04-10-2024, 01:28:52

Autor Tema: Alfa 159 - izbacuje kontakt  (Posjeta: 941 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline myname

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • Slavonski Brod
Alfa 159 - izbacuje kontakt
« u: 06-02-2023, 09:34:37 »
Kad stavim ključ u bravu očita sve normalno kad trebam upalit izbaci "click zvuk" kontakt nazad i kad stiscem tipku nista se ne desava, nego moram ponovo stavit kljuc da ocita i onda radi. Ima li tko kakvu ideju ? Dali moze biti tipka ta neispravna ?
Redizajn je model gdje se samo stisne dugme bez drzanja.

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
Odg: Alfa 159 - izbacuje kontakt
« Odgovori #1 u: 10-02-2023, 12:06:57 »
Kakav je akumulator?
Moze izbacivati zbog lose akumulatora, kad prvi put ubacis kljuc sva elektronika, grijaci itd itd povuce struju i padne napon ispod granice i onda ne moze zaverglati, ponovo kad ubacis ima odgovarajuci napon i zato moze verglati.
(grijaci vec odradili, pumpa vec odradila itd itd)

Kod mene nije redizajn, nego moras drzati dugme za vergla, i sad kad je hladno (akumulator star 4 godine) ako nije paljena 2-3 dana, prvi put kad ubacim kljuc, pustim da sve odradi i kad stisnem dugme nista se ne desava par sekundi i onda pocne verglati, inace pocne cim stisnes dugme.
(normalno sve ako se pali redovno, alneser nije jer je nedavno skidan i ociscen)

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: myname

Offline myname

• Učim polako
    • Slavonski Brod
« Odgovori #2 u: 18-02-2023, 16:04:31 »
Neki dan sam stavio novi akumulator i alternator, za sad je dobro napon je na starom bio oko 8 volti pri prvom startu sad je oko 10. Provjerio sam i crni kabal mase ispod akumulatora pospricao sve kontakte i kleme kontakt sprejem. Ali za svaki slucaj zadrzim tipku 2 sekunde, mislim da nije bas dobro odrađen redizajn da na hladan start stisnes jednom brzo tipku.

Vjv ti akumulator nevalja, moj je oslabio nakon 2 god taman kad je istekla garancija "Varta blue dynamic 74ah".Uzeo Tokićev puno jeftiniji a isto ima 2 godine garancije.

Offline robyakarider

• Pripravnik
  • **
  • Brera
    • Poreč
« Odgovori #3 u: 19-02-2023, 08:06:49 »
zasto alternator?

Offline myname

• Učim polako
    • Slavonski Brod
« Odgovori #4 u: 19-02-2023, 10:45:17 »
Bio je repariran 2 puta u godinu dana, los alternator moze opet ostetit akumulator i zbog njega moze auto tesko palit.Ne puni ispravno akumulator i bacao je nekad greske pri paljenju koje se odmah ugase ili se pri drugom paljenju ne pale.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #5 u: 19-02-2023, 22:05:16 »
Kad stavim ključ u bravu očita sve normalno kad trebam upalit izbaci "click zvuk" kontakt nazad i kad stiscem tipku nista se ne desava, nego moram ponovo stavit kljuc da ocita i onda radi. Ima li tko kakvu ideju ? Dali moze biti tipka ta neispravna ?
Redizajn je model gdje se samo stisne dugme bez drzanja.

Znam za slučaj kada se to događalo jer je zezao senzor na pedali kvačila,
kod prvog pritiska pedale senzor nije davao signal (pa je na pritisak tipke za paljenje auto ugasio kontakt),
a kod drugog/trećeg pritiska pedale je registrirao (i auto je onda na pritisak gumba uredno upalio).

Možeš testirati tako da pritisneš pedalu par puta prije paljenja (ako tada upali iz prve možda seza senzor pedale kvačila),
ili da samo pritisneš kočnicu umjesto kvačila (pa ako se problem u tim situaciajma ne događa opet sumnjaš u senzor pedale kvačila)
« Zadnja izmjena: 19-02-2023, 22:12:54 od LOŠA »

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #6 u: 20-02-2023, 14:07:51 »
Bio je repariran 2 puta u godinu dana, los alternator moze opet ostetit akumulator i zbog njega moze auto tesko palit.Ne puni ispravno akumulator i bacao je nekad greske pri paljenju koje se odmah ugase ili se pri drugom paljenju ne pale.

Vecina tih gresaka bude upravo zbog lose akumulatora, niskog napona i ne odradi provjeru citavog sistema prije paljenja.
Nakon sto upalis ona dovrsi provjere i ukoni greske.

I kod mene je isto Varta blue dynamic 74ah, samo moj spasava sto cesto imam druze voznje pa se obnovi dovoljno, da su stalno krace relacije do 20-30 minuta mislim da bi davno dao svoju dusu.
(nekad je dobro i spojiti akumulator na punjac i ostaviti preko noci neka puni)

Offline myname

• Učim polako
    • Slavonski Brod
« Odgovori #7 u: 20-02-2023, 15:09:52 »
Vecina tih gresaka bude upravo zbog lose akumulatora, niskog napona i ne odradi provjeru citavog sistema prije paljenja.
Nakon sto upalis ona dovrsi provjere i ukoni greske.

I kod mene je isto Varta blue dynamic 74ah, samo moj spasava sto cesto imam druze voznje pa se obnovi dovoljno, da su stalno krace relacije do 20-30 minuta mislim da bi davno dao svoju dusu.
(nekad je dobro i spojiti akumulator na punjac i ostaviti preko noci neka puni)

Kad ovaj krepa razmisljam sljedeci uzet od 80ah, citao sam na stranom forumu alfe da je bolje jaci akumulator, jer ima jacu udarnu snagu hladnog starta.Bolje ce zaverglat i imat ce visi napon pri paljenju, tako su manje sanse da zeza nesta ili da baci gresku.

Npr. Varta Blue dynamic

Kapacitet: 74 Ah
Struja hladnog starta: 680 A

Kapacitet: 80 Ah
Struja hladnog starta: 740 A
« Zadnja izmjena: 20-02-2023, 15:12:51 od myname »

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #8 u: 20-02-2023, 16:04:37 »
Kad ovaj krepa razmisljam sljedeci uzet od 80ah, citao sam na stranom forumu alfe da je bolje jaci akumulator, jer ima jacu udarnu snagu hladnog starta.Bolje ce zaverglat i imat ce visi napon pri paljenju, tako su manje sanse da zeza nesta ili da baci gresku.

Npr. Varta Blue dynamic

Kapacitet: 74 Ah
Struja hladnog starta: 680 A

Kapacitet: 80 Ah
Struja hladnog starta: 740 A

Uvijek je bolje staviti taj od 80 Ah samo ako stane po dimenzijama.