c/p forum
...
...
- 2.2 I4 dizel
- 3.0 V6 dizel
- 2.0 I4 benzin
- 3.0 V6 dizel
Ovo su inače moji napisi, a izvor je sa dvojnom američko talijanskom adresom. Moja je sreća da zna engleski jer ja ne znam talijanski. zato sam i pitao točan prijevod onoga gore. Tipa ne pitam čime se bavi ali ima informacije koje često nitko nema.
Situacija je sljedeća. Alfe će se izgleda raditi u Cassinu. To je informacija koja se zna već preko pola godine. proizvodnja Brava i Delte je stala i sve se sprema za Alfu. Kako će se koristiti dosta aluminijskih dijelova je cijeli proces iznimno delikatan ali zato i cijelom operacijom upravljaju dva čovjeka iz Ferraria koji poznaju takav vid proizvodnje sa velikim udjelom aluminija. Sam razvojni tim je u Modeni, ranije u napuštenoj Maseratievoj zgradi, sada u napuštenoj iIrisbus-Orlandi zgradi(za one koji ne znaju Irisbus je bus kompanija Iveca). Uglavnom stvari koje cure u javnost su od kooperanata tipa velike narudžbe aluminija koja starta sljedeće godine.
Jedna jako bitna stvar je da Alfa izričito ne smije biti FIAT. Ona je klasu ako ne i dvije iznad FIAT-a i to se mora prikazati kroz tehnološki nivo proizvoda. Motorizacija, ovjes, pogon, sve to mora biti vodeće u biznisu. Sa tim ciljem se razvijaju ili su se razvili u potpunosti novi motori, a novi mjenjači su u razvoju. Isto tako se specijalno za Alfu razvija nova modularna platforma sa stražnjim pogonom kodnog imena
Giorgio. Ovo nije skraćenai Maserati, ovo nije skupi Chrysler, ovo je nešto 100% novo i razvijano da se po prvi puta koristi u novom Alfa modelu.
Nadalje o motorizaciji. Ima jedna lijepa slika koja je i službena.

Kratica CD označava obujam cilindra i to je okvirno. Konkretno CD2 je obujam cilindra od 500 ccm. Kada se to prevede sa slike imat ćemo sigurno 2.0 I4 TBi, 3.0 V6 TBi, 3.0 V6 JTD. CD3 je jasno veći obujam nego CD2 i to je kako sve upućuje, a glasine su duge i ja imam već dugo info o tom obujmu, 550 ccm za cilindar odnosno radi se o 2.2 JTD motoru. Ostaje samo pitanje što je CD1 no vrlo lako moguće da je to okvirno 450 ccm po cilindru odnosno da ovaj novi 1.75 TBi nastavlja život.
Za Alfu se radi skroz novi 2.2 JTD sa kako se čini aluminijskim blokom. Ide se na twin-turbo verziju, čak moguće da obje snažnije sa kojima se cilja na 190 KS odnosno 220/230 KS budu twin-turbo. Znam da se testiraju dva različita setu-upa dviju turbina, jedna je garant sekvencijalna, druga pretpostavljam paralelna. Krajnji rok serijske proizvodnje je mjesec rujan sljedeće godine.
Cijela nova familija 2.0 benzinskih motora koja bi trebala dijeliti blok sa obje strane Atlantskog oceana, a gdje će Alfa imati drugačiji dizajn glave, je jasno najavljena još u 5. mjesec sa balansnim osovinama. U biti jasno na shemi stoje Multiair, kontra-balansne osovine, direktno ubrizgavanje, twin-scroll turbo.
Konkretno za Alfu se testira sa 3 različita set-upa prisilnog upuhivanja zraka, a to su naravno 1 turbina, 2 turbine, mehanički kompresor + turbo. Vrlo vjerojatno će se na konačnom proizvodu koristiti 2 od te 3 solucije. Cilj je kod najjačih verzija imati snagu u rangu 320-340 KS.