28-07-2026, 12:43:47

Autor Tema: Autoakustika  (Posjeta: 23452 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mote kariola

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
Autoakustika
« u: 24-07-2014, 12:15:28 »
'vako .... imam 2 visokotonca i 2 dvosistemca (170w) naprijed i dva basa u zadnjim vratima plus provučene žice do zadnje klupe. Šta bi bilo dobro staviti na zadnju klupu da se dobije kvalitetniji zvuk, po mogućnosti bez suba i pojačala ?
功夫大师.

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
Odg: Autoakustika
« Odgovori #1 u: 24-07-2014, 16:21:08 »
nista,i ovako imas sasvim dovoljno zvucnika. Kvantitetom neces dobiti nis, samo ces pokvariti sve. Bolje ulozi u npr bolje prednje zvucnike, boli ljadio, pojacalo...damping...

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #2 u: 26-07-2014, 09:01:34 »
Nema basa s kojim ćeš biti zadovoljan bez subwoofera.
U biti mogao bi dobiti nešto sa običnim zvučnicima, al u klasi 2000 kuna za dvosistemske 16ice.

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #3 u: 26-07-2014, 09:56:30 »
A samo pojačalo bez sub-a naprimjer ..... neda mi se cijelu onu kutiju sada trpati u gepek.
功夫大师.

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #4 u: 26-07-2014, 10:01:44 »
Bez dobro dampiranih vratiju, nema kvalitetng basa iz prednjih sistema...
Tako da ako ciljas na instalaciju bez woofera, prvo i osnovno ti je kvalitetno dampiranje.

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #5 u: 26-07-2014, 17:21:13 »
bas tako.  dampiranje je kljuc dobrog zvuka iz vrata,ne samo bassa, cijeli se spektar uvelike popravi.  Prva stvar koju radim na svakom autu vim ga kupim je dampiranje vratiju, nema boljeg ulaganja u zvuk od toga. SAmo eto...svi se plase to napraviti, a nije neka znanstvena fantastika.

Naravno da ce i pojacalo pomoci. Pogledaj malo slike moje instalacije i kako su sredjena vrata, i ima toliko bassa i to cistog i preciznog, da bi 99% ljudi moglo komotno tako zivjeti bez suba

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #6 u: 26-07-2014, 17:24:30 »
^  moram jednom potegnuti do Boruta (ponovno) i poslušati instalaciju...

Koje zvučnike si stavio?  Ja bih se tako rado riješio ove triper kombinacije sa bose+originalni vioskotonac...

Ili još bolje, koje zvučnike da ja stavim?   Na moj JVC, a može i na pojačalo, imam dva kanala za njih he he he..

Pojačalo je ovo: http://www.kenwood-electronics.co.uk/products/car/amplifiers/KAC-8452/
« Zadnja izmjena: 26-07-2014, 17:26:13 od Vasko »

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #7 u: 27-07-2014, 08:52:55 »
bas tako.  dampiranje je kljuc dobrog zvuka iz vrata,ne samo bassa, cijeli se spektar uvelike popravi.  Prva stvar koju radim na svakom autu vim ga kupim je dampiranje vratiju, nema boljeg ulaganja u zvuk od toga. SAmo eto...svi se plase to napraviti, a nije neka znanstvena fantastika.

Naravno da ce i pojacalo pomoci. Pogledaj malo slike moje instalacije i kako su sredjena vrata, i ima toliko bassa i to cistog i preciznog, da bi 99% ljudi moglo komotno tako zivjeti bez suba

Kako se to uopće radi, sa kojim materijalom i koliko sve to košta ?
功夫大师.

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #8 u: 27-07-2014, 09:21:54 »
Ja sam radio sa STP gold, ima i Dynamat, ima ih još nekih. Stp gold sam platio 18€ po plahti koja je dovoljna za jednoslojno dampiranje jednih vratiju (vanjski lim). Ako bi želio napraviti kako treba, ljudi preporučuju barem dva sloja + isto toliko na unutarnju stranu.

