20-06-2026, 13:14:31

Autor Tema: Pitanje za vlasnike 159 1.9JTDM 16v 150KS - koliko troši vaša?  (Posjeta: 81481 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rpichler

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Stelvio 2.2 210 Q4 Super Plus
    • Rijeka
Prije svega - znam da je ovo pitanje za Alfu tabu tema  :craz  ali u jeku poskupljenja cijene dizela pitam se jesam li možda trebao ipak uzeti 2.2 JTS i guštati u zvuku   :)   Prošlo je mjesec dana od kako je stigla moja dizelica pa je moje iskustvo da nema teorije da troši ispod 8,5l/100 km uz normalnu vožnju i kombinaciju grada, otvorene ceste i autoceste u gotovo idealnom omjeru. Kakva su vaša iskustva? Jel netko uspio trošiti ispod 8 litara/100 km?

Hvala svima na odgovorima!  :care
« Zadnja izmjena: 19-06-2011, 21:11:07 od a.m.alfa »
Photographer with a love/hate relationship with Alfa Romeo :ar: :love:

Trenutni auto: Alfa Romeo Stelvio 2.2 210 Q4 Super Plus Grigio Vesuvio

Floki

• Gost
Iskustvo sa relativno friškom 159-kom s tim motorom. Ima 13000 km, od čega sam ja napravio pola:

Kad je samo grad u pitanju, prosjek se penje na preko 9 litara. To su uglavnom vrlo kratke ture sa stani-kreni vožnjom. Motor se ni ne zagrije, a već se gasi.

Na autocesti pri 160 kmh, koliko u pravilu vozim, troši nekih 8 litara...s tim da GPS kaže da je brzina zapravo 150 kmh.

Što se otvorene ceste tiče, nisam nikad mjerio, ali znam da trenutna potrošnja nije baš niska, ako se vozi malo brže i dinamičnije. Jedino, jednom prilkom kad sam usred ljetne gužve nekih 50-ak km napravio u "vlakiću" sa českym škodamy, primjetio sam da je potrošnja bila nekih 5-6 litara. Ali to samo taj put.

« Zadnja izmjena: 22-03-2011, 18:47:57 od Floki »

33QO

• Gost
Iskustvo sa relativno friškom 159-kom s tim motorom. Ima 13000 km, od čega sam ja napravio pola:

Kad je samo grad u pitanju, prosjek se penje na preko 9 litara. To su uglavnom vrlo kratke ture sa stani-kreni vožnjom. Motor se ni ne zagrije, a već se gasi.

Na autocesti pri 160 kmh, koliko u pravilu vozim, troši nekih 8 litara...s tim da GPS kaže da je brzina zapravo 150 kmh.

Što se otvorene ceste tiče, nisam nikad mjerio, ali znam da trenutna potrošnja nije baš niska, ako se vozi malo brže i dinamičnije. Jedino, jednom prilkom kad sam usred ljetne gužve nekih 50-ak km napravio u "vlakiću" sa českym škodamy, primjetio sam da je potrošnja bila nekih 5-6 litara. Ali to samo taj put.

potpisujem

Offline chapra

• Starosjedioc
  • Tonale 1.6 DDCT 130
    • ZAPREŠIĆ-ZAGREB
Ja ju imam 4 godine, 90.000 km, većina kilometara napravljena obilaznicom Zaprešić-Zagreb, potrošnja oko 7, nekad malo više, nekad malo manje,ali se uvijek vrti oko sedmice. Najmanje potroši u 4, ak se voziš izmešu 60 i 80, onda pokazuje 5,1...provjereno!
"just one more thing....."

Offline luka05

• Trade Count: (+4)
  • Starosjedioc
    • Split
Po gradu i okolici sve između 8 i 9 litara.
Ali često je razvučen.
Troši mi isto ko i punto 1.2 60ks.

XariX

• Gost
Prije svega - znam da je ovo pitanje za Alfu tabu tema  :craz  ali u jeku poskupljenja cijene dizela pitam se jesam li možda trebao ipak uzeti 2.2 JTS i guštati u zvuku   :)   Prošlo je mjesec dana od kako je stigla moja dizelica pa je moje iskustvo da nema teorije da troši ispod 8,5l/100 km uz normalnu vožnju i kombinaciju grada, otvorene ceste i autoceste u gotovo idealnom omjeru. Kakva su vaša iskustva? Jel netko uspio trošiti ispod 8 litara/100 km?

Meni troši kolko su to inženjeri u Alfi i zamislili, prema specifikacijama. Doduše, ja nemam "prosječne ture", nego je velika većina čisti autoput, di tempomat dušu daje. 

Btw, podatak koji nije irelevantan:
colaža guma, nije isto ak netko sa 16-kama tvrdi da mu s tim motorom troši  ispod 5 ili da ti netko sa 18-kama veli da mu je prosjek 6,5l

...a znalo se dogodit i da pokazuje trenutnu potrošnju od nekih 37l  :hap:

"Gušti su gušti". Točka.

33QO

• Gost
Išao danas opet u Makarsku i: ST-MA muške vožnje 6.9 l/100 km, nazad normalna vožnja 6.3 l  Pa zašto onda ne nagaziti?  :hehe:

Offline rile

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
Išao danas opet u Makarsku i: ST-MA muške vožnje 6.9 l/100 km, nazad normalna vožnja 6.3 l  Pa zašto onda ne nagaziti?  :hehe:

sto znaci "muska voznja"?

meni recimo po autoputu na 130 (tempomat) trosi 7,0 - 7,2 ...

Offline Zvonimir

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • *
  • Stelvio Q4
    • Zagreb zapad
na 16 colnim zimskim gumama potroši 7 lit, a na 17 ljetnim oko 7,5 lit, vozim 70% autocesta, 30% grad :ok:
« Zadnja izmjena: 24-03-2011, 07:03:46 od Zvonimir »
Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart. It is a kind of disease, this passion for a means of transport. It is a way of life, a very special way of thinking about a powered vehicle."

Comang

• Gost

Uff ovo je dobra tema....
Ja lichno mislim da mi Alfa puno trosi u gradu (159 JTDM sa 150ks i do sada 15606km). Evo vec 3-4 meseci vozim je samo gradsku i po board compjuteru stalno je 9.6-9.8. Na otvoreno  recimo Skopje-Solun-Skopje, zna spustiti i na 5.5-6.0 ali prosek brzine je 120-130km/h.
Jednom sam htio proveriti koliko moze najmalo da potrosi sa penzionerskom voznjom znaci max brzina bila je 110km, spustio sam ja na 5l po board-u, ssto i nije loso tako, ali zato gradska me ubija. :kosa:

33QO

• Gost
Uff ovo je dobra tema....
Ja lichno mislim da mi Alfa puno trosi u gradu (159 JTDM sa 150ks i do sada 15606km). Evo vec 3-4 meseci vozim je samo gradsku i po board compjuteru stalno je 9.6-9.8. Na otvoreno  recimo Skopje-Solun-Skopje, zna spustiti i na 5.5-6.0 ali prosek brzine je 120-130km/h.
Jednom sam htio proveriti koliko moze najmalo da potrosi sa penzionerskom voznjom znaci max brzina bila je 110km, spustio sam ja na 5l po board-u, ssto i nije loso tako, ali zato gradska me ubija. :kosa:

Ista stvar! Meni ljeti gradska ode i do 12 l  :wal:   

hm ... ja ak ga gazim na takvom tipu ceste, nema sanse da mi bude 6koma9. prije se vrti oko osmice ... :?:

Možda je stvar u tome što jednu trečinu ceste (Podstrana-Omiš) ni ne možeš voziti više od 60 km/h i još si stalno u koloni

