtastu kutiju ali pretpostavljam da je to elektro motor za podešavanje svjetla pa se bojim puno kopati po tome da nekaj ne strgam... Inače se nebi ni zamarao s time nego bi to riješio kad idem na izmjenu ulja, ali za dva tjedna je rega i tehnički, a nekak mi se fakat ne čini ok da idem na tehnički, svjestan da mi ne radi jedna pozicija  :))).
Uglavnom, ako netko ima iskustva s time, pomagajte. Žaruljicu imam jer sam ih kupio nekoliko kada sam mijenjao žaruljicu zaosvjetljavanje rege.
 :mah: :mah:

BigSaint

• Gost
Odg: Izmjena desne pozicije na 156 19 JTD
« Odgovori #1 u: 17-05-2007, 12:29:29 »
Nije baš neki konstruktivan savjet, ali ja sam prošao na tehničkom sa jednom krepanom pozicijom!  :o000: :da:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #2 u: 17-05-2007, 12:30:22 »
BigSaint, ne navodi ga na zlo...  :sado: teško da će te "ovak" pustit.

Offline gmit

• Pripravnik
  • **
  • Mazda 3 MPS
    • Zagreb
« Odgovori #3 u: 17-05-2007, 13:54:44 »
Nije baš neki konstruktivan savjet, ali ja sam prošao na tehničkom sa jednom krepanom pozicijom!  :o000: :da:

ja sa oba krepana stop svjetla  :)))
alfinist

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #4 u: 17-05-2007, 14:46:57 »
Čitam i ne vjerujem  :wal:

Ako niste u stanju samo zamjenit jednu žaruljicu, šta bi bilo da vam negdje pukne guma, zvali bi pomoć na cesti :?:

Ako ne vidiš gdje je lampica od pozicije u faru (a to ti je čak lijepo nacrtano u User Manualu), onda je možda i bolje da neki električar zaradi koju kunu, jer bi ti mogao još nešto i potrgati ili krivo postaviti...

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #5 u: 17-05-2007, 15:06:44 »
meni je prvi put na 145ici trebalo oko pol sata da skužim kako se mijenja žaruljica  :))) i uz pomoć manuala kojeg kao da je crtao neuki ćoravi crtaći antitalent...  :wal:

prvo treba vidjet u faru izvana gdje se nalazi (recimo pozicija), onda iznutra skinuti zaštitne poklopce (rukavi zasukani do laktova), iščeprkat ih van jer su nekakve vražje žice okolo-naokolo, pozicije idu van lako ali na H1 kratka svjetla su se zapekle one stopice/konektori/ono s čim se spaja žica i žarulja...pa to promijenit...pa vraćanje svega po redu unutra...s tim da su na kratkim svjetlima i one vražje kopče...
drugi put mi je trebalo 3 min po žaruljici sve skupa.

frendu sam mijenjala na 156 lijevo kratko i trebalo je odšerafit nekakav komad zaštitne plastike koji ide uzduž auta...pa zavuć ruku unutra, opet do lakta i to jedva...  :wal: i onda nikako skužit kak okrenut žaruljicu da legne kak spada u one rupice, a jednostavno ne vidiš kaj radiš...  :rolll:

nekim ljudima se jednostavno ne da za*ebavati ak je više od 2 min posla.
i to je sasvim legitimno.

nismo se svi rodili sa šerafcigerom u ruci :hap:

Enver

• Gost
« Odgovori #6 u: 17-05-2007, 15:33:34 »
Da, na 156 treba skinut onu plastiku na blatobranu ako se mijenja sa lijeve strane H1. I nije bas posao koji se moze napravit u par sekundi. Poziicju nisam mijenjao pa neznam kako je. Al na alfama je stvarno tesko promijenit zarulju, dok kod nekih napravis to za 1 minutu, bez ikakvog alata, kako bi i trebalo bit. A na 156 nist ne vidis i nemozes ugurat ruku ako ne skines onu plastiku sa blatobrana, sa desne strane ide lako (lakse). I netko tko ne uspije ju promijenit nije nesposoban, samo mozda nema zivaca za to. Na 147 je isto jako zajebano, pogotovo ako far ima napuknute kopce pa ga lovis cijelog po prednjoj haubi.

Offline srele

• Sa stažom
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
« Odgovori #7 u: 17-05-2007, 15:58:51 »
Čitam i ne vjerujem  :wal:

Ako niste u stanju samo zamjenit jednu žaruljicu, šta bi bilo da vam negdje pukne guma, zvali bi pomoć na cesti :?:

Ako ne vidiš gdje je lampica od pozicije u faru (a to ti je čak lijepo nacrtano u User Manualu), onda je možda i bolje da neki električar zaradi koju kunu, jer bi ti mogao još nešto i potrgati ili krivo postaviti...

Stvarno kunstruktivan post. Zapravo sam tako nešti o tražio :ok:.

