21-12-2025, 09:07:26

Autor Tema: Auto na stranim tablicama  (Posjeta: 5991 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline draak

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • LD 12
    • Bruxelles
Odg: Auto na stranim tablicama
« Odgovori #30 u: 23-01-2021, 15:12:47 »
To je koristan info, hvala.
Mislim, svakako ce mu ostat hr stalno prebivaliste jer nije drzavljan DE. I ja sam nakon selidbe u slo na dvije adrese, zivim i radim u slo, auto mi je na slo rege i sve, ali stalno prebivaliste je u drzavi ciji si drzavljanin, nemres dobit stalno prebivaliate vani samo tako. Neovisno o poreznom statuau, ja sam rezident slo, al jos nemam stalno prebivaliste/drzavljanstvo.
Ako se odjavis možeš odmah postati stalni rezident neke zemlje. Maksimum što možeš biti privremeno vani je 10 godina. Pod uvjetom da nisi porezno vezan za Hr.
Ovdje nakon 5 godina dobivaš trajno boravište i možeš se trajno od javiti iz Hr, makar nisi državljanin. I to za manje od 10 godina.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 23-01-2021, 15:16:31 od draak »
:ar:

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #31 u: 23-01-2021, 16:20:22 »
Evo ti jedna interesantna crtica iz života od prije koju godinu..  Frend je radio u Švici, dolazio je svaki vikend doma avionom. Onda mu je firma umjesto povišice dala na korištenje lijepi novi A5 sportback. Pa je on dolazio vikendom s njim doma.  Pa se auto dopao njegovoj ženi koja je imala švicarsku radnu dozvolu, ali je živjela u Hrvatskoj. Pa je on ostavio auto ženi, a putovao avionom. Žena je fino vozila auto svaki dan i odlazila na posao s njim. Zakoljčica je bila da joj je parkiralište pokraj carinarnice. Pa su dečki nakon mjesec dana što su vidjeli kak je kod carinarnice svaki dan parkiran Audi švicarskih tablica pričekali kraj auta i pitali vozačicu o čemu se radi. Ukratko, frend je isti dan došao avionom nazad i otfurao auto gore i bio jako, jako zahvalan da ga nisu gonili radi carinskog prekršaja. Ima 5-6 godina od toga, ali sumnjam da se nešto promijenilo po tom pitanju.
« Zadnja izmjena: 23-01-2021, 16:21:18 od Big D »

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: filip00

Offline Bandit

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #32 u: 23-01-2021, 18:46:12 »
Evo ti jedna interesantna crtica iz života od prije koju godinu..  Frend je radio u Švici, dolazio je svaki vikend doma avionom. Onda mu je firma umjesto povišice dala na korištenje lijepi novi A5 sportback. Pa je on dolazio vikendom s njim doma.  Pa se auto dopao njegovoj ženi koja je imala švicarsku radnu dozvolu, ali je živjela u Hrvatskoj. Pa je on ostavio auto ženi, a putovao avionom. Žena je fino vozila auto svaki dan i odlazila na posao s njim. Zakoljčica je bila da joj je parkiralište pokraj carinarnice. Pa su dečki nakon mjesec dana što su vidjeli kak je kod carinarnice svaki dan parkiran Audi švicarskih tablica pričekali kraj auta i pitali vozačicu o čemu se radi. Ukratko, frend je isti dan došao avionom nazad i otfurao auto gore i bio jako, jako zahvalan da ga nisu gonili radi carinskog prekršaja. Ima 5-6 godina od toga, ali sumnjam da se nešto promijenilo po tom pitanju.
Cudno to s Švicarskom, ako je imala radnu dozvolu. Nego, jeli to kao radna "viza"?
Jer ako jest, onda ima pravo.
Npr, državljani RH koji rade u američkoj ambasadi u ZG, imaju USA radnu vizu, i voze auta američkih tablica, ako samo odeš do Ambasade,  vidit ćeš.

Poslano sa mog SM-G986B koristeći Tapatalk

Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #33 u: 23-01-2021, 20:22:33 »
Carinici su u pravilu korumpirana bagra, čast iznimkama.

Jako često ne znaju svoj posao i popizde kad im dođeš i pozoveš se na nešto ako su oni si zamislili da je to drugačije.

Nije jednom da su teretili nekog taj se tužio sa njima i nakon xy godina dobio sa kamatama i odštetom novce.

Najjača anegdota moja sa carinom je kad je mene pitala carinica sva iznervirana ali vi na taj način izbjegavate porez u HR na što sam joj ja rekao sa zadovoljstvom jer je notorna glupost plaćati nešto 2x a još veća što je pdv na vozila najveći u EU

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #34 u: 24-01-2021, 13:51:02 »
Carinici su u pravilu korumpirana bagra, čast iznimkama.

Jako često ne znaju svoj posao i popizde kad im dođeš i pozoveš se na nešto ako su oni si zamislili da je to drugačije.

Nije jednom da su teretili nekog taj se tužio sa njima i nakon xy godina dobio sa kamatama i odštetom novce.

Najjača anegdota moja sa carinom je kad je mene pitala carinica sva iznervirana ali vi na taj način izbjegavate porez u HR na što sam joj ja rekao sa zadovoljstvom jer je notorna glupost plaćati nešto 2x a još veća što je pdv na vozila najveći u EU

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk
Istina je da mnogi ne znaju svoj posao jer se propisi često mijenjaju,  a oni ne idu baš na edukacije.
Tako je npr meni neka šefica u PU tvrdila da moram platiti 5% onaj porez kod kupoprodaje, međutim ja sam već platio bio PDV jer je bio uvoz iz SAD.

Nije uopće bila svjesna svoje gluposti, vjeroj radi uvoz iz SAD jednom godišnje, ali morala bi znati kad sjedi u toj stolici. Samo, lakše je provodit vrijeme na mobitelu i marendama, nego proučavanju materije.

Offline Cobra

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #35 u: 24-01-2021, 15:26:01 »
Cudno to s Švicarskom, ako je imala radnu dozvolu. Nego, jeli to kao radna "viza"?
Jer ako jest, onda ima pravo.
Npr, državljani RH koji rade u američkoj ambasadi u ZG, imaju USA radnu vizu, i voze auta američkih tablica, ako samo odeš do Ambasade,  vidit ćeš.

Nema pravo, jer bez obzira na sve, ona je porezni rezident u HR, ima adresu u HR, auto je sluzbeni od firme u kojoj radi muz, a ne ona, dakle ona nikako ne moze voziti taj auto, osim ako muz nije u autu sa njom...

Ambasada je nesto drugo, oni ne samo da imaju radnu vizu, nego oni u principu rade u Americi, jer se teritorij svake ambasade smatra teritorijem drzave cija je ambasada, pa oni teoretki svaki dan dolazeci na posao i odlazeci doma, svaki dan prelaze granicu 2 puta i nisu porezni obveznici RH...
Ali u ovom slucaju imaju stalnu adresu u HR jer drugacije nije moguce, ali to je iznimka...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #36 u: 24-01-2021, 15:44:10 »
Ne može žena voziti mužev auto na strane rege. Imala je radnu dozvolu u Švici, ali je bila uredno zaposlena u Hrvatskoj i živjela ovdje.

Offline Bandit

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #37 u: 25-01-2021, 17:38:37 »
Ne može žena voziti mužev auto na strane rege. Imala je radnu dozvolu u Švici, ali je bila uredno zaposlena u Hrvatskoj i živjela ovdje.
Pred par godina sam se raspitivao oko toga, jer posto mi je brat US državljanin htio sam znati jeli postoji opcija da vozim auto koje on prebaci u HR, na US tablice.
Negdje su mi tvrdili da mogu ako imam bilo kakav US dokument.
Očito, kriva info.