24-07-2026, 16:01:03

Autor Tema: Kupnja i registracija u drugoj državi  (Posjeta: 2807 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline irsq4

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
    • Vinkovci
Kupnja i registracija u drugoj državi
« u: 07-09-2016, 23:04:47 »
Dali mogu i kako kupiti i registrirati auto u drugoj državi (konkretno, Austrija), ako sam tamo prijavljen na adresu, i zaposlen?

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
Odg: Kupnja i registracija u drugoj državi
« Odgovori #1 u: 07-09-2016, 23:20:27 »
Mislim da i moraš.

alfa fun

• Gost
« Odgovori #2 u: 08-09-2016, 06:39:20 »
U državi u kojoj provodi više od šest mjeseci godišnje si i porezni obveznik. Tamo i registraciju obavljaš.

Offline draak

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
« Odgovori #3 u: 08-09-2016, 08:02:53 »
Imam ja slicno pitanje. Da li mogu registrirati auto u Hr, zivim vani, a ne u Hr, ali ne radim nigdje. I da li se ikako moze ovaviti tehnicki i registracija bez odlaska u Hr

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk

:ar:

alfa fun

• Gost
« Odgovori #4 u: 08-09-2016, 10:12:34 »
Misliš li na auto koje je bilo/jeste u RH ili na auto koje je kupljen van i nije uvezen u RH?
Ako je auto koje je več bilo regano u RH te ako imaš važeću osobnu s adresom u RH, može. Auto mora biti fizički prisutno kod registracije. Ti ne moraš. dovoljno je da se pojavi netko s punomoći za vožnju/registraciju auta u tvoje ime.
Ako je auto kupljen vani i nisu plačeni propisani nameti, ne možeš ga registrirati u RH.

Offline SALE-82

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #5 u: 08-09-2016, 10:21:40 »
Ja sam u njemačkoj i čim sam se tamo prijavio na adresu kupio sam tamo auto (njemačke tablice). Osobna i vozačka su mi i dalje hrvatske jer su priznate zbog EU. Ako vani živite barem u DE auto sa hrvatskim tablicama smijete koristi maksimalno 6mj od kada ste se tamo prijavili.
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline draak

• Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
« Odgovori #6 u: 08-09-2016, 10:38:47 »
Misliš li na auto koje je bilo/jeste u RH ili na auto koje je kupljen van i nije uvezen u RH?
Ako je auto koje je več bilo regano u RH te ako imaš važeću osobnu s adresom u RH, može. Auto mora biti fizički prisutno kod registracije. Ti ne moraš. dovoljno je da se pojavi netko s punomoći za vožnju/registraciju auta u tvoje ime.
Ako je auto kupljen vani i nisu plačeni propisani nameti, ne možeš ga registrirati u RH.

Auto je kupljen i registriran u Hrvatskoj. Ali bih auto uzeo sa sobom. Nema mi smisla registrirati auto koji se ne vozi i koji stoji u Hr dok ja nisam tamo.
Ako bih ga prebacio na strane tablice, kada bih se vracao u Hr morao bih napraviti unos, a to nepotrebno kosta

Ako netko drugi registrira auto umjesto mene, treba mu samo moja osobna, ne treba punomoc. Punomoc treba za odjavu/ponovnu prijavu i prodaju auta

Ja sam u njemačkoj i čim sam se tamo prijavio na adresu kupio sam tamo auto (njemačke tablice). Osobna i vozačka su mi i dalje hrvatske jer su priznate zbog EU. Ako vani živite barem u DE auto sa hrvatskim tablicama smijete koristi maksimalno 6mj od kada ste se tamo prijavili.

Ja bih bio u Belgiji. Dao bih otkaz u Hr, ali ne bih radio niti trazio posao u Be. Ovdje nakon sto istekne 3 mjeseca sto mozes biti turisticki, moras traziti dozvolu da ostanes dulje (ako dobijes dozvolu, odmah dobijes i Be osobnu), takodjer moras dokazati da mozes prezivjeti, a da nisi na teret drzave. Ne znam da li bih se morao odjaviti u Hr

Sent from my HTC One_M8 dual sim using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 08-09-2016, 10:42:26 od draak »
:ar:

alfa fun

• Gost
« Odgovori #7 u: 08-09-2016, 10:50:52 »

To za 6 mjeseci važi i kod nas.
Točnije, evo copy/paste EU pravila

Privremeni boravak

Ako i dalje imate prijavljeno stalno boravište u svojoj matičnoj državi članici, a boravite u drugoj državi članici kraće od 6 mjeseci, ne morate u njoj registrirati automobil ni platiti porez. Automobil će i dalje biti registriran u zemlji boravišta. Međutim, moguće je da ćete trebati platiti poreze povezane s upotrebom automobila u toj zemlji (porezi na cestovna motorna vozila).

Ako u drugoj državi članici boravite kraće od 6 mjeseci te niste u njoj registrirali svoj automobil, ne smijete posuditi ili iznajmiti automobil osobi koja ima boravište u toj zemlji. Ta osoba automobil može voziti samo ako ste i vi u njemu.

Međutim, možete ga posuditi gostujućim prijateljima ili obitelji ako nemaju boravište u toj zemlji.

Ako u drugoj zemlji namjeravate boraviti duže od 6 mjeseci, trebali biste prijaviti stalno boravište u toj zemlji te morate ondje registrirati svoj automobil čim prije.
Preseljenje u inozemstvo

Ako se preselite u drugu državu članicu (odnosno namjeravate ondje boraviti duže od šest mjeseci) i sa sobom dovezete automobil, trebate ga registrirati i platiti sve odgovarajuće pristojbe i poreze u toj zemlji.

Automobil morate registrirati čim prije, a najkasnije šest mjeseci od dana dolaska. Trebali biste provjeriti i dokumente i postupke predviđene za registraciju automobila.

Budete li ispunjavali odgovarajuće uvjete i pridržavali se rokova, možda ćete pri preseljenju u drugu državu članicu moći ostvariti porezno oslobođenje pri registraciji vozila. Prije preseljenja u drugu zemlju provjerite primjenjiva nacionalna pravila.

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #8 u: 08-09-2016, 10:52:48 »
ja sam u italiji preko 13 god, nakon sta sam se prijavio imao sam rok od godinu dana da vozacku zamjenim za talijansku.
sa tal vozackom nemogu vozit auto na strane tablice, osim talijanskih.
prije 3 godine sam se  bio "privremeno na 5 god" odjavit u PU jer zivim u inozemstvu.
ne mozes imati istodobno dva prebivalista. to sam napravio jer me  :pol: na hrvatskoj granici  :blabla.

dobro se raspitaj sta smijes i koliko imas prava.
neki moji poznanici su ostali u italiji bez auta. prebivaliste i vozacka tal a auto na zenu i hr tablice.
talijani ne priznaju nikakvu punomoc

Offline SALE-82

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #9 u: 08-09-2016, 10:58:42 »

Ja bih bio u Belgiji. Dao bih otkaz u Hr, ali ne bih radio niti trazio posao u Be. Ovdje nakon sto istekne 3 mjeseca sto mozes biti turisticki, moras traziti dozvolu da ostanes dulje (ako dobijes dozvolu, odmah dobijes i Be osobnu), takodjer moras dokazati da mozes prezivjeti, a da nisi na teret drzave. Ne znam da li bih se morao odjaviti u Hr

Sent from my HTC One_M8 dual sim using Tapatalk

Ako boravis vani,u roku jedne godine se moraš odjaviti iz hrvatske. Ja imam privremenu objavu iz hr na 5god.
Kada istekne tih pet god opet odem na policiju kod nas ili u konzulat i opet se privremeno odjavim. Ako si vani i imaš zdravstveno osiguranje te države u kojoj živiš moraš se i sa našeg zdravstvenog odjaviti.
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.