04-11-2025, 16:17:48

Autor Tema: Raskopavanje Bosch pumpe 1.9D  (Posjeta: 13951 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dalibor-L

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 145 2.0TS Quadrifoglio Verde
    • Sisak
Raskopavanje Bosch pumpe 1.9D
« u: 27-03-2010, 12:15:39 »
Malo sam se pozabavio raskopavanjem pumpe. Kako sam laik u tom području, zanima me oduvijek princip rada i od čega se sastoji. Nabavio od frenda jednu navodno neispravnu, alat u ruke i mic po mic da vidimo gdje šta i kako.
Ovim putem bi molio i meštre od pumpi da ovdje napišu šta gdje i kako se reparira i sa kojim dijelovima.
Idemo na raskopavanje.

Znači kao što rekoh nabavte ogledni primjerak

Zatim odšarafite dva bočna šarafa (tu treba specijalni alat ali sam se snašao )

i gornja 4 imbusa i dobijete ovo

Nakon toga idemo dolje do izvoda dizni. Njih je po meni najbolje odšarafiti da ne smetaju, ali i ne morate. Pazite samo da ne pogubite iznutra feder i malu diznu koja je u dva dijela i pločicu kao brtvu.

Nakon toga odšarafite 4 torax vijka i lagano izvučete cijelo zadnje ležište pumpe. Pri tome pazite da pumpu okrenete vodoravno pod malim kutem da ne pocure federi i pločice a vi u tom trenu niste vidjeli kako moraju biti

Nastavak u slijedećem postu jer sam zaboravio neš slikat da bi bi red kak spada.

…senza cuore saremmo solo macchine…
http://www.alfisti.hr/forum/index.php/topic,9175.0.html

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
    • Sisak
Odg: Raskopavanje Bosch pumpe 1.9D
« Odgovori #1 u: 27-03-2010, 13:29:29 »
Idemo dalje

Dolazimo do prijenosne osovine koja naliježe na tanjur sa bregovima po kojem putuju valjci. Unutar svega je križ sa federom kao prijenos na prednju osovinu

Dalje dolazimo do sklopa sa sjedištem za valjke. Njega izvlačimo na način da sa donje strane maknemo zeger obujmicu i izvučemo mali osigurač. Nakon toga izvučemo cijeli valjak-osigurač koji prolazi skroz do dna pumpe i ne dozvoljava pomicanje tog centralnog dijela.

Cijeli gore navedeni valjak-osigurač prolazi znači do dna pumpe kroz ovo

Da bi došli do toga odšarafimo na dnu pumpe sa lijeve i desne strane po dva toraxa i maknemo priloženo

Nako toga izvlačimo prednju osovinu

Nakon nje se nalazi velika pločica koju drže dva toraxa to odšarafimo i ispod se nalazi ekscentar prsten sa pločicom koja pak na sebi ima utore u koje ulaze male pločice. Ovo izgleda dosta komplicirano ali ne znam drugačije objasnit kad ne znam princip rada.

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
    • Sisak
« Odgovori #2 u: 27-03-2010, 13:45:41 »
Da se vratimo kak to izgleda kad maknemo zanji dio pumpe

Sad se malo vratimo na gornji dio tj kad smo skinuli slop gdje je poluga od gasa dobijemo zupčanik koju putem prijenosa pokreče prednja osovina. Unutar njega su neke kao prizme-lopatice. Njega izvučemo van tako što odšarafimo bočno maticu 14 pa onda imbusom izšarafimo cijelu osovinu. Pritom paziti na navedene prizme jer imaju oznaku na sebi, dvije su L a dvije R. Sam zupčanik ima na sebi kao točku ja sam se ravnao prema toj točki i dobio sam da idu prvo dva komada  L pa onda dva komada R

I evo sam zupčanik

Bilo bi dobro samo da se ne dira poluga od gasa tj ne odšarafljuje jer predpostavljam da se pomakne gas pa dolazi do problema , iako se može s vanjske strane poštelati ali bolje je da ostane tvornički.

Offline Dalibor-L

• Ovisnik o alfistima
    • Sisak
« Odgovori #3 u: 27-03-2010, 13:49:29 »
I na kraju ovako to izgleda full raskopano

Znam da vjerojatno nikad neće to netko sam reparirati pa ni ja. Ali čisto da znamo šta opskrbljuje gorivom naše stare dizele.

Do sljedećeg nekog novog raskopavanja. Pozdrav

:mah: