Meni ide na živce što će opet sve biti prepušteno na slobodnu volju Poreznoj upravi, a zna se kako oni ocjenjuju porezne osnovice.
Recimo, u Sloveniji ima Alfa GT 2.0 JTS za 5000€, što je cca manje od 40 000kn. Kod nas je porezna osnovica oko 55 000kn, prema nekom od kataloga osiguravajućih društva. A možda bude i još veća. I sad ispada da smo opet diskriminirani, po cijeloj Europi, tj Italija, Njemačka i ostale veće zemlje ima tih Alfi po 5000€ brdo (ima i jeftinije čak), a kod nas su im cijene oko 10 000 €, kad ih je valjda 3 komada u oglasniku.
Ali tješi me samo jedna činjenica, da su i Poljaci radili neke piz*arije, pa je na kraju stigla presuda EU i morali su vraćati novac natrag. Znam jedino da sigurno ne treba trčati s uvozom odmah 1.7, treba pričekati barem do božića, pa od početka 2014. vidjeti kako će to sve funkcionirati.
Nažalost, trošarine i dalje ostaju u nadležnosti svake zemlje pojedinačno, tako da ju RH uvijek može povećavati, mada sad moraju trošarine biti iste i za nove i rabljene automobile, tako da su u nezahvalnoj poziciji. Ako povećavaju trošarine, ne smanjuju samo uvoz rabljenih, nego i uvoz novih, tako da će vozni park i dalje u globalu biti star.