Provozao Tonale, pa ukratko par stvari. 20 km je premalo za neki ozbiljniji izvještaj, ali eto... moja skromna zapažanja su sljedeća. Auto je 130ks verzija.
Prvo moram reć, a vidim da je kod večine tako, dojam uživo je znatno bolji nego na slikama po webu. Dizajn izvana, iznutra, bočno, sprijeda, straga... nemam zamjerke, osim što stražnji kraj pomalo podsječa na 5008, ali dobro... to i nije neka mana. Jednostavno je takav dojam.
Ono što sam odmah primijetio je da su oplate stražnjih vrata u ful plastici, dok su na prednjima ipak malo finija. Malo kompromisno da se uštipne koji euro pri izvedbi, ali i za neke konkurente u toj klasi je slična priča, pa nije ni to za zamjerit.
Vožnja je vrlo ugodna. Najviše me se dojmilo kako uglađeno surađuju elektromotor u prijenosu i 1.5 benzinac. Do 40km/h vozi na elektromotoru (ako je start s laganim ubrzanjem i ako ima đusa u bateriji) i ravno na 40 km/h pali se motor i preuzima. Postupak paljenja motora i prijelaz u dominantni izvor snage je gotovo nečujan, bez ikakvih trzajeva, bilo pri blagom ili naglom ubrzanju. Mijenjanje brzina je uglađenije nego u ZF-u. ZF mijenja brže, tu nema spora, ali ovo je potpuno neprimjetno. Ubrzavaš doslovno kao da voziš na struju. Dvostruka spojka odrađuje kako je to u ideji i zamišljeno, valjda najbolje kako to taj mjenjač može.
U tih 20km vožnje u režimu grad/obilaznica potrošnja je bila 5.7. Jednom sam ga stusnuo da vidim malo kako ubrzava i digo ga do 130. Ostalo standardna vožnja. Pri 90km/h potrošnja je bila između 3.5 i 4l/100, a pri 120km/h knap 7l/100. Iz ovoga mogu zaključit da bi otvorena cesta tipa Karlovac-Delnice dala prosjek ispod 5l/100, a s ekstremno pažljivom vožnjom vjerojatno i ispod 4.5, što je jako dobro za tu klasu.
Moj osobni dojam je da mu fali force, a i priprema za ubrzanje ide dosta sporije nego u Stelviusu. U Stelviusu, kad klikneš dva puta u nižu, to je gotovo trenutno, no u Tonaleu to ipak malo traje i to me je zapravo najviše zasmetalo. Tu je ona prednos ZF-a u brzini izmjene došla do izražaja.
Ova opaske da je motor meni malo preslab također je rezultat usporedbe s onim šta trenutno vozim, a što je 200+ ks-a i 500+Nm-a, tako da možda ni to ne treba baš tako preozbiljno shvatit. Ipak, vjerujem da bi onaj od 160ks-a bio dosta potentniji. Tih 30ks-a više sigurno čini zamjetnu razliku.
O infotainmentu ne bih trošio previše riječi jer mi je to zadnja rupa na sviralu. Ukratko...grafika super, brzina dodirnog ekrana tak-tak i jedan veliki nedostatak meni osobno - nema roto upravljač za navigiranje kroz infotainment. Dakle isključivo touch. Znam da je to sada trend, ali meni je to loš trend.