Neznam ja kakv si ti racing tocio ali u mom autu je nakon 8-10tkm skoro pa isto kao kad sam ga ulio, voda sigurno nije... zacrni ga malo, to je istina... cijena je kakva je, ja ne stedim sto se tice ulja u auto, kao i sa dijelovima... a ako je nesto provjereno i sve funkcionira ne vidim razlog eksperimentiranju, tim vise sto trosi pet puta manje nego nki ovdje olfo pic pic auti.. i jos k tome atmosferci...
ne govorim da treba kolega stavljati racing, al ono ulje 5L za 100kn siguno nemoze biti sreca, prije to moze biti voda, a ne racing nakon normalne voznje kako ti pricas.. uljni film je i dalje na racingu puno dalje od "pucanja" na 10tkm nego neko polusinteticko ulje...
zahebi ti pucanje uljnih filmova, pogledaj malo tvorničke preporuke ulja, za dobri stari fiatov 1.9td baš nekidan slučajno naša user manual, ne da nema priče u uljima na sintetičkoj bazi, nego se čak i monogradna ulja spominju kao tvornička preporuka
za ovaj moj 2.0 turbo mislim da je tvornička preporuka mineralno ulje 15w40, dakle iz doba prije 21 godinu otkad je proizvedeno auto i više od 25 godina otkad je motor konstruiran
nakon toga svega, mislim da livam ono najeftinije ulje iz lidla, k-plus ulja i različite šitove koji se daju nać po dućanima imam dojam da bi to i dalje bilo nepoderivo i vrtilo kilometara i kilometara, sumljam da je razlika velika u kvaliteti naspram tih ulja koji su bili u ponudi ima 25 godina i ti motori su se na tome bezbrižno vozili...jer bolje nije postojalo tada
nemoj me krivo shvatit, ja sam isto pacijent priznam, ulje minjam svakih 6-7tkm i gledam ono šta najbolje paše autu a ne mom đepu, al ne zato šta me je straj oće li se desit šta motoru ili neće nego čisto da mi duše bude na mistu...jer sam pacijent
i također nevirujem u te teorije o zaribavanju motora i lupanju radilica zbog lošeg ulja...možda zbog lošeg motora ili nekog drugog kvara
čisto primjer, prijatelj vozi zloglasni fiatov 1.8 16v (bravo gt)...ima 250tkm, nebrojeno puta je osta bez ulja, ono jedva da se išta ocrta na šipci, unutra je stavljano šta god se stigne, nadoljevanjem i mješano, čak i na različitim bazama, otišla je temperatura više puta u crveno...a o načinu vožnje netreba puno govorit, gaženje na hladno i više vožnje u blokadi nego normalno...osim šta je auto groblje, motor pali i radi kao prvog dana i troši minimalno ulja, nikad otvaran
a na zadnji post potpis ko kuća