U službenom priopćenju (na liknu koji sam stavio) jasno piše da idu 2 modela:
A new C-SUV (vjerovatno novi Tonale)
A new C-segment hatchback (vjerovatno Giulietta)
Prema prezentaciji, Alfa više nije globalna marka, tako da USA možda i ispadne, pa tko zna u kojem će to smjeru ići...
Navodno je Giulia trebala biti na STLA Large kao i Dodge Charger (5 vrata EV, HEV, PHEV), i navodno se debatiralo samo koji motori će se koristiti,
tako da je čudno da sada ne znaju na koju će platformu, više mi to zvuči kao alibi za odgodu/otkazivanje.
Još jedan od čudnih poteza (kad su već produljili životni vijek) je što Stelvio nije prilagođen za 2.0 MHEV motor (obzirom da Maserati Grecale na istoj šasiji to već ima).
Recimo da neće biti ni SUV ni hatchback, nešto između. Isto bi trebao dobiti i Dodge sa GLH-om.
GLH će sigurno dobiti onaj novi 2.0 turbo sa preko 300 KS. Ima 324 u Grand Cherokeeu. U GLH SRT će vjerojatno imati i više.
Uostalom Tonale sigurno raste na cca 4.65 metara samo će motorizacija biti grob kao sve iz PSA.
Giulia I Stelvio su trebali biti na STLA L no ne na onoj od Chargera. Charger je na LP1 verzija. Ima i LP2 verzija koja je u osnovi prednji pogon kao što je novi Cherokee.
Alfa je trebala biti LP3 koja je BEV only. Čak je već bila postavljena pilot linija.
Znači nije mogla imati motore. Zato je sve i stalo.
Giulia i Stelvio su trebali imati taj motor skoro od starta no za sjevernu Ameriku. To je tamo trebao biti Veloce i imati 350 KS. Uvijek uz Q4.
Nije to pošteni MHEV, tu 48V na remen služi za pogon električnog kompresora.
No problem je facelift odnosno MCA kojeg su Francuzi odgodili pa kasnije i ubili.
UConnect 5 je trebao doći, još novija elektronika, 1.5 turbo kao plug in hybrid a ostatak game motora poboljšan. Mogli su i Stelvio BEV sati da su htjeli.
Inače Grecale ima drugi ECU. Zato taj 2.0 nije u Alfi. Nije baš plug and play.
A isto tako su za Grecale ubili 2.0 PHEV a sam Nettuno ti je trebao biti P2 MHEV uz verzije sa električnim kompresorom i trebala ga je dobiti i Alfa.
A ono gore globalna i regionalna njima znači nešto drugo. Globalne su one koje imaju veću gamu modela i koje služe za tehnološke premijere, recimo novi motor ili platforma.