27-05-2026, 12:28:44

Autor Tema: 156 2.5 v6  (Posjeta: 9337 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrc

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Mi ne pijemo
    • ZG
Odg: 156 2.5 v6
« Odgovori #120 u: 19-01-2016, 15:06:09 »
mos stavit i bučino ulje ako ga izvadis nakon 5000km  :song:

Offline automoto

• Pripravnik
  • **
  • Beast V6
    • Zagreb
« Odgovori #121 u: 19-01-2016, 15:09:34 »
samo sam rekao kako su mi jednom prilikom rekli u AC ZG servisu za 20K ulje da je gušče, ali se priča bazirala kada je motor hladan. i time je racing bolje jer se prije zagrije na radnu temperaturu.
a isto tako u ovlaštenom servisu tvrde da je racing ulje za do 6000km. meni iskreno svejedno tko je u pravu ili krivu. a vjerujem da su u pravu. jer oni su za mene mjerodavni mehaničari u ovlaštenom servisu a ne forumski mehaničari i razna ekipa koja tuda naklapa i nabada. 20K je ulje za duže rute kilometara motora. pa tako i za busso motore. ali kao i signo, ja osobno bi uvijek racing ulje stavio u busso pa makar radio 18000 godišnje i mjenjao ga 3x u godini, pa da mogu stisnuti kad me volja bussa da zaurla.
a 2.0TS sam imao i također sam stavljao racing i također sam ga gazio kad me bilo volja. tko je uopče rekao da racing ne može ići i u 1.6TS motore, ako to vlasnih smatra potrebnim i ako želi da njegov motor bude sportivo.
kao što sam već rekao, sve ovisi o tome šta tko želi od svog auta i kakve su mu mogučnosti. veličina motora nije presudna ovdje koje ulje ili ne. pa u F1, nažalost, vrte ove male fenove. kao i mnogi drugi trendovi u auto industriji koji naginju malim motorima sa turbom. naravno benziskim turbom, napokon.
moj prvi auto, crveni fićo, u njega sam uljevao castrol. za ono doba je to bio pojam od ulja. pa taj auto nije išao kako idu mnogi imalo bolji auti. ali mene je to tada veselilo i nije se štedilo.

vidim da kolega cava ima problem sa seleniom. meni recimo 2.5 nije troši ulja gotovo ništa. u godinu dana  ili nekih 3-4000 bi popio 1-2 dcl. sada je u godinu dana i pređenih 5000 i nekaj sitno 3.2 popio 5dcl. to je za busso motore savršeno. pogotovo ovaj podatak za 3.2...jer 3.2 inače voli više popiti i to je po tvorničkim specifikacijama normalno. da sam ga češće ložio, potrošio bi više ulja. i to je normalno.
ja sam već 8 godina na racing ulju i jako sam zadovoljan.

ali dosta  :off
ne kvarimo samoborcu temu.

@admine prijedlog, briši nepotrebno.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
156 2.5 v6
« Odgovori #122 u: 19-01-2016, 16:01:05 »
O cemu se prica uopce?

Ulijevaj gradaciju koju ti sugerira proizvođač.

Ako se ne varam, 20K nije 10W-60, tako da o cemu pricate?

Ja sam u GTA zadnjih xx izmjena stavljao Castrol Edge Sport i mijenjao u pravilu na 6000-8000km.
« Zadnja izmjena: 19-01-2016, 16:01:46 od Bandit »
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #123 u: 19-01-2016, 18:17:56 »
To rjedje gusce mi nije jasno kod tih ulja.. Bivsi ts je trosija racinga na litre vise od 20k.. Racing 10w60 je voda kad se usporedi s Castrol Edge 10w60 koji je kao med. Ne znam o cemu se radi al Selenia vise nece u moje.

sa tim viskoznijim uljima je fora sta ti urica od tlaka pokazu vise pa automatski mislis da je bolje. po meni to nemora biti istina. mislim da nitko nema razloga tvrditi da je ijedan 10w60 bolji od nekog drugog 10w60

ali evo čoviku koliko se da skontat iz njegovih postova auto služi iz potribe i vozi većinski na otvorenoj cesti i ne ganja auto nego se vozi normalno...prema tome ako mu je meštar reka da 20K minja nakon 15 000 onda neka minja....očito ga ne pucaju filmovi o spuštanju i jurcanju po cesti pa ga neće bit briga oće li se vozit na 20K ili na racing....ima lipo i očuvano auto koje pozna u dušu, nek ugradi plin i vozi se dalje samo za puno manje love nego do sad  :ok:
ovdi je došlo do poplave kojekakvih komentara i savjeta, a svi su zaboravili da je auto u njega 8 god i ako ga je do sada održava na jedan način i nije ima problema onda zašto bi sad to prominija....njegovo auto i neka radi šta oće

:ok:

opcenito je bolest ovog furma a vjerovatno i ostalih to da je tesko prihvatiti neciji izbor auta, motora, ulja,...
da budem otvore, krecem od sebe, npr:
- da je jtd dobar ja bi ga imao jer ja znam najbolje. posto ga nemam, jer nije najbolji, automatski je sranje.
- ja tocim motul competition u svoj busso jer je najskuplji, ergo najbolji. da je ijedno drugo ulje bolje, ja bi ga tocio a posto ne tocim automatski znaci da je tvoj izbor sranje
- ja servisiram auto na 10tkm jer je tako najbolje a svi ovi drugi sta mjenjaju na 5 ili 15 su idioti

itd

uglavnom ne treba biti ovakvih postova kao sto je tvoj, gdje pokusavas biti glas razuma, jer razuma nema i zapravo je glas razuma kad napises da je selenija 20k sranje, interval na 15tkm sranje i busso opcenito je sranje.
e onda si glas razuma jer tako svi u 2 od ove 3 tocke ovdje razmisljamo

Offline borisri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
    • Gt 3.2 V6 24v
« Odgovori #124 u: 19-01-2016, 18:34:37 »

Veci broj oznacava da ulje ima veci viskozitet od onoga sa manjim brojem, a ne obratno.
5W40 je manje viskozno od 10W60, na oba mjerenja, toplo i hladno.

Samo djelimično točno, broj ispred slova W označava svojstvo viskoziteta zimi i što je taj broj manji to ulje bolje zadržava svojstva zimi. Tako i za drugi broj..što je veći-bolja svojstva ljeti.

Btw zato i jest SR super izbor za takve motore

O cemu se prica uopce?

Ulijevaj gradaciju koju ti sugerira proizvođač.

Ako se ne varam, 20K nije 10W-60, tako da o cemu pricate?

Ja sam u GTA zadnjih xx izmjena stavljao Castrol Edge Sport i mijenjao u pravilu na 6000-8000km.
Ma sve ok gspn Bandit, nije nitko tvrdio da je 20K 10W-60. Samo su ga spomenuli kao primjer.

Ja Signa cijenim zato što nikada i nigdje nije izvalio notornu glupost ili laž. Čovjek ima svoj stav i nema ništa loše u njegovim tumačenjima. Jednostavno prihvatiš ili ne..  :ok: Ne mijenjam ni ja SR na 5-6000 nego na 10, ali ga zato ne smatram svemircem niti za sebe da zapostavljam održavanje..

Btw Tomislav, prouči malo alfistishop.net , viktorovu poliranu cijev, suzi izbor felgi (17' pa upisati il 18' pa ilegala), gewinde, strutbarove, powerflexe... bit će ponovo rođena. Još ta kuja može lajat i grist

Offline borisri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
    • Gt 3.2 V6 24v
« Odgovori #125 u: 19-01-2016, 18:38:40 »
sa tim viskoznijim uljima je fora sta ti urica od tlaka pokazu vise pa automatski mislis da je bolje. po meni to nemora biti istina. mislim da nitko nema razloga tvrditi da je ijedan 10w60 bolji od nekog drugog 10w60

:ok:

opcenito je bolest ovog furma a vjerovatno i ostalih to da je tesko prihvatiti neciji izbor auta, motora, ulja,...
da budem otvore, krecem od sebe, npr:
- da je jtd dobar ja bi ga imao jer ja znam najbolje. posto ga nemam, jer nije najbolji, automatski je sranje.
- ja tocim motul competition u svoj busso jer je najskuplji, ergo najbolji. da je ijedno drugo ulje bolje, ja bi ga tocio a posto ne tocim automatski znaci da je tvoj izbor sranje
- ja servisiram auto na 10tkm jer je tako najbolje a svi ovi drugi sta mjenjaju na 5 ili 15 su idioti

itd

uglavnom ne treba biti ovakvih postova kao sto je tvoj, gdje pokusavas biti glas razuma, jer razuma nema i zapravo je glas razuma kad napises da je selenija 20k sranje, interval na 15tkm sranje i busso opcenito je sranje.
e onda si glas razuma jer tako svi u 2 od ove 3 tocke ovdje razmisljamo
Motul  :fp
Abogte... čuo sam da je sranje. porez na budale. Ti si bolesnik

Anton

• Gost
« Odgovori #126 u: 19-01-2016, 19:06:50 »
ali evo čoviku koliko se da skontat iz njegovih postova auto služi iz potribe i vozi većinski na otvorenoj cesti i ne ganja auto nego se vozi normalno...prema tome ako mu je meštar reka da 20K minja nakon 15 000 onda neka minja....očito ga ne pucaju filmovi o spuštanju i jurcanju po cesti pa ga neće bit briga oće li se vozit na 20K ili na racing....ima lipo i očuvano auto koje pozna u dušu, nek ugradi plin i vozi se dalje samo za puno manje love nego do sad  :ok:
ovdi je došlo do poplave kojekakvih komentara i savjeta, a svi su zaboravili da je auto u njega 8 god i ako ga je do sada održava na jedan način i nije ima problema onda zašto bi sad to prominija....njegovo auto i neka radi šta oće

:respect:

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #127 u: 19-01-2016, 20:07:53 »
Motul  :fp
Abogte... čuo sam da je sranje. porez na budale. Ti si bolesnik

:tooth

Offline draak

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
« Odgovori #128 u: 20-01-2016, 14:50:43 »
Jest malo off, ali eto cisto da znas sto tocno znace ozbake na ulju, pogotovo kada ugradis plin i pocnes ju vrtiti do 7000 RPM ;)

www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk

:ar:

Offline Mislav1986

• Na probi
  • *
    • Mali Lošinj
« Odgovori #129 u: 11-02-2016, 01:13:00 »
Dobro koji plin si na kraju ugradio?

Offline petra

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 SW
    • Grad na 4 rijeke
« Odgovori #130 u: 16-03-2016, 09:52:39 »
Danas oko 07.00 na ZG obilaznici! U pretjecanju stvarno prekrasan auto! Šteta što nije SW!  :love:
Postoje dvije vrste ljudi:
... oni kojima se sviđam i oni koji nemaju ukusa.

Offline cava

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #131 u: 16-03-2016, 10:05:44 »
Znaci i pretice se.. odma 10w60 nek stavlja :hap:
Behind the red line

Constantine

• Gost
« Odgovori #132 u: 16-03-2016, 10:26:24 »
Samo djelimično točno, broj ispred slova W označava svojstvo viskoziteta zimi i što je taj broj manji to ulje bolje zadržava svojstva zimi. Tako i za drugi broj..što je veći-bolja svojstva ljeti.

Btw zato i jest SR super izbor za takve motore
Ma sve ok gspn Bandit, nije nitko tvrdio da je 20K 10W-60. Samo su ga spomenuli kao primjer.

Ja Signa cijenim zato što nikada i nigdje nije izvalio notornu glupost ili laž. Čovjek ima svoj stav i nema ništa loše u njegovim tumačenjima. Jednostavno prihvatiš ili ne..  :ok: Ne mijenjam ni ja SR na 5-6000 nego na 10, ali ga zato ne smatram svemircem niti za sebe da zapostavljam održavanje..

Btw Tomislav, prouči malo alfistishop.net , viktorovu poliranu cijev, suzi izbor felgi (17' pa upisati il 18' pa ilegala), gewinde, strutbarove, powerflexe... bit će ponovo rođena. Još ta kuja može lajat i grist

To prvo napisano o svojstvima zimi /ljeti je samo prividno točno.
Kvaliteta ulja je definirana kvalitetom baznog ulja i aditiva.
To što se danas ulja rade od vode i aditiva koji određuju raspod od W do W i koji najbrže propadaju je druga stvar.
Motul uglavnom u racing uljima nema velik raspon između ta dva W-a pa su to ulja 0w15, 10w40,20w60,15w50 i sl.

A to ako netko mijenja  ulje za 1000 km je njegova stvar.
Rađen je test kod NY - taksista i analiza ulja izvađenog na 3 i na 6 tisuća milja. Dakle uvjeti koje ne postižu nitko od trkača sa foruma pa razlike skoro da i nije bilo.
« Zadnja izmjena: 16-03-2016, 10:27:06 od Constantine »