Zamijenio sam H1 i neije baš jednostavno za moje čevape ali je išli. Poziciju vidim izvana, ali ne uspjevam odgonetnuti iznutra, a u user manuelu nije prikazana izmjena pozicije nego samo dugo i kratko svjetlo.
« Zadnja izmjena: 17-05-2007, 16:00:20 od srele »

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #8 u: 17-05-2007, 16:02:28 »
evo budem ja danas pročačkala (imam tanku ruku) ako nađem žrtvu sa 156 u VG na ćevapima pa bumo i poslikali  :)))  :ok:

Offline srele

• Sa stažom
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
« Odgovori #9 u: 18-05-2007, 07:40:15 »
Hehe, hvala, svaka čast.
Zapravo bi  i ja tebao nekao ogurati u raspored te čevape pa naratiti koji puta u Goricu.  :mah: :mah:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #10 u: 18-05-2007, 08:11:06 »
skineš poklopac od dugog svjetla, zavučeš ruku unutra i ima nosač žaruljice(kao leptir matica samo pola)okreneš u stranu i izvučeš
nosač i lampicu van, komplicirano za p....
 :mah:
Spider 115

Offline srele

• Sa stažom
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
« Odgovori #11 u: 18-05-2007, 08:57:35 »
skineš poklopac od dugog svjetla, zavučeš ruku unutra i ima nosač žaruljice(kao leptir matica samo pola)okreneš u stranu i izvučeš
nosač i lampicu van, komplicirano za p....
 :mah:
Hvala care. budem probao. :clap: :clap: :clap: :clap: Bitno da znam gdje je pa da nekaj ne odvalim.

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #12 u: 18-05-2007, 09:13:10 »
Hehe, hvala, svaka čast.
Zapravo bi  i ja tebao nekao ogurati u raspored te čevape pa naratiti koji puta u Goricu.  :mah: :mah:

:wal: zaboravila sam...

Offline srele

• Sa stažom
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
« Odgovori #13 u: 19-05-2007, 18:11:26 »
Operacija uspjela. Nakon kojih 10-ak minuta koanja i rovarenja usio sam doći do žaruljice i ustanoviti da takvu nemam u kompletu. Nakon nekih pola sata, ustanovio sam da nitko u blizini nema H6 žaruljicu )koja košta40 kn :o000:, pa sam kupio običnu od 4W i poturpijao jedan štift  :))). Sad je sve pet, mrvicu slabije svijetli ali to se ionako ne vidi.
Hvala na pomoći, pogotovo Preo156TS :ok: :ok:.

dslavisa

• Gost
« Odgovori #14 u: 21-05-2007, 08:39:17 »
Koje sijalice idu za poziciju na AR 156 da znam kupiti? :)

Offline srele

• Sa stažom
  • GTV 2.0TS
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 21-05-2007, 09:25:46 »
To ti je sijalica H6W (12V, a mislim da je tip H6 -6wata). Sijalica it ima stakleni vrh u špic i ima dva štifta (izbočenja sa strane) koja su konusna (pod kutem od nekuh 150 stupnjeva) dok su kod ostalih jedan nasuprot drugom (180 stupnjeva). Budući da nisam našao takvu, kupio sam obićnu os 4W i malo isturpijao jedan štift tako da stane unutra.
Idem pogledati ako nađem na netu negdje sliku pa ju naknadno stavim,  :mah: :mah: :mah:

http://www.koting.hr/proizvodi/autozarulje-lucas-detaljno.asp?id=LLB434.. eto link
« Zadnja izmjena: 21-05-2007, 10:21:11 od srele »

HvRv

• Gost
« Odgovori #16 u: 07-06-2008, 10:58:17 »
Evo da ja kazem svoja prva iskustva.

Znaci rijec je o 156. 2000. godina.

Obje zaruljice su bile gecrken. Nasao sam nove iste.

General Electric H6 6w 12V. Sa pipkom i varovima za rotaciju u leziste.

Trebalo mi je par minuta da promjenim lampe. Procedura je jednostavna.

Otvori poklopac od lampi za duga svjetla (unutarnji okrugli poklopac). On se otvara rotacijom suprotno od kazaljke na satu sa malo vise sile jer recimo u mom slucaju je ljevi bio malo "zapecen2 pa je trebalo malo uprijet hehe.
Kada se izvadi poklopac onda gurnete ruku unutra i ima leptir koji drzi lampu pozicije. Njega se rotira i lagano povlaci van dok se ne polope zubci i rupe pa se moze izvaditi van. Izvuce se van i onda se zarulja izvadi tako da ju prvo gurnete prema navoju unutra i zarotirate i zatim ju izvucete van. Nova zarulja se stavi isto tako znaci gurnes i zarotiras te se leptir samo natrag gurne u rupu u faru. Zarotirajte laptir jos da bi bili sigurni da ne moze ispasti van i zatvorite poklopac nazad od fara i to je to :D. Sad idem dalje prckat pa se javim sta jos ima hehe.

