Jos jedno pitanje, kada kocis noznom, u kojem smjeru se rotira klipic unutar onog zazora koji mubdipustaju zlijebovi? Ako sam ja dobro shvatio, trebao bi u suoprotnome od kazaljke na satu (prema van) i time pratiti potrosenost plocica kada pravocrtni hod klipa dodje do kraja?!
Kolko sam ja skuzio, da rezimiramo ako sambdobro shvatio
primarna sila koja djeluje na pravocrtno gibanje klipica kolko hod osovine dopusta jeste pritisak ulja, i tek potom ako postoji zazor do hvatanja plocice (posto vise nemre pravocrtno radi ogranicenog hoda), se sila pritiska ulja sekundarno prenosi na kruzno odvrtanje klipica sve dok se ne kompenzirao zazor ili pin na plocici blokira daljnje odvrtanje?!
Testirao sam u praksi i bez pina na plocici kotaci nema sanse da blokiraju nakon krdo kocenja jer je zazor izmejdu klipa i plocice doslovno minimalan i dovoljno jest da se sva sila kocenja na plocicu prenosi iskljicivo po pravocrnom pravcu osovinice klipa (manji otpor). Da je zazor izmedju klipica i plocice drasticno veci, radi ogranicenog hoda osovinice, i da nema pina na plocici, klipic bi se nastavio dodatno odvrtati u kruznom smjeru, i kod svakog slijedeceg kocenja bi se uvijek odvrnuo za jos koji krug (kako si ti lijepo obkasnio jer nema povrata), dok na kraju ne bi blokirao kotac?! Kod mene je zazor sveden da minimum, tako da trenutno nema osnove/temelja za kruznim odvrtanjem kod kocenja.
Dalibor, jako si lijepo opisao, pa se toplo nadam se da sam dobro shvatio gradivo
Ako megdje grijesim, slobodno me ispravi