Drzavi je sve stvar statistike i proracuna.
Ti ako pogines zbog svojih odluka u prometu i dalje ulazis u statistiku poginulih.
E sad, druga je stvar sto postoje drugi nacini kako tu statistiku smanjiti osim punjena proracuna drakonskim kaznama.
Evo prvi primjer bi bilo da se smanji cijena uvoza auta, trosarine na novokupljene aute itd. Tako bi ljudi vozili sofisticiranija i ispravnija vozila i bila bi bolja statistika.
Ali jbg
Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
Vozni park na našim cestama je podosta loš, onoliko koliko se može vidjeti, ali u pravilu ima i puno novih automobila. Vjerujem da kad bi se izvukla informacija koja su vozila ove i prošle godine sudjelovala u prometnim nesrećama, da bi broj novih i starih vozila bio podjednak.
Ono kaj želim reć, nit je novo vozilo u pravilu sofisticiranije/ispravnije, nit je pravilo da su samo stari/neispravni auti jedan od doprinositelja nesreći.
Na prvom mjestu u Hrvatskoj fali prometne i vozačke kulture. Radi toga je dobro imati drakonske kazne, pogotovo za recidiviste.
Na drugom, ljudi pod utjecajem sjednu za volan i voze. I radi toga je dobro provodit naplatu velikih kazni.
Na trećem, ako to ne vežemo za kulturu, brzina. I to se treba itekako kažnjavati, iako neću bit licemjer, pa reć da ne vozim učestalo prebrzo. Ali kazne su tu da kad mi dođe da malo jače stisnem gas, da se ipak zapitam jel želim potencijalno ne bit u mogućnosti upravljati više vozilom ili raditi mjesec dva za plaćanje kazne.
Ne želim oduzet od tog da bi manje trošarine i sl. bile dobre mjere, ali sumnjam da bi u ovoj konkretnoj temi napravilo iole razliku.
Ja podjednako vozim nova i stara vozila i nemam osjećaj da sam ugroženiji u starijem vozilu, dok god vozim prilagođeno cestovnim uvjetima i unutar gabarita zakona. I stari i novi auto treba održavat, mijenjat potrošne dijelove unutar nekakvog normalnog roka.
Čim se brzine dignu iznad norme ili su uvjeti na cesti loši, đabe ti sva elektronička pomagala u modernom vozilu ako nisi Fitipaldi, sranja se događaju u sekundama i milisekundama.
Na stranu to kaj svi razmišljamo da nećemo biti dio statistike kad popijemo i sjednemo za upravljač ili stisnemo gaščinu jer je cesta, eto, pregledna.