11-06-2026, 10:30:24

Autor Tema: Novi motori iz FIAT-a !  (Posjeta: 12769 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
Novi motori iz FIAT-a !
« u: 09-11-2006, 20:04:45 »
Evo malo vijesti o novim tehnologijama i benzinskim motorima koji dolaze iz FIAT-a slijedećih godina.

Ono što je nama interesantno je:
- 1.4 120-160ks Turbo benzinac koji će se pojaviti u 149
- 1.8 190-230ks Direct Injection Turbo benzinac koji bi također mogao biti u 149 (a sigurno će ići u Bravo i Deltu)
- 3.0 do 3.5 V6 250-350ks motori, koji će navodno zamjeniti sadašnji kritizirani 3.2 V6 razvijen u suradnji sa GM-om  :hap:

italiaspeed.com

Pinjo

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Novi motori iz FIAT-a !
« Odgovori #1 u: 09-11-2006, 20:19:27 »
Tako treba, autentičnost se traži. Još da Alfa vrati zadnji pogon i to će biti san snova :crazy:
...nadam se da je Holdenu odzvonilo...

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #2 u: 10-11-2006, 19:11:56 »
Interesantno je kako taj 3.2 JTS kod nas svi pljuju i omalovažavaju, dok u isto vrijeme neki stručni časopisi proglašavaju taj motor najboljim V6 na svijetu.
...i sve to dođe na svoje...

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #3 u: 10-11-2006, 19:13:37 »
kod nas se ide uvujek kontra svih!  :rol: :hehe:

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #4 u: 10-11-2006, 19:27:45 »
Taj motor ima samo blok od Holdena, dok je ama baš sve ostalo iz Alfine radionice: glave, klipovi, radilica,  elektronika, JTS sistem, agregati, itd.
Da se ne zna da je blok Holdenov, svi bi vikali 'odličan motor kakav samo Alfa zna napraviti'.
Normalno je da je drugačije naravi od onoga V6 kojega ja imam u autu i koji konstrukcijske korjene vuče još iz 60-ih. Honda i Subaru su isto na glasu kao graditelji odličnih motora, ali ako usporedimo njihove motore od prije 15 godina i ove od danas imat ćemo istu stvar: uglađeniji i ekološki prihvatljiviji motor koji na papiru ima više konja dok u praksi to izgleda potpuno drugačije. Dali to znači da su ti motori lošiji?

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #5 u: 10-11-2006, 20:42:20 »
Nije taj motor loš, ali da je posebno dobar  :rolll:

Uz svu hrpu najnovije tehnologije, ulupanih novaca, blokova koji se voze iz Australije, što taj motor zapravo nudi bolje u odnosu na stari, i zašto je u svakom segmentu lošiji od konkurencije (BMW) ?

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #6 u: 10-11-2006, 22:52:50 »
A po čemu je lošiji od konkurencije?
Po tome jer su njemački novinari na sva usta razvikali kako taj motor ne može ispod 15litara, a njihov BMW sa više konja ne ide preko 11? Ma dajte molim vas.
I uostalom kako znaš da taj motor i nije nešto? Jesi li ga uopče vozio?

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #7 u: 11-11-2006, 19:42:24 »
Po tome jer su njemački novinari na sva usta razvikali kako taj motor ne može ispod 15litara, a njihov BMW sa više konja ne ide preko 11? Ma dajte molim vas.

Daleko je slabiji od BMW-a 3.0
Činjenica je da troši osjetno više od konkurencije, skoro kao stari 3.2 V6
Naravno nisam ga vozio ali zato podaci govore sami za sebe, a kad talijanski novinari kažu da nije nešto onda nemam komentara.

Offline g

• Sa stažom
  • 147 SS
    • Zagreb
« Odgovori #8 u: 28-11-2006, 08:30:52 »
Meni je 3.2 V6 super....   :drive:    nebi ulazio u diskusiju jeli bas najbolji na svjetu ili ne.....   

A jedva cekam povratak turbo ere... samo neznam sto se tolko cekalo sa time...   :?:

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #9 u: 28-11-2006, 08:55:53 »
Ekologija i ekonomičnost. :da:
Kad turbo puhne - treba i benzina, a kad ima benzina onda ni ispuh nije ekološki prihvatljiv i rezervar se brzo prazni. :hap:

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
« Odgovori #10 u: 29-11-2006, 14:02:57 »
Taj motor ima samo blok od Holdena, dok je ama baš sve ostalo iz Alfine radionice: glave, klipovi, radilica,  elektronika, JTS sistem, agregati, itd.
Da se ne zna da je blok Holdenov, svi bi vikali 'odličan motor kakav samo Alfa zna napraviti'.

A kaj drugo i očekivat kad u svim našim novinama vrli stručnjaci pišu da je to Opelov motor, ili GM-ov motor samo u Alfi ima malo više KS. Ja nigdje nisam pročitao da je samo blok od Holdena, a sve ostalo Alfino.

Ali bitno da kad je u Opelu Fiatov JTD, onda piše da je napravljen zajedničkom suradnjom Opela i Fiata. Da mi je vijdeti kakva je to suradnja bila....  :rolll:

Vidim da Opel u redizajniranoj Astri više neće nuditi 1.9 nego samo 1.7 dizel. Izgleda da Fiat lagano zatvara vrata i vraća se vrijeme loših opleovih dizelaša  :hehe:

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
« Odgovori #11 u: 29-11-2006, 14:11:58 »

Je, to su mi omiljene usporedbe, onih koji nikad nisu niti sjedili a kamoli vozili spomenute aute.

Boxer

• Gost
« Odgovori #12 u: 11-12-2006, 20:37:57 »

Daleko je slabiji od BMW-a 3.0
Činjenica je da troši osjetno više od konkurencije, skoro kao stari 3.2 V6
Naravno nisam ga vozio ali zato podaci govore sami za sebe, a kad talijanski novinari kažu da nije nešto onda nemam komentara.

Loša nemoj vjerovat novinarima, oni su ko malo dijete kad mu daš zvečku nezna kaj bi drugo s njom nego maše tak i ti dobiju auto i onda neznaju kaj bi drugo s njim nego odvaljivali komade asfalta.

Zato su pojedine alfe i pocrkavale na 20kkm.

Treba pričekat bar 2-3 godina da motori nakupe nekih 100kkm i onda bude se znalo kaj je u stvari to, ovak su to bauljanja napamet.

Ja nikad nisam videl da za stari alfin V6 bilo 3.0 ili 3.2 da je netko napisal da troši manje od 20 litri a toliko nikad ne troši.

Kaj se tiče BMW-a nemoj vjerovat papirima, ja sam probal 159 2.2 JTS i BMW-a 325i novog i nikad nebi rekel da auto ide za 7.7 na 100. A o potrošnji nebum trošil riječi jer nije pristojno govoriti o njoj, samo ti morem reći da je alfin v6 i dalje jako konkurentan motor bez obzira na sve i osim BMW-a ne vidim mu uopće konkurencije

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #13 u: 11-12-2006, 22:54:03 »
Ma ok, taj motor možda i je u rangu većine ostalih 3.2 V6 motora, i definitivno nije to loš motor, ali nije ni vrh klase, a nije ni po ničemu poseban kao recimo stari 3.2 V6  :ne2:

A pustimo sad i naša subjektivna mišljenja, i novinare, ali da su u Alfi zadovoljni sa tim motorom misliš li da bi išli u razvoj novoga  :?:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #14 u: 09-02-2009, 15:34:56 »
Malo opširiniji tekst sa orjentacionim datumima za novu motorizaciju u Fiat grupi:

- 1.8 16V Turbo 170/200/230ks
- nova C635 grupa mjenjača koja uključije i DDTC (dual dry-clutch) verziju
- Multiair sa elektro-hidrauličnon kontrolom ventila za benzince
- Multijet 2 za dizele

italiaspeed.com

Offline tadija

• Ovisnik o alfistima
    • Derventa BiH
« Odgovori #15 u: 09-02-2009, 15:54:55 »
sve ovo sto dolazi mi se svidja  :love3: :love:
.....

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #16 u: 09-02-2009, 19:53:45 »
ajme koliko novih potencialnih kvarova dok se ne izlijece djece bolesti sa ovim mjenjacem i kontrolom ventila....

A čuj...twin spark nisu izliječili ni do dana današnjeg kada je već de facto odrasao čovjek  :hap: Za sve ostalo tu je - FIRE  :hap:

No ja čeznem isprobati onaj 1.4 TB iz Brava/Delte/Mita. Jako me zanima kako će se pokazati taj motor za 100-200 kila kilometara.
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it.

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #17 u: 09-02-2009, 21:50:03 »
ma bas sam zato mislio sta se ts kvari vec godinama na istim mjestima.... mjenjac ce sigurno biti ugodniji od selespeeda a vjerovatno i brzi. uglavnom i ja jedva cekam, napokon da se alfa malo tehnoloski vrati u utrku.. pa cak ni honda dugo nije izbacila nesto novoga, ona vtec tehnologia vec ima ohoho godina...

Zašto mjenjat konja koji pobjeđuje?!   :craz
    "...if in doubt, flat out..."   

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #18 u: 09-02-2009, 22:41:00 »
A čuj...twin spark nisu izliječili ni do dana današnjeg kada je već de facto odrasao čovjek  :hap: Za sve ostalo tu je - FIRE  :hap:

No ja čeznem isprobati onaj 1.4 TB iz Brava/Delte/Mita. Jako me zanima kako će se pokazati taj motor za 100-200 kila kilometara.

Ovaj Twin spark o kojem ti pričaš nije Alfini originalni nord aluminijski TS nego Fiatov frankeštajn.
Origigi TS je bio vrhunski motor, ni do danas nadmašen od bilo kojeg proizvođača.

Offline mauroar

• Donator kluba
  • Trade Count: (+7)
  • Starosjedioc
  • *
  • ALFA 147SS,trenutno i 147jtd
    • PULA
« Odgovori #19 u: 09-02-2009, 22:54:36 »
evo vam nove motore,vec kada pričate
samo neznam kada,,,,a to ni oni neznaju

Pensate che gamma:
1.6 TD 120/130Cv
1.9 TD 170
1.9 TD 190/200
3.0 TD 240
3.0 TD 280

1.8 140cv
1.8 TB 170
1.8 TB 200
1.8 TB 250
2.7 TB 300
2.7 TB 350
to je uglavnom za vecu klasu kao 159
jer ako pogledate 1.8turbo ,mogao bi imat 250/270ks,a u 159ci ide u testu i 300ks bez problema
tu još fali 3.0 benzinac
ALFA147SS,SUPERSPRINT,OZ-ULTRA,SPRINTFILTER,CSC,COLOMBO&BARIANI
TAR-OX
SPEED-DAY.HR

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #20 u: 09-02-2009, 23:16:06 »
Ovaj Twin spark o kojem ti pričaš nije Alfini originalni nord aluminijski TS nego Fiatov frankeštajn.
Origigi TS je bio vrhunski motor, ni do danas nadmašen od bilo kojeg proizvođača.

Nord TS je izvedenica starih alfinih twin cam motora. Zanimljivo je i to da se kod 6V TSa gadosti dešavaju u bloku ne u glavi...
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #21 u: 10-02-2009, 11:50:57 »
Nord TS je izvedenica starih alfinih twin cam motora. Zanimljivo je i to da se kod 6V TSa gadosti dešavaju u bloku ne u glavi...

Naravno..
blok je sugav fiatov koji vuce porijeklo od Fiata 132 ili jos ranije, a glava je Alfina.

Serfo

• Gost
« Odgovori #22 u: 10-02-2009, 12:38:51 »
Naravno..
blok je sugav fiatov koji vuce porijeklo od Fiata 132 ili jos ranije, a glava je Alfina.

I ti stari Fiatovi motori su bili odlični. Poslije je nastao problem kad su jeftino, na brzinu pripičopnuli svoje glave.

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #23 u: 10-02-2009, 13:10:36 »

Po čemu? Po neekonomičnosti? Po zagađivanju okoliša?  :hap: Lijepo je išao, to mu priznajem., ali da je taj motor bio toliko sjajan kao što ti pričaš, proizvodili bi ga i danas. Meni se, kao laiku istina, čini da Alfa Romeo danas vapi za pouzdanim, razmjerno ekonomičnim i moćnim benzincem. Ja samo čitam o Twin sparku po netu pa mi je već slabo, mogu misliti kako je tek vlasnicima.  :hap: Ovaj 1.8 TB bi mogao biti pun pogodak. Držim fige!

