Ne znam sta oni u pozadini smjeraju i rade, ali ono sto se sada vidi je da nemaju ideju sta bi sa Chryslerom i Dodgeom. Ako im je cilj rezanje troskova mislim da bi ta dva brenda trebalo ugasiti i fokusirati se na Jeep i RAM. Chrysler i Dodge su prije svega poznati po limuzinama, Dodge i muscle car, koji trenutno ne prolaze u Sjevernoj Americi. Staviti ih na hold dok ne dodje bolje vrijeme nije dobra ideja, jer vidimo kako AR prolazi nakon hold perioda. Potencijalni kupci izgube vezu sa brendom, a i vjeru u brend. Kupce pokupe drugi proizvodjaci i tesko ih je u kratkom roku vratiti.
Ako su tacni podaci sa carsalesbase zabrinjavajuce pada prodaja 500X, mjesecno 1000-3000 komada, u odnosu na proslu godinu. Da li je taj retro look izasao iz mode, kupci traze svjeze ideje?
Opet FCA ima skupe radnike u ITA. Ne znam kakve su im mogucnosti, ali i tu proizvodnju bi trebalo izmjestiti i prebaciti u Poljsku, Tursku, Brazil, Argentinu, Meksiko. U ITA ostaviti samo Ferari. Maserati se moze proizvoditi u pogonima u Sjevernoj Americi. Naravno, pocetni troskovi ove seobe bi bili veliki, ali dugorocno isplatiti.
Trenutno prave bolje finansijske rezulate uz smanjenje proizvodnje i prodaje, vjerovatno su im i troskovi manji. Da li je to dugorocno moguce? Da li ce dobiti od dobavljaca istu cijenu za 100k ili 500k narudzbi?