09-06-2026, 17:39:42

Autor Tema: Zaleđena voda u posudici za antifriz  (Posjeta: 13791 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Philip145

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • No free ride, gas or ass.
    • Zagreb
Zaleđena voda u posudici za antifriz
« u: 06-02-2012, 15:05:58 »
Ekipa, panj od kojeg sam kupio auto, je vjerojatno umjesto natifriza stavio vodu ( destiliranu ili obicnu, svejedno) koja se sada zamrznula, tako da nemrem auto upaliti opce. Moje pitanje je, kako da ja sada to izmjenim, prvo bi se taj led trebao otopiti i onda isisati tu vodu iz te posude, i iz cijevi vjerojatno.Ali neznam kako da to napravim.
Radi se o AR 145 1.6 boxer.
Ima ko kakav savijet????  :sad:
« Zadnja izmjena: 06-02-2012, 15:07:18 od Philip145 »

IvekZapresic

• Gost
Odg: Zaleđena voda u posudici za antifriz
« Odgovori #1 u: 06-02-2012, 15:10:57 »
Pa to nemres verovati.... :wal:  sad bi trebal kod nekoga u garazu da se to otopi malo i jedan dio vode ispustiti iz sistema i natociti antifriz,i ostaviti auto da radi da se izmjesa to sve skupa.....i kasnije bi to moral sve ozraciti....

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #2 u: 06-02-2012, 15:12:15 »
sa autom u toplu prostoriju i dok se ne otopi nemoj ga palit, imat ćeš sreće ako ništa nije puklo. Imaš sa donje strane dva šerafa mislim da je ključ 17 koja skini dolje jer tu se ispušta iz sistema sva tekućina za hlađenje i tako ostavi dok sve ne iscuri .
« Zadnja izmjena: 06-02-2012, 15:16:32 od mane »
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline Philip145

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #3 u: 06-02-2012, 15:27:51 »
tako sam nesto i mislio. problem je kaj nemam nikakvu toplu prostoriju iliti grijanu garažu. a ako vec nadjem neku garazu, nemam kak doci sa autom do nje. ili da zovem vucnu sluzbu, ili da zovem frenda neka me odvuce do te garaze koju nemam  :wal:
ja sam njega palio ,oce kontakt i sve to, samo sto ga ne upali, i onda krepa. nakon nekoliko puta sto sam to napravio vise se nije culo paljenje motora nego samo akumulator kako mi zuji ( dok okrenem kljuc da bi upalio auto)...
« Zadnja izmjena: 06-02-2012, 15:29:29 od Philip145 »

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #4 u: 06-02-2012, 15:29:12 »
najbolje odšlepat u servis i riješit stvar
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #5 u: 06-02-2012, 15:32:23 »
vrlo zeznuto, ako ga ideš palit postoji mogućnost da ćeš polomit vodenu pumpu ako je unutra zaleđeno ili ti čak i remen može preskočit a onda si napravio generalno sranje. Probaj nać nekog tko ima garažu pa ga tamo odvucite ili u servis.
« Zadnja izmjena: 06-02-2012, 15:33:50 od mane »

Fiuman

• Gost
« Odgovori #6 u: 06-02-2012, 15:34:12 »
ako se več sve zaledilo postoji mogučnost da je nešto i puklo več  :rolll: npr. kiler vode a može i blok motora puknuti

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #7 u: 06-02-2012, 15:35:54 »
može biti sveopća havarija  :)a može biti da se samo otopi i riješi situacija samo sa antfrizom
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #8 u: 06-02-2012, 15:37:00 »
kaze covjek da mu auto vise ne vergla da se cuje samo zujanje znaci nesto se sje*alo

Offline Igica

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 146
    • Varaždinske toplice - Varaždin
« Odgovori #9 u: 06-02-2012, 15:40:40 »
Prvo ga otopit i tek onda prebrojat mrtve, ko zna, možda nije ništa. Možda krepo akumulator od silnog verglanja. A možda je i zacvikal.

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #10 u: 06-02-2012, 15:41:19 »
očito je pumpa zaleđena i remen je tu ostao bez zubi kad ga je palio i eto ti sranja, može bit da se nije niš polupalo ali morat će sve skidat dolje da se vidi stvarno stanje motora. Najprije pregledaj remene da vidiš u kakvom su oni stanju, ak je pukao ili ostao bez zubi onda može bit svašta ili ako imaš sreće ko moj stari ništa.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #11 u: 06-02-2012, 15:43:56 »
ja imam sličan slučaj sad sa Puntom...u posudi led, izpustim antifirz i idem ga izmjerit jer sam ljut na svoje ljude pošto je auto u 11. mj. bio na servisu zašto to nisu gledali kad ono antifriz koji smo izpustili drži do -35!!! e sad čoh-čoh :?:

ti svoju Alfu moraš stavit na toplo da se odtopi i moli boga da ti nije nešto puklo usljed smrzavanja...naravno onda zamjeniš antifriz
« Zadnja izmjena: 06-02-2012, 15:46:31 od Seb »
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #12 u: 06-02-2012, 15:44:20 »
mozda prazan akumulator otpusti remen od altenatora napuni aku i pali  ako je nešto puklo pokazat će se ali prva strada posuda a onda dalje znaci punpa vode neka ne vrti jer možeš uništit mechanical seal od pumpe vode kad se auto zgrije ispusti to van i trpaj antifriz to ti je to

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #13 u: 06-02-2012, 15:47:57 »
mozda prazan akumulator otpusti remen od altenatora napuni aku i pali  ako je nešto puklo pokazat će se ali prva strada posuda a onda dalje znaci punpa vode neka ne vrti jer možeš uništit mechanical seal od pumpe vode kad se auto zgrije ispusti to van i trpaj antifriz to ti je to
kak misliš da upali auto a da se pumpa vode ne vrti :?:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #14 u: 06-02-2012, 15:51:42 »
pumpa vode je vrlo vjerojatno plasticna i dala je svoje, vjerojatno je izbilo cep sa bloka ako je dobro je. u gorem scenariju puca blok i glava..

ako nemas kaj drugo napuni akumulator dobro, uzmi sa frendom 40-50l vruce vode i lagano pazljivo poljevaj po posudi i po bloku najbitnija ti je pumpa vode da nju nekako uspijes odledit, ako nemas klime nije problem,ali ako imas klimu onda ce bit zeznuto. i ovo je jako opasno jer moze puknut nesto od razlike temperature..

bilo bi dobro da skines remen od pumpe vode i alternatora i tak upalis auto ali nek ti auto bude kablovima spojen na drugi auto, kod boxera zupcasti neide preko pumpe vode i nema straha, jedini strah koji moze bit da je pukla unutarnja stjenka cilindra ili da se defomrirala pa je zacvikao klip u cilindru ili da je pukla glava kod kanala i naravno puknuta glava ili blok kod kanala ulje-voda.. svakako male su su sanse da je dobro proslo. i kod boxera da bi ispustio svu vodu iz motora moras otpusiti jedan sraf na pumpi vode da iscuri voda sva van jer ovak ako samo crijeva otpojis blok je i dalje pun vode skupa sa glavom.

ako ces trebat imam ti drugu pumpu vode i blok i glave, sve ima...

i rijesi to cim prije da nece bit vece stete..

pumpa vode nema veze sa zupcastima nego ide preko kanalnog remena koji pogoni alternator i pumpu vode ide bez njega samo nek spoji kablovima na drugi auto radi akumualtora i nek ne radi duze od minute-dvije u komadu radi brtvi glave. nek upali pa ugasi i upali probas rukom blok i glavu dal su topli.

Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline bobi getriba

• Starosjedioc
  • živčana baba (Eleanor)
    • kraljevica
« Odgovori #15 u: 06-02-2012, 15:53:02 »
lijepo neće mu nista bit držiš ga dok se ne zgrije malo da se to otkravi u bloku pa kad ispustiš vodu i staviš antifriz ponovo vratiš nazad remen,eto tako

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #16 u: 06-02-2012, 15:55:37 »
a ja bio uvjeren da pumpa vode ide preko zupčastog remena :rolll:

Offline gturcic

• Pripravnik
  • **
  • Fiat Coupe 20vt+ / Lancia Delta 1.9mjeTT
    • Rijeka
« Odgovori #17 u: 06-02-2012, 15:58:23 »
ja imam sličan slučaj sad sa Puntom...u posudi led, izpustim antifirz i idem ga izmjerit jer sam ljut na svoje ljude pošto je auto u 11. mj. bio na servisu zašto to nisu gledali kad ono antifriz koji smo izpustili drži do -35!!! e sad čoh-čoh :?:

ti svoju Alfu moraš stavit na toplo da se odtopi i moli boga da ti nije nešto puklo usljed smrzavanja...naravno onda zamjeniš antifriz

Jel moguće da se u posudi, kad je sistem dobro zagrijan, nakuplja vodena para, pa se nakon gašenja ohladi, kondenzira i onda u posudi bude slabija mješavina tj. više vode, manje antifriza, npr. do -15, i onda zaledi!?

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #18 u: 06-02-2012, 16:02:43 »

to se meni dogodilo samo obrnuto i ne na autu vec na motoru, preko ljeta je unutra bio antifriz do -5 nekih i manje je bilo i posto je bilo samo jeftinije i brze izvadio vodu iz posdue i nalijao koncetrat u nju i dobije se nekih 1:1 antifriz ali se naravno sve smrzlo jer se nije izmjesalo sa vodom ostalom dobro. u posudi je bilo -40 a u crijevima -10
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Philip145

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 06-02-2012, 16:03:01 »
ma bojim se sve to sam raditi jer , niti neznam di stoji i kaj je pumpa vode, blok i glava i svi ti mehanicki nazivi.

stvar je bila u tome, da sam u subotu pokrenuo auto, relativno je normalno radio, i onnda je svakim 20ak metara poceo trokirati i gasiti se, nakon jedno 300 metara se skroz zgasio, opet ga upalim ide nekako jedna u prvoj. parkiram ga i ono ocu opet plaiti, ne cuje se verglanje nego samo zujanje akumulatora. reko, dobro nis, idem doma opa cu u pon probati. natocim ga sa 5 litara benzina (posto sam mislio da sam mozda cak bez goriva ostao) , on je opet poceo da cese upaliti, znaci poceo je verglati ,ali ga nece upaliti, i tako par puta, i onda je prestalo verglanje,samo zujanje akumulatora. a nemoze biti do akumulatora jer sam ga kupio prije 3-4 tjedna.

prvo cu pokusat naci garazu neku, zatim sve ljepo ugrijati, da se otopi, ispustiti tu vodu, i nasipati antifriza.pa cu vidjeti kaj bu bilo. hvala na pomoci  :craz :clap:

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #20 u: 06-02-2012, 16:04:02 »
Jel moguće da se u posudi, kad je sistem dobro zagrijan, nakuplja vodena para, pa se nakon gašenja ohladi, kondenzira i onda u posudi bude slabija mješavina tj. više vode, manje antifriza, npr. do -15, i onda zaledi!?

kod mene je u posudi kao da je više vode, tj. antifriz nije više plav, nemam pojma kako, a na drugom TS-u je i dalje plavi, a stariji je 2 godine od ovog, oba od tutele.

Milan

• Gost
« Odgovori #21 u: 06-02-2012, 22:54:16 »
meni se isto neki dan poceo lediti u alfi al sam skuzio na vrijeme..
mislim da nije pametno ostaviti auto da ostane zaleđen,jer led se širi vrlo brzo.
Ja sam ubacio u petu,lagano gurao auto da vidim dali se ok vrti,nakon toga ga upalio i pojacao antifriz

Offline Philip145

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #22 u: 07-02-2012, 01:39:25 »

mislim da nije pametno ostaviti auto da ostane zaleđen,jer led se širi vrlo brzo.

znam, ali neka se sada za kaznu malo smrzava, sve dok mu ne nađem neku garažu di ga mogu dovesti u red ,makar oko mehanike nemam pojima  :metak :hehe:

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #23 u: 07-02-2012, 18:24:29 »
njoj za kaznu???  :kosa: :wal:  stari moj,cini mi se da ce vrlo brzo doc vrijeme kad ces na tezi nacin shvatit da automobil nije tek stvar koju se po potrebi upali i ugasi,bez ikakvog odrzavanja i brige. Sretno u uklanjanju kvara,koji mi se sve cini da i nece bit bas jeftin,a svaki dan sto je vise pustas na temperaturama ispod nule sa vodom u sistemu,potencijalni troskovi ti se gomilaju.

BTW nije ti bivsi vlasnik ni najmanje kriv, vec samo ti sam. prva stvar nakon kupnje rabljenog automobila je napraviti jedan fini servis,di se izmedju ostalog i provjeri lediste rashladne tekucine,pogotovo ako zima nailazi.

Javi kako si rijesio "kvar",silno me zanima..

Offline Philip145

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #24 u: 07-02-2012, 18:46:56 »
Ma to tako iz sale kazem .Znam da ja da tu ima odrzavanja i svega. Gledao jesam jel ima, i dok je bilo u tekucem stanju bilo je.Ali nisam znao da je voda, jbg. Hvala Bogu pa imam "super" prijatelje koji nemaju garazu pa mi nikako nemogu pomoci. Nadam se da ce sutra otic u garazu na odmrzavanje, pa cu vidjeti kaj bu bilo. Na greškama se uči.

Milan

• Gost
« Odgovori #25 u: 08-02-2012, 00:45:04 »
ma ne brini nece biti nista strasno,napuni bateriju,otopi motor,provjeri fazu i kada ga upalis gledaj da ti ne zakuha jer moguce da je pumpa otisla..
u međuvremenu pokrij si cijeli prednji dio sa svih strana sa dekama i krpama tako da otezas dalje smrzavanje

Offline Philip145

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #26 u: 08-02-2012, 15:17:52 »
Ekipa, auto zavrsio u autoservisu na kraju. Izgleda da imam vise srece nego pameti!  :craz
Kada je covjek pogledao u posudu( neznam kako ali se tekucina odmrznula u par min) ta tekucina ne da je bila smeđa, nego je bila boje govna  :wal: . I sada oni ciste cijeli sistem pa ce mi staviti 4 litre antifriza i onda ce to biti to. Na sreću blok nije puknuo.  :hello: Sutra mi je auto gotov pa cu ga konacno staviti u galeriju  :)

IvekZapresic

• Gost
« Odgovori #27 u: 08-02-2012, 15:35:11 »
ajde super...čekamo slike....  :ok:

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #28 u: 08-02-2012, 17:23:52 »
Kod mene u posudi manji nivo tecnosti nego sto je bio prethodni dana, auto mi svo vreme ove hladnoce stoji vani nisam ga ni pokusao pokretat uzeo da izmjerim jacinu antifriza kad ono moze do -32.Imam li razloga za brigu i sta mi je ciniti, prosle godine je stavljen novi antifriz,da li je moguce da se zaledi blok i da napravi stete da li smem pokusat da upalim ili da cekam da otopli i da do tada nista ne diram?
Jeli moguce nekako da je u posudi jaca tecnost a da  u bloku bude slabija,da nekako dodje do razdvajanja te da je jedan dio jaci a drugi slabiji da li se nesto slicno jos nekom desavalo,kod mene je sinoc bilo -23 stepena a za nocas najavljuju i -25,da li antifriz ovakav kakav je moze da se u potpunosti zaledi kao voda ili bi to bilo dosta blazijeg intenziteta tako  da nebi moglo napravit neku vecu havariju

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #29 u: 08-02-2012, 17:37:39 »
pa slobodno ga upali, nema mu se šta dogodit ako se nije ništa smrzlo. Može ti jedino biti gorivo zaleđeno ako je lošije kvalitete(pretpostavljam da imaš disela) ako je euro diesel unutra on bi trebao držat do nekih -25. Inače kolko sam vidio kad se antifriz počne smrzavat najprije se pretvori u kašu a tek onda krene ledit.