U vožnji auto na plin nije imao linearno ubrzanje, ko na stupnjeve uz pola sekunde pauze i jako je cuknuo kod jačeg pritiska na papučicu gasa.
Prijašnji vlasnik auta mi je objasnio da auto nakon dužeg stajanja (par sati) poslije vožnje na plin,a kod ponovnog paljenja na benzin trokira. Nakon vožnje samo na benzin, to se nikad ne događa.
Nakon što sam se i sam u to uvjerio, krenuo sam u potragu uzroka. Auto je trokirao nekih 30 sekundi, rijetko se znao i ugasiti i nakon toga radi normalno. Često je znao izbaciti "check engine" grešku, a dijagnostika mi je pokazala jakost smjese-multiplicirajuća tj. prebogatu smjesu.
U trenutku trokiranja ugasio sam motor skino sam svječice, bile su mokre i imale miris po benzinu, na ispuhu se lagano osjetio miris nesagorjelog benzina, a na usisu su se znale dogoditi sitne detonacije, ko da jače puhneš kroz cijev na ulazu kod filtera zraka.
Prvo sam posumnjao na nečiste dizne benzina-točeno 100 oktana plus STP injector cleaner i nakon parsto km, i dalje isti simptomi.
Onda sam posumnjao da benzinske dizne lagano cure dok pumpa radi na plin, al nakon vožnje na plin sa isključenom pumpom benzin-opet isto.
Isparivač nije puštao na vakuumskom priključku
Inače auto je bio redovno servisiran i kod ovlaštenog servisera kao i kod ovlaštenogplinskog, al opet plinaši nisu niš riješili, problem je postojao već jedno vrijeme ošto plinski sustav ima 75 000km odrađeno na plin.
Nakon konzultacija sa g. Zoranom iz Tidala servisa, dogovoreno je da će zamijeniti plinske dizne koji su vjerojatni uzrok svih navedenih problema.
I tak je i bilo, stavljene druge nove i brže dizne, složena mapa na mjestu i u vožnji i auto na plin ko da ima 50% više snage uz istu potrošnju plina, razlika je nevjerojatna u primanju gasa, više nema trokiranja na benzin ujutro, nema paljenja lampice check engine.
Eto, ak bude netko imao sličnih problema, da zna u čemu je riječ i kome se treba obratiti za kvalitetno rješenje problema.
Daklem, plinske dizne su puštale lagano nakon gašenja auta, taman toliko koliko po cijevi ostane plina i pošto je na benzin dolazio i plin i zrak, smjesa je bila preboga za kvalitetno paljenje i auto je trokirao