Offline rpichler

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
Vidim sad - isli smo od RI do Palmanove i nazad, kroz SLO 90-100Km/h, ITA 140Km/h na tempomat, dakle optimum optimuma (na 140 Km/h je na 2500/o min u 6. brzini) i dve crtice su pale - dakle ispod 8,1l nema teorije.. a grad... izbjegavam  :drive:

Naravno sve te priče padnu u vodu kad se promili zvuk (skoro) kao benzinac iznad 3.000/o min. i kad zavoje prodje da se i sam ponekad pitam kako...  :love:  :love3:  :love:  :love:  :love:  :love:  :love:  :love:

AR159

• Gost
Moja 159 jtdm 16v na autocesti troši oko 7 - 7,5 litara pri brzini oko 140 - 160 km/h,

u gradu
isključivo gradska vožnja, prosječna brzina oko 20 km/h, potrošnja 10 - 10,5 litara,

I ja sam primjetio dosta veliku razliku u potrošnji sa zimskim 16" (205/55) gumama ili ljetnim 17" (225/50)

najveću potrošnju u gradu s ljetnim gumama sam izmjerio kad mi je prosječna brzina bila 13 km/h, potrošnja je bila > 13 litara

XariX

• Gost
Moja 159 jtdm 16v na autocesti troši oko 7 - 7,5 litara pri brzini oko 140 - 160 km/h,

u gradu
isključivo gradska vožnja, prosječna brzina oko 20 km/h, potrošnja 10 - 10,5 litara,

I ja sam primjetio dosta veliku razliku u potrošnji sa zimskim 16" (205/55) gumama ili ljetnim 17" (225/50)

najveću potrošnju u gradu s ljetnim gumama sam izmjerio kad mi je prosječna brzina bila 13 km/h, potrošnja je bila > 13 litara

U prosjeku je potrošnja goriva po dimenzijama za cca 0.5 litara veća pri istom režimu vožnje.
Daklem, na 16 cola (215/55) bi bilo oko 5,2 l, na 17 cola (225/50) bi bilo oko 5,8 l, na 18 cola (235/45) bi bilo oko 6,4 l, i to je ono kaj je pokazano na BC-u, i provjereno tankanjem "od čepa do čepa", u idealnoj vožnji u omjeru 70% otvorene ceste, 30% gradske vožnje.

Al, kak bi Q.ORO rekel: pa zakaj onda zbog pola litre ne izguštat, i izregenerirat usput (propuhat) EGR ventil, barem jednom tjedno.  :hap:

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
U prosjeku je potrošnja goriva po dimenzijama za cca 0.5 litara veća pri istom režimu vožnje.
Daklem, na 16 cola (215/55) bi bilo oko 5,2 l, na 17 cola (225/50) bi bilo oko 5,8 l, na 18 cola (235/45) bi bilo oko 6,4 l, i to je ono kaj je pokazano na BC-u, i provjereno tankanjem "od čepa do čepa", u idealnoj vožnji u omjeru 70% otvorene ceste, 30% gradske vožnje.

Al, kak bi Q.ORO rekel: pa zakaj onda zbog pola litre ne izguštat, i izregenerirat usput (propuhat) EGR ventil, barem jednom tjedno.  :hap:

sta se ne izregenira dpf filter a ne egr  :?:

XariX

• Gost
sta se ne izregenira dpf filter a ne egr  :?:

Ajda, "nespretno" sam se izrazil, da DPF se regenerira. EGR jedino moze ostat zatvoren, uslijed preležerne vožnje, pa to onda isto utječe na povećanu količinu potrošnje goriva. Ja sam primjetil da mi se regenerira cca svakih 10K km, i to onda osjetim na potrošnji tih nekih max 20 Km vožnje na autoputu, kolko to sve skupa traje, nakon čega se na BC-u  TRIP B resetira, i počinje s novim prosjekom goriva i brzine.

Offline rile

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
Ajda, "nespretno" sam se izrazil, da DPF se regenerira. EGR jedino moze ostat zatvoren, uslijed preležerne vožnje, pa to onda isto utječe na povećanu količinu potrošnje goriva. Ja sam primjetil da mi se regenerira cca svakih 10K km, i to onda osjetim na potrošnji tih nekih max 20 Km vožnje na autoputu, kolko to sve skupa traje, nakon čega se na BC-u  TRIP B resetira, i počinje s novim prosjekom goriva i brzine.

mozes li pojasniti ovo:

"Ja sam primjetil da mi se regenerira cca svakih 10K km, i to onda osjetim na potrošnji tih nekih max 20 Km vožnje na autoputu, kolko to sve skupa traje, nakon čega se na BC-u  TRIP B resetira, i počinje s novim prosjekom goriva i brzine"

kako to osjetiš na potrošnji tih 20km na autoputu? da je potrošnja veća ili manja?
ja sam mislio da se TRIP B resetira na nekoj predefiniranoj vrijednosti ... ono tipa nesto okruglo ... 5000 km ili slicno ...

XariX

• Gost
mozes li pojasniti ovo:

"Ja sam primjetil da mi se regenerira cca svakih 10K km, i to onda osjetim na potrošnji tih nekih max 20 Km vožnje na autoputu, kolko to sve skupa traje, nakon čega se na BC-u  TRIP B resetira, i počinje s novim prosjekom goriva i brzine"

kako to osjetiš na potrošnji tih 20km na autoputu? da je potrošnja veća ili manja?
ja sam mislio da se TRIP B resetira na nekoj predefiniranoj vrijednosti ... ono tipa nesto okruglo ... 5000 km ili slicno ...

Poveca se potrosnja, i to skokne na nekih cca 10l konstantno tih cca 20km, dosad sam skoro pa uvijek imal situaciju da se regenerira na autoputu, izbaci par puta crni oblak iz auspuha, pocne trosit, i kad se izregenerira, opet sve po starom  :da:

Cesto me ljudi cudno gledaju zakaj ih prestizem "i dimim kak crni djavo", a ne kuze da je potrebno pocerat makinju na visim okretajima da se sva cadja izbaci...
Takve "gledace" onda fino pricekam da me prestignu dok se izregenerira, i onda deeeeeri misko, ali bez crnog dima  :hap:
...i nis im nije jasno  :) :hehe:

XariX

• Gost
Drugari moji lijepi i dragi, 2500 RPM nije ibertura ni visoki okretaju jedino ako si na Jadrolinijinom trajektu  :smijeh

Moram malo provocirati, da ne ispadnem iz fola

:hap:

Jezate, pa kaj ti dimis?  :o000:
Pa nitko nije ni rekel da je 2500 okretaja übertura, al je, kad se dpf regenerira, potrebno pocerat barem preko 3000 okretaja konstantno, da se sva cajda izbaci.

A ono kaj je gore spomenuta 2500 okretaja to je defaultna postavka defaultne mape na 1.9 JTDM motoru sa 150 konjusina kad se vrtis "tu negdje" oko 140 km/h... I nitko nije spominjal "nes ekstra" oko tih 2500 okretaja...  :rolll:

sasa159silo

• Gost
Ja imam svoju tek mjesec i pol. Prešao sam oko 4.000km a potrošnja mi je 7.4l kombinirano.
Čim odem na autocestu padne na 6.8-7.0 ali ja sam jako zadovoljan s obzirom da mi je stara 156-ica 1.8ts trošila preko 10 bmb-a

Offline Guro

• Sa stažom
  • 159 1.9JTDm & 156 2.4JTD
    • Podgorica
159 1.9JTDm 16v 150KS - potrosnja
« Odgovori #20 u: 27-05-2011, 15:06:14 »
evo da se upisem i ja....nisam presao puno...jer je auto kod mene nekih 20tak dana najvise...za to vrijeme sam presao mozda neki 1000-1100km...od toga nekih 400km na otvorenom...
potrsosnja se prema kompjuteru krece od 8.1 pa do 9.8....uglavnom nije prelazila preko toga...ali istotako ga nisam uspio spustiti ispod 8 :) za sad :)
ja sam mislio da ce trositi manje nego li 156 2.4, ali ne trosi manje  :ne2:, cak mzoda potrosi i vise  :drive:
« Zadnja izmjena: 20-12-2011, 10:38:00 od mrcina »

dominko

• Gost
trenutno vozim jtd147 cipiranu i koliko god je gazim ne prelazi nekih 6.5 max a u planu mi je bila uskoro nabavka 159ke al sad me bedirate jer onda bi mi potrosnja odmAH SKOCILa na 10 ako bi vozio kao i 147cu. mislim da cu samo uzet noviju 147cu

Offline Guro

• Sa stažom
  • 159 1.9JTDm & 156 2.4JTD
    • Podgorica
ja u firmi imam 2 kom 407 i oba 2.0HDI...kad vidim koliko trose  :o000: ...place mi se...to je razlika u litrima :)

Offline zoki156

• Trade Count: (+1)
  • Pripravnik
  • **
  • 1.3 boxerrr
    • Sisak
a koliko je tu otvorene koliko gradske voznje?
Pa meni ti je omjer gradske i otvorene vožnje nekih 80:20 posto. Jako malo sam na autoputu ili sličnim cestama.
Meni je većina vožnje gradska po Sisku i okolici.

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb

neznam al meni ovih dana dosta troši,pa točim svako malo,neznam jel do klime jer piči full,gume su mi loše kupujem nove,dosta se vozim prema sljemenu ,znači uzbrdica al nejdem do vrha već markuševec,gračani al je bar prema dole spuštanje skoro u leru. od danas sam počeo mjeriti da vidim.  :o000:

na kojoj brzini se sam regerira DPF i kolko dugo treba tako voziti? :drive:

XariX

• Gost
neznam al meni ovih dana dosta troši,pa točim svako malo,neznam jel do klime jer piči full,gume su mi loše kupujem nove,dosta se vozim prema sljemenu ,znači uzbrdica al nejdem do vrha već markuševec,gračani al je bar prema dole spuštanje skoro u leru. od danas sam počeo mjeriti da vidim.  :o000:

na kojoj brzini se sam regerira DPF i kolko dugo treba tako voziti? :drive:

DPF se ne regenrira pri određenoj brzini, neg se počne regenerirat, i onda se regenerira dok ne završi s regenriranjem. Mogel bi ja u političare, kaj ne?  :hehe:

Kad skužiš da se počel regenerirat DPF, a budeš skužil po povećanoj trenutnoj potrošnji goriva, i smanjenoj snazi motora, i ak uspiješ uhvatit taj trenutak i pogledaš u retrovizor, i spaziš crni oblak dima, e onda si u fazi regeneracije DPF-a.
Onda ga trebaš držat na barem 3K giri neovisno u kojoj si brzini ( ajd, nemoj ga ćerat 3K giri u drugoj po cijelom gradu, to nema smisla), i to tak dugo dok ne skužiš da ti se vratila "normalna" snaga motora, i smanjila potrošnja na "normalu". Prema nekim mojim zapažanjima to obično traje nekih 20 km, u prosjeku. I onda si pak miran sljedećih cca 10K-15K km, ovisno o režimu vožnje. Ak imaš više gradske vožnje češće bude ti se regenriral DPF.

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb

@ XariX

hvala

kako sam napisao da ću gledati potrošnju evo zapažanja-

na 100 km mi je u prosjeku 9.1 litara, sa time da gledam da ga ne stišćem previše u zadnje vrijeme.vozio sam jučer recimo kilometar i gledao potrošnju i tad sam upalio klimu a brzina,okretaji ,cesta je ostalo isto,nebi vjerovali kako potrošnja raste za 30 sec je bila 2 litre više i onda sam je ugasio da se ne živciram,tko zna dokle bi otišlo, pa zar je moguče da klima tolko diže potršnju? znao sam da diže al baš tolko??? i stavio sam nove gume.
najgora su mi kretanja,prva.druga i uzbrdica, u prvoj i drugoj auto troši preko 20 litara po gradu,uzbrdicu da ne spominjem.
al recimo otvrena cesta, 4 ili 5 brzina troši 4-7 litara i to normalnom vožnjom (oko 120 km/h), gledano bez klime. zbilja van grada ja prezadovoljan,a u gradu muka mi staviti na trenutnu potrošnju.
očito pretežak auto i mora cuclat ko lud u malim brzinama.pogotovo ako nas je više u autu.

Offline ARenzzo

• Ovisnik o alfistima
  • AR156 1.9 JTD SP
    • Koprivnica
zagreb nosi svoje u vidu povečane potrošnje goriva-nemreš ti imati istu potrošnju
ko netko sa istim autom u gradiću sa 2 i pol semafora. ova vožnja koju opisuješ
-stani-kreni i to u breg(Gračani,Markuševac) sa hrpom ležečih gdje moraš jako
usporit i ono 1.-2.brzina to ti opako nabija prosjek potrošnje..
ovo drugo kao klima i veći broj osoba u autu isto diže potrošnju i to je
tvojih 9 l.   Mislim da nečeš puno uspjeti smanjit prosjek ako sad kreneš pazit
na svaku sitnicu..pogledaj si prosječnu brzinu dok se "voziš" u Zg gužvi-ono prosjek 15 km/h  :o000: i
sl.-pa mora popit u tim uvjetima..
Zato  samo  :drive:
 :mah:

Offline rpichler

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
Jeb'ga, k'o da nismo znali kad smo kupovali da će ti cuclat....  :funny: :funny: :funny:      to je ljubav... :love: :love: :love:   

Koliko sam shvatio pregledavanjem svih mogućih foruma o 159-tki, potrošnja se skida stavljanjem ulja 5WR30 umjesto 40 (tu padne cca 1l) i stavljanjem manje colaže.... ulje sam naručio Selenia u Ružić autu (120kn flaša) i stiže preksutra a manju colažu samo za zimsku.... Pažljiva vožnja nema veze... vozio sam Rijeka-Slunj via Karlovac i nazad, autoput 120Km/h, magistrala 80Km/h i prosjek 8,1l... kad gazim tutta forza prosjek 8,5l...  :hehe: :hehe:   Samo jedno: IL CUORE HA SEMPRE RAGIONE.  :love: :love:

Offline ARenzzo

• Ovisnik o alfistima
  • AR156 1.9 JTD SP
    • Koprivnica
Jeb'ga, k'o da nismo znali kad smo kupovali da će ti cuclat....  :funny: :funny: :funny:      to je ljubav... :love: :love: :love:   

Koliko sam shvatio pregledavanjem svih mogućih foruma o 159-tki, potrošnja se skida stavljanjem ulja 5WR30 umjesto 40 (tu padne cca 1l) i stavljanjem manje colaže.... ulje sam naručio Selenia u Ružić autu (120kn flaša) i stiže preksutra a manju colažu samo za zimsku.... Pažljiva vožnja nema veze... vozio sam Rijeka-Slunj via Karlovac i nazad, autoput 120Km/h, magistrala 80Km/h i prosjek 8,1l... kad gazim tutta forza prosjek 8,5l...  :hehe: :hehe:   Samo jedno: IL CUORE HA SEMPRE RAGIONE.  :love: :love:
eto kolega je rekao:samo vozi.. :drive:   
 :ok: