21-04-2025, 04:05:10

Autor Tema: Visoka temperatura i problemi s klimom??  (Posjeta: 14050 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

x3miro

• Gost
  • Trade Count: (0)
Visoka temperatura i problemi s klimom??
« u: 19-07-2007, 21:43:52 »
ovih ugodno toplih dana :mad: me počela zezati crvena lampica temperature.Temperatura se digne na 100-105 stupnjeva.
znam da mi se zbog klime malo digne temperatura.

I imam problema sa klimom jer dok ona radi auto mi u vožnji zna crknuti pa ju moram gasiti,a to mi se nimalo ne sviđa.

zbog čega se to događa? :wal:

primjetio sam da mi na remenu od klime fali jedan zub i neznam kad je zadnji put punjen sistem.

ventilator mi normalno uključuje na 80 stupnjeva, a prije mjesec dana sam mijenjao svječice(golden lodge).
« Zadnja izmjena: 23-07-2007, 00:09:29 od AA-lfa »

AA-lfa

• Gost
Odg: visoka temperatura i problem sa klimom??
« Odgovori #1 u: 20-07-2007, 11:30:44 »
temperatura motora ti je puno previsoka...
ne bi smio prelaziti onu neoznačenu crticu iznad crtice od 80
par mm ispod te crtice ti se pali druga brzina ventilatora... ajde kod mehaničara prije neg kaj nekaj skuriš   :o000:
BTW kad upališ klimu motor ti se bolje hladi jer je jedan extra ventilator...
a može ti se grijat AFAIK zbog termostata ili termoprekidača
nema priče, ajde mehaničaru.  :bic:

Offline Vele

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
« Odgovori #2 u: 20-07-2007, 12:43:26 »
Dobro zbori AA-lfa  :da:

Idi što prije mehaničaru, ja se ne bi zafrkavao, jer kazaljka nešto iznad te (neoznačene) crtice znači
da je temp. iznad 90 a to nije  :ne2:  zdravo.  :ne2:
Obično kad se upali crvena lampica i tako se vozi - je već prekasno, a onda prvo strada brtva glave motora itd....

Naravno, sve u slučaju da senzor radi ispravno  :)))
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #3 u: 20-07-2007, 12:56:36 »
možda je i kiler zaštopan pa se nemože dobro ohladiti tekučina, treba pogledati termoprekidač na koliko ukapča ventilator  :rolll:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #4 u: 20-07-2007, 13:10:34 »
možda je i kiler zaštopan pa se nemože dobro ohladiti tekučina, treba pogledati termoprekidač na koliko ukapča ventilator  :rolll:

je, sve je možda.
al ak se temp motora diže na crveno, ja bih odmah k mehaničaru i kvit. ne vozit se.
a putem do mehaničara, grijanje u autu na najjače i puhanje na 4 :da:

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #5 u: 20-07-2007, 14:40:32 »
Brtve glave ne stradaju tako lako. Temperatura glave i temperatura rashladne tekućine nisu iste.
Vani je toliko vruće da je normalno da se radna temp diže više od uobičajene. U gradu u koloni,a posebno sa uključenom klimom i ako se uz to još malo agresivnije vozi 100 stupnjeva nije zabrinjavajuće. Voda u sistemu je pod radnim tlakom od oko 1 bar i ne može proključati na 100. Točka vrelišta joj se podiže što znači da nema zastoja u optoku. Doduše svaki motor je konstruiran i podešen na radnu temp kako su u tvornici testirali i zamislili. Kad se klima upali logično je da će se temp. spustit jer ventilatori rade non stop, ali problem je u tome što kondenzator klime pri ovim ekstremnim temperaturama bude toliko vruć da ventilator hladnjaka motora koji usisava zrak preko njega automatski puše puno vrućiji zrak.
Ako se auto vozi na plin radna temperatura će biti još nešto viša. U mom slučaju recimo na 164 2.0 termostat je potpuno otvoren na 92 stupnja i tek tada hladnjak u potpunosti hladi vodu. Prosječna radna temp sa uključenom klimom po gradu na ovoj pasjoj vrućini mi je oko 97 i nema nikakve brige oko toga. Brtva će stradat ako auto ostane bez vode jer tada dolazi do velikog i naglog lokalnog zagrijavanja glave motora. Brtva popušta, glava se krivi ili puca. Dok god u zatvorenom tlačnom sistemu hlađenja ima rashladne tekućine po propisima voda neće zakuhat, cirkulacija će biti neometana i glava se neće pregrijat.
Čep ekspanzione posude mora brtviti i biti ispravan na tlak, hladnjak motora i kondenzator klime mora biti temeljito očišćen od prašine , kukaca i drugog smeća. U principu radnu temperaturu koja je normalna ćete saznat iz podatka kad otvara termostat koji je kataloški predviđen za dotično vozilo. Dodajte na tu temp. još jedno 4-5 stupnjeva i to vam je normalna radna temperatura, koja će na ovakvim žegama sigurno biti i malo veća.
Mirno spavajte ako je kompletan sistem ispravan. Evo Vam još jedan primjer: Novi auto od firme, Citroen Berlingo diesel. Sve ispravno, ko pjesma. Dok nisu bile ove paklene vrućine radna temp mu nikad nije prešla 90 sa upaljenom klimom.
Jučer je veselo odskakutala na 105 stupnjeva. Nije mu ništa niti će mu bit išta. Voda tj. antifriz nije zakuhao, a kad bi se glava krivila na toj temperaturi bila bi napravljena od sira.
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #6 u: 20-07-2007, 14:51:25 »
U principu radnu temperaturu koja je normalna ćete saznat iz podatka kad otvara termostat koji je kataloški predviđen za dotično vozilo. Dodajte na tu temp. još jedno 4-5 stupnjeva i to vam je normalna radna temperatura, koja će na ovakvim žegama sigurno biti i malo veća.
Mirno spavajte ako je kompletan sistem ispravan.

