20-08-2026, 04:38:59

Autor Tema: Alfa 159  (Posjeta: 443657 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alfos

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
Odg: Alfa 159
« Odgovori #1080 u: 28-11-2012, 13:21:54 »
Ekipa, kaj s ovim "grubim" saltanjem...
Kaze seb da je to normalno, da je GM getriba gruba...
Jel tko podmazivao sajle? Cujem da se i to radilo...?

ja se navikao na to...sad mi je cudno kad sjednem u neki drugi auto u kojem se laganije šalta :craz..inace šalta malo lakše kad se zagrije ulje..jedino bi ručica mjenjaca mogla bit malo "ergonomskija"

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1081 u: 28-11-2012, 13:30:16 »
Ekipa, kaj s ovim "grubim" saltanjem...
Kaze seb da je to normalno, da je GM getriba gruba...
Jel tko podmazivao sajle? Cujem da se i to radilo...?

ja prije nego sam kupovao auto, znao sam pitati ljude na cesti kakav je auto i svi
su rekli da ima tvrd mjenjač, i to je točno. ja mislim promjeniti ulje i kupio sam  Gear Protect LIQUI MOLY
aditiv za getribe , teško ga je naći kod nas, 200 kuna sam platio i čuo sam da je izvrstan:

Gear Protect LIQUI MOLY
Liqui Moly Gear Protect : Ford Fiesta 2011

otići ću prvom prilikom kod Seba da mi promjeni ulje i to ubaci.

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1082 u: 28-11-2012, 13:55:38 »
kolko si litara uzeo ulja za mjenjac  :?: ja sad planiram sva ulja i sve filtere promjenit

ulje nisam još uzeo, to ću kod Seba, ide 2 litre.

piše na paketu ovog aditiva da je dovoljno  za 2 litre, imam ga tu negdje doma.
ako nećeš moći naći gdje kupiti kod nas a poželiš , jer ja ni u jednom dućanu nisam mogao pronaći, osim onih tuba za getribu ali to mi nije isto,
mogu ti dati broj od čovjeka koji radi sa time. ima razne te aditive.

Anton

• Gost
« Odgovori #1083 u: 28-11-2012, 14:03:53 »
Ma nije to do ulja...

Offline Mladen

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1084 u: 28-11-2012, 14:20:54 »
ulje nisam još uzeo, to ću kod Seba, ide 2 litre.

piše na paketu ovog aditiva da je dovoljno  za 2 litre, imam ga tu negdje doma.
ako nećeš moći naći gdje kupiti kod nas a poželiš , jer ja ni u jednom dućanu nisam mogao pronaći, osim onih tuba za getribu ali to mi nije isto,
mogu ti dati broj od čovjeka koji radi sa time. ima razne te aditive.

ma nemam potrebe za tim, samo cu ulje promjenit, ak je izdrzalo 150 000km bez tih aditiva onda valjda dobro radi to ulje
:Horse: :mehanic

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1085 u: 28-11-2012, 16:27:19 »
ja prije nego sam kupovao auto, znao sam pitati ljude na cesti kakav je auto i svi
su rekli da ima tvrd mjenjač, i to je točno. ja mislim promjeniti ulje i kupio sam  Gear Protect LIQUI MOLY
aditiv za getribe , teško ga je naći kod nas, 200 kuna sam platio i čuo sam da je izvrstan:

Gear Protect LIQUI MOLY
Liqui Moly Gear Protect : Ford Fiesta 2011

otići ću prvom prilikom kod Seba da mi promjeni ulje i to ubaci.

Ja sam stavio ovakvu tubu aditiva kao na drugom videu u mjenjač alfe 33, koji je inače poznat po kvaliteti izrade  :craz
i osjetila se velika razlika pri mjenjanju brzina a posebno kad je mjenjač hladan. Preporuka.  :ok:

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1086 u: 28-11-2012, 16:35:22 »
Ma nije to do ulja...
a kome da se žalimo, tvornici?

ja ne znam nikoga da je riješio tu tvrdoću, pa valjda bi Seb prvi znao da ima nekih načina. i ja sam dobio odgovor još davno od njega kao i ti, da su takve  opelove getribe.

@ mrcina

ovaj aditiv i služi za lakše šaltanje, manje otpore . sumnjam da bi samo promjena ulja mogla
omekšati šaltanje. samo iz tog razloga sam ga kupio ali sam prvo tražio po netu iskustva ljudi sa tvrdim
mjenjačima i našao sam par koji su ubacili ovo i kažu milina. sve ide fino i glatko.

možda zbilja doprinosi, ja sve što sam probao od tog LIQUI MOLY vidio sam neke rezlutate.

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1087 u: 28-11-2012, 16:37:11 »
Ja sam stavio ovakvu tubu aditiva kao na drugom videu u mjenjač alfe 33, koji je inače poznat po kvaliteti izrade  :craz
i osjetila se velika razlika pri mjenjanju brzina a posebno kad je mjenjač hladan. Preporuka.  :ok:

to je isti aditiv, samo na prvom videu je u kutiji,unutra se dobije ta pumpica i dr a na drugom otvoren i ja sam se načitao dobrih rezultata, ne kupujem napamet.
« Zadnja izmjena: 28-11-2012, 16:39:16 od dugixy1 »

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1088 u: 28-11-2012, 17:10:54 »
mozda budem i uzeo, moram vidit kolko ce mi love ostat, posto imam  tehnicki, a i planiram mal veci rodovni servis napravit ovaj mjesec  ..

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1089 u: 30-11-2012, 01:33:46 »

prije 60 dana sam kod Seba mjerio kvalitet ulja u getribi i nije bio još za zamjenu,
sad pošto bih ubacio ovaj aditiv za lakše šaltanje interesira me jesi ti prilikom stavljanja tog aditiva stavljao i novo ulje
ili si samo ubacio aditiv. auto mi ima 72000 i kod mene je mjenjan kuplung još davno ali ne i ulje.

sad nisam pametan dali samo taj aditiv da ubacim ili da kupujem i ulje za getribu?

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1090 u: 30-11-2012, 08:48:30 »
ja pitao seba jel da mjenjam sad i ulje u mjenjacu posto sva ulja mjenjam na 150 000km i rekao da netreba, kada budem mjenjao kuplung onda da ulje promjenim...
valjda nije mislio da ce mi kuplung brzo otic  :hehe: :hehe:

Offline Guro

• Sa stažom
  • 159 1.9JTDm & 156 2.4JTD
    • Podgorica
« Odgovori #1091 u: 30-11-2012, 09:05:03 »
juce u Podgorici poplave zbog kise... pola raskrsnica poplavljeno..i ispred moje zgrade slicna situacija...i na putu do posla(koji mi je inace udaljen citavih 300m od stana) jedna takva situacija...i sad ja nailazim i gledam vodu, i vidim da je haos, i razmislja, dal da prodjem ili ne, (mogu da se vratim 100m i odem drugim putem) i meni djavo ne da mira i ja krenem tuda... i prodjem taj dio(nekih 20m)i cim sam izsao iz vode auto se ugasilo...
e tada sam samo upačlio zmigavce, sjedim u auto i psujem sebi sve po spisku, jer ne mogu da ukapiram koliki sam kreten i da sam to uradio...  :metak
nego probah da upalim auto posle toga, i upali se i odma ugasi, i tako 2-3 puta, na kraju upali, i lagano prvom bukvalno bez gasa je dovedoh do ispred posla...
narucih da mi donesu filter vazduha, digoh je na stranu viljuskarom, skdoh poklopac tj dno kucista od filtera, koji je bio pun vode...pijesak i sl... a filter citav kao da sam ga u vodu zaronio..iscistih to...cak sam i protokomjer skidao...i nejga kompresorom susio... i sve namontirao i vozio od juce bez problema... i sve se cudim koliko sam srece imao da turbina nije tu vodu usisala u motor...

nego mene interesuje dje dodje tacno usis za vazduh na onoj kutiji... jel moguce da je toliko nisko posltavljen...

inace, otac sa discoverijem je tuda prosao i njemu je voda dofatila i kaiseve, cisto da se vidi koji je nivo to vode bio :)

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1092 u: 30-11-2012, 09:19:46 »
nego mene interesuje dje dodje tacno usis za vazduh na onoj kutiji... jel moguce da je toliko nisko posltavljen...

inace, otac sa discoverijem je tuda prosao i njemu je voda dofatila i kaiseve, cisto da se vidi koji je nivo to vode bio :)

evo mozes vidit kod mene u galeriji
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=48287.1100

inace su to jako blesavo napravili tj. prenisko postavili to kuciste od filtera, a cijev za usis zraka ide gore sve do znaka

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1093 u: 30-11-2012, 09:32:35 »
prije 60 dana sam kod Seba mjerio kvalitet ulja u getribi i nije bio još za zamjenu,
sad pošto bih ubacio ovaj aditiv za lakše šaltanje interesira me jesi ti prilikom stavljanja tog aditiva stavljao i novo ulje
ili si samo ubacio aditiv. auto mi ima 72000 i kod mene je mjenjan kuplung još davno ali ne i ulje.

sad nisam pametan dali samo taj aditiv da ubacim ili da kupujem i ulje za getribu?

