21-12-2025, 17:17:21

Autor Tema: Kupovina: Alfa 145 / 146  (Posjeta: 71708 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Miro

• Gost
  • Trade Count: (0)
Kupovina: Alfa 145 / 146
« u: 31-12-2006, 14:07:48 »
E ovak. Želio bi kupit alu 145 da je u dobrom stanju 97, 98 godinu za koji mjesec. Naime prije dva mjeseca sam kupovao auto i kupio sam malog peugeota odnosno stari me je nagovorio. Nedavno sam ga razbio i najbolje bi bilo da ga prodam i pokupim nofce od osiguranja i kupim si nešto drugo...Oduvijek mi je 145 bila zmaj od auta al uvijek se javljaju one priče nemoj alfu to se kvari, to troši te ovo te ono, no sto ljudi sto čudi a sto žena dvesto sisa... Mene sad konkretno zanima za koje ja novce mogu kupiti takvu alfu da je u dobrom stanju recimo da je motor 1400 kubika sa dvije svječice po cilindru, može i onaj 1.6 ali bolje ovaj 1.4 jer mi stari gleda tu kubikažu pa mi prodikuje da je previše za mene a  ne zna da je i ovaj 1.4 dost jak pa bi ga smuljal. Od opreme standardno alfe imaju sve živo pa me to toliko ne brine... Ja samo želim dobar ,registriran autić ... E da ne znam sa koliko točno nofci raspolažem jer mi se otvaraju mnoge mogućnosti ali recimo šta mogu kupiti u rasponu od 3000-4000 eurića nek mi neko napiše plizzzzzzz. :happ:

Offline deko

• Sa stažom
  • Spol: Muški
    • Dubrovnik/Zagreb
Odg: Kupovina: Alfa 145 / 146
« Odgovori #1 u: 31-12-2006, 15:23:03 »
ako ti se nezuri polako pregledavaj naletit ce prava  :ok: :ok:

Miro

• Gost
« Odgovori #2 u: 31-12-2006, 15:44:52 »
da budem ne žuri mi se kroz jedno 2 mjeseca planiram nešto napravit u svezi sa time tako da imam vremena ...

Offline Niko

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ŠIBENIK

Offline Niko

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ŠIBENIK
« Odgovori #4 u: 02-01-2007, 11:53:56 »
Da...još nešto...pokušaj obraditi staroga i odi barem na 1.6 TS....jer vjeruj mi, koliko god mislio da ti je 1.4 dosta....biti ce ti žao kasnije što nisi jačeg uzeo.....  :)))

Nego...evo još jedna....još dalmacija...nema soli kod nas...niti snjega, mo  ne piše ali je godište 99, cijena ok i dobro izgleda na slikama 4 Kotača - Auto oglasnik - Auti prodaja - Rabljena vozila - Auti oglasi
« Zadnja izmjena: 02-01-2007, 11:58:12 od Niko »

BigSaint

• Gost
« Odgovori #5 u: 02-01-2007, 15:39:08 »
Evo par ''pravila'' kako naletjeti na dobru alfu;
- obavezno traži da je auto od prvog vlasnika, po mogućnosti kupljen u HR
- ako je cijena malo viša od proječne to pokazuje koliko je vlasnika cijeni svoj auto i u njega ulagao (to u praviluznači da kupuješ auto od alfiste, no ovo nevrijedi generalno)
- cjena koju si naveo (3000-4000€) ti je dostatna za 1.4 TSa u dobrom stanju
- pazi na varijator, debimetar i lambda sondu...
- ako auto ima oko 100 000 km, pitaj za svijećice i budi svjestan da 4 svijećice na TS koštaju oko 1500kn

to su neke osnovne stvari kojim sam se ja vodio kada sam kupovao auto i nisam pogriješio ni malo, sretno u potrazi! :mah:

Dobru alfu nije teško naći, samo moraš puno tražiti! :hehe:

Offline reddevill

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #6 u: 02-01-2007, 15:50:27 »
 :mah: ja bi se samo nadovezao da još usput pogledaš u kakvom je stanju prednji trap mislim na krajnike i ostalo kaj ide uz to  :ok:

:ok: sretno sa kupovinom  :mah:
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline Vele

• Ovisnik o alfistima
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
« Odgovori #7 u: 02-01-2007, 17:25:01 »
Evo su ti momci naveli sve najbitnije kod kupnje 145/6 TS.

Uz još jednu (već predloženu) sugestiju: ako možeš idi na 1.6 TS (tih 20 KS viška su prava mjera!)

A što znači od prvog vlasnika i koji vodi računa o svojoj alfici:
- to u mom slučaju znači da moju ne bi prodao ispod 5.500 eura (1.6, 1998.)

Sretno!
« Zadnja izmjena: 02-01-2007, 17:25:26 od Vele »
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

Miro

• Gost
« Odgovori #8 u: 03-01-2007, 00:20:07 »
a 5500 je previše novaca . Ma ja ne bi kupovao alfu bez mog mehaničara i njegove dizalice i pregleda. Moram još svoj popravit pa ga prodam pa onda razmišljam o nećemu novijem. U međuvremenu ću njuškati.. Šta sam ćuo da su ti twinsi skupi za održavanje. Dobro ako moram promjeniti te svećice i taj uvijek kvarljivi varijator i taj debi metar i remenje ok al što odlazi drugo . Mislim to je ok ak se to promjeni na 100000 tisuća i ond asamo neki redoviti servisi al koje su im bolne točke osim tih stvari i ovjesa?

sokre

• Gost
« Odgovori #9 u: 03-01-2007, 08:11:53 »
Gle, ja sam ti prodal svoju s novim 15" alu felgama i 14"zimskim na čeličnim 98.g., 1.6 t.s., s klimom, kupljena u hr od 1. vlasnika, sve izmjenjeno(debimetar, lambda, varijator,remenje), orginal 83 tisuće, regana godinu dana za 4000 eura. Vlasnik ti je tu na forumu, super zadovoljan je. To bi ti bila realna tržišna cijena.
Osim ovog kaj sam napisal da je zamjenjeno nema ništ kaj bi trebal posebno paziti, ja sa ovjesom nisam imal problema.

Miro

• Gost
« Odgovori #10 u: 03-01-2007, 15:52:53 »
problematika je ovakva . Ja sam se vozio sa svojim peugotom 106 i tip me spuco autom bez osiguranja  i pozvali smo policiju i samo se čeka zapisnik. Inaće kakav jesam to mi je prvi auto i ja sam student i nemam baš puno love i sve to i sad se tip oće dogovorit da ga ne država ne odere i osiguranje i ja sam pristao da mi kupi drugi auto u izvanrednom stanju kakav je i moj bio. Ja sam tog peugeota registrirao i sredio mašinu do jaja ,stravio nove gume ,imam sportski auspuh od grane ,iz nutra ko nov ,sportska sjedala,klima ma auto je tip bio u tip top stanju i sad mi ga je lik unakazio i ja više ne želim taj auto. Zapeo sam za 145 ili 146 nek mi ju kupi i danas sam obišao 10 auto salona sa mehaničarom i auti su skroz čudni ili su preskupi pa tak tražim i dalje. Skoro smo uzeli jednu 146 ma autić je prekrasan ,oprema ludilo, felge , opasan neki radio,i motor super radi a tek onaj boxerov zvuk odma sam se zaljubio ali mjenjač se šalta kao da dižeš utege od 5 kila i odustali smo. Inaće tip misli da će mi naći takvu alfu u za maksimalno 3000 eura a ja svaku takvu na koju pikira neću jer ne želim odmah u startu ulagat u auto i sad se tu natežemo a meni lagano živci odlaze. Nadam se da ćemo naći neki kompromis i naći tu alfu da je sve to zmjenjano i gotovo pa ako ima koja dobra alfa da znate u zg da je regana i da je sve promjenjeno i da ju je vlasnik voljan odvesti na tehnički pregled kod mog mehaničara u gAržu zovit  me na 0981949703 ili ostavite ovdje poruku kako god. Znaći alfa 145 prije nego 146 u dobrom stanju da je regana duže vrijeme i da je to zmjenjano od 97 pa na gore sa mašinama U slučaju boxera 1.6 ispod ne ili sa twinsparkom 1.4 ili 1.6. do 3500 eura jel je tip škrtac. sorry ljudi ak sam vas zagnjavio al takav je život...
« Zadnja izmjena: 06-01-2007, 21:03:36 od BigSaint »

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
« Odgovori #11 u: 08-04-2007, 23:08:16 »
Prijatelj mi ima dvije alfe za prodati, jedna je 145 1.3boxer (95god,98tkm,ljubičasta)a druga 1.6boxer(96god,137tkm,crna,full bez kože), koja je od tih dvije isplatljivija za kupnju.
Obje alfe su ušćuvane jedino kaj mi se ova crna fakat više sviđa,cijena prve je 1800€(nereg) a druge 1500€(crna,nereg).
Pošto se ne razumijem uopće u boxer motore trebam dakle informaciju koliko koji od ta dva motora troši te dal imaju kakve velike mane.
Nisam još stigao pročitati sve postove al ću pokušati što više tako da vam ne postavljam previše nepotrebnih pitanja.
i za kraj ovog posta ugradnja LPGa na boxer,dal zna tko kakvu radionicu u kojoj se ugrađuje plin i neku okvirnu cijenu ugradnje?
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima :drive:
« Zadnja izmjena: 13-01-2008, 17:21:29 od AA-lfa »
:mahm QVMember of  U B OQV

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Zadnja izmjena: 08-04-2007, 23:26:56 od Stiy »

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #13 u: 09-04-2007, 12:13:58 »
kako to da je godinu noviji auto s jacim motorom za 300 eura jeftiniji? :?:
koliko se sjecam, 1.6 boxer je uvijek bio skuplji od 1.4... onda "ostatak" auta bas i nije jednak?
da li crna ima klimu, ABS? elektr. retrovizore, prozore i centralno imaju obje...   :))) jesu li udarani/razbijani?

u kakvom su stanju? da li je napravljen servis (remenje, spaneri), kakav je ovjes, jel kaj mijenjano, kako su odrzavane, koji su prijasnji vlasnici i koliko ih je bilo, ima li neki servisnu ili makar podatke o prijasnjim servisima, kad su bili i koliko redovito...?

inace po meni je 1.6 bolji motor za taj auto. 1210 kg ima auto, 1.4 boxer ima 90 KS a 1.6 ima 103 i to se itekako osjeti. jos uvijek ti je jeftinija registracija za 1.6 (1596 ccm) nego za 1.7 16V boxer kojeg je dosta tesko naci a 1.6 boxerica ima.
Motor je dosta izdrzljiv, naravno samo ako je ispravno odrzavan.
Sto jaci to bolje  :hap:

Offline robi v6

• Član Alfa Kluba 7
  • Pripravnik
  • *
    • Buzet
« Odgovori #14 u: 09-04-2007, 21:20:39 »
1.6 je u svakom slučaju bolji izbor. Stvarno je malo sumnjivo da je jeftinija od 1.3 koja je starija.

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #15 u: 10-04-2007, 00:16:30 »
kako to da je godinu noviji auto s jacim motorom za 300 eura jeftiniji? :?:
koliko se sjecam, 1.6 boxer je uvijek bio skuplji od 1.4... onda "ostatak" auta bas i nije jednak?
da li crna ima klimu, ABS? elektr. retrovizore, prozore i centralno imaju obje...   :))) jesu li udarani/razbijani?

u kakvom su stanju? da li je napravljen servis (remenje, spaneri), kakav je ovjes, jel kaj mijenjano, kako su odrzavane, koji su prijasnji vlasnici i koliko ih je bilo, ima li neki servisnu ili makar podatke o prijasnjim servisima, kad su bili i koliko redovito...?

inace po meni je 1.6 bolji motor za taj auto. 1210 kg ima auto, 1.4 boxer ima 90 KS a 1.6 ima 103 i to se itekako osjeti. jos uvijek ti je jeftinija registracija za 1.6 (1596 ccm) nego za 1.7 16V boxer kojeg je dosta tesko naci a 1.6 boxerica ima.
Motor je dosta izdrzljiv, naravno samo ako je ispravno odrzavan.
Sto jaci to bolje  :hap:

Crna 1.6 ima sve od opreme,abs,cz bez daljinskog,branici u boji,alu 14˝,sve na struju,2 airbaga,prednje maglenke nema samo kožnu unutrašnjost,bila je udarena u stražnji kraj ali ne prejako jer se nevide tragovi popravaka ni na podnici izvana niti iznutra al je auto fakat dobro složen,nema velikih razlika u razmacima od dosjeda branika i haube,unutrašnjost je dosta ušćuvana za kilometražu koju ima(137 tkm)
Ljubičasta 1.3 nema abs ni klimu niti braniku u boji jedino kaj ima radio i perače farova i stavku zakaj je skuplja, a to je veliki tatoo sa oba boka i to ne naljepnica nego airbrush ali je i unutrašnjost dosta više istrošena nego kod crne 1.6 ali je bila udarena i sa prednje i sa stražnje strane jer nikak nije posložena,prednja hauba skroz ide ukrivo i strši kod desnog blatobrana a zadnji branik i hauba kao da su samo zašerafljeni na auto bez ikakvog štelanja

Definitivno bi uzeo ovu crnu jedino kaj me još muči a to je odobrenje kredita jer bih odmah izvadio origigi felge i stavio neke 16˝a možda čak i 17˝,zatamnio stakla,malo ju spustio te stavio druge branike i pragove

Za održavanje nisam još siguran koliko je bilo redovito jer nema servisne knjižice al ovak na oko mašina nigdi ne slini nikakvo ulje,jedino kaj se motor vergla 5-6sekundi i tek onda upali(od frenda 33-ojka 1.7boxer okret ključem i odma upali),nema nikakovih ogrebotina bar ne oku upadljivih(par sitnih od kamenčića i od pandži mačke),ovjes nigdi ne lupa i amortizeri su normalni na stisak rukom,ništa ne cvili od lagera ili remenja jedino kao da se čuju vetili jače dok radi na ler gasu tak da neznam dal je to normalno za boxer mašine ili ne,sve kaj je na struju radi,klima hladi dobro jedino kaj mi je i kvačilo malo čudno hvatalo,možda zato kaj več auto stoj na mjestu 1.5mj pa se zapekla ili tako nešto(nisam po struci mehaničar pa je to sve moje objektivno zapažanje),sjedala,volan i obloge vratiju nisu nešto izlizane tak da se vidi da je ipak netko i pazio na auto

E sad, dok je auto radio na mjestu 10tak minuta otišao sam iza auta do auspuha i nekako kao da dosta miriše po ulju,ne dimi ništa plavo niti kada se stisne gas samo dosta miriše.
Kakav je to znak,loš ili normalan(pod normalan mislim dok se motor ne zagrije a poslije nema smrada od ulja)?

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #16 u: 10-04-2007, 00:29:51 »
1.6 je u svakom slučaju bolji izbor. Stvarno je malo sumnjivo da je jeftinija od 1.3 koja je starija.

ma ništa od ove 1.3,auto je iz uvoza nije niti bila još regana kod nas samo se vozila na proba tablicama tak da su mi tu i papiri sumnjivi
E sad za 1.6boxer,dal znaš možda dal bi trebalo napravit neki veći servis na 140tkm ili odmah kad bi je kupio,npr: izmjena ulja u motoru,getribi i kočnicama,promjena disk pločica(diskovi su OK),izmjana svih filtera,promjena svječica te zupčastog remena i svih zatezača iako mi se nije činio na oko ispucan ali iz predstrožnosti? I koji bi to bio ceh za taj servis otprilike?
I još me samo zanima dal treba paziti na potrošnju ulja i ako tko zna za potrošnju u gradu,na otvorenom i neka kombinirana i recimo da si umjeren na gasu(znači bez ikakvih tjeranja u crveno niti naglih ubrzavanja,općenito normalna vožnja)?  :rolll::komp:
To bi bilo zasada to.

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #17 u: 10-04-2007, 03:00:04 »
 :wal: sad sam pol sata trazila mail od frenda u kojem mi je na jedno tri strane objasnjavao kaj da sve gledam kad kupujem alfu al nemrem ga nac  :wal:
uglavnom...ako je 1.3 otpala onda nemas kaj mislit  :))) pogotovo ak je unakazena kao sto kazes.

kaj se servisa tice...bilo bi idealno (pogotovo ak od poznatog kupujes) da saznas kaj je radjeno na autu, barem u zadnje vrijeme.
za kuplung znam da je zajebancija jer ga je dosta tesko za promijenit, nezgodno i treba ic cijela getriba dolje. na mojoj je to frajer napravio prije prodaje tako da ja nisam morala al se sjecam da je spominjao nekih 1500-1700 kuna. Sve skupa, dakle korpa, lamela, drucklager i rad. :000:
kaj se remenja tice (zupcasti)...ako ima 140 tkm a nije mijenjano ili ne znas da li je mijenjano, i to. mislim da je preporuka mijenjati na 120 tkm.

kaj se ulja i filtera tice...na svojoj sam odmah promijenila sve (imala je 118 tkm).
ulje (Selenia 20k, 10W40 koje bi trebalo u nju ici) je nedavno poskupilo sa 50 na 62-3 kn/litra. idu ti 4 litre kad se mijenja skupa s filterom (koji kosta nesto sitno) dakle racunaj 250-300 kuna. filter zraka je oko 50 kuna, filter klime za kabinu sam nasla za oko 120 kuna.
Za filter goriva pazi, najbolje prije pogledaj tocno kakav je (odispod auta) zato kaj imas 2 razlicita, veci i manji, a granica ugradnje (razlika) je bila 7. mjesec 1995.
Svjecice idu Golden Lodge 25 HL i ne daj da ti uvale nijedne druge. Kod Tokica su bile oko 30 kuna komad ali ih sad vise nema, dakle to idi kupit u ovlasteni servis.
Ulje za kocnice provjeri i po potrebi promijeni. bolje prije nego kasnije.
Ulje u getribi treba provjeriti i po potrebi nadoliti. Ja svoje promijenila :))) Stavila sam originalno kaj je pisalo na autu (Tutela nesto, ne sjecam se, pise ispod haube, crvena naljepnica na desnoj muldi gdje pisu specifikacije za sve tekucine) ali po zimi je katastrofa, to ce Boxer bolje znati kaj da stavis.
I da, treba kontrolirati i po potrebi dolijevati ulje REDOVNO.
ja sam pacijent pa provjeravam svakih 300tinjak km. :hap:

...felge...kaj si preskocio 15" i odma bi na 17" :000: onda se pripremi za fine radove na ovjesu... prednja vilica (sa selenima) najjeftinija zamjenska talijanska kod tokica ti kosta 390 kuna. po komadu.

kaj se mirisa iz auspuha tice...  :rolll: stvarno bi tesko bilo napamet reci... svaki auto ima svoj miris...svaka ima svoj faktor :hap:

Pojednostavi si zivot i lijepo sjedni u auto i odi do dobrog/pouzdanog mehanicara (tvojeg! ne od prodavatelja) ili u ovl. servis i tamo lijepo pogledat auto. ni na mojem se ne vidi da nigdje nista slini a kad ono hop! curi na semeringu od poluosovine i to fest.  :da: dakle auto na pregled, na dizalicu, dobro pogledat, izvrtit ga fino  :))) event. spojit na komp  :?: i izmjerit kompresiju ak bas hoces.
u svakom slucaju kaj god da nadjes da ne valja, skidaj cijenu.  :)))

eto, sretno. javi daljnji razvoj dogadjaja.

P.S. cijelo vrijeme se suzdrzavam da ne pogledam slike od te crne jerbo inace nece vise biti glasa razuma od moje strane  :))) :))) :)))

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #18 u: 10-04-2007, 03:07:13 »
potrosnja goriva, link na temu:
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=1429.0;topicseen

moja *po gradu* normalne, al stvarno normalne lagane voznje oko 9.
Hoce i do 11-12. sve ovisi o tome kakav je motor i kak se vozis.

nikad, ali nikad nemoj klat hladan motor inace joj odmah mozes reci  :mah:
 :))) :))) :)))

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #19 u: 10-04-2007, 03:36:01 »
Crna 1.6 ima sve od opreme,abs,cz bez daljinskog,branici u boji,alu 14˝

pogledala sam slike, nisam izdrzala  :)))

- kolko vidim to su ratkape gore... :?:
- SKIDAJ zadnji nosac tablice!!! smjesta! ako ju i ne uzmes, isto!  :crazy:  :))) :hehe:

AA-lfa

• Gost
« Odgovori #20 u: 10-04-2007, 14:39:58 »
nasla sam onaj mail koji sam spominjala. valjda ces skuzit nesto iz toga  :)))
(hvala j.j. sa h.r.a.)

"- imam i vozim alfu 145 1,9 TD 96 kraj godine - nabaco se para ali sam evo
na poslijetku jako zadovoljan
Oprema klima i ostalo sto ide uz to godiste

- kad kupujes pazi na:
Vilice i krajnike ... digni auto i vidi da li ima lufta ako ima ocekuj
popravak oko 1700 kuna za obe vilice i krajnike
- vidi kakvi su amortizeri - prednji su uzasno skupi oko 1000 kuna komad
- pazi na zadnji most kako stoje kotaci to im je boljka
- progledaj si stakla da li su sva iz iste godine jer ako nisu auto je razbijan
- ako stoje imalo na koso biti ce uskoro vrijeme na reparaciju zadnjih vilica
cijena otprilike - set po vilici oko 400 kuna x 2 znaci 800 kuna dijelovi i
jedno 400 kuna za ruke
- mozda i zadnji amortizeri oko 450 kuna komad (iako se da nac i jeftinijih)
- pripazi na letvu volanu da li pusta ulje i jel lupa sta
- opcenito pogladati stanje motora kompresija, ulje voda ..... treba vidjeti
kako radi kad je hladan i kako radi na radnoj temperaturi kad je vruc
- pogledaj si papucice (ako su izlizane dosta znaci da je auto
najvjerojatnije napravio vise kilometara neg pise)
- pogledaj da li je rucica mjenjaca izlizana i koliko ako je jako puno
znaci isto ko i za gore, pogladaj kakav je volan ako nije kozni znaci
plasticni je isto pogledaj kolko je izlizan, pogladj kolko lufta ima vozacev i koliko
sovozacev brisac (ako ima puno to govori o kilometrazi), vidi kolko je
razvaljen vozacev i kolko suvozacev sic
- pogledaj svu elektroniku (el. podizaci, vidi dali se istovremeno dizu prozori, ako
jedan kasni znaci da ce mozda biti s njim problema zamjena ili podmazivanje - skidaj cijenu)
- pogledaj da li radi zadnji brisac zna se zapeci u osovini pa ne radi (ako
radi sporo onak da sporo ide znaci da ja vrijeme za ciscenje i podmazivanje -
skidaj cijenu)
- pogledaj da li rade el. retrovizori i grijaci retrovizora (ak ih ima)
- pogladaj da li grije zadnju sajbu
- provjeri puhanje ventilatora (na svim brzinama i pozicijama) i klimu akoima
- zna napuknuti cijev koja sluzi za dovod zraka u zadnji prostor pa ce tamo
losije puhati
- provjeri da li rade sve brzine brzine brisaca i jer ako ti rucica steka
morat ces kupiti drugu (nova je jako skupa a polovnu ces naci ne u dobrom
stanju)
- pogledaj da li se suvazacev sic kad ga proklopis moze i naprijed gurnuti
(trebao bi) i kad ga vratis da li ide na istu poziiju di je bio
- pogledaj visinsko podesavanje farova da ti nije pohaban onaj zupcanik koji
to podesava"
---
sjetih se jos i:
- pogledaj stanje zadnje police jer i po tome vidis pohabanost
- pogledaj podesavanje vozackog sica po visini da nije potrgana ona rucica (kad sjednes na vozacko mjesto onda lijevom rukom dolje sastrane)
- spricanje vode na stakla prednje i zadnje jel radi (to je sve jedan elektromotoric)
- na staklima imas oznake ak nema godine onda je recimo 4 tockice pa broj 5, to bi trebalo bit na svim staklima isto; ak na nekom nije onda znaci da je to mijenjano

...ak se jos kaj sjetim dopisat cu  :)))

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #21 u: 10-04-2007, 19:50:51 »
Crna 1.6 ima sve od opreme,abs,cz bez daljinskog,branici u boji,alu 14˝

pogledala sam slike, nisam izdrzala  :)))

- kolko vidim to su ratkape gore... :?:
- SKIDAJ zadnji nosac tablice!!! smjesta! ako ju i ne uzmes, isto!  :crazy:  :))) :hehe:
(Image removed from quote.)

Da sad i ja vidim kaj piše otraga na plastici,to cu sigurno maknut a i prednju takodjer
Za felge sam tek sad skužil da su na njima ratkape,ali mi se čini da nisu nego su alu alda budem iskren nisam na njih niti obraćao previše pažnje
E da, hvala za mail :ok: Upravo tražim broj do frenda kaj ima doma mehaničarsku radionu pa da ga priupitam ak bi mogo prije nego što bi uzeo alfu(toplo se nadam!!)da ju dignemo i pogledamo sav ovjes u kakvom je stanju te dal ima kakvih nepravilnosti ili nedajbože moguće pripreme za kakav kvar tak da fakat znam na čemu sam,jedino neznam dal ima kompjutor doma pa da vidi kak radi motor,e sad za kompresiju mislim da za to ima sigurno onaj aparatpa da i to provjerimo.
« Zadnja izmjena: 10-04-2007, 20:45:53 od Stiy »

Offline shadowfax

• Starosjedioc
  • Stelvio 2.2 Q4, 33 1.7 16v, 33 1.7
    • Gornje Međimurje
« Odgovori #22 u: 10-04-2007, 19:53:01 »
kolko vidim po slikama to su alu felge oriđiđi alfine,,,,,
Alfa Romeo - making drivers into mechanics since 1910

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #23 u: 10-04-2007, 20:12:06 »
:wal: sad sam pol sata trazila mail od frenda u kojem mi je na jedno tri strane objasnjavao kaj da sve gledam kad kupujem alfu al nemrem ga nac  :wal:
uglavnom...ako je 1.3 otpala onda nemas kaj mislit  :))) pogotovo ak je unakazena kao sto kazes.

kaj se servisa tice...bilo bi idealno (pogotovo ak od poznatog kupujes) da saznas kaj je radjeno na autu, barem u zadnje vrijeme.
za kuplung znam da je zajebancija jer ga je dosta tesko za promijenit, nezgodno i treba ic cijela getriba dolje. na mojoj je to frajer napravio prije prodaje tako da ja nisam morala al se sjecam da je spominjao nekih 1500-1700 kuna. Sve skupa, dakle korpa, lamela, drucklager i rad. :000:
kaj se remenja tice (zupcasti)...ako ima 140 tkm a nije mijenjano ili ne znas da li je mijenjano, i to. mislim da je preporuka mijenjati na 120 tkm.

kaj se ulja i filtera tice...na svojoj sam odmah promijenila sve (imala je 118 tkm).
ulje (Selenia 20k, 10W40 koje bi trebalo u nju ici) je nedavno poskupilo sa 50 na 62-3 kn/litra. idu ti 4 litre kad se mijenja skupa s filterom (koji kosta nesto sitno) dakle racunaj 250-300 kuna. filter zraka je oko 50 kuna, filter klime za kabinu sam nasla za oko 120 kuna.
Za filter goriva pazi, najbolje prije pogledaj tocno kakav je (odispod auta) zato kaj imas 2 razlicita, veci i manji, a granica ugradnje (razlika) je bila 7. mjesec 1995.
Svjecice idu Golden Lodge 25 HL i ne daj da ti uvale nijedne druge. Kod Tokica su bile oko 30 kuna komad ali ih sad vise nema, dakle to idi kupit u ovlasteni servis.
Ulje za kocnice provjeri i po potrebi promijeni. bolje prije nego kasnije.
Ulje u getribi treba provjeriti i po potrebi nadoliti. Ja svoje promijenila :))) Stavila sam originalno kaj je pisalo na autu (Tutela nesto, ne sjecam se, pise ispod haube, crvena naljepnica na desnoj muldi gdje pisu specifikacije za sve tekucine) ali po zimi je katastrofa, to ce Boxer bolje znati kaj da stavis.
I da, treba kontrolirati i po potrebi dolijevati ulje REDOVNO.
ja sam pacijent pa provjeravam svakih 300tinjak km. :hap:

...felge...kaj si preskocio 15" i odma bi na 17" :000: onda se pripremi za fine radove na ovjesu... prednja vilica (sa selenima) najjeftinija zamjenska talijanska kod tokica ti kosta 390 kuna. po komadu.

kaj se mirisa iz auspuha tice...  :rolll: stvarno bi tesko bilo napamet reci... svaki auto ima svoj miris...svaka ima svoj faktor :hap:

Pojednostavi si zivot i lijepo sjedni u auto i odi do dobrog/pouzdanog mehanicara (tvojeg! ne od prodavatelja) ili u ovl. servis i tamo lijepo pogledat auto. ni na mojem se ne vidi da nigdje nista slini a kad ono hop! curi na semeringu od poluosovine i to fest.  :da: dakle auto na pregled, na dizalicu, dobro pogledat, izvrtit ga fino  :))) event. spojit na komp  :?: i izmjerit kompresiju ak bas hoces.
u svakom slucaju kaj god da nadjes da ne valja, skidaj cijenu.  :)))

eto, sretno. javi daljnji razvoj dogadjaja.

P.S. cijelo vrijeme se suzdrzavam da ne pogledam slike od te crne jerbo inace nece vise biti glasa razuma od moje strane  :))) :))) :)))

Sumjam da će ići ispod 1500€,možda stotku dole ali kažem veliko možda!!! :rolll: :rolll:

Ovo kaj si nabrojila sa cijenam za servis koštalo bi ugrubo 100€,dal znaš možda ili netko drugi na forumu koliko bi otprilike koštal filtar goriva,zupčasti remen i zatezači,to bi sigurno išao prvo mjenjat a onda ovo ostalo?
Dali baš moram kupit ovo ilje koje si navela ili mogu ulit i od nekog drugog proizvođača naravno viskoziteta kao i ovo ili čak i bolje npr 5W 40 od Shell-a ili nešt slično??

E da, i disk pločice 2para te pakne za zadnje bremze?Ak se još kaj sjetim pitam nekog od vas ili se tokom tjedna raspitam kod Tokića ili u nekom Alfinom servisu?

Nadam se da te ne gnjavim previše sa pitanjima :box:

Boxer

• Gost
« Odgovori #24 u: 10-04-2007, 20:39:24 »
Ovako, ja imam 1.6 poprilično dugo i moje mišljenje je ovak

1.4 ne uzimaj jer je slab, troši isto ko i 1.6 ako ne i više i ima drukčiju čitaj lošiju eletroniku pa nerjetko crkavaju motorići ler gasa (paše s unića) oko 800kn košta.

Moja broji 168 000km, kod mene je zadnjih 70 000km, od kvarova nisam imao ništa a mjenjao sam sljedeće:

Prednje vilice 900kn Sidem s zamjenom ali su otišle nakon 10 000km pa sam stavio Spidan koje se evo dobro drže (reklamirao Sidem i dobio druge ali SPidan)
-Termostat 180kn slušao budale i kao original je skup i uzeo zamjenski koji je držao samo jednu zimu i onda kupio original za 224kn
-Udario sam psa pa mi se komadić okvira od tablice (jedino što se oštetilo dok sam ga udario) zabio u kiler i kiler mi je puknuo na 190km/h na autocesti, motoru nije bilo ništa, nabavio sam rabljeni kiler u vrhunskom stanju doslovno novi za 450kn
-Kompletan auspuh 950kn Bosal izdržao 4 godine
-Svijećice isto me najebali idioti kao original košta banoslovno i uzeo neki Bosch s 4 pola od 170kn komad, dođem doma ušarafim a auto ne pali jer ne pašu svijećice, idem nazad vratim          svijećice  i odem u alfacar i po 37kn si kupim Lodge 25HL original za taj auto
-Na 145 kkm sam skidao remenje i španere gore su bili originali prva ugradnja, remeni su u vrhunskom stanju bili a jedan španer se malo čuo, ta priča košta cca 600kn SKF španer+Gates remen i 300kn za promjenu(dobar mehaničar inače nitko ne radi ispod 450-500
-Pobrao sam gluba s 130 na sat, zabio mi se u brisač i polomio ruke na brisačima pa sam morao mjenjat kompletan mehanizam, 300kn rabljeni s motorićem
-Zatim sam mjenjao krajnike 180kn komad Sidem
-Onda su na red došli zadnji ležajevi s glavčinama jer su kotači stajali u koso i čuli su se ležajevi (auto ima ABS a to je jako bitno kod kupovine glavčina) 700kn par glavčina Spidan
-Zatim zadnji diskovi Brembo 340kn par+Spidan pločice 110kn
-Pa nedugo prednji diskovi s drugim kliještima jer njene serijske kočnice apsolutno ništ ne valjaju :wal:  cijela priča s diskovima i kliještima te novim pločicama  cca 700kn
-Prije nekih mjesec dana sam mjenjao set kvačila,sinhrone 2 i 3 brzine i dihtao mjenjač jer mi je slinila malo straga na biraču brzina i to me izašlo nekih 2300kn s materijalom i poslom, posao je bio 400kn (opet dobar mehaničar) i naravno stavio novo ulje u mjenjač (Total neki al neznam napamet koji uglavnom odličan je)
-Slijedi lakiranje kompletnog auta, pa zamjena prednjih ležajeva s glavčinama naravno,pa spuštanje i tao dalje.
-Dobila je i 15" alu felge s novim gumama
S uljem u mjenjaču sam imao velike cirkuse mjenjao sam ga 10x jer nijedno nije moje kriterije zadovoljavalo

Neznam ako sam još nešto zaboravio, možda i jesam al ne pratim sve jer me ne muči kad nešto moram uložit u auto sve dok on mene dobro služi

Auto u prosjeku troši 9-10l meni s tim da se malo vozim po gradu ali ga nikad ne štedim, ako se hoćeš vozit a ne samo popravljat onda 17" na tom autu zaboravi jer ne dolazi u obzir, 16 je u vrh glave.

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #25 u: 10-04-2007, 20:44:43 »
kolko vidim po slikama to su alu felge oriđiđi alfine,,,,,

Ma neznam ni ja sam više,dal su alu ili samo ratkape al nadam se da su alu.
Hvala na opasci,mislim da ću je sutra ić probat provozat tamo po kvartu jer nesmim po glavnoj cesti zbog rege.
Dal zna tko koliko dodju para proba tablice za npr 5dana ili nek bude tjedan?

Boxer

• Gost
« Odgovori #26 u: 10-04-2007, 20:52:46 »
Nema tjedan dana, probe se izdaju na 15 dana cca 220kn koštaju :ok:

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #27 u: 10-04-2007, 21:14:33 »
Ovako, ja imam 1.6 poprilično dugo i moje mišljenje je ovak

1.4 ne uzimaj jer je slab, troši isto ko i 1.6 ako ne i više i ima drukčiju čitaj lošiju eletroniku pa nerjetko crkavaju motorići ler gasa (paše s unića) oko 800kn košta.

Moja broji 168 000km, kod mene je zadnjih 70 000km, od kvarova nisam imao ništa a mjenjao sam sljedeće:

Prednje vilice 900kn Sidem s zamjenom ali su otišle nakon 10 000km pa sam stavio Spidan koje se evo dobro drže (reklamirao Sidem i dobio druge ali SPidan)
-Termostat 180kn slušao budale i kao original je skup i uzeo zamjenski koji je držao samo jednu zimu i onda kupio original za 224kn
-Udario sam psa pa mi se komadić okvira od tablice (jedino što se oštetilo dok sam ga udario) zabio u kiler i kiler mi je puknuo na 190km/h na autocesti, motoru nije bilo ništa, nabavio sam rabljeni kiler u vrhunskom stanju doslovno novi za 450kn
-Kompletan auspuh 950kn Bosal izdržao 4 godine
-Svijećice isto me najebali idioti kao original košta banoslovno i uzeo neki Bosch s 4 pola od 170kn komad, dođem doma ušarafim a auto ne pali jer ne pašu svijećice, idem nazad vratim          svijećice  i odem u alfacar i po 37kn si kupim Lodge 25HL original za taj auto
-Na 145 kkm sam skidao remenje i španere gore su bili originali prva ugradnja, remeni su u vrhunskom stanju bili a jedan španer se malo čuo, ta priča košta cca 600kn SKF španer+Gates remen i 300kn za promjenu(dobar mehaničar inače nitko ne radi ispod 450-500
-Pobrao sam gluba s 130 na sat, zabio mi se u brisač i polomio ruke na brisačima pa sam morao mjenjat kompletan mehanizam, 300kn rabljeni s motorićem
-Zatim sam mjenjao krajnike 180kn komad Sidem
-Onda su na red došli zadnji ležajevi s glavčinama jer su kotači stajali u koso i čuli su se ležajevi (auto ima ABS a to je jako bitno kod kupovine glavčina) 700kn par glavčina Spidan
-Zatim zadnji diskovi Brembo 340kn par+Spidan pločice 110kn
-Pa nedugo prednji diskovi s drugim kliještima jer njene serijske kočnice apsolutno ništ ne valjaju :wal:  cijela priča s diskovima i kliještima te novim pločicama  cca 700kn
-Prije nekih mjesec dana sam mjenjao set kvačila,sinhrone 2 i 3 brzine i dihtao mjenjač jer mi je slinila malo straga na biraču brzina i to me izašlo nekih 2300kn s materijalom i poslom, posao je bio 400kn (opet dobar mehaničar) i naravno stavio novo ulje u mjenjač (Total neki al neznam napamet koji uglavnom odličan je)
-Slijedi lakiranje kompletnog auta, pa zamjena prednjih ležajeva s glavčinama naravno,pa spuštanje i tao dalje.
-Dobila je i 15" alu felge s novim gumama
S uljem u mjenjaču sam imao velike cirkuse mjenjao sam ga 10x jer nijedno nije moje kriterije zadovoljavalo

Neznam ako sam još nešto zaboravio, možda i jesam al ne pratim sve jer me ne muči kad nešto moram uložit u auto sve dok on mene dobro služi

Auto u prosjeku troši 9-10l meni s tim da se malo vozim po gradu ali ga nikad ne štedim, ako se hoćeš vozit a ne samo popravljat onda 17" na tom autu zaboravi jer ne dolazi u obzir, 16 je u vrh glave.

Puno ti hvala na savjetima jer su ipak iskustvo i praksa jedno a priče i pričice sa strane kak alfe stare 10godina su za smeće i ništ ne valjaju.

Je,imaš pravo malo sam se zaletel sa 17-cama,16 uvrh glave ili čak 15˝-icu pa malo nižu gumu stavit,ne prenisku naravno.
Imam ti starog audija 100 dizla iz 86 i stalno moram iz tjedna u tjedan nekaj popravljat tak da mi ga je već pun kufer,evo danas mi je puknuo zadnji desni lajtung od kočnice a auto mi je bil tjedan i pol na popravku jer je otišla glava motora,promjenio sam već na njemu gro toga i diskove i disk pločice sada,a još mi je rekao frend mehaničar da ću morat promjenit mandžete na poluosovinama,desni lager na prednjoj desnoj glavčini i zadnje sajle od ručne,pa to jednostavno nema kraja,a kaj je najboje baš svaki put koji god da auto kupim prijašnjem vlasniku nije ništ odlazilo a onda kod mene sve po redu. :gun: :gun: za poludit
Susjed mi ima sada 156 2.4jtd i žao mu je kaj je uzel dizlo jer do sada su sve njegove alfe (33ojke nekoliko komada boxeri,predzadnja 155 1.8ts crvena)bile isključivo benzinci i jedino me on nagovara od svih ostalih frendova(voze uglavnom švabe i njih par japance) da kupim alfu jer to je auto za vožnju i uživanciju tak da se molim bogu da ak kupim ovu crnu da neću ima opet peh pa da auto ode u bananu nakon nekoliko mjeseci vožnje.

Da te još nešto priupitam,naravno ako znaš kaj o tome,kak idu alfe sa plinom i dal je kaj kompliciranija ugradnja plina na boxere nego na redne motore i koliko bi došla otpriike ugradnja za 1.6boxer?

Boxer

• Gost
« Odgovori #28 u: 10-04-2007, 21:18:38 »
Boxeri rade savršeno na plin, u ZG dobiješ za oko 5kkn ugrađen plin u boxera i nikad nećeš imat problema s cukanjem,gašenjem,detonacijama i sličnim. Ugradnja je daleko jednostavnija i lakša nego u redne motore pogotovo TS :da:

Boxer i plin idu zajedno jako dobro, motor je jednostavan i nema se kaj pokvarit a ako se pokvari obično je to komad željeza koji izvadiš i zamjeniš i idemo dalje :ok: :ok:
« Zadnja izmjena: 10-04-2007, 21:20:12 od Boxer »

Offline Stiv

• Ovisnik o alfistima
    • Samobor
« Odgovori #29 u: 10-04-2007, 21:20:46 »
Nema tjedan dana, probe se izdaju na 15 dana cca 220kn koštaju :ok:

Hvala Boxer na brzom odgovoru,ako kupim tu alfu morat ćemo se nać da počastim dobrim roštiljem i  :pivo: kod frenda u steak house restoranu i naravno svi ostali koji su mi pomogli sa dobrim savjetima