A čuj, uzoran sam na svim drugim životnim poljima, ne pušim, uplaćujem više poreza u proračun nego što od države dobijem, tako da ne znam što ćemo s tom širom slikom od one koju spominješ?
Uostalom, pitanje je bilo konkretno vezano za auto koliko god ti to smatrao ilegalnim (neka onda moderatori obrišu strašni post o pitanju kako isključiti zvuk upozorenja za nevezani pojas), širenje na druge društvene sfere u koje si ti krenuo nema smisla.
Između redaka vidim da si pročitao s razumijevanjem i drago mi je zbog toga

Gledaj, nitko nije svetac. I sam ponekad vozim npr. 80 km/h gdje je dozvoljeno 50 - 60 km/h. Nekad to napravim svjesno, nekad nisam ni svjestan da idem brže od zakonom propisanog maksimuma. Kazna služi tome da ja (i svi drugi) postanemo "svjesni".
Ali sjedanje u auto i ubacivanje "žetona" u mjesto za učvršćivanje pojasa nije na toj granici "svjesno / nesvjesno" nego ...
Molim te ne shvaćaj ovo što pišem osobno. Vrijedi za sve koji ovo čitaju, zato i pišem javno. Da sam mislio nešto osobno, poslao bi ti PP:
Cijeli život sam profesionalno posvetio sigurnosti u prometu. Pa možeš zamisliti kako je raditi na poboljšalju aktivne i pasivne sigurnosti na cestama u građevinskom i prometnom smislu, a istovremeno pročitati da se netko namjerno neće vezati. Pa to je riješeno '60. tih godina, obavezno na prednjim sjedalima od početka '70. tih, kasnije i na svim sjedalima. Statistika boli! Puno truda, relativno malo učinka jer se sve loše događa u faktorima "vezivanje - alkohol - mobitel - brzina".
Kad već spominjem statistiku, u RH se najviše nesreća s teškim posljedicama događa na tek izgrađenim cestama ili starim rekonstruiranim cestama. Na onim starim cestama s lošim kolnikom i neadekvatnom signalizacijom nesreća gotovo nema ili su uglavnom iste završe s lakšim posljedicama. Trošimo milijarde i zadužujemo svoju djecu, a ne možemo utjecati na glavne uzroke nesreća na cestama