Sve ovo laprdanje je IMHO, naravno. Pa me nemojte odmah  :henker: zbog mojih stavova  :hap:

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #24 u: 10-02-2009, 13:47:44 »

Slazem se  :da: jer da bi mogao o necemu raspavljati moras malo i poznavati materiju inace imas laprdanje.
Ovo sta si se ti nacitao o TSu po netu nije isti TS kojeg je boris spomenuo kao referencu

Ali gdje je ta referenca danas?

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #25 u: 10-02-2009, 18:00:03 »
Po čemu? Po neekonomičnosti? Po zagađivanju okoliša?  :hap: Lijepo je išao, to mu priznajem., ali da je taj motor bio toliko sjajan kao što ti pričaš, proizvodili bi ga i danas. Meni se, kao laiku istina, čini da Alfa Romeo danas vapi za pouzdanim, razmjerno ekonomičnim i moćnim benzincem. Ja samo čitam o Twin sparku po netu pa mi je već slabo, mogu misliti kako je tek vlasnicima.  :hap: Ovaj 1.8 TB bi mogao biti pun pogodak. Držim fige!

Sve ovo laprdanje je IMHO, naravno. Pa me nemojte odmah  :henker: zbog mojih stavova  :hap:

Prestali su ga prozvoditi kad je Fiat kupio Alfu i ugasio proizvodne linije za proizvodnju tog motora jer je isplativije imati jednu proizvodnu liniju za blokove i motore, i jeftinije praviti željezni blok nego alu.
A sjajan je bio po tome što su ljudi sa tim motorima prelazili 200-300.000 bez generalke i to redovno, i po tome što je bio full Alu i po tome što je imao 148 KS na 2.0 jako davno i varijabilni razvod ulaznih ventila i 8 svjecica i DOHC puno prije nego se npr. Honda uopce sjetila da to postoji...

Treba se malo infomirati....

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #26 u: 10-02-2009, 20:56:17 »

Rekao si da TS nisu zaljecili do dana danasnjeg, naime nisu ga zaljecili nego su ga sjebali 90tih godina. Do tada je bio zdrav.

To je bilo, kuzis, perfekt. Danas Alfa nije ono sta je Alfa prije predstavljala. Izadje model i obavezno ima 1s bolje ubrzanje do 100 od konkurancije, bolji ovjest itd. Danas to vise nije tako i Cuore Sportivo je nesto sta se vuce iz povjesti ali definitivno nema veze sa danasnjm modelima. Top model ima 260ks pa ti vidi jel to sportivo (zajebi 8C, to nije mass market auto).

Potpis. Uz sve to su došle tenkovski teški školje.
Brera ima 1770KG. To je težina na razini prvog Audija A8!!!!!!!A brera bi trebala biti sportksi coupe. Uz to su motori "slabašni"
Kockasti auto, najbolji auto.

dalibor_d

• Gost
« Odgovori #27 u: 24-02-2009, 18:55:02 »
Potpis. Uz sve to su došle tenkovski teški školje.
Brera ima 1770KG. To je težina na razini prvog Audija A8!!!!!!!A brera bi trebala biti sportksi coupe. Uz to su motori "slabašni"
gledao sam jedan test 8C. kaže vozač "stisnem gas u 2., a ono ništa"

Offline fbajlo

• Starosjedioc
  • Freemont 2.0 mjt, Aprilia Atlantic 500,Monster 696
    • Zagreb
« Odgovori #28 u: 25-02-2009, 10:03:20 »
Tko kuži talijanski može pročitati malo o novom 1750 TBI....

http://www.omniauto.it/magazine/7541/alfa-romeo-1750-turbo-benzina
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.

Serfo

• Gost
« Odgovori #29 u: 25-02-2009, 11:36:52 »
Tko kuži talijanski može pročitati malo o novom 1750 TBI....

http://www.omniauto.it/magazine/7541/alfa-romeo-1750-turbo-benzina
Ipak dvostruki varijator faze.  :ok: