0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Sve je do stila vožnje. Zanemarivši grad, i na otvorenoj cesti - što manje varira brzina, potrošnja pada - tako da, u izuzetnim slučajevima, meni ne djeluje nevjerovatno da 2,4 na autoputu uz prosjek 120-130 potroši 5-6 litara, uz 6. brzinu i tempomat. S druge strane, moja 147 1.9 JTD sa 5 brzina, po bosanskim vrletima, čas 60 za kamionom, pa pretiči do 120, pa vrati na 90, pa opet ograničenje, pa ja guštam sa njutnovima - potroši isto 5-6 litara.
kako to od cepa do cepa, jel ti bude prazan rezervoar, suh? pa onda vozis opet dok ostane para u rezervoaru?
naspeš pun, pa kad dođeš pred kraj sipaš opet, vidiš koliko si nasuo i koliko si prešao
ma znam, al nekako mi to nije jasno, kako znas da je na mrtvoj rezervi ili se ravnas po tankiranju, 72 litra? i kako znas da si dosao do rezerve, opet mrtve, ili opet odes natocit do vrha pa izvodis racunicu? jer se po plovku nemozes orjentisat...
pa i ne moraš doći do rezerve - naspeš pun rezervoar da imaš početnu referentnu tačku - na sljedećem sipanju (koje ne mora biti do vrha, nije bitno) - koliko stane goriva, podijeliš sa brojem pređenih kilometara i dobiješ realnu potrošnju. Dakle, ne mjeriš koliko s rezervoarom pređeš kilometara, već koliko si prešao sa određenom količinom goriva, a pun rezervoar ti je referenca koja je konstantna.
meni nikad nije do cepa, uvijek sam skoro na rezervi kako onda racunati?
meni se rezerva upali nekad na 15L nekad na 17L nekad na 12L zar nije 9L rezerva :
: kako znaš toćno koliko imaš litara?
tih 9L je je otprilike malo preko jedne crte na pokazivacu stanja goriva znaci i tu bi se barem trebala palit rezerva sad kako je to u praksi ili bolje da kazem kako je kod mene ne znam,sipao sam gorivo na Nestro pumpi tri puta i sva tri puta mi je pokazivalo da mi je tank jednu crtu do vrha ,a sipao sam do cepa ,znaci lagao mi pokazivac za nekih 8-9L ne sipam vise kod njih i sad kada naspem pokazuje ok sem do paljenja rezerve.Auto mi manje vise cjelo vrjeme na ravnome,nekada kada ga ostavim na nizbrdici nagib terena uradi svoje,a ne bih da ostavim alfu bez goriva ionako pojedinci samo cekaju da nesto rikne pa da kazu rekli smo ti i sl
ma ona ti pali bolje nego benzinac kad ostane bez goriva,probo jednom...
Ako ne griješim, BC bazira mjerenje na protoku vazduha u motor, a ne goriva - tu se i dešavaju odstupanja. S obzirom da se režim vožnje u gradu mnogo češće mijenja nego na otvorenoj cesti, logično je da više griješi u gradu. A 8,3 lit. - respect.
Ne mogu sad da se sjetim odakle mi info, ali evo taman da se razjasni i ako nisam u pravu. Ono što ja znam - funkcioniše po principu da mjeri protok vazduha u motor (a vazduh se miješa s gorivom, naravno u određenom omjeru) - na osnovu tog omjera, računa se koliko je goriva sagorjelo.
novo tankanje od ćepa do ćepa: toćio sam 57,16 L a prošao 628 km čiste gradske vožnje sa ukljućenom klimom non stop( bilo je j..eno vruće ovih dana ćak do 40) te proizlazi da je potrošnja 9,1 L na sto
Oko100l Celinac- Rotterdam oko1600 km Rotterdam- Celinac oko 95l valjda bojlji dizel u EU
Dobar dizel, još računaj da je iz Holandije uzbrdo ovamo.