ja sam imala 147 1.6. 16 V (120 ks, benzinac, 2005g.) i sad imam 147 1.9 JTDm (120 ks, dizel, 2007g) ... dakle, isti auto a upravo ono kaj tebe zanima: benzinac ili dizel...
U ovoj usporedbi, kažem ti uzmi dizel.
Benzinac je odličan - zvuk, živahnost, ali realnost je da je na nižim okretajima nešto tromija... dosta je to težak auto a u svakodnevnoj vožnji teško da ćeš ju stalno držat na 4000 okretaja. Mislim, možeš ali se pripremi svako malo bit na benzinskoj. Meni je trošila oko 12 litara u prosjeku, a na grobniku ili žešćoj vožnji znalo je biti i više.
Dizelašica je puno ugodnija za svakodnevnu vožnju, jer vuče ravnomjerno već od 1500 pa do crvenog

, nema famozne turbo rupe i nema one spike da "izgubi snagu" na visokim okretajima, a ubrzava bolje od benzinke... Plus to da ima bolje ubrzanje u međubrzinama i s obzirom na relativno velik okretni moment, uzbrdica ili kad ju malo jače natovariš nije nikakav problem, što se kod benzinke osjetilo. Potrošnja se kreće 7,9-10l (na 17") ...
Ekipi na forumu troše i do litru-dvije manje što može biti jer ja svoju ne štedim, a sa chipanjem se dobije i fino poboljšanje performansi dok kod benzinke ti je to relativno neisplativo. Jedini minus ti je zvuk, jer dizel koliko god bio dobro održavan motor, ipak je dizel i ipak se čuje. Što se održavanja tiće, ni s jednom nisam imala nikakav kvar a redovni servisi su tu negdje 100kn +/-.
E sad, ovo gore su isključivo moja osobna zapažanja, budući sam kažem imala obje u vlasništvu, obje skroz nove, i dizelašica mi se puno više dopada, mislim da dizel od 120 ks u tom autu daje bolji konačni rezultat od benzinca sa 120ks .
A ti sam na kraju vidi šta preferiraš, ali ovo što su ti već napisali, vjerojatno češ na kraju uzeti onu koju nađeš u boljem stanju