našla sam svoj post u drugoj temi pa eto ga i tu, sa slikom.
145 1.6 boxer.

o radnoj temperaturi:
mislim da je 82/87/92 tak nekak.

radna mu je 82, na cajgeru ti je to oko 2 mm iznad "80" oznake.
a prva brzina ventilatora se pali oko 3-4 mm ispod one crtice koja je iznad 80 a nema brojčanu oznaku.

i slika orig. termoprekidača:

kod mene ni po ovim pasjim vrućinama ne prelazi onu crticu koja je iznad 80, čak ni prilikom duljeg stajanja na semaforima, bez obzira na (ne)uključenu klimu...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #7 u: 20-07-2007, 15:02:30 »
Temperaturu treba izmjeriti instrumentom i provjeriti baždarenost pokazivača temp. Naime pokazivač je kao što samo ime kaže samo pokazni, a ne mjerni uređaj. Odstupanja mogu bit i velika. Ako on pokazuje 90, temperatura rashladne tekućine može i ne mora biti manja ili veća. Bez preciznog mjerenja odgovarajućim uređajem nema pravog rezultata. Kod mene sam recimo ustanovio da kad kazaljka pokazuje 100 da je stvarna temp. 97.
Vezano za podatak prema katalogu nisam mislio na termoprekidač nego na termostat.  :ok:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #8 u: 20-07-2007, 17:13:37 »

kod mene ni po ovim pasjim vrućinama ne prelazi onu crticu koja je iznad 80, čak ni prilikom duljeg stajanja na semaforima, bez obzira na (ne)uključenu klimu...

Ako ti je ispravan pokazivač onda termostat prerano otvara, tj.oslabio je i treba ga promijeniti. Nemoj žuriti jer ti je za ljeto super ali će zimi radna temperatura biti preniska.

Tako je lani bilo na Delti, stalno 70-80 stupnjeva u vožnji, pa sam promijenio termostat i onda se vrtila na 90-95. Trenutno mi ne radi 1. brzina ventilatora (moram hitno riješiti), a 2. se pali na 110 stupnjeva. U gradu nema problema, sa klimom ne ide preko 100 stupnjeva, ali po pravcu se u roku keks digne na 110 (tada ne radi ventilatora), uključi se 2. brzina i tu stoji stalno. Pržio sam i uzbrdo sa punim gasom na 112-113 stupnjeva, nema problema. Crveno je inače na 130.
Kao što je rekao joškomilun, sistem je pod tlakom i voda vrije na 120 stupnjeva sa 1 bar tlaka u sistemu, a ako se pomiješa sa antifrizom ide to i do 140 stupnjeva.

Nikola

• Gost
« Odgovori #9 u: 20-07-2007, 17:31:54 »
temperatura motora ti je puno previsoka...
ne bi smio prelaziti onu neoznačenu crticu iznad crtice od 80
par mm ispod te crtice ti se pali druga brzina ventilatora... ajde kod mehaničara prije neg kaj nekaj skuriš   :o000:
BTW kad upališ klimu motor ti se bolje hladi jer je jedan extra ventilator...
a može ti se grijat AFAIK zbog termostata ili termoprekidača
nema priče, ajde mehaničaru.  :bic:
potpuno krivo :clap2:

Ovako, ima samo jedan ventilator. Ventilator hladnjaka motora je ujedno i ventilator hladnjaka klime.
problem je u zaštopanosti sača hladnjaka klime,koji je prvi na udaru raznih letečih životinja u vožnji.
Kroz njega slabo struji zrak koji uvlači ventilator pa se tako i loše ventilira hladnjak motora.

ako se to događa samo u slučaju kada upališ klimu onda je ovo gore, ako inaće dolazi do pregrijavanja onda je problem u termostatu. Na kraju ako čuješ da ventilator radi onda  termo prekidač obavlja svoju dužnost.

Lijepo skini dolje oba hladnjaka i sa kontra strane isperi jakim mlazom vode.

Boxer

• Gost
« Odgovori #10 u: 20-07-2007, 18:49:27 »
Ako ti se ne skida onda uzmeš na benzinskoj crijevo za pumpanje guma i iznutra prema van fino sve ispušeš nekoliko puta i to je to, slabije kilere jaki mlaz vode probija pogotovo na prvim serijama 145/6 koji imaju tanke kilere od 18mm.

Kasnije se s Valeo kilerima od 35mm situacija poprilično popravila :ok:

Offline alfavu

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Mercedes W123--Alfa 166 2.4 x2 MT09 TRACER
    • VU
« Odgovori #11 u: 20-07-2007, 21:28:57 »
imam iste probleme..ja sam jos u slavoniji...temp. vani je 41 u hladu na suncu vise.....danas isao u osijek ,upaljena klima i temp negdje oko 100 malo manje...inace imam ts  motor....hladnjak klime mi je izudaran i trebao bi stavit drugi da ima bolje strujanje zraka...koliko kosta novi hladnjalk klime...otprilike????? :sport:
Music : ON
World: OFF

x3miro

• Gost
remen od klime užasno cvili??
« Odgovori #12 u: 22-07-2007, 23:53:08 »
Svaki put kad po ovim vručinama uključim klimu počne mi užasno cviliti i škripiti remen od klime i to traje kojih 30 sekundi i onda cviljenje potpuno prestane.auto mi sa uključenom klimom užasno gubi snagu i nekad mi zna crknuti.
jel to normalno??

zbog čega se to događa?  :?:pomozite!!!!

AA-lfa

• Gost
Visoka temperatura i problemi sa klimom??
« Odgovori #13 u: 23-07-2007, 00:05:44 »
x3miro, tema o cviljenju remena spojena je ovdje  :da:

kako je i Mr.Dr.Seb rekao  :hap:, po ovim vrućinama normalno da nam auti "ne idu".
I ja na svojoj osjetim da dosta slabije ide kad klima radi.

sam si rekao da ti na remenu od klime fali jedan zub (ili barem jedan :rolll:) i da ne znaš kad je zadnji put punjena.
Moj savjet ti je da odeš do Seba koji sad ionako ima akciju za nadopunjavanje i kontrolu klime i tamo to riješiš.  :ok:

a propos temperature motora (rashladne tekućine), zadnjih dana sam pomno pratila svoju, i ovo je maksimum na koji se diže kazaljka...
okej možda još 0.5-1 mm više, ali nikad nije kazaljka prešla ovu gornju crticu. A znam da imam tešku nogu na gasu  :redf: :)))
Termostat mi je u redu, skidan je i provjeren, kao i termoprekidač (novi).
Ova temperatura je max bez obzira da li je klima uključena ili ne.

« Zadnja izmjena: 23-07-2007, 00:15:40 od AA-lfa »

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
Odg: Visoka temperatura i problemi s klimom??
« Odgovori #14 u: 23-07-2007, 08:19:19 »
E to je već nešto. Temp. ti je normalna za ovo doba godine.  :da: Recimo da ti se maksimalno popne na 97-98 stupnjeva.  To je za pali , vozi i bez brige. Nadam se da su kolege sad shvatile najvažnije stvari o temperaturi da znaju kad pravodobno reagirat.
Trebali ste vidit bivši auto kod mene u firmi. Ružna raga, opel vektra, nikad nije skidala ispod 105 stupnjeva preko ljeta. I tako 100 000 km bez ikakvih posljedica.  :ok:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #15 u: 23-07-2007, 09:59:37 »
po logici stvari, ova gornja neoznačena crtica trebala bi dakle biti 100 stupnjeva...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #16 u: 23-07-2007, 10:41:33 »
Da, ta gornjas crtica bi bila negdje oko 100 stupnjeva.  :da:  100 komada to je naša nada...  :hehe: :hehe: :hehe:  :hello:  :sport:

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #17 u: 23-07-2007, 20:16:45 »
Evo danas na putu za Varaždin. Novi Berlingo HDI  , radna temperatura... Ja vozio...  :))) :))) :))) :))) :)))

Shot at 2007-07-23

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #18 u: 23-07-2007, 20:19:06 »
citroen  :puke: :hap:

Offline Tomek

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • Fiat Punto mk2a
    • Velika Gorica
« Odgovori #19 u: 23-07-2007, 20:20:10 »
Nikada ne vozi brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti

Dok zivot juri, ja cu lagano...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
    • Split
« Odgovori #20 u: 23-07-2007, 20:24:30 »
A šta ću to je jedini u firmi danas, a morao sam na put.  :redf: :redf: :redf: Ostajem u Ludbregu večeras  :zzz:

Boxer

• Gost
« Odgovori #21 u: 23-07-2007, 20:26:23 »
moj ivek na 160+ s klimom u punom zamahu, vani je bilo 37 u hladu :wal: :wal: :wal:

temp se digne malo iznad polovice ali samo pod uvijetom da klima radi, ako ne radi onda nema promjene temp ista je stvar i s mareom :da: :da: :da: