15-06-2026, 21:10:35

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96328 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline imc1

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 SW 1.9 16v m-jet
    • Rijeka
sve podrzavam ali zasto se u ovoj temi javljaju ljudi koji rade godisnje 10.15k km sa alfom i noramalno da je benzin isplativiji kad napravis km godisnje kolko ja znam ubit u nekom zescem mjesecu.. normalno da ces imat auto 5g. i da nes imat kvara i bit ce najbolji a ti ces u 5g. napravit 80000km a ja 180000tkm  i dva velka servisa i komplet ovjes i ko zna kaj i rec cu auto sranje jer eto kvari se i trosi ko kuga..

ko radi kilometre dizel ili plin jedino ako imas para pa te bk za potrosnju da je tako vozio bi 156 sw gta al eto nije tako pa onda vozis 145 plin ili 156 jtd.
Se to odnosi na mene? :?:

Offline SrdjanBL

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Banja Luka
    JA SAM PUCO NA 105 KONJA KAO NEMA VARIJATORA,DULJA RELACIJA MI JE JEDINO ZG-ZD TRI PUTA GODISNJE,I NA POSO SVAKI DAN ZG-SV NEDELJA,JA SAMO ZNAM DA MI JE FREND SA TS 1.8 BIJO KOD MEHANICARA VICE PUTA I ZNAM DA JE LUDIJO :wal: STALNO GA JE NESTA ZEZALO

Sve to zavisi na sta naletis, kakve si srece, uzmi u obizr da kupujes relativno starije auto ipak je to 10+ godina. Benzin ili dizel od cega cete manje boljeti glava tu ti lezi odgovor na tvoju dilemu. Ja iz svog iskustva ne da mogu reci da se nisam pokajao sto sam uzeo Alfu 147 105 nego sam prezadovoljan. Kvarove, hm... sta su to kvarovi na ovom autu? Salim se malo imao sam jedan ozbiljniji u 4 godine pustio mi dihtung glave sa vanjske strane "steta" 120 evra, cini mi se da je tako bilo :?: , plus prednji ovijes cijeli ali to nije bitno dizel/benzin ostalo su sve servisi i tu i tamo kad kada mi se upali pokoja lampica i to rijesavam, nista znacajno.

Ali ja sam svoju kupio prije 4 godine i imala je 95K na satu i dobio sam garanciju na te kilometre i zaista je tako. Auto je i sada relativno dobro, nema skripanja, malo trosi ulja ali nista za glavobolju jos uvijek.

E sada, da ne bude da pisem samo o benzicu imam ja i dizela 156SW FL 1.9JTD 8V i generalno ne ide mnogo bolje od ove male od 105hp. Za godinu dana na tom autu, koliko je kod mene u dvoristu, nije bilo nikakvog kvara ima na satu 160000+km. Iz prve ruke mogu ti reci da je 156 mnogo losijeg kvaliteta zavrsne obrade od 147, iako na oko ova 156 kod mene izgleda dalekooooo bolje od 147, ali 156 je puna cvrcaka dok kod 147 nista ne susti, cvrci itd. Eto to su ti moji utisci za benzin i dizel pa ti odluci na tebi je.

P.S. Benzinac je mnogo zabavniji za vozati se po gradu od dizela, bar meni :ok:

fychozagorec

• Gost
reci mi kako misliš proći na eko testu molim te sa tim pizdarijama pogašenim?
to još možda može u bosni proći da daš za pivu da ti progledaju ali u uređenoj državi ne.

pa sad ti vidi
Kak sam ja prešel na tehničkom, bi se zamislil jel smo uređena država ili ne  :pivo:

Offline 156 sp1 rosso

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
Sve to zavisi na sta naletis, kakve si srece, uzmi u obizr da kupujes relativno starije auto ipak je to 10+ godina. Benzin ili dizel od cega cete manje boljeti glava tu ti lezi odgovor na tvoju dilemu. Ja iz svog iskustva ne da mogu reci da se nisam pokajao sto sam uzeo Alfu 147 105 nego sam prezadovoljan. Kvarove, hm... sta su to kvarovi na ovom autu? Salim se malo imao sam jedan ozbiljniji u 4 godine pustio mi dihtung glave sa vanjske strane "steta" 120 evra, cini mi se da je tako bilo :?: , plus prednji ovijes cijeli ali to nije bitno dizel/benzin ostalo su sve servisi i tu i tamo kad kada mi se upali pokoja lampica i to rijesavam, nista znacajno.

Ali ja sam svoju kupio prije 4 godine i imala je 95K na satu i dobio sam garanciju na te kilometre i zaista je tako. Auto je i sada relativno dobro, nema skripanja, malo trosi ulja ali nista za glavobolju jos uvijek.

E sada, da ne bude da pisem samo o benzicu imam ja i dizela 156SW FL 1.9JTD 8V i generalno ne ide mnogo bolje od ove male od 105hp. Za godinu dana na tom autu, koliko je kod mene u dvoristu, nije bilo nikakvog kvara ima na satu 160000+km. Iz prve ruke mogu ti reci da je 156 mnogo losijeg kvaliteta zavrsne obrade od 147, iako na oko ova 156 kod mene izgleda dalekooooo bolje od 147, ali 156 je puna cvrcaka dok kod 147 nista ne susti, cvrci itd. Eto to su ti moji utisci za benzin i dizel pa ti odluci na tebi je.

P.S. Benzinac je mnogo zabavniji za vozati se po gradu od dizela, bar meni :ok:

...neznam baš .....meni nekako  u gradu treba taj moment dizelski.... recimo voziš se sa benzincem lagano u drugoj treba joj dost da živne...dok sa dizelom samo pikneš gas i tamo si gdje zamisliš......da ne kažem kako to izgleda u gradu kad razvrtavaš 1. 2. brzinu sa benzincem svi kažu gle idiota :hehe:

.....meni benzinac na otvorenoj cesti dolazi do izražaja..... :ok:
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
Sve je to stvar ukusa o tome se ne respravlja nema potrebe, ja samo kazem moje utiske i ono sto se meni vise svidja.

U svakom slucaju kolega sto kupuje starijeg polovnjaka je na mukama i razumijem ga, tesko se odluciti i izvagadati sta je bolje a sta losije.
Sada kada gledam sa ove distance ja sam auto kupio na prvi pogled hehehe, mozda je glupo ali ipak sam dobro prosao.

Moja 147mica neka izdrzi kod mene jos godinu dana ovako i ide u zamjenu za nesto mladje, 159 JTS ili tako nesto mozda i 1.9JTD zasto da ne, ipak nekako me vuce taj benzin  :icon_2:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
...neznam baš .....meni nekako  u gradu treba taj moment dizelski.... recimo voziš se sa benzincem lagano u drugoj treba joj dost da živne...dok sa dizelom samo pikneš gas i tamo si gdje zamisliš......da ne kažem kako to izgleda u gradu kad razvrtavaš 1. 2. brzinu sa benzincem svi kažu gle idiota :hehe:

.....meni benzinac na otvorenoj cesti dolazi do izražaja..... :ok:

Zato uzmes turbo benzinca i rijesis sve probleme  :hap: osim potrosnje  :funny:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline 156 sp1 rosso

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
Zato uzmes turbo benzinca i rijesis sve probleme  :hap: osim potrosnje  :funny:

...ili to

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
razlika izmedu dizele i benzina ( na kraju je ista )

evo jucer u 300 kn razlika u potrosnji ( voznja isti tempo cijeli put oko 90% auto put i 10% grad )

alfa 159 1.9 jtdm 8v ( oko 110 kw ) po kompu 5.7 L
civic sport 1.8 i-vtec ( 104 kw ) po kompu 8.8 L

potrosnja je na strani alfe , al servisi su na strani benzina i kada sve zbrojis i oduzmes na istom si
:Horse: :mehanic

Offline 156 sp1 rosso

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
Sve je to stvar ukusa o tome se ne respravlja nema potrebe, ja samo kazem moje utiske i ono sto se meni vise svidja.

U svakom slucaju kolega sto kupuje starijeg polovnjaka je na mukama i razumijem ga, tesko se odluciti i izvagadati sta je bolje a sta losije.
Sada kada gledam sa ove distance ja sam auto kupio na prvi pogled hehehe, mozda je glupo ali ipak sam dobro prosao.

Moja 147mica neka izdrzi kod mene jos godinu dana ovako i ide u zamjenu za nesto mladje, 159 JTS ili tako nesto mozda i 1.9JTD zasto da ne, ipak nekako me vuce taj benzin  :icon_2:

....definitivno stvar ukusa ,ali treba raspravljati zašto ne ,pa možda nekome olakšamo izbor :da:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Se to odnosi na mene? :?:

ne ja sam probao dost tog ne svoje al eto usicaris za put :D benzinca od 200 i nest ks. vectra v6 i dizela od neznam kolko audi a6 3.0 tdi i alfu 2.0 ts i boxeri svi po redu i golf 5 gti ugl. benzin za zajebanciju uvijek ispred dizela osim ak je dizel brutalno slozen. al svaki dan dizel po meni pobjeda jer 3.0 tdi sa 240 mislim ili kolko ks u toj limuzini rastura vectru jebacki a vectra trosi pun racku mislim da se ovaj zadovoljio sa 10l autoceste prosjek je oko 180kmh bilo je izelta do 230 bilo je i 160 al ono..  sigurno da onaj ko vozi godisnje 15000tkm se nevidi u cijeni da da x vise para za dizela kad ima boljeg benzinca za manje a razliku goriva nece u 10g. nadomjestit. al kad bi ti isti ljudi morali radit po 10000tkm u 2-3 mj onda bi ih pitao jel se isplati dizel ili ne.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
imao sam svasta benzinac da i ne ako uzmes nesto jace onda plin ako radis vise kilometara,pa ovo pa ono pa stalno nesto ako se puno vozis
ja koristim taj auto stalno kad me nema cura se vozi sta god da mi treba moram do rijeke a to mi je min 80km tamo i nazad ne racunam jos ako moram s jednog kraja rijeke na drugi jer tu sam vec presao 100 a nigdje nisam ni bio
ne opterecujem se potosnjom ako mi je to jedini trosak na autu
benzinac s plinom me totalno razocarao em trosis benzin em plin em cestarina skuplja em odrzavanje skuplje jer moras uz redovni servis jos i servis plina ako oces da sve bude savrseno i imas siguran auto
zato sam se odlucio na jtd
neide lose da se za male novce slozit da auto ubija mislim grijeh ga je vozit ne chipanog i ne iskoristit sav potencial
iskreno u planu je bio 3.0tdi al nisam mogao nac nitijednoga u ok stanju, + zelio sam manualni mjenjac
.....................

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
razlika izmedu dizele i benzina ( na kraju je ista )

evo jucer u 300 kn razlika u potrosnji ( voznja isti tempo cijeli put oko 90% auto put i 10% grad )

alfa 159 1.9 jtdm 8v ( oko 110 kw ) po kompu 5.7 L
civic sport 1.8 i-vtec ( 104 kw ) po kompu 8.8 L

potrosnja je na strani alfe , al servisi su na strani benzina i kada sve zbrojis i oduzmes na istom si

upravo je to i moje iskustvo. 156-ica dizelka mi je trošila do 3 litre manje, ali sam tu uštedu potrošio na razne druge pizdarije koje na benzincu nisam imao - egr, sustav grijača je zezo, neki ventil na trubu, crijeva od turba, onda neka vakum pumpa propišala, i još neke stvari kojih se ne mogu sjetit, u globalu nije bilo ništa strašno ali dovoljno da me svako malo vodi na servis :da:
« Zadnja izmjena: 21-06-2013, 08:52:58 od plavi156 »
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
To je napisano ironično...stalno se trabunja o tome, kako je diesel skup za održavanje, a nikad nikom to nije crknulo. Zato sam to napisao...ok? :craz

:ok:
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
upravo je to i moje iskustvo. 156-ica dizelka mi je trošila do 3 litre manje, ali sam tu uštedu potrošio na razne druge pizdarije koje na benzincu nisam imao - egr, sustav grijača je zezo, neki ventil na trubu, crijeva od turba, onda neka vakum pumpa propišala, i još neke stvari kojih se ne mogu sjetit, u globalu nije bilo ništa strašno ali dovoljno da me svako malo vodi na servis :da:

ma sve je to isto, samo treba znat sta uzet sa obzirom kolko km pravis ..
do 10 000km bezin sigurno do 20 000 dizel ili plin, a preko 20 000km dizel ..

i to je cijela filozofija

i jos ti treba malo srece da nekupis  ukleti auto  :hehe: :hehe:

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
voziš JTD-a 100tkm i mjenjaš remenja...voziš TS-a 100tkm i mjenjaš radilicu...dođe na isto jel da :hap:

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
radilica je ipak malo skuplja igra od remenja ::)
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Tbird

• Gost
ma sve je to isto, samo treba znat sta uzet sa obzirom kolko km pravis ..
do 10 000km bezin sigurno do 20 000 dizel ili plin, a preko 20 000km dizel ..
i to je cijela filozofija
i jos ti treba malo srece da nekupis  ukleti auto  :hehe: :hehe:

Vidim da mladen kuzi stvar  :care  :ok:

voziš JTD-a 100tkm i mjenjaš remenja...voziš TS-a 100tkm i mjenjaš radilicu...dođe na isto jel da :hap:

E, pa budeš pametan pa ne kupuješ ts16v :craz

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
život je prekratak da bi se vozio dizel  :cool-smiley-027: :mahm

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
život je prekratak da bi se vozio dizel  :cool-smiley-027: :mahm

Tko vozi dizel , duže živi.    :)

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
Tko vozi dizel , duže živi.    :)

ne gubi vrijeme po pumpama  :craz

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
Dizelaši su jedino preko ljeta ovako prpošni, preko zime su prezauzeti zagrijavanjem traktorčića u hladna jutra :hehe:

Ako i dožive starost onda najčešće obole na mozak od svih tih silnih vibracija tijekom godina :craz

To je ujedno i objašnjenje zašto tako slijepo brane dizel - od silnih vibracija se trajno oštete sive stanice i što god ih onda pitaš odgovor je - di di di di zeee lll ... :funny:
« Zadnja izmjena: 23-06-2013, 20:32:40 od plavi156 »
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
proklinjem dan kad sam se uključio u ovu temu... neki stvarno idu u krajnosti... ljudi božji, vozite svoj auto i kakav vam paše i uživajte u njemu, a ne sam pljuvat po tuđem dizlu/benzincu, bilo to po vama šala ili ne...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
proklinjem dan kad sam se uključio u ovu temu... neki stvarno idu u krajnosti... ljudi božji, vozite svoj auto i kakav vam paše i uživajte u njemu, a ne sam pljuvat po tuđem dizlu/benzincu, bilo to po vama šala ili ne...

nemoj to previše uzimat osobno, na ovom forumu je ovo već revijalno 'ćakulanje' na tu temu sa malo zezancije :ok:
nhf :ok:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
nemoj to previše uzimat osobno, na ovom forumu je ovo već revijalno 'ćakulanje' na tu temu sa malo zezancije :ok:
nhf :ok:
ma znam ja da je to zajebancija... ali spominjanje sivih stanica...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
ma znam ja da je to zajebancija... ali spominjanje sivih stanica...

ja se ispričavam ako je moj post uvredljiv, nije bila namjera, admini ga mogu slobodno maknut.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
ili to ima veze sa benzinskim parama  :?:

Dizelaši su jedino preko ljeta ovako prpošni, preko zime su prezauzeti zagrijavanjem traktorčića u hladna jutra :hehe:

Ako i dožive starost onda najčešće obole na mozak od svih tih silnih vibracija tijekom godina :craz

To je ujedno i objašnjenje zašto tako slijepo brane dizel - od silnih vibracija se trajno oštete sive stanice i što god ih onda pitaš odgovor je - di di di di zeee lll ... :funny:

:smijeh
Nije bolest sve što boli

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo

nekom benzin isparava u kabini  :song: :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline plavi156

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
nekom benzin isparava u kabini  :song: :funny: :funny: :funny: :funny:

:hehe: :ok:

Offline Pekar

• Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
Kad se već spominje isparavanje benzina.
Kolega danas kasnio na posao,kada je došao kaže da već tri dana osjeti benzin iz ventilacije, a otac mu rekao da može terati tako.
Inaće audi A4 1.6 sa plinom.
Kada je jutroš išao na posao (tu u Osijeku) odjednom dim iz ventilacije i plamen  :mad: iz haube.
Vika strka  :o000: dajte ljudi aparat za gašenje.
Na sreću žene izvirile kroz prozor zgrade sa aparatom i uspio je ugasiti dok se nije jače proširila.
Kaže još mu neki viće šta je stao na semaforu i zar nevidi zeleno .

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
Klasika, na railu ili negdje na dovodu/odvodu kapalo, ili selna popustila ili porozno postalo crijevo.. mene vise cudi odnosno nij mi jasno jel on blesaviji sto je poslusao oca, ili otac sto je izjavio takvu nebulozu..

meni je jednom tako na railu pustalo, dva pita stisnuo auto i na svakom semaforu smrad benzina, nakon drugog semafora ugibaliste, hauba u zrak, a benzin kapa ::) dotegnut selnu i onda po novi komad crijeva i selnu i montaza.. i to na topli motor sto opet nije bilo pametno..

al ovo vozit se tak, sta mu nije cudno bilo sto ga ubija miris benzina? glava boli itd?? ::)
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"