Prije je bio motul competition. Taj motul je po urici od tlaka bio bolji od selenie, ali bome i košta 200kn po litri. Ali ovdje sada nije rasprava o selenia racingu, nego dal je ok staviti new technology 5W-40 u TS. Ja sam otvoren za novo po tom pitanju jer je ipak prošlo 25 godina od propisanog standarda
Eto, sam si si odgovorio na pitanje, vidio si i sam u praksi kolika je razlika

Kod mene u "racing" motociklu koji bolesno grije, ide samo Motul ester odgovarajuceg viskoziteta za to godisnje doba (ljeto), tj 10w60, nikakvi hidrokrakirani bućkuriši ne dolaze u obzir...To sta kosta 150kn/lit, jest nazalost (ili srecom) cijena koju se mora platiti

Gusce ulje u normalnim uslovima nije nuzno bolje, losiji je protok, hladjenje, losije podmazivanje itd...
Jos jedna bitna stvar iz mog osobnog slucaja, tvornica za motor koji je namjenjen za ekstremniju voznju, stazu i sl., a na slicnoj je bazi kao "cestovni", trazi doslovno duplo kraci interval zamjene ulja. Ulja su nakupina aditiva, sto su veca termicka opterecenja i uslovi rada, brze se trose i ulje brze gubi prvotna svojstva.
Niti su sva ulja iste klase ista, nemaju iste aditive, postotak aditiva itd, ima dosta esencijalnih razlika koje u ekstremnim situacijama razliku znace.
Sto se tice naslaga, ima tu vise varijabli, nije bas samo do ulja, igra tu znacajnu ulogu i ventilacija kucista motora, stanje motora (blowby) itd... Dodge LH 2.7 je imao katastrofalno rjesenu ventilaciju bloka, a produkt toga je bilo katastrofalno stvaranje naslaga.
Kliko je meni poznato kad umisto polusintetike stavljaš čistu sintetiku, uvik se ide zrno niže (npr umisto polusintetike 10w-30 ide se na sintetiku 5w-30).
Ali, davno je nestala granica ulja za benzince i dizelaše. tako da sam siguran da bi čista sintezika 5w-40 bila itekako dostojna zamjena za polusintetiku 10w-40, uz ponovljenu napoenu "ZA NORMALNU VOŽNJU".
Paralelu novih ideja oko ulja mogu lako povući sa nečim što poznam u dušu, boxer motorom Subarua i licenciranim koji je dobila Alfa.
Subaru je daleko superiorniji po svim gledištima, ali u njega se itekako sipa za dizel traktore Shell Rotela T5 (u EU toga baš i nema) i radi savršeno u svim uvjetima.
Prava sintetika (pao ulja api gr.IV) ima nizi viskozitet na nizim temp i visi na visim u odnosu na HC "sintetiku" group III.
Npr Motul LeMans20w60 ima na 40°C nizi viskozitet nego castrol 10w60.
Malo si dezinformiran, nije Alfa preuzela nista od Subarua, njihov ohc koncept je kaskao za alfibim dobrih 10ak godina i vise, i svjetlosnu godinu iza alfinog n/a boxera, a o performansama da ne govorimo.
Moj savjet za TS-a od davnina je ako se ganjaš selenia racing ako ne 5W40 po izboru (osobno koristim mobil1, da hoću malo bolje motul x-cess)
Ne znam zasto se toliko uzdize ta selenia racing, to je najobicniji hidrokrekirani bućkuriš. Tlak i protok nisu ista stvar. Tlak se moze kompenzirati guscim uljem, ali kako kompenzirati losiji protok?! Na boxere su se stavlajle sajbe za veci tlak, ali to je fuseraj iz xy razloga...jeste veci tlak ali nije proporcionalno i protok. Ako je tlak toliko opao da se ne moze vise kompenzirati niti visom gradacijom ulja, to znaci da je vrijeme za remont, i nista drugo! Tlak nije nikakav pokazatelj da je obezbjedjeno adekvatno podmazivanje u odredjenim uslovima. Puno njih kojima je okrenuo lezaj na benzincu je tlak bio unutar referentnih vrijednosti ali najcesce ocito nisu bas bili ostali elementi motora i eto veselja na visokim okr. Sta je sa udaljenim dijelovima motora, bregaste, hidrostele itd, gusce ulje=veci tlak, ali ne i veci protok kroz zadane provrte, nego bas naprotiv, a motor npr šiba na 7t okretaja na temp ulja 70°C...ne bas najbolja kombinacija. Da li ce u takvim uslovima pri toj temp.ulja, na urednom motoru bolje podmazivanje obezbjediti 10w40 ili npr 10w60?! Kod potrosenih motora situacija je pri toj temp. sa 10w60 jos gora iako je tlak veci. Analogno tom primjeru na hladno paljenje, jednom pred dosta godina mi se po zimi sa 20w50 upalila lampica na sekundu-dvije, protok toliko katastrofalan da je u sustavu i tlak opao. Gdje su tu jos i hidropodizaci dok motor ne postigne radnu temp ulja, sasvim dovoljno da ih tih par minuta bregaste pomalo izudaraju.
Stavljam i ja u auto isto tu seleniu racing radi sirokog raspona gradacije koju obicna polusintetika nema, da bude za zimu, a opet i za ljetne vrucine i guzve da bolje drzi tlak na toplo s obzirom da niti motor nije vise bas nov a samim time niti su tolerancije na razini novoga. Jednostavno, sto se polusintetike tice, 20w50 nije za jacu zimu jer dok se motor ne zagrije vise stete nego koristi, a polusinteticko 10w40 nije bas za ljetne guzve i prometne cepove, osim naravno ako motor nije u cvijetu mladosti.