Ideja ove teme je probati ustvrditi što se dogodilo s nekim zanimljivim, starim Alfama, koje su se nekada nalazile na području naše zemlje, no sa čijom današnjom sudbinom nisam upoznat. Znam da ovdje ima ljudi koji bi mogli znati više od mene, pa se nadam da zajedno možemo riješiti bar neku od ovih misterija.
8C2300 - jedan primjerak ovog jako rijetkog automobila nalazio se tridesetih godina prošlog stoljeća u Rijeci, u vlasništvu grofice Lily D'Eilly. Zadnje je to što se zna o tom konkretnom automobilu, niti najveći svjetski ekspert za 8c Alfe Simon Moore nema pojma što je poslije bilo s njim (zapravo, od njega sam i dobio informaciju o njegovom postojanju, kao i upit mogu li štogod saznati). Moja su istraživanja bila vrlo ograničene prirode, no nigdje nisam naišao ni na kakav podatak niti o grofici niti o njenoj Alfi.
1900 Sprint - ovim je automobilom Milovan Rodica (mislim da je čovjek nedavno umro, no nisam siguran) nastupao na utrkama na Preluku pedesetih. Iako, zbunjujuće, u rezultatima je navođen u klasi do 1300 ccm, no fotografije koje imam jasno pokazuju veći model. Auto je bio registriran ovdje, dapače registracija mu je počinjala sa H-8, što ga čini i mogućim sumnjivcem za uzrokovanje vjerojatno najpoznatije prometne nesreće na ovim prostorima ikada. Ze znam ništa o sudbini auta nakon pedesetih.
2600 Sprint - dva komada, netko ih je sredinom osamdesetih oglasio na prodaju u Večernjaku, vjerojatno prodani van Hrvatske.
Montreal - onaj kod Šverka nije onaj kojeg je osamdesetih vozio Tihomir Filipović. Znam da postoji još jedan u jadnom stanju negdje u Zagrebu, je li to taj bivši Filipovićev?
GTA - Šverko tvrdi da je njegova ukradena u Italiji i sprema se raditi repliku. No bilo ih je još na domaćim stazama sedamdesetih, znam da je Gluhak vozio jednu, mislim i Regvart... Jesu li svi ti automobili prodani van po završetku utrkivanja?
Giulietta Spider - na zagrebačkom se reliju oldtimera 1990. pojavila jedna crna, splitska, o kojoj poslije nisam ništa čuo. Također, frend mi je rekao da je prije pet-šest godina na Bukovcu znao viđati jednu crvenu. Zna li tkogod više?
Giulietta - na istom se reliju oldtimera pojavila i jedna berlina, također na ST tablicama, koju nikad kasnije nisam vidio. U Veloj Luci je kod groblja stajala crvena berlina TI, navodno je sada kod automehaničara u istoj ulici malo niže, koji se sprema urediti je.