Pozdrav svima,
Vlasnik sam 159 1,9 150KS koja je malo pojačana kod Seba. Trenutno sam u razmišljanju da ju zamijenim za 2,4 - onu od 210 konja. Nekoliko stvari mi je nepoznanica ...
1) Potrošnja jedan u odnosu na drugi. Moj 1,9 je 95% rezervara potrošio sa potrošnjom 7,5-8 litara. Ovih 5% je bilo ili izrazito izdrkavanje po cesti ili divljanje. Uglavnom, ajmo reć da mi je prosjek 7,7 litara. 80% vožnje mi je u gradu, a ovih 20% je otvorena cesta i autocesta gdje se također vozim žešće pa pretpostavljam i da je ovaj prosjek onda u redu. Koliku potrošnju mogu očekivati na 2,4?
2) Izdržljivost i općenito kvaliteta 2,4 motora? Sa 1,9 sam napravio do sad 220000 i nikad nikakvih gluposti nije bilo. Je li i 2,4 tako izdržljiv i nekvaran?
3) Auto sam oduvijek kupovao srcem i zato je to uvijek i bila Alfa. Sad sam naišao na Alfu za koju mi srce kaže - kupuj odmah i ne razmišljaj dalje. ALI, gledam taj 2,4 i njegove performanse - 8,1 do stotke, max v=231km/h. I onda usporedim s recimo BMWom 320d od 177 konja - 7,8 do stotke, max v=232km/h. Neki će sad odmah reći da mogu čipati 2,4 i da onda ona jede ovog BMWa, ali mene zanima primarno zašto out-of-the-box Alfa nema bolje performanse? Je li stvarno BMWov (ili motor nekog drugog proizvođača) toliko tehnološki napredniji u odnosu na 2,4JTDM? Ne znam koliko Alfa troši, ali iz pouzadnih izvora znam da u praksi ovaj BMW troši oko 8 litara (moje vožnje). Ako 2,4 troši i litru više u prosjeku od ovoga ispada da jedino što ostaje na strani Alfe je dizajn.
Ne želim vjerovati da su ostali proizvođači tehnološki otišli toliko naprijed dok je nama omiljeni brend zaostao. Srce me i dalje vuče jednoj crvenoj 2,4 TI, a što sam stariji, glava sve više vuče na racionalnost ... Pomognite mi i odgovorite me od nečeg drugog osim Alfe i natjerajte me da se pokajem što sam uopće i pomislio na tamo neki BMW.

Živjeli!