Ufff... Imao sam prvi problem sa Fiatom, umalo me ostavio na cesti. Ali ajmo redom.
Prošli tjedan sam složio neku vrstu DRL releja tako da više ne moram paliti svjetla po danu i da nemoraju bezveze sve žarulje u autu raditi. Sada se maglenke pale kada auto upali (ne na kontakt, nego baš kad motor upali), a gase se čim upalim poziciju ili kratka svjetla. Naravno, maglenke i dalje mogu raditi normalno preko svog prekidača.
Onda sam složio klapnu recirkulacije, stavio drugi motorić (thanks Stivi

). Trebalo mi je nekih 2 sata, ruke sam si razrezao, prste polomio, ali isplatilo se jer stvar sad funkcionira!

U petak bio kod Lastovčića na ugradnji zadnjeg protočnog lonca. Ipak sam zasada ostavio katalizator na autu. I dobro da jesam jer je i ovako prebučan..

Ustvari nije toliko prebučan koliko ovaj zadnji lonac između 2500 i 3000 rpm stvara duboki rezonantni zvuk koji je malo too much. Na 3000, kad otprilike i varijator uključuje, totalno mjenja zvuk, stišava se i onda je baš fino i do izražaja dolazi zvuk petaka.
Gore je sad katalizator, odmah iza njega srednji sistem lonac (ima pregradu u sredini), iza toga nova cijeva fi 55mm pigana bez smanjenja presjeka i zadnji protočni fi 60mm. Stara cijev je bila koma. Jako loše pigana koljena sa velikim suženjima. Sa ovim setupom se puno lakše razvrtava u višim okretajima, a to sam i očekivao jer sam vidio i prije kakva je ta cijev i da je zadnji lonac prilično restriktivan.

Nakon ugradnje auspuha u petak zapalio do Crikve, a u nedjelju na Uskrs odlučio se odvest do vrha Učke. Preko noći je gore napadalo dosta snijega tako da su uvjeti bili zimski, temperatura oko 0°C. I tako sam zbog uvjeta laganini vozio prema gore, temperatura motora je zbog spore vožnje i opterečenja dosta porasla i nekih 500 m prije samog vrha, buka, zvuk izljevanja vode, para na šajbu, u 2 sekunde pun auto pare, stajem, gasim auto, cura bježi van, panika... Znao sam odmah šta je... Puknulo nešto kod malog kilera (ili on sam) i Marea je odlučila ispustiti sav svoj antifriz sebi u kabinu... Unutarnje krvarenje... Super situacija. Bogu iza nogu, snijeg, hladno, uska cesta, ne mogu se ni okrenut na cesti. Pričekao malo da me šok prođe, upalio auto, pomaknuo se još par metara unaprijed i na stranu da mogu auti eventualno proći i telefon u ruke jer nisam znao šta drugo da radim. Zovi najbližeg Alfistu! :

Nazvao Fiumana, čestitao Uskrs, objasnio gdje sam i šta sam, a Fiuman kao iz topa izbacuje riješenje: premosti mali kiler kod termostata! Potpuno logično, ali se ja toga u tom trenutku nisam sjetio!

Zahvalio se, u gepek po alat, skalpel u ruke, odrezao crijevo povrata iz kabine prema motoru i nataknu ga na termostat. Stvar riješena, samo što je sistem prazan! Imao sam litru antifriza kod sebe. Prolazilo je par auta pa sam od njih žicao tekućine, otopio nešto snijega... Uglavnom, oko 2.5 litre sam ulio u sistem, što nije dovoljno, ali morao sam se maknut od tamo jer sam se već počeo smrzavat lagano. A i znao sam da moram napravit samo oko 3 km nizbrdo do restorana, pa da ulijem vode koliko treba. Upalio, krenuo lagano prema gore, naišao na proširenje, okrenuo se i lagano u leru prema dolje. Stao 2 puta kada se kazaljka temperature krenula dizati preko pola da se malo ohladi. Stigao do restorana, ulio vode koliko treba i to je to... Marea vozi dalje kud god treba ali bez grijana... I sa odvratnim, masnim, antifrizom natopljenim tepihom...

: Katastrofa!
Sad me čeka fin posao... Ići će sve iz kabine van da mogu vani oprati tepih. A moram i vidjet što se točno dogodilo, gdje je pustilo i to složiti naravno. Neće mi biti dosadno.

Uglavnom, moglo je biti i gore. Ovaj put sam dobro prošao. Još jednom hvala Fiumanu na telefonskoj podršci!

Ajmo dalje!