Mislim da je Tomek u pravu ,P4 daje svoj učinak na stabilnosti ,ubrzanje P4 gubi ne zbog pogona nego zbog težine.
Oboje zajedno je istina.
Moram ovo komentirati.
Zamisli P4 s kardanom na pravom mejstu i svoju s tim istim kardanom na zadnjem sicu.
Ako imash dovoljno gripa suho, grub asfalt ... ti pobjedjujes vjeruj mi znam kako je voziti P4 sa i bez montiranog kardana.
Kardan prenosi okretni moment a ne snagu. Kao sto znate okretni moment na 16v je mogao biti i veci
Kad se sve spoji zbog otpora u prenosu se gubi oko 5% okretnog u odnosu na samo FWD tj bez kardana.
Ako vam se prica bas o konjima motor od 130ks mjereno bez auspuha na zamasnjaku na kotacima ima oko 100-110, P4 naravno pogubi jos vise konja putem kao i svaki 4x4 sistem.
Sto se tice ubrzanja
P4 je istina teza 70-100kg od FWD modela i tu je naravno odmah problem kao da imas extra putnika
Nakon toga osim prenosnih otpora kojia se gubi nesto postotaka imate i naravno rotirajuce mase sve extra djelove od tih 70kg koje trebate jos i zarotirati.
Sto se tice max brzine ona je malo manja zbog:
Naravno vecih prenosnih otpora gubitaka
Zato sto P4 auspuh je nesto restriktivniji tj izuzetno pametno dizajniran da na nizim okretajima daje nesto vise okretnog momenta od FWD 16v da kompeziraju u nestanak nastao prenosom primarno u voznji gradom.