30-09-2023, 11:56:44

Autor Tema: Skidanje katalizatora sa 156 JTD ?  (Posjeta: 8813 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Igi

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • AR156 1.9 JTD
    • Orahovica
Skidanje katalizatora sa 156 JTD ?
« u: 22-03-2007, 16:08:24 »
  :mah: Zanima me dali se poveča snaga motora ako se potpuno izbaci katalizator sa ispušnog sustava i stavi obična protočna cijev.Konkretno mislim na JTD motore u 156.
I ako da,koliko se dobije i koliko je to isplativo raditi. Mislim dali to ima kakve štetne posljedice,osim za okoliš naravno  :crazy:
Ima li tko kakvih iskustava?  :?:

Offline Seb

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
Odg: Skidanje katalizatora sa 156 JTD ?
« Odgovori #1 u: 22-03-2007, 18:50:04 »
ako je kat ispravan onda ne skidat tj sa njim je sigurno bolje pogotovo na sersikom autu i čipanom u nekoj normalnoj mjeri...skidanjem kata povečavaš protočnost ispuha i plinovi idu brže van što povečava turbo rupu jer da bio se turbo zavrtio treba određenu količinu ispušnih plinova...to se radi samo kod extremnije tuniranih auti di se od 50% i više pojačava tlak turba pa seriski kat nije dovoljno protočan da propusti tolku količinu plinova što uzrokuje smanjenje konačne snage

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 16
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #2 u: 23-03-2007, 09:47:12 »
Kad smo vec kod katalizatora, kakva je situacija s benzincem 1.8TS; ustvari, ova me stvar zanima - treba li ici na kompjuter poslije skidanja kat-a?
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #3 u: 28-03-2007, 10:49:47 »
Kad smo vec kod katalizatora, kakva je situacija s benzincem 1.8TS; ustvari, ova me stvar zanima - treba li ici na kompjuter poslije skidanja kat-a?

kad ga skineš,ako jebio ispravan,možeš osjetiti pad okr. momenta...netreba ić na komp

Offline tool75

• Član Alfa Kluba 3
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • RI
« Odgovori #4 u: 01-04-2007, 10:41:38 »
Što se dobiva skidanjem kata i stavljanjem cijevi kod verzije s jednom i dvije sonde?
« Zadnja izmjena: 09-11-2013, 11:05:46 od INTCP »

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5 u: 02-04-2007, 19:03:35 »
neznam što se događa skidanjem pojednih djelova ali u globalu stvar što ga više otvaraš moment slabi i penje se prema gore...ja sam na trkačoj ali Gr.N imo seriski fi cjevi i sve skinuto dole samo odostraga mali,tanki protočni lonac...odličan zvuk ali nije za serisku upotrebu...ja kad bi imo takav auto ostavio bi org ispravan kat  i zadnji lonac bi stavio protočni...mislim da je ok kombinacija

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #6 u: 05-04-2007, 00:43:14 »
skidanjem kata povečavaš protočnost ispuha i plinovi idu brže van što povečava turbo rupu jer da bio se turbo zavrtio treba određenu količinu ispušnih plinova...

S ovim se ne slažem. Kod turbo motora važi pravilo: što manji otpor na ispuhu to bolje. Naime lopatice turbine "ubijaju" rezonanciju koju inače daju oblik i veličina lonca pa nema efekata kao na atmosfercu. Što se tiče turbo rupe bolja protočnost ispuha je neće povećati, možda je nešto smanji, ali ništa bitno.

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #7 u: 05-04-2007, 07:39:59 »
skidanjem kata povečavaš protočnost ispuha i plinovi idu brže van što povečava turbo rupu jer da bio se turbo zavrtio treba određenu količinu ispušnih plinova...

S ovim se ne slažem. Kod turbo motora važi pravilo: što manji otpor na ispuhu to bolje. Naime lopatice turbine "ubijaju" rezonanciju koju inače daju oblik i veličina lonca pa nema efekata kao na atmosfercu. Što se tiče turbo rupe bolja protočnost ispuha je neće povećati, možda je nešto smanji, ali ništa bitno.

jesi ti kad probo otovrit ispuh na turbo motoru???

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #8 u: 05-04-2007, 07:54:45 »
Jesam na svojoj Alfi, trenutno imam skinuta oba katalizatora (potpuno ispravni). A probao sam i bez još jednog lonca i bez ičega (iza turba samo cijev od pola metra). Ni u jednoj varijanti nisam primjetio nešto vrijedno spomena, osim da dlaku bolje ide kada nema uopće auspuha.

Može se napraviti i suprotni eksperiment, da se suzi promjer cijevi na auspuhu, pa vidjeti kako se ponaša.

Davno je Yamaha imala onaj sistem Ex-up sa promjenjivim promjerom izlaza na auspuhu.  To pali kod atmosferaca, ali kod turbo motora , ne.

edit:
jedan citat sa jedne stranice za tuning turbo motora:

NOTE: I, like many people, was under the misconception that turbos do need some amount of backpressure to function properly. I have learned that this is not the case. So when it comes time to decide how large your exhaust pipe should be, I now say this: go as big as you want to. If 3" pipe fits and you've got the money, use it - it will provide the best performance.
« Zadnja izmjena: 05-04-2007, 08:08:19 od Viktor »

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #9 u: 06-04-2007, 07:33:24 »
ja sam probo na podosta auti..unot turbo i.e.,turbo d,thema 2.0 t 16v,punto jtd,..... i sad na gt-ejki jtd...u svim situacijam je auto oslabio na nižim okr...čak sad sam probo stavit flanđu sa manjim otvorom na zadnjem loncu  na gt-ejki i već je bio življi na naižim okr ali dosta slabiji na višim...razmisli si logički kak radi turbo sistem i vidjet češ...ja sam probo u praksi puno puta i uvijek je bilo isto....exup se i danas montira na motociklima čak ga ja i sad imam na ducatiu...na dizelima se i pojavila promjenjiva geometrija kako bi se smanjila ta trubo rupa na nižim okr...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #10 u: 06-04-2007, 10:01:32 »
Ajde probat ću staviti neku prigušnicu na kraj auspuha i vidjeti da li će se maksimalni tlak punjenja postići na nižim okretajima. Imam manometar pa nije problem. Treba je dobro stegnuti da ne iskoči pa ubije koga iza  :hehe:

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #11 u: 06-04-2007, 11:53:53 »
Ajde probat ću staviti neku prigušnicu na kraj auspuha i vidjeti da li će se maksimalni tlak punjenja postići na nižim okretajima. Imam manometar pa nije problem. Treba je dobro stegnuti da ne iskoči pa ubije koga iza  :hehe:

:off pitanje vezano za manometar...

Gdje se on ugrađuje, tj znam da se ugrađuje u kabinu, no gdje se on spaja...zanima me jer bih bio zainteresiran za čukice...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #12 u: 06-04-2007, 12:02:18 »
Na usisnu granu. Ne znam kako je kod JTD motora, ako nema viška priključno mjesto, onda nekako spojiti na neku već spojenu cijev.

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13 u: 06-04-2007, 13:57:29 »
između turba i motora...di možeš...na jtd motorima se mora bušit grana i narezivat navoj

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #14 u: 06-04-2007, 17:18:08 »
Hvala vam na odgovorima... :ok:

Offline ErrAseR

• Pripravnik
  • **
  • 156 1.9SW 03`
    • Zagreb
    • zeljeznice.net
« Odgovori #15 u: 04-05-2007, 19:57:28 »
Jesam na svojoj Alfi, trenutno imam skinuta oba katalizatora (potpuno ispravni). A probao sam i bez još jednog lonca i bez ičega (iza turba samo cijev od pola metra). Ni u jednoj varijanti nisam primjetio nešto vrijedno spomena, osim da dlaku bolje ide kada nema uopće auspuha.

Može se napraviti i suprotni eksperiment, da se suzi promjer cijevi na auspuhu, pa vidjeti kako se ponaša.

Davno je Yamaha imala onaj sistem Ex-up sa promjenjivim promjerom izlaza na auspuhu.  To pali kod atmosferaca, ali kod turbo motora , ne.

edit:
jedan citat sa jedne stranice za tuning turbo motora:

NOTE: I, like many people, was under the misconception that turbos do need some amount of backpressure to function properly. I have learned that this is not the case. So when it comes time to decide how large your exhaust pipe should be, I now say this: go as big as you want to. If 3" pipe fits and you've got the money, use it - it will provide the best performance.

kad makneš sve lonce na auspuhu koji inaće stvaraju otpor, ventil za povrat plinova u motor nemože na nižim okretajima dobro radit, jer nema pritiska u ispušnoj grani....
elektromobili idu u čistilište na ugradnju dizel motora....

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #16 u: 05-05-2007, 09:52:22 »

[/quote]

kad makneš sve lonce na auspuhu koji inaće stvaraju otpor, ventil za povrat plinova u motor nemože na nižim okretajima dobro radit, jer nema pritiska u ispušnoj grani....
[/quote]

kakav ventil za povrat plinova?

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #17 u: 05-05-2007, 13:33:41 »
Valjda misli na EGR ventil. Ja sam i njega maknuo sa Alfe, tko ga šiša.

Ne mogu na Alfi napraviti onaj eksperiment sa prigušenim ispuhom jer mi je probijen jedan lonac.

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #18 u: 05-05-2007, 17:09:57 »
ako misliš na EGR onda znaj da mu to nije funkcija...EGR služi čisto u eco svrhe...da pušta ispušne plinove u usisi dok motorr radi jednolično na radnoj temp. (ne na leru,ne kod ubrzavanja,ne kod usporavnja)...tako sagorjela smijesa pomiješana sa ispušnim plinovima kad prolazi kroz kat smanjuje uvelike postotak NOx-a,štetnog plina za ozon...inače dosta šteti samo motoru rad EGR-a jer jako čadži motor iznutra...ja sam ga sebi na alfi sw-ski iskopčo...
inače postoji takav ventil koji zatvara ispuh na nižim okr ali se montira kod motocikla i zove se EXUP...neznam dal to ima koji automobil i ne kužim zašto to ne montiraju jer bi se kod turbo motora uvelike smanjila turbo rupa iz niskih okretaja

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #19 u: 05-05-2007, 17:12:42 »
Ako onaj eksperiment pokaže da je to tako, onda radim ex-up sistem na auspuhu, već imam ideju. Palo mi je na pamet da mogu i na delti napraviti eksperiment, trebao bi biti isti efekt.

Offline Seb

• Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #20 u: 05-05-2007, 17:19:22 »
Ako onaj eksperiment pokaže da je to tako, onda radim ex-up sistem na auspuhu, već imam ideju. Palo mi je na pamet da mogu i na delti napraviti eksperiment, trebao bi biti isti efekt.

ako možeš,super...mora radit....samo treba napravit da se u pravo vrijeme otvori kako nebi gušio ispuh...i mora bit od materijala koji podnosi visoke temp