30-08-2026, 11:59:16

Autor Tema: MOTOCIKLI I SCOOTERI - opcenito  (Posjeta: 305070 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luka_ri

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Rijeka
Odg: MOTOCIKLI I SCOOTERI
« Odgovori #5220 u: 28-04-2016, 23:41:56 »
Nece se gurati među autima! :P
Ok, uzmemo i stradu u obzir. Iako, to je vise neki touring nego naked. Ili se varam?

Edit...ma koja strada? Hyperstrada? Strada pegaso?
« Zadnja izmjena: 28-04-2016, 23:44:43 od Luka_ri »
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline Smmania

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
    • Baška,otok Krk- Viškovo
« Odgovori #5221 u: 28-04-2016, 23:43:04 »
Najbitnije je prvo probati motor i onaj koji je ostavio najbolji dojam iz prve, toga treba uzeti.

Dam se kladit da bi se na stradi najbolje snasla. Motor šusa iz starta ko blesav, ide u zavoj ko igracka, lagan je i dosta je dobro napravljen. Provjerena yamahina mašina 660, 50ks upakiran u talijanski šarm. Sa akrapima gruva ko lud i na gas i na puštanje gasa. I jos jedna prednost, volan je iznad većine retrovizora od auta

Er6 je lijena krava.

ili xtx yamahin ista mašina dizajnom ljepši :ok:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5222 u: 28-04-2016, 23:43:41 »
Danas su takvi visoki motori in. Mt07 je tipični primjer.

Offline Kuzma

• Sa stažom
  • Moskvitch 412 - Kredenc Plavi
    • Sesvete
« Odgovori #5223 u: 28-04-2016, 23:44:18 »
Imas li neku preporuku za dobre hlace ljeti, poanta mi je u zastiti abdomena, prostate i ostalog, dakle da nisu zimske goretex i slicno, a da nisu ni rebatinke ili slicne tanje hlace?

Ja picim u kozi, ispod imam bazni sloj od dajneza, nema znojenja i vrucine, a opet sam full zasticen, to je za duze rute/djireve.
Za na kave i to slicno najjace ti je uzet neke jeans hlace a da su od koljena do gore od kevlara, full iznutra vidis zuti kevlar usiven, te mozes uzet bilo koje marke, sve je to vise manje isto i reko bi nuzno zlo, ali bolje is nego nist.
Samo od dajneza je kevlar usiven unutra u materijal/jeans, tj konci od kevlara su protkani unutra, ljepe hlacice i fino stoje.

Sve to meni ima smisla. Samo me zanima iz prakse...da li stvarno navlacite svu tu opremu za manje od uru vremena voznje? Kupiti cu ja njoj sve ali ako je to tlaka navlaciti i ubija te znoj, ljepi se sve a na kraju i ubije gust voznje onda koliko je to smisleno?
Naravno, zadnje sto zelim je da zbog "ustede" od 1000 kuna nastrada noga i slicno...

To ces ti ili ona morat sam procjenit, meni je bolje se uznojit malo i onda otusirat nego ici bez opreme.
No kako je netko vec napisao, kupite kacigu, koznu jaknu i kozne rukavice za pocetak, neke moto šuze sa zastitom eventualno i neke hlace i onda ces i sam vidjeti sta bi se moglo jos tj sta treba.

Ono sto jos ovisi je kako se vozis, ja se vozim vecinom dosta brzo i najsigurniji sam u kozi, tj najvise mi samopouzdanja daje. Recimo kad nesto cackam oko motora i onda isprobavam bez iceg po ulici imam jako nelagodan osjecaj. Tak da ako ce vecinom ici na kave netreba pretjerivat sa opremom onda bar ne za pocetak, ali opreme nikad dosta  :clap:  :D

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #5224 u: 28-04-2016, 23:44:20 »
Luka, da ne shvatiš krivo - imaš moje postove u ovoj temi negdje od zime 2013. godine.
Nakon 25 godina pauze (motore sam vozio od 1984. do 1989. i onda prekid iz raznih razloga) sam jedno jutro otišao u dućan i pitao "Što imate za isporuku odmah?"  :tooth :D :D
Ovdje mi je ekipa prije toga dala nekoliko odličnih i ispravnih savjeta.
Tako sam između ostalog u godinu i po dana tri puta ulazio u isti dućan, kupovao novi skuter  :D :D
Na ova dva prva sam "izgubio" priličnu sumu kuna, ali ih smatram školom pa zato stavljam navodnike. Da sam poslušao SVE savjete, ta prva dva bi bili polovni i škola bi koštala daleko manje.

Sada (mooožda) znam kakav mi motor treba - a to su dva komada  :)
1. Beverly 350 abs - njega sam kupio kao treću sreću i isti pokriva 98% mojih potreba
2. Honda NC700 ili sl. - to je onih 2% što mi fali, da nisam prije mjesec dana kupio Giuliettu isti bi već bio u garaži (doduše potrebu za šaltanjem i zvukom zadovoljim posuđujući motor od kuma pa mi nije nešto napeto pod hitno trčati u dućan  :D )

E da, gledaj svakako da motor ima ABS!!!!!! I zajebi savjete kako je to glupo i nepotrebno na motoru!

"Some cars take your breath away"

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #5225 u: 28-04-2016, 23:45:10 »
Sve to meni ima smisla. Samo me zanima iz prakse...da li stvarno navlacite svu tu opremu za manje od uru vremena voznje? Kupiti cu ja njoj sve ali ako je to tlaka navlaciti i ubija te znoj, ljepi se sve a na kraju i ubije gust voznje onda koliko je to smisleno?
Naravno, zadnje sto zelim je da zbog "ustede" od 1000 kuna nastrada noga i slicno...

Ma gle, moja iskustva s motorima su završila prije 20-ak godina nakon zadnjeg pada, ali i daleko od toga da sam ih zamrzio. Moraš se pomiriti s tim da ja vožnja motora jedan veliki kompromis između gušta i sigurnosti. Na početku su svi oprezni, dobar dio nakon par mjeseci "popusti" i počne zanemarivati opremu. Je, ljeti bude vruće, pa još ak puno stojiš u gradskoj vožnji, a makina među nogama grije... Ali prije par godina sam imao priliku gledati dečka kak kliže po asfaltu usporedo s mojim autom i lupa kičmom u rizol koji odjeljuje trake na magistrali i zaustavlja se u prometnom znaku (taman me počeo preticati, izletila nam baba iz sporedne ulice, ja sam ju izbjegao skrećući desno, a dečka je puknula taman dovoljno da ga sruši). To mu se desilo ni 5 km od starta. Dečko je imao full kombinezon, kornjaču i kacigu, malo se natukao, ali nije bilo ništ strašno. Da je bio bez opreme, postrugao bi se cijeli, ne želim ni misliti kak bi završio ovaj udar u rizol i znak.
Hoću reći da se "isplati" staviti opremu na sebe i kad se ide na kratki đir, na posao i sl. Jasno da je tlaka i da nitko ne sjeda na motor s namjerom da taj dan padne. Ali znaš kak je, često se sranje desi baš onda dok odlučiš malo zanemariti pravila.
Velim, kornjača, jakna i kaciga su po meni obavezni i stvarno ih nije tlaka imati na sebi. Dobra obuća mi ide nakon toga, a na kraju hlače.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5226 u: 28-04-2016, 23:49:51 »
Ma ovo treba kupit zeni i netreba puno opreme.

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #5227 u: 28-04-2016, 23:49:56 »
Božene, jasno mi je da ste iskusni i u godinama i zahvaljujem na savjetima.
U odnosu na prije par sati definitvno je...
Uzimamo polovni motor
Sa opremom nema zafrkancije
Neka zazmiri na sitnice u izgledu i kupi onaj na kojem se dobro osjeca.
Vec ovo je bitno vise od onog sto smo imali na pameti. Malo ke nezgodno o ovom diskutirati jer, kao i u vecini stvari, svatko ima neki svoj film i uzitak. Neko drugo iskustvo na temelju kojeg savjetuje.
Od kolege sa posla sam dobio savjet - Z750, kaciga i jakna. Sve ostalo zaboravi. A ovdje me nitko nije bas na takvu ludost navlačio...

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
    • Čakovec
« Odgovori #5228 u: 28-04-2016, 23:51:44 »
Meni je recimo još i danas tiha patnja Monster. Onaj 600 bi za početnicu bio OK. Ali to je već dosta star motor i nemam pojma koliko bi bilo cirkusa s održavanjem.

Offline Kuzma

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #5229 u: 28-04-2016, 23:53:49 »
Božene, jasno mi je da ste iskusni i u godinama i zahvaljujem na savjetima.
U odnosu na prije par sati definitvno je...
Uzimamo polovni motor
Sa opremom nema zafrkancije
Neka zazmiri na sitnice u izgledu i kupi onaj na kojem se dobro osjeca.
Vec ovo je bitno vise od onog sto smo imali na pameti. Malo ke nezgodno o ovom diskutirati jer, kao i u vecini stvari, svatko ima neki svoj film i uzitak. Neko drugo iskustvo na temelju kojeg savjetuje.
Od kolege sa posla sam dobio savjet - Z750, kaciga i jakna. Sve ostalo zaboravi. A ovdje me nitko nije bas na takvu ludost navlačio...

Ahahahahahaahah  :D :D :D
To je tipični rišpektovac hahahahah

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #5230 u: 28-04-2016, 23:53:54 »
Big, slazem se s tobom. Vidim ja i kroz obuku kako to ide. U pocetku je sve bila frka. Nakon 15ak sati dođe doma sretna i prica kako je taj dan naucila zabacivati guzicu na saltanji. Gledam je i ne vjerujem. Sta ce bit kad se oslobodi. Inace je odgovorna u prometu ali znam da motor povuce i zaboravis na neke opasnosti. Onda stvarno nema druge nego je obuci od glave do pete...

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #5231 u: 28-04-2016, 23:56:14 »
Kad smo kod tih starijih...dobio sam preporuku i za Suzuki Bandit 600. Iskustva?
A neki Hornet...?

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
    • Čakovec
« Odgovori #5232 u: 28-04-2016, 23:58:09 »
Ma u principu je Božen dobro rekao: pogledati za što će motor najviše služiti i onda odabrati. Realno je za grad skuter od 200 kubika sa nešto većim kotačima optimalno rješenje. Ali jbg, nemreš isklučiti srce i uzeti nešt kaj ti se u stvari ne dopada. Samo nek puno vozi, praksa je na motoru sve.

Offline Kuzma

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #5233 u: 28-04-2016, 23:58:55 »
Kad smo kod tih starijih...dobio sam preporuku i za Suzuki Bandit 600. Iskustva?
A neki Hornet...?

Prejako, fz6n, hornet, bandit, gsr... su sve odlicni izbori ali su rakete za nju....

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5234 u: 29-04-2016, 00:01:41 »

Bez kacige (najobičnije Jet) ne idem ni do trafike 100 metara.
U početku sam za sve vožnje izvan grada (pa makar od samo 10 km) oblačio SVE osim hlača (jer je u pitanju skuter).
Znači, integralna kaciga, potkapa, rukavice, jakna ...
Zadnje vrijeme odlazim do Makarske na kavu (120 km) u opremi: Jet kaciga + bubrežnjak - znači obučen ko za plažu, a ne za vožnju motora / skutera. Nije ni pohvalno ni pametno ali ...  :dontno:

Da imam samo motor koji je samo za vikend vožnje, nikad nebi kupio Jet kacigu. Na skuter dnevno sjedam 10 . 20 puta za ture po gradu od 3 - 4 km. Da svaki put MORAM staviti integralnu kacigu, rukavice, jaketu, ...., rađe bi sjeo u auto.
Znači, ovisi što se kupuje i u koje svrhe ...

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #5235 u: 29-04-2016, 00:06:08 »
Ok, svrha su vikend voznje do Delnica, Istre, znaci do 150 kilometara u oba smjera. Povremene dnevne voznje do grada, Opatije i slicno - znaci 30ak kilometara u oba smjera.
Skuter svakako iskljucujemo...

Offline Darjan

• Sa stažom
    • Tučepi
MOTOCIKLI I SCOOTERI
« Odgovori #5236 u: 29-04-2016, 00:06:56 »
U principu se dukac ne kvari ako je odrzavan a ti su rijetki,ali kvalitetnog majstora za njega nama u Ri nema najbliže je dežela.... plus servisi dosta skuplji kad gledamo remenje koje npr japaneri nemaju .... meni su npr dukac i aprilia amen i bog ...

Meni je Ducati također na prvom mjestu; ali ne znam koliko bi podnio svakodnevnih 20ak relacija od par kilometara, odlazak na plažu, u dućan, na kavu i slično i to je isključiv razlog zbog kojeg vozim skuter, a ne motor.

Što se opreme tiče, tlaka je na velikim vrućinama oblačiti se, ali padovi te nauče da je bolje kuhati se pod pravom kacigom i u kožnoj jaketi.
Sa 70km/h sam kliznuo s motora, poprilično bezazlen pad, ali bio sam u kratkim gaćama i rezime toga je da mjesec dana nisam mogao stati na nogu i fali mi kvadrat kože na istoj, sreća u nesreći je da sam se prije pada preobukao iz japanki u patike, inače bi i stopalo nastradalo.
« Zadnja izmjena: 29-04-2016, 00:08:00 od Darjan »

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5237 u: 29-04-2016, 00:10:09 »
Meni je recimo još i danas tiha patnja Monster. Onaj 600 bi za početnicu bio OK. Ali to je već dosta star motor i nemam pojma koliko bi bilo cirkusa s održavanjem.
Monster 620 je za zene super, pogotovo one modno osvještene. To su nepoderive mašine i nema suho kvacilo. Održavanje tog zračno hlađenog motora je smijesno i ne radi probleme kao recimo desmoquatro.

Mana mu je da je slab a trazi da se gasira. I skup je ko dragi kamen.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5238 u: 29-04-2016, 00:16:21 »
Ok, svrha su vikend voznje do Delnica, Istre, znaci do 150 kilometara u oba smjera. Povremene dnevne voznje do grada, Opatije i slicno - znaci 30ak kilometara u oba smjera.
Skuter svakako iskljucujemo...

Čekaj, čekaj .... hmmmmm ... a jel je misliš pratiti autom ili ćeš sjesti iza nje  :what: :what:

:D :D :D

Mislim, svu opremu pomnoži s brojem 2 (dva)  :tooth

U dobru integralnu kacigu potroši koliko god možeš, rukavice isto.

Jakna i hlače gorotex vrhunske koštaju skupa kao najjeftinija kožna jaketa koja je za q ... pardon, koja je nizašta.
Znači gorotex!
E sad boja: oprema se ne kupuje za šminku nego za čuvat zdravlje i život. Preferirana boja jakete - što više florescentno zelene na istoj! Kaciga - bijela s nekim detaljem ....

Opremu gledaj ili na webu ili blizu Trevisio-a - tamo ima strašnih dućana moto opreme po tvorničkim cijenama (bio samo jednom ma kratko, dok sam sve htio pogledati izbacilo me jer su zatvarali  :D :D )

edit: zaboravi web šoping jer sve treba probat, nije ovo obična konfekcija pa samo naručiš po broju)
« Zadnja izmjena: 29-04-2016, 00:18:20 od Božen »

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #5239 u: 29-04-2016, 00:30:18 »
Čekaj, čekaj .... hmmmmm ... a jel je misliš pratiti autom ili ćeš sjesti iza nje  :what: :what:

Jakna i hlače gorotex vrhunske koštaju skupa kao najjeftinija kožna jaketa koja je za q ... pardon, koja je nizašta.
Znači gorotex!
E sad boja: oprema se ne kupuje za šminku nego za čuvat zdravlje i život. Preferirana boja jakete - što više florescentno zelene na istoj! Kaciga - bijela s nekim detaljem ....

Opremu gledaj ili na webu ili blizu Trevisio-a - tamo ima strašnih dućana moto opreme po tvorničkim cijenama (bio samo jednom ma kratko, dok sam sve htio pogledati izbacilo me jer su zatvarali  :D :D )

edit: zaboravi web šoping jer sve treba probat, nije ovo obična konfekcija pa samo naručiš po broju)
A da, svjestan sam da nam treba za oboje.
Neka luda ideja je, ako nas to toliko uzme, da za iducu sezonu imamo dva motora. Ali to ostaje tek za vidjeti...
Njoj bi nakon danasnjih preporuka uzeo potpunu opremu.
Za sebe "samo" kacigu, jaknu, cipele.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5240 u: 29-04-2016, 00:34:32 »
Za sebe ne žuri. Početnik na motoru ima problem sam sa sobom, suvozač ne dolazi u obzir prvih nekoliko tisuća kilometara.
Naravno, osim ako nećeš i sam malo učit vozit negdje izvan javnog prometa

Offline Kuzma

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #5241 u: 29-04-2016, 00:44:39 »

Znači gorotex!

To sam i ja htio pitat??  :D :D

S ovim drugim se nikako ne mogu slozit, goretex je smece naspram koze i skoro svaka losija kozna jakna sa protektorima je bolja od goretexa. Imam od goretexa jaknu i hlace i skoro od kako sam ih kupio vise u ormaru...
Goretex/textilne jakne su jedino dobre za neki lagani ADV/off road, za vecinom asfalt nikako...
To mi je isto nuzno zlo za ADV opremu jer je prakticnije po nekim drugim pitanjima i rjesenjima...a i sa vremenom su sve bolja u zastiti, tako da ako goretex/textil onda da ima sto vise protektora i da je sto bolji i kvalitetniji taj goretex(ima ih vise vrsta), kao i šivanje...bla bla..

Evo samo par primjera kako izgleda goretex poslje pada:
https://www.youtube.com/watch?v=dEBGBlA56CY
https://www.youtube.com/watch?v=GOq-I6sLgYA
https://www.youtube.com/watch?v=gajvOw7zfoM
http://advrider.com/index.php?threads/leather-vs-textile-60mph-lowside-shredding-test.734081/

A ima toga jos, treba samo malo potrazit... ja sam i iz prve ruke cuo dosta....

Ali ima i ona stara... svakom njegovo. :mah:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5242 u: 29-04-2016, 00:54:25 »
Svakom njegovo. Goretex je funkcionalan, udoban, topliji je. Ali koža je Cool, bolja za padove i ljepse je vozit se u kozi. Ne mašeš ko zastava na većim brzinama.

Offline Kuzma

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #5243 u: 29-04-2016, 01:01:49 »
I dobra goretex jakna kosta, bez 500 eurica je nema, a za 300 se da naci dobra kozna jakna, na nekim akcijama i do 200 tipa verona ili kozina... Pricam sad o dajnezu recimo, nesto nize su cijene za revit itd..

Ono na sto je Bozen napisao nije goretex vec su to drugi jos slabiji materijali za textilne jakne i hlace, sto je slican materijal ali je jos losije od goretexa po svim pitanjima, pa su i jeftinijhi, te ima onda i hlaca i jakni za cijenu jedne jeftinije kozne jakne da, samo pitanje sta si onda zapravo dobio...
« Zadnja izmjena: 29-04-2016, 01:02:47 od Kuzma »

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5244 u: 29-04-2016, 01:13:10 »
Cijenovno to sve tu dode negdje. Na autoshowu je bila super zenska tekstilna jakna od helda snižena na 1200kn. Kaciga ima vec po 1000kn. Rukavice oko 700kn. Hlača ima puno njuskalo i zenska roba je uglavnom nenosena. Jer u ducanu su bas skupe. Tene za motor sam ja kupio za 500kn i super su. Eto to je minimum koji treba imati.

Za vozača koji pikira 50-70ks i djireve od 100km ni netreba vise.

Offline Kuzma

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #5245 u: 29-04-2016, 01:27:08 »
Da sve je to tu negdje, samo je pitanje za sta ti treba i sta preferiras...

Zenska roba je uglavnom nenosena ili jako slabo, uzmem samo moju za primjer, sve je vise manje novo  :craz

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5246 u: 29-04-2016, 01:41:11 »
Slažem se sa svime što ste obojica napisali ali sam se pokušao fokusirati na vozača koji je početnik i tek ulazi u ovaj svijet.
Takav po meni nema što tražiti iznad 40 - 50 ks ili 100 km/h ili ....
Dok stekne iskustvo i definira svoje potrebe proći će 2 - 3 godine, udebljati će se ili će smršaviti ili će prestati voziti ili će početi voziti duga putovanja i evo novog pitanga: koje kišno odijelo?
Zato mislim da je za početnika sasvim dobar vrhunski tekstil u uočljivoj boji.
Kožna jaketa koja je top pocima u st dućanima od 5.000 kn ... Na ebayu je rizik promašaja veličine ili kopije velik ...
U garaži di cuvam skuter ima 5 - 6 motora koji godinama nisu upaljeni. Neko ili nema vremena ili je zadovoljio svoju želju za posjedovanjem ...

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5247 u: 29-04-2016, 02:17:35 »
Ovako to izgleda 21.12 ravna gora.

Ili 30.1. Jaska

Jbg zima je ali je volja jača. Nemam goretex uvijek si mislim za tih par djireva po zimi cu izdurat.

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #5248 u: 29-04-2016, 05:45:57 »
Ima li tko iskustva  sa xt660r/x ?
Koje su mane,godista ?
Koja je razlika u r modelu i x modelu?

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk

Offline verde_tropico

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
  • A Life Fulfilling Addiction
    • Brela
« Odgovori #5249 u: 29-04-2016, 07:57:30 »
Ima mi ga frend, x ti je supermoto verzija, r je enduro, lipo se vozi, nema nekih kvarova, al Ktm je uzbudljiviji

Poslano sa mog LG-D331 koristeći Tapatalk

Life is like dick, seems to be short until starts to get hard