Klizni potenciometar kojega gura klapna "protokolera" je odgovoran za trenutnu promjenu otpora u krugu čime ECU kontrolira doziranje trenutne količine goriva. To je samo jedan od faktora doziranja, otvaranja šprica i paljenja iskre.
Da se zadržimo malo na "protokoleru".
S vremenom se grafitni sloj potenciometra troši i dolazi do pojave isprekidanog primanja gasa, posebno u momentu kad se pritisne gas.
To je posljedica toga što usisna zaklopka poveća vakum, klapna debimetra se počinje otvarat i gurat potenciometar, a on umjesto da pravilno odradi promjenu otpora u strujnom krugu na trenutak prekine kontakt i auto zatrokira pa tek onda krene primat gas.
Podešavanje zategnutosti opruge je moguće i u principu lako izvedivo. Trebalo bi slijedeće :
1. skine se poklopac debimetra, upali auto i nekoliko puta ručno doda gas. Pratiti kretanje potenciometra. Kad se auto smiri u ler gasu dobro pogledati u kojem položaju stoji potenciometar.Po potrebi flomasterom označiti točan tvornički položaj ukoliko ga zatreba vratiti npr. zbog eko testa.
2. Osigurač sa dva kraka koji spriječava plastični zupčanik da se pomjeri treba odvijačem malo raširiti i drugim odvijačem zakrenuti zupčanik za dva-tri zuba tako da se opruka POPUSTI. Time se potenciometar pod strujom zraka koja gura klapnu lagano pomiče u + .
3. Nakon 1 ili 2 mm pomaka potenciometra motor nastavlja mirno raditi u leru. Ako se nastavi sa popuštanjem opruge rad motora će postati nemiran. Upravo ste počeli previše obogaćivati smjesu. U tom trenutku vratiti oprugu zub unatrag.
4. Dodavati nekoliko puta naglo gas i naglo puštati. Rezultat je taj da motor počinje bolje primati gas jer sad potenciometar kreće sa pomicanjem od dijela na kojemu je manje istrošen i smjesa se počinje ranije i ravnomjernije obogaćivat pri dodavanju gasa. Kad okretaji motora padnu, ako se desi da motor nekoliko puta spusti i podigne okretaje u leru potrebno je još jedan zub otpustiti oprugu.
5.Razni su načini "varanja" senzora i samim tim optimiziranja rada na bolje no to je već stvar svakog motora pojedinačno jer na svakom ovisno o njegovom stanju treba nešto drugo napraviti.
Probao i stvarno mi se čini bolje, isto tako je počeo dizat i spuštat okretaje na leru pa sam vratio za jedan zub. Negdje za 3 zuba sam pomaknuo, ili 2 ne znam točno. Uglavnom na leru radi puno mirnije, karoserija uopće ne trese, a i u vožnji je nekako finije. Na mjestu kad bi prije dao gas na oko 2000 okretaja bi počelo sve lagano trest, a sada ne trese. Al svejedno kad pustim gas u vožnji zacuka i kad dodam iisto zna zacukat, al ne uvijek, na uzbrdici nikad, uglavnom na nizbrdici i ravnom, al kad ne želim ubrzat nego samo održavat istu brzinu, kao da su nosači motora slabi.