Novo ulje :da:  Čak je lakše ubaciti aditiv u mjenjač sa novim uljem nego sam, jer je dosta gust, vidi se na onom videu koji si postavio, kako se onaj tip muči da ga utisne.  :craz , s druge strane ulje bi možda mjenjao za još toliko km i onda ode aditiv  :mah:

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1094 u: 30-11-2012, 10:50:46 »
ja pitao seba jel da mjenjam sad i ulje u mjenjacu posto sva ulja mjenjam na 150 000km i rekao da netreba, kada budem mjenjao kuplung onda da ulje promjenim...
valjda nije mislio da ce mi kuplung brzo otic  :hehe: :hehe:

pa čitao sam baš i vidim kaže 150000 ili prilikom mjenjana kuplunga,
zato sam i pitao, meni je već promjenjen kad sam kupio auto ali nije ulje mjenjano.
i logičnije mi je da ide sa novim uljem.

@ Argor hvala :mah:

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1095 u: 30-11-2012, 13:07:20 »
pa čitao sam baš i vidim kaže 150000 ili prilikom mjenjana kuplunga,
zato sam i pitao, meni je već promjenjen kad sam kupio auto ali nije ulje mjenjano.
i logičnije mi je da ide sa novim uljem.

@ Argor hvala :mah:
pa da onda necu nista dirat jos sto se toga tice, sad samo promjenit svu ostalu tekucinu u autu i filtere

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #1096 u: 01-12-2012, 22:43:23 »
danas primjetih na gumenom tepihu ispred stražnjeg desnog sjedala vodu odnosno kao da se slila odnekud u par malih mlazova...kad sam otvorio vrata bila su sasvim suha osim donjeg dijela ispod zvucnika na limu gdje je visjela kap vode...da li netko zna odakle bi ta voda mogla doći?...bila je kiša dan prije...ali ne kužim nešto, nije puštalo na staklu ili okviru, brtvama nego je ta kap stajala sasvim dolje na limu od vrata, maltene na pragu..kompletni gornji dio vrata je bio potpuno suh, nigdje nisam primejetio ni da rosi ili vlaži :?:

Offline Guro

• Sa stažom
    • Podgorica
« Odgovori #1097 u: 05-12-2012, 21:02:46 »
Momci...treba mi pomoc..jer ocu da  :mad: :wal:
auto sam kupio od kad ima 40000km na satu(regularno sve, od prvog vlasnika koji je uzeo u salonu u Podgorici)...

prije 7-8 dana sam otisao da odradim remap... jer sam moramo ad ugasi EGR koji mi je pravio problem...i cim sam to odradio, auto je pocelo da ide normalno...a tamo sam ga doveo bukvalno gurajuci... :)
od tada, imam problem sledeci, stalno cujem dje zvizdi turbina... i kad u leru radi... prije se to desavalo jedino kad ga upalim, pa je hladan...i to se culo svega par minuta, i onda bi prekidalo...a sad ne...u leru radi i cuje se...cim malo gasa dodam, odma postaje dosta jace i bas smeta i ruzan je zvuk...
zbog svega toga sam digao haubu, rekoh aj da provjerim sto se desava, i onako bacih pogleda na turbinu... i ono crijevo sto ide od filtera za vazduh je koliko toliko cisto...vjerujem da ne moze bolje biti od toga... ali ono crijevo sto ide iz donjeg dijela turbije je skroz "mokro" i sliva se nesto niz njega... a i masno izgleda ovako gledajuci bas...
je li moguce da je turbina problmaticna??? auto ide, razbija :) narocito sad... ali me sad to brine bas... nije mi jasno da se to moze desiti sa turbinom koja ima 60000km iza sebe... i jos ulje nisam dirao 10000km...taman sam planirao da ga mijenjam...a onaj pokazivac i dalje stoji na maksimumu...
da li je moguce da se sad to cuje zbog bloakde egr-a? jer sam ga fizicki blokirao....

spasise te momci..poludjeh...

eto kad na auto koje ima 60000km moram da radim sledece

- servis kompresora klime...jer nece da se upali svaki put..
- servis dizni, jer na dijagnostici dvije pokazuju i preko +-1, a jednom se desil oda sam i h i preko +-2-2,5 gledao...
- i evo sad ovo...ako bude...pa dodje mi da  :wal:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1098 u: 05-12-2012, 21:14:16 »
auto sam kupio od kad ima 40000km na satu(regularno sve, od prvog vlasnika koji je uzeo u salonu u Podgorici)...

prije 7-8 dana sam otisao da odradim remap... jer sam moramo ad ugasi EGR koji mi je pravio problem...i cim sam to odradio, auto je pocelo da ide normalno...a tamo sam ga doveo bukvalno gurajuci... :)
od tada, imam problem sledeci, stalno cujem dje zvizdi turbina... i kad u leru radi... prije se to desavalo jedino kad ga upalim, pa je hladan...i to se culo svega par minuta, i onda bi prekidalo...a sad ne...u leru radi i cuje se...cim malo gasa dodam, odma postaje dosta jace i bas smeta i ruzan je zvuk...
zbog svega toga sam digao haubu, rekoh aj da provjerim sto se desava, i onako bacih pogleda na turbinu... i ono crijevo sto ide od filtera za vazduh je koliko toliko cisto...vjerujem da ne moze bolje biti od toga... ali ono crijevo sto ide iz donjeg dijela turbije je skroz "mokro" i sliva se nesto niz njega... a i masno izgleda ovako gledajuci bas...
je li moguce da je turbina problmaticna??? auto ide, razbija :) narocito sad... ali me sad to brine bas... nije mi jasno da se to moze desiti sa turbinom koja ima 60000km iza sebe... i jos ulje nisam dirao 10000km...taman sam planirao da ga mijenjam...a onaj pokazivac i dalje stoji na maksimumu...
da li je moguce da se sad to cuje zbog bloakde egr-a? jer sam ga fizicki blokirao....

- servis dizni, jer na dijagnostici dvije pokazuju i preko +-1, a jednom se desil oda sam i h i preko +-2-2,5 gledao...

možda ti zviždi dihtung ispušne grane tako je meni bilo ja sumnjao u remen u vodenu pumpu sto čuda a ono dihtung :wal:

probaj kupiti adtivi za čišćenje dizni možda pomogne pa pratiti onda kako rade :da:
Nije bolest sve što boli

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1099 u: 05-12-2012, 22:06:13 »

brtva ispusne grane ti otisla ili ti se grana malo iskrivila (meni to vec normalna pojava  :hehe: ), pa ti se javlja to iritirajuce kao zvizdanje..
doljnje crijevo sto je mokro sa tim se nezamaraj tako je na 99% auta i to je od uljnih para masno tako i od prasine prljavo sto se poljepila ..

turbina bi trebala bit ok, moja broji preko 150 000km sada, i jace se malo cuje otkako je dpf i kat. maknut. 

Offline Guro

• Sa stažom
    • Podgorica
« Odgovori #1100 u: 05-12-2012, 22:44:32 »
onako nervozan, sidjoh do kola kad se vecohladilo... da provucem ruku do crijeva...i kad ga dofatih bi mi jasno da nije ulje... cito glib i voda... e sad me buni okle se voda sliva od turbine....  :?:
istina, napravio sam kiks bio prije neki dan, to i rekoh, kad sam prosao kroz vodu, i napunio filter...ali sam to isusio sve i zamijenio.... moze li biti da se nedje jos nakupila bila???

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1101 u: 05-12-2012, 23:34:45 »
onako nervozan, sidjoh do kola kad se vecohladilo... da provucem ruku do crijeva...i kad ga dofatih bi mi jasno da nije ulje... cito glib i voda... e sad me buni okle se voda sliva od turbine....  :?:
istina, napravio sam kiks bio prije neki dan, to i rekoh, kad sam prosao kroz vodu, i napunio filter...ali sam to isusio sve i zamijenio.... moze li biti da se nedje jos nakupila bila???

ta cijev ce ti uvijek bit takva .. nevrijedi ti se opterecivat sa time ... to ti se desava od topline, kondenzacije i uljnih para , nista strasno cist normalna pojava kod svih auta  :ok:..
probaj skinit tu cijev i ocistit pa ces vidit da ce nakom 6mj opet bit prljava i malo masna

Offline Guro

• Sa stažom
    • Podgorica
« Odgovori #1102 u: 06-12-2012, 00:33:10 »
pa ako vas dobro shvacam..i vama zvizdi turbina i to vam ne id na zivce...  :?: meni  :kosa:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1103 u: 06-12-2012, 00:40:22 »
pa ako vas dobro shvacam..i vama zvizdi turbina i to vam ne id na zivce...  :?: meni  :kosa:

stari BOSE je lijek za sve, ja nisam skužio ni da mi metlice stružu dok nije žena išla do grada sa autom  :smijeh
Nije bolest sve što boli

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1104 u: 06-12-2012, 00:53:16 »

ma ja se na ispusnu vec priviko  :hehe: :hehe:
po ono sta si ti opisao, mi je vise kao da je do ispusne grane, a ne turbine...
turbina se cuje al nije tako glasna, i nema iritirajuci zvuk  :craz , ko kada ti ode brtva na ispusnoj ..

stari BOSE je lijek za sve, ja nisam skužio ni da mi metlice stružu dok nije žena išla do grada sa autom  :smijeh

zato se skoro nitko ni  nezali da ima problema sa 159-tkama  :funny: :funny:

kolega neki dan mi reko, jbt sto ti se sad turbina cuje odkako si ga cipo i maknio dpf ( a meni ispusna opet pusta )  :funny: :funny: :funny: :funny: :smijeh :smijeh :smijeh :smijeh

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #1105 u: 06-12-2012, 02:47:21 »

kad je turbina ona lagano fučka, čak sam vidio x snimaka gdje ljudi kad čuju htjeli bi tako, kao lagano fučkanje,
kad kreneš više se ni ne čuje, ako je iritirajuče i glasno i još se pojačava ona ti je je slučaj kao kod Danka ,otišla brtva,
nije nešto skupo već ima dosta posla da se sve skine. reći će ti on kolko je platio.
i meni fučka nakon uklanjanja dpf-a, nedavno sam gledao ugradnju novu turbine, kad su upalili auto prvi puta digao sam se jer sam mislio da je moj netko upalio a pazi potpuno nova turbina. ovo masno je isto kod mene kao i kod drugih.
jedino ako tebi baš nešto curi, kaplje, vidiš trag na cesti. inače je normalno da je masno.

tako da je kod tebe očito nažalost ovo drugo i morat ćeš da to riješiš jer baš smeta.  nije skupo ali dosta šerafljenja.

nešto te zaredali pehovi u zadnje vrijeme :?:

Offline Guro

• Sa stažom
    • Podgorica
« Odgovori #1106 u: 06-12-2012, 08:49:13 »
evo jutros dolazim na posao, i odma 2-3 kolega a sto ti ovo zvizdi ovako.. .:)

inace ja taj zvuk nesto i ne primjecujem previse tokom voznje..uglavnom se cuje lagano na leru, i najvise ga primjetim kad se vozi  prvom i li u rikverc... pretpostavljam da ga na vece brzine malo priguse drugi zvuci :)

dugixy1, ne znam sto je ovo :) prokleo me neko...  :undecided: , rekoh nedje imam problema sa klimom, sa paljenjem, i sad sa ovim zvizdanjem...

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #1107 u: 06-12-2012, 13:28:17 »
.....

dugixy1, ne znam sto je ovo :) prokleo me neko...  :undecided: , rekoh nedje imam problema sa klimom, sa paljenjem, i sad sa ovim zvizdanjem...

meni se čini da imaš problem sa serviserima. sve navedeno je riješivo za 2 - 3 sata vremena i relativno malo novaca

"Some cars take your breath away"

Anton

• Gost
« Odgovori #1108 u: 06-12-2012, 14:01:12 »
evo jutros dolazim na posao, i odma 2-3 kolega a sto ti ovo zvizdi ovako.. .:)

inace ja taj zvuk nesto i ne primjecujem previse tokom voznje..uglavnom se cuje lagano na leru, i najvise ga primjetim kad se vozi  prvom i li u rikverc... pretpostavljam da ga na vece brzine malo priguse drugi zvuci :)

Kad si ti glisirao kroz vodu, jel ti motor bio vruc?

Offline Guro

• Sa stažom
    • Podgorica
« Odgovori #1109 u: 06-12-2012, 15:19:02 »
Kad si ti glisirao kroz vodu, jel ti motor bio vruc?

hladan.... kao led. :) upaljen 100m prije toga :) i to posle noci na parkingu na temperaturama oko 0 :D