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #17 u: 07-06-2008, 21:33:39 »
Evo da ja kazem svoja prva iskustva.

Znaci rijec je o 156. 2000. godina.

Obje zaruljice su bile gecrken. Nasao sam nove iste.

General Electric H6 6w 12V. Sa pipkom i varovima za rotaciju u leziste.

Trebalo mi je par minuta da promjenim lampe. Procedura je jednostavna.

Otvori poklopac od lampi za duga svjetla (unutarnji okrugli poklopac). On se otvara rotacijom suprotno od kazaljke na satu sa malo vise sile jer recimo u mom slucaju je ljevi bio malo "zapecen2 pa je trebalo malo uprijet hehe.
Kada se izvadi poklopac onda gurnete ruku unutra i ima leptir koji drzi lampu pozicije. Njega se rotira i lagano povlaci van dok se ne polope zubci i rupe pa se moze izvaditi van. Izvuce se van i onda se zarulja izvadi tako da ju prvo gurnete prema navoju unutra i zarotirate i zatim ju izvucete van. Nova zarulja se stavi isto tako znaci gurnes i zarotiras te se leptir samo natrag gurne u rupu u faru. Zarotirajte laptir jos da bi bili sigurni da ne moze ispasti van i zatvorite poklopac nazad od fara i to je to :D. Sad idem dalje prckat pa se javim sta jos ima hehe.
Točno tako, samo pazite čevape jer su oštri rubovi  :craz
P.s. kupite kvalitetne pozicije jer one druge brzo crkavaju pa bi morali jako brzo opet derat čevape i psovat talijane sa malim valjkušcima  :da:

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #18 u: 21-10-2008, 16:51:56 »
To ti je sijalica H6W (12V, a mislim da je tip H6 -6wata). Sijalica it ima stakleni vrh u špic i ima dva štifta (izbočenja sa strane) koja su konusna (pod kutem od nekuh 150 stupnjeva) dok su kod ostalih jedan nasuprot drugom (180 stupnjeva). Budući da nisam našao takvu, kupio sam obićnu os 4W i malo isturpijao jedan štift tako da stane unutra.
Idem pogledati ako nađem na netu negdje sliku pa ju naknadno stavim,  :mah: :mah: :mah:

http://www.koting.hr/proizvodi/autozarulje-lucas-detaljno.asp?id=LLB434.. eto link

Kako sam se ja naki dan izje..... s tom zaruljom  :wal: je.... sam sve po spisku bivsem vlasniku  :mad: :mad: :mad:
Isao sam promjenjti zaruljicu i ja to relativno brzo izvadim iz ležišta jer sam nedavno mjenjao na drugoj strani i ono sav sretan  :craz reko koji sam majstor  :craz :craz, kad ono nece zaruljica van :o000: Vidim da nije h6w nego obicna, a majstor ju je valjda nekako na silu ugurao bez da je izbrusio jedan štift i to je toliko zagrizlo da sam je morao vaditi tako da je drobim komadic po komadic i nekako uspio a da nisam nista polomio. :hello: :hello:
Nego i dalje mi sere komp da je zarulja u kvaru a lampica uredno svijetli.  :o000: Kako da ispitam to preko otpora ??? Da usporedim sa drugog fara ?? Jer nervira me ono tu tu  svaki put kad sjednem u auto  :mad:
 ?

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #19 u: 21-10-2008, 19:23:00 »
Možda ti je crkla neka druga na koju ti signalizira :da:
Provjeri sve štop ( za onu u sredini svjetli kad stisneš kočnicu) i od tablice ta na kontrolnoj ti svjetli za sve ove :mah:

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #20 u: 21-10-2008, 21:39:44 »
Možda ti je crkla neka druga na koju ti signalizira :da:
Provjeri sve štop ( za onu u sredini svjetli kad stisneš kočnicu) i od tablice ta na kontrolnoj ti svjetli za sve ove :mah:
:mah: Pise mi bas: front right side light, to je prednja desna pozicija, nedavno mi je bila lijeva, promjenio i sve ok dok desna vidis nece. Al provjerim jos sve da se nije i komp mozda zabunio  :) :)

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #21 u: 24-10-2008, 22:27:04 »
Probaj možda vidjet i osigurače(ljevo dole ispod volana), meni je jednom i osigurač izgorio,ali onda ti nebi više toga na desnoj strani radilo

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #22 u: 25-10-2008, 14:33:47 »
Probaj možda vidjet i osigurače(ljevo dole ispod volana), meni je jednom i osigurač izgorio,ali onda ti nebi više toga na desnoj strani radilo

:mah: Sad se ugasilo, mislim da komp chekira to preko otpora pa ako je mozada malo losiji kontakt  :?:. Ako se opet upali probat cu malo izmejriti otpore i usporediti. Sad je sve OK :ok: pa necu prckat bezveze  :craz

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #23 u: 25-10-2008, 20:57:32 »
 :mah: :ok: