A sta je sa onim V6 pod 60 sto je FTP razvijao za Giuliu?
FPT? Za Giuliu? Ne znam o čemu je riječ. Davno su radili na 2.7 i 3.3 V6 za Alfu i Maserati i to je bio zadnji razvoj u Areseu. U biti to je bilo 2009. kada su zatvorili Arese i kupili Chrysler, a Chrysler je bio taman pri kraju razvoja Pentastara V6 koji je HPDC (high pressure die cast) blok koji je jako pogodan za proizvodnju u milijunskim primjercima.
Uostalom Maserati V6 60° koristi nešto preinačen Pentastar blok.
Za Giuliu je razvijan ovi V6 90° kakav je u

. I nije to sand cast nego je LPDC(low pressure die cast). Znači opet idealan za velike količine ako želiš closed deck jer sa HPDC si ograničen na open deck. A to onda nije poželjno za veliku specifičnu snagu.
Kada sam prvi put čuo za razvoj ovoga motora, a to je negdje prije 2 i po godine, je rečeno da će se naći i u Maserati modelima. Isto tako je rečeno da V6 Maserati na bazi Pentastara neće ići dalje zaključno sa Levanteom.
Što sam čuo. Pa dugoročno ako nastave sa razvojem ovog GME T6 bi Pentastar i motori bazirani na njemu trebali platiti glavom. GME T6 je u razvoju najmanje od 2015.(to sam vidio crno na bijelo) moguće i ranije, a to bi značilo da bi predstavljanje moglo biti oko 2020. Naravno ako će ići sa projektom do kraja. A mislim da oće jer je povoljna financijska računica. Jedna obitelj motora manje za dalji razvoj i proizvodnju.
Da li je taj redni sestak za Giuliu, stane li uopće?
Kako stoji redni motor u BMW-u? To je jedna solucija ako se ikada odluče za takvo što. Meni je izgledniji kandidat Maserati ako će ići kod Talijana.
Ima i druga solucija. Što je Mercedes napravio za novi benzinski redni šestak? To što je napravio omogućuje da u dužinu zauzima jedva više mjesta od rednog sa 4 cilindra.