Ja sam kemijao još neke stvari koje možeš vidjeti u mojoj temi: http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=69971.msg1312142#msg1312142

EDIT: Samo, meni su u vratima još uvijek bose koaksijalci u nekom pametnom paralelnom spoju sa originalnim visokotoncima tako da ja još ne primjećujem dobar zvuk.  Zato se i interesiram koje zvučnike bih uzeo. Preporučuju na sve strane audison voce ali to mi je mozda malo preskupo trenutno.
« Zadnja izmjena: 27-07-2014, 09:25:25 od Vasko »

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #9 u: 27-07-2014, 09:23:04 »
Lijepi se.

Npr ovo:

http://www.chipoteka.hr/artikl/44115/bitumenski-filc-mdm-830

Kvadrat ispada nekih 300kn, 3.5mm debljine

Offline lord_eduard

• Sa stažom
  • Jaguar XKR 4.2 v8 supercharger
    • Rijeka
« Odgovori #10 u: 27-07-2014, 20:21:09 »
 :kokice:

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #11 u: 27-07-2014, 20:40:57 »

EDIT: Samo, meni su u vratima još uvijek bose koaksijalci u nekom pametnom paralelnom spoju sa originalnim visokotoncima tako da ja još ne primjećujem dobar zvuk.  Zato se i interesiram koje zvučnike bih uzeo. Preporučuju na sve strane audison voce ali to mi je mozda malo preskupo trenutno.

Ja sam jako zadovoljan sa Auditorima

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #12 u: 28-07-2014, 10:15:05 »
Kako se to uopće radi, sa kojim materijalom i koliko sve to košta ?

Postoji puno materijala s kojima ljudi to rade. Od jeftinih bitumena i katranskih ploča pa do baš specijaliziranih i malo skupljih proizvoda. Bitno je da se lim i panel i sve ravne površine koje bi mogle vibrirati i rezonirati dobro umrtve.
I bitno je da materijal ne upija vlagu jer inace brzo dolazi do problema.

Ja sam na proslom autu koristio dyanamate xtreme folije za ravne velike povrsine i preko toga Brax exvibration pastu na nedostupnijim ili neravnim mjestima. Bio sam jako zadovoljan. Na Alfi jos nisam napravio iako imam spreman materijal.
Ima puno slika i primjera na netu, progooglaj malo pa pogledaj slikice.

Ako se to zeli napraviti kako treba kvalitetno, onda nije baš jeftino. 1500-2000kn za kvalitetno napraviti prednja vrata.
A neki rade i krov, pa pod, pa bokove, zadnja vrata, gepek... cijena materijala se može popeti...
Iako najbitnije je napraviti vrata. Tu se najvise dobije. Razlika je nebo i zemlja. Svaki akusticar ce se valjda sloziti da je kutija za zvucnik barem jednako bitna kao i sam driver, ako ne i bitnija. A pošto su u autu vrata doslovno kutija, onda....
« Zadnja izmjena: 28-07-2014, 10:16:09 od Pol ZF1 »

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #13 u: 28-07-2014, 15:56:14 »
^  moram jednom potegnuti do Boruta (ponovno) i poslušati instalaciju...

Koje zvučnike si stavio?  Ja bih se tako rado riješio ove triper kombinacije sa bose+originalni vioskotonac...

Ili još bolje, koje zvučnike da ja stavim?   Na moj JVC, a može i na pojačalo, imam dva kanala za njih he he he..

Pojačalo je ovo: http://www.kenwood-electronics.co.uk/products/car/amplifiers/KAC-8452/

Ma jos su u Autu Hertz HSK, a idu uskoro Microprecision serije 7 3way u full aktivu (svaki zvucnik na svoj kanal pojacala). Tako da strpi se jos mjesec dana da to konacno uspjem poslagat u auto.

Eh,sta da stavis ti..ovisi koliko ti se love daje za zvucnike?

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #14 u: 28-07-2014, 15:59:55 »
sta se cijene dampinga tice, uz malo potraznje nadje se recimo STP silver 4 kvadrata za 650 kuna. Solidan damping materijal, za vecinu ljudi bolje ne treba. A s 4 kvadrata odlicno podampiras prednja vrata, i jos i bunker. Tako da se moze komotno uzet i s nekim u kompi...pa svako uzet pola paketa. Ako je 3vratna izvedba 147mice, onda mozda je i premalo 2 kvadrata

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #15 u: 28-07-2014, 16:49:14 »
Budimo realni, plaća se ime kod nekih stvari. Za zvučnu izolaciju bi bili idealni neki pjenasti materijali, debeli slojevi krućih materijala baš i ne.
Idealna je spužva-da ne upija vodu

Ovo sam čuo da se koristi dosta:

http://www.mariterm.hr/Administration/_Upload/Documents/k-flex-Duct.pdf

Piše da je otporan na vodu, na visoku temp do 150 stupnjeva, debljine 6-30mm a daleko jeftiniji. Treba probati dal valja

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #16 u: 28-07-2014, 17:14:33 »
mjesas kruske i jabuke, damping je jedno, zvucna izolacija drugo.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #17 u: 28-07-2014, 17:24:39 »
Damping=prigušivanje.

Pjenasti materijali služe za zvučnu izolaciju, ovi razni Dynamati u biti služe za prigušivanje vibracija.

To su inače daleko pametnij od mene rekli  :cigara:
« Zadnja izmjena: 28-07-2014, 17:25:58 od Mike20 »

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #18 u: 28-07-2014, 17:50:34 »
Tako je, mada svaki materijal radi vise stvari odjednom, pitanje je u kojoj mjeri. Cilj dampinga je sprijeciti zvonjavu lima (pokucaj malo po vratima,pa ces skuziti kako lim zvoni, i zamisli sto se desava s limom kad zvucnik radi), te samim time odmah i postici sto bolja svojstva vratiju, tj. sto bolju "kutiju". Zvonjava se rjesava DODAVANJEM TEZINE a to je ono sto bitumenasti materijali rade, a spuzvasti ne. Ako ti je jedini cilj postici da se sto manje glazbe cuje van auta, naravno da ces koristiti spuzvasti materijal. Ali to ti nece pomoci previse, kad ti kutiju u tom slucaju i dalje predstavlja tanki veliki i ravni komad lima. Bitumenskim materijalom izolirat ces i jedan veliki dio zvuka, nakon takvog dampiranja se i dosta manje cuje sum guma, kisa, itd..

Autoakustikom se bavim na ovaj ili onaj nacin sigurno 15 godina,jedno vrijeme i natjecateljski,(sad samo u DBu), sudio sam na nekoliko natjecanja kao SQ sudac, osim svojih autiju dampirao sam jos bar 15ak autiju, isprobao i koristio svakakve materijale, pa si dopustam da nekog vraga i znam...a za pametnije si ne razbijam glavu.

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #19 u: 28-07-2014, 18:21:28 »
Neda mi se sve to raditi, nemam vremena a ni prostora za sve to budući da mi auto treba svakih par sati .... dajte mi preporuku za neke solidne 17 bas zvučnike za zadnja vrata budući da mi ovi Mac Audio izgledaju dosta potrošeno.

I za 2 VT, nemam pojma u kakvom su stanju ovi sadašnji.
« Zadnja izmjena: 28-07-2014, 18:22:31 od mote kariola »
功夫大师.

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #20 u: 28-07-2014, 18:41:49 »
novo,polovno? do koliko love?

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #21 u: 28-07-2014, 19:11:19 »
Novo, ne znam kako im se kreću cijene. Onak neki kvalitetni, malo bolji zvuk .... ne treba mi neki profi oprema, kakva viša srednja klasa.
功夫大师.

Offline Greba-ST

• Koordinator
  • Starosjedioc
  • *
  • 147 1.6 TS ▪️ Mito 1.3 jtdm ▪️ Giulietta 2.0 jtdm
    • Split, Dubrovnik

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #23 u: 28-07-2014, 20:12:43 »
najveci problem kod novog je sto su nakon nase mile ekonomske kzize,kao i opcenitog smanjenja interesa za autoakustiku nasi zastupnici i prodavaci mahom propali, pa se danas na trzistu nalazi mozda petina caraudio marki u odnosu na pred 6-7 godina.

ovo je recimo jako dobro za tu lovu:
http://www.oktava.hr/index.php?route=product/product&path=66_102&product_id=503
pa hertz energy..
http://autosound.hr/hr_HR/web-shop/auto-zvucnici/16-5x16-5-cm/hertz-esk165

ovaj new edge je isto solidan za tu cijenu.

ako oces nesto skuplje,samo reci, onda recimo Audison Voce za smijesnih 1300kn za takav sistem

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #24 u: 28-07-2014, 21:42:52 »
Po meni je bolje nesto od ovih za 500-600kn, pa 800kn u damping, nego Voce za 1300kn pa u nedampirana vrata. 
Mislim da bi bio bolji rezultat.

Ionako moras rastaviti vrata da promjenis zvucnike, a onda je šteta ne barem lagano podampirati kad je vec oplata dolje.
Nije sad da to traje tjedan dana.

Offline dstormyd

• Član Alfa Kluba 10
  • Sa stažom
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #25 u: 09-08-2014, 19:40:02 »
što više čitam ispočetka to se više zbunjujem  :redf:
daklem.. za mene laika.. vrata treba "dampirati" kako bi se od istih limenih vrata napravila zvučna kutija (slična onoj drvenoj kutiji kakve imamo na "linijama" doma) ?
zvučna izolacija je ono što imamo recimo na radijskim postajama u studiju da se zvuk ne odbija pa stvara jeku (recimo, one špičaste spužve ili koji god to vrag bio) ?

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #26 u: 09-08-2014, 20:02:51 »
Tako je

Offline dstormyd

• Član Alfa Kluba 10
  • Sa stažom
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #27 u: 09-08-2014, 20:33:17 »
Eh, hvala.  :ok:
E sad, za 156cu treba sva 4 ili je dovoljno samo prednja ili je dumpiranje zadnjih bacanje novaca?

Offline Dejan

• Na probi
  • *
    • Klostar Ivanic
« Odgovori #28 u: 11-08-2014, 11:50:27 »
Da uletim u postojeću temu, šteta spamat novim temama :D.

Pitanje u vezi originalnog ozvučenja. Pošto nisam dosad imao talijana (osim stare Tempre), nemam pojma oko Alfi. Vidim da neki primjerci imaju Bose ozvučenje (radio blaupunkt ??). Jel je to slučaj kod svih modela ili samo određenih.?.
Danas mi stiže 147 09/2007, 1.9jtd 120ks. 3vr., pa me ta sitnica sekira. Pošto moram kupiti vanjsku antenu jer ova je pretrgnuta (nemar, loša autopraona...ko zna), a i cd player podržava samo audio. Onda bi se bacio na mijenjanje cijelog audio sustava, ali bez ikakvih kutija u bunkeru i slično. Znači samo zamjena postojećih zvučnika i radia.

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #29 u: 23-08-2014, 17:42:18 »
Po svemu sudeći, rekao bih da nećeš imati bose zvučnike, ali po meni ne gubiš puno (ja ih imam u nekoj triper kombinaciji i nije to baš nešto).

Kolege su već napisale kojim putem ići - prvo urediti vrata i ubaciti pristojne zvučnike koji će biti spojeni na pristojan HU (preko pojačala ili bez). Ako se odlučiš za instalaciju bez pojačala, onda biraj radio sa što većom snagom (RMS) i zvučnike sa što većom osjetljivosti. Mislim da je to to. Ako imaš neki budžet onda ga obznani pa ti možda netko od onih tko se razumije bolje kaže koju više. Nego, jesi išao kod Travolte u autoškolu ili he he he?

A sad ja pitam: Koje elipse uzeti a da sviraju odlično sa puno basa i predivno i sveto ali da su uber jeftine? Spajanje naravno direkt na HU, instalacija bez suba. Nije za alfu nego za drugo vozilo u kući. Kako je cijena presudan element, gleedao sam ove TEAC: http://www.phonic-teacaudio.com/products-detail.php?ProId=123&sum=1
i ove ALPINE: http://www.alpine.hr/p/Products/custom-fit-speakers39/sxe-5725s

Pa sad koje od tih ili ako ima nekih puuno boljih a da nisu puno skuplji....

Hvala!!!   :mah:
« Zadnja izmjena: 23-08-2014, 17:44:07 od Vasko »