Ovako, već više od godinu dana muku mučim sa 159-kom i problemima koje mi stvara i sad me već lagano izluđuje
Radi se o modelu iz 2012. godine sa 2.0 JTDm motorom i 136 KS (uvoz Belgija)
Kod paljenja super upali, ali kad je hladna prvih 2-3 minute variraju okretaji lagano i kao da trokira te se dosta trese motor, a i sam auto.
Ako joj dignem okretaje na recimo 1500 i držim tako konstantno onda variraju okretaji u rasponu 1500-1600
Isto tako, kad je hladna prvih 10-ak minuta ako se vozim u 4. brzini lagano 50-60 onda cijelo vrijeme lagano cuka-trzucka
Ako je pričepim onda poprilično zdimi
Kasnije kad se ugrije svi ti simptomi nestanu, jedino što mi je neka realna prosječna potrošnja 8.5-9l, a board comp pokazuje 6.5-6.7
Ponekad se zna dogoditi da počne onako jače cukati u vožnji kad je tako hladna i onda mi baci grešku motora (lamda sonda), lagano izgubi snagu (onako od oka 30-40 KS) i onda mi se čini da ide kako bi trebala i nema trzanja. Lamdu sam inače promijenio, stavio sam novu original Bosch i bilo je ok možda nekih 2000kn i opet isto.
Kako sam bio stavio novu lamda sondu taman sam išao i na more do Zadra i potrošnja je bila pala, realno je stvarno trošila oko 6.5l jer sam do Zadra i natrag stigao sa jednim tankom goriva i taman pred kućom mi se upalila rezerva (preko 900km), a inače napravim možda 700km. Isto tako, onda nisam primijetio niti da bi cukala hladna i stvarno je bilo užitak se voziti i već sam se ponadao da je jebena lamda kenjala, ali problem se vratio.
Ono što je još rađeno na autu:
- EGR i MAP senzor su skinuti i očišćeni (nisu bili jako prljavi)
- Sve 4 dizne su reparirane (Šantek u VŽ), pa su nakon cca pola godine opet skidane jer sam sumnjao da je u njima problem, ali majstor tvrdi da su ok
- nekoliko prisilnih regeneracija DPF-a (kod Prikratkog)
- Chip iz Čakovca je radio remap na cca 170 KS
Više stvarno nemam ideje što je... Jel loša mapa tj. loše odrađen remap? DPF? EGR? CR pumpa i variranje tlaka na hladno? SWIRL-ovi (iako sam čitao da 2.0 nemaju problema sa njima baš)?
8.5-9l mi se čini kao previsoka potrošnja, više-manje je otvorena cesta
Kako znati kad on sam radi regeneraciju DPF-a? Jer ne pali mi se nikakva lampica
Auto je u nekoliko navrata bio kod Prikratkog, ali oni jednostavno nisu sposobni riješiti problem
Stvarno ću izludjeti više sa tim autom