Puno ljudi je napisalo pametne komentare ali dodat ću još i ovo. Ne znam koliko je relevantno uspoređivati cijenu na autoscout ili mobile iz jednostavnog razloga što nije svuda ista cijena. Tipa, ako ja taj auto kupim na mobile za 25k i uvezem u Sloveniju, cijeli uvoz ću platit možda još parsto eura i gotovo. Ako to isto sve napraviš za Hrvatsku, iskeširat ćeš par tisuća eura. Hrvatska je tu katatrofalna što se tiče poreza i nameta i samim time računica za uvoz nije realna.
To automatski znači i to, da kad netko spominje cijenu određenog auta u inozemstvu - nije relevantna (za HR konkretno, možda za neku drugu državu jest), jer je sami uvoz neisplativ. S druge strane, ako je ponuda vozila za Hrvatsko tržište ograničena, cijena će biti napuhana....ali ako je istovremeno i kupovna moć potencijalnih kupaca manja, onda imaš auto u oglasniku 2 tjedna i ne dobiješ nijedan poziv, jer nitko neće toliko para potrošiti na auto, bez obzira koliko on bio dobar.
I zadnja činjenica je ona najžalosnija....ako si prvi kupac i platio si auto X novaca prije 5-6 godina....pogotovo aute takve klase...amortizacija je bolna. Pri autu kao što je Panda, Clio, Corsa, u 5-6 godina izgubi možda 30-40% vrijednosti. Ako se radi o višoj klasi auta, amortizacija je veća, često i preko 50%. Jedna BMW sedmica će nakon 5-6 godina starosti pasti na možda 30% vrijednosti novog, i to samo zato jer pravi kupci sedmicu ne kupuju rabljenu nego novu....a wannabe vlasnici nemaju para nego možda 30% od cijene novog. Isto vrijedi i za ovakvu Alfu. Ne ulazim u to koliko je to dobra kupovina, ali ako si novog platio 60K, nerealno je misliti da će ti potencijalni kupac dati skoro 40K za rabljeni auto koji više nije ni u garanciji. Ako je moj budžet 40K, onda ću radije za taj novac kupiti 10god star M3, kad već ionako kupujem stari auto.
Ako ti nije potreban novac i ako si zadovoljan s autom, ostavi si ga, jer prodaja